Addisco Weblog

Classiculus

Classiculus is het weblog van Addisco, waarop oprichter Casper Porton en zijn collega’s schrijven over alles wat met (het onderwijs in) de Klassieken Talen en de Oudheid te maken heeft.

Didactiek & werkvormen Latijn
Classiculus

Classiculus Blog

Classiculus is het officiële weblog van Addisco Onderwijs, waarop oprichter Casper Porton en zijn collega’s schrijven over alles wat met (het onderwijs in) de Klassieken Talen en de Oudheid te maken heeft.

Lees hele artikel »
woorden-examen-latijn-2024 Eindexamen

Oefenen met Latijn vertalen – examen 2024 Livius

Vertalen is een vaardigheid en dus moet je die vaardigheid vooral veel oefenen. Enige theoretische kennis over het Latijn en wat er wel en niet goed gerekend wordt in een vertaling op het examen Latijn is natuurlijk ook handig! Voor het examen Latijn 2024 is de schrijver Livius. In zijn werk Ab Urbe Condita, een groot geschiedeniswerk, maakt hij gebruik van alle bijzonderheden van het Latijn om lekker lange zinnen te maken. Zulke lange zinnen vertalen naar het Nederlands is vaak lastig, maar wij helpen je met simpele tips!

Lees meer →
Nieuws

Nieuw cursusjaar 2023-2024: lesaanbod najaar 2023

Overzicht van de nieuwe taal- en cultuurcursussen die we aanbieden in najaar 2023.

Lees meer →
afbeelding Hercules/Lichas van het CE Latijn 2023 Eindexamen

Analyse van het eindexamen Latijn 2023

Het eindexamen Latijn 2023 – Ovidius zit erop: tijd om te analyseren hoe het examen was opgebouwd, welke vragen er gesteld werden en hoe moeilijk de Latijnse vertaling was.

Lees meer →
Didactiek

Griekse en Latijnse woorden uitleggen zonder vertalen

Tijdens de lessen Grieks en Latijn ben je -in het begin- vooral vaak bezig met het begrijpen van grammatica en woorden. Om de betekenis van een woord duidelijk te maken, kun je gewoon de Nederlandse vertaling geven. Dat werkt snel, maar is op de lange termijn juist niet efficiënt of effectief. De woorden gaan het ene oor in en het ander uit en de woordenschat blijft niet hangen. Dus hoe kunnen we leerlingen helpen Griekse en Latijnse woorden beter te begrijpen en onthouden?

Lees meer →
Nieuws

Mei-update: lesaanbod lente & zomer + aanbiedingen

Dit is inhoud van de nieuwsbrief van 17 mei 2023 met instroommogelijkheden Grieks, Latijn & Egyptisch, lezingen Paleis op de Dam en Slavernij, speciale aanbiedingen en nieuwe artikelen op Classiculus.

Lees meer →
Eindexamen

Analyse van het CE Grieks Herodotus 2023

Het eindexamen Grieks 2023 (Herodotus) was een examen met weinig verrassingen en vooral veel inhoudelijke vragen. We maakten met kritische blik een uitgebreide analyse van de gestelde vragen en de vertaalopgave voor docenten en leerlingen om te reflecteren op dit examen Grieks.

Lees meer →
Eindexamen

Latijn scanderen – dactylische hexameter in Romeinse poëzie

Romeinse poëzie uit de klassieke periode is meestal niet op rijm, maar op ritme. Een Romein kon – met naamvalsuitgangen en vrije woordvolgorde – natuurlijk vrij gemakkelijk rijmen, dus de kunst van het ritmisch verwoorden van je verhaal werd erg gewaardeerd. Het noteren van het ritme heet scanderen. Dit blog geeft uitleg over Latijn scanderen van de dactylische hexameter. Ook staan onderaan het blog een samenvatting Latijn scanderen en een bestand om Latijn scanderen te oefenen.

Lees meer →
Nieuws

Twee Addisco-cursisten winnen grote vertaalwedstrijd Klassieke Olympiaden 2022-2023

Op 25 maart 2023 ontvingen Kerstin en Maryo respectievelijk de 1ste en 2de prijs bij de Klassieke Olympiaden, een grote vertaalwedstrijd voor volwassenen en scholieren uit Nederland en Vlaanderen. We zijn super trots!

Lees meer →

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel of app tijdens kantooruren 06 – 381 22 149 of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!