Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Blog » Circuli Latini / Circuli Latine Loquentium (Latijnse praatgroepen)

   
   

Circuli Latini / Circuli Latine Loquentium
overzicht van Latijnse praatgroepen in Nederland en de rest van de wereld

Hilversum - zaterdag 12 oktober 2015; 15:35 uur - Casper Porton
Laatste update:
vrijdag 15 december 2017; 16.39 uur
   
   

Om beter te worden in de actieve beheersing van het Latijn, kun je lessen volgen, een van de vele zomerscholen bezoeken of je aansluiten bij een Latijnse kring. Deze zogenaamde Circuli Latini of Circuli Latine Loquentium bestaan al vrij lang in het buitenland. In Nederland zijn de Latijnse kringen nog relatief jong (sinds 2012). Hieronder volgt een overzicht.

   
   
   
   

Circuli Latini Bataviae - Latijnse kringen in Nederland

In Nederland zijn er op het moment vier actieve Circuli Latini (Latijnse kringen):

  • De Latijnse kring van het Athenaeum Illustre (2012-2016) kwam gemiddeld een keer in de twee weken samen in Amsterdam; de activiteiten van het Athenaeum zijn deels overgenomen door ADDISCO.
  • De Latijnse kringen van ADDISCO (Circulus Latinus Bilthovensis (2013-2014) en Circulus Latinus Hilversumensis (2013)) komen zeer sporadisch bij elkaar. De meeste deelnemers volgen immers nog lessen om Latijn te leren lezen. In augustus zijn de Scholae Aestivae (zomerschool) van ADDISCO voor deelnemers uit Nederland en daarbuiten op verschillende niveaus.
  • Latijnse kring voor docenten (2016) o.l.v. Casper Porton van ADDISCO: een select groepje van de meest ervaren docenten Actief Latijn komt ongeveer een keer per maand bijeen om zelf geschreven teksten (als aanvulling bij Familia Romana) met elkaar te bespreken en corrigeren.
   
   

 

   
   
   
   

Ceteri Circuli Latini - Overige Latijnse kringen

Het verschijnsel van de Latijnse kring bestaat in Nederland nog niet zo lang, omdat we tot voor kort nauwelijk Latijnsprekers van Nederlandse bodem hadden. De Latijnse - en soms zelfs Griekse - kringen in Europa en Amerika bestaan al veel langer. Zie verder onderstaande kaart en opsomming:

   
       
   
   
   

 

 

 

   
   
   
    Addisco Zomerschool Latijn
Klassiek de zomer door met de Addisco Zomerschool Latijn »
   
   
   
   

Categorieën

 

 

   
  Omhoog  
   
   
   

Reacties op 'Circuli Latini'


comments powered by Disqus
   
  Omhoog