Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Blog » Dies Latinus I - Een dag in het Latijn (Reportage)

   
   

Dies Latinus I - Een dag in het Latijn
Lezingen over het Latijn door vijf van 's werelds beste Latijnsprekers

Leiden - zaterdag 14 maart 2013; 12.30-17.30 uur - Casper Porton
   
   

Dies Latinus IEen onafgebroken schakel van Latijnsprekers heeft vanaf de Oudheid tot nu hun kennis op actieve wijze doorgegeven. De studie van de Klassieken focust echter vrijwel alleen op de werken die geschreven zijn in de Klassieke Oudheid. Dat is vreemd als je bedenkt dat die werken minder dan één procent beslaan van alles wat ooit in het Latijn is geschreven.
Op de eerste 'Dies Latinus' op 14 maart 2013 kwamen vijf van de beste Latijnsprekers ter wereld vertellen over de effectiviteit van het levend Latijnonderwijs. Deze eerste dies Latinus smaakt naar meer. Dat in de toekomst nog maar vele 'dies Latini' mogen volgen!

   
   
   
   

Dies Latinus I - Een dag in het Latijn - Reportage

   
   

De 'DIES LATINVS - Een dag over het Latijn in het Latijn' was een succes. De Leemanszaal in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden zat helemaal vol. Zo'n zeventig Latijnliefhebbers waren bij deze bijzondere dag aanwezig.

Na een ietwat late start (er moesten stoelen bijgehaald worden) en een inleidend dankwoord door Pieter ter Keurs, hoofd van de afdeling 'Collecties en Onderzoek' opende Camilo (Camillus) Schutte, voorzitter van de vereniging Athenaeum Illustre (renatum), de dag in het Nederlands. Hij heette iedereen van harte welkom, vertelde kort iets over het actieve Latijnonderwijs en peilde hoeveel van de aanwezigen al ervaring hadden met gesproken Latijn. Hij schatte zo'n 15 procent van de aanwezigen. De overigen werden gerustgesteld dat het even wennen zou zijn voor de oren. Om dit gewenningsproces iets te helpen vertelde Abel Schutte, de zoon van Camilo, daarna kort in het Nederlands over hoe hij Latijn heeft leren spreken. Vervolgens herhaalde hij zijn verhaal, maar nu in vloeiend Latijn!

De dies Latinus was toen echt begonnen en vanaf dat moment volgde de ene Latijnspreker na de andere. Christoph (Christophorus) Pieper, universitair docent Latijn in Leiden, praatte het geheel aan elkaar.

De eerste spreker was de wereldberoemde Luigi (Aloisius) Miraglia, hoofd van de Accademia Vivarium

 

Novum in Rome. Zijn Latijn was prachtig en ondanks de Katholieke/Italiaans uitspraak zeer goed te volgen. Na Miraglia sprak de Tjech Jiří Čepelák (Georgius Laminarius) van de Karl-Universiteit Praag. Hij gebruikte de pronuntiatus restitutus (= de gere-construeerde uitspraak) en reeg de zinnen als een ware Cicero aan elkaar. Prachtig en ontzettend knap!

María Luisa (Aloisia) Aguilar liet zien dat je originele Latijnse teksten kunt voorzien van Latijnse synoniemen en antonymen, waardoor je de tekst zonder inmenging van je moedertaal door middel van versimpeld Latijn beter begrijpelijk kunt maken.

De vurige Jorge (Georgius) Tárrega van de universiteit van Valencia nam na de pauze het woord. Een indrukwekkende man met gevoel voor humor. Net als Čepelák demonstreerde hij verschillende oefeningen die je met je klas kunt doen. Samen met Aguilar en Čepelák gaf hij een korte demonstratie van hoe het er bij hem in de klas aan toegaat.

Luca Lucchi sloot af met een lezing over geschiedenisonderwijs in het Latijn. Zoals de meeste geschiedenisdocenten kon ook hij zich moeilijk aan de tijdslimiet houden.

Een korte borrel tot besluit (het museum ging al dicht) en de glazen werden geheven:
'Vivat lingua Latina!'

   
   
   
   

Dies Latinus I - Een dag in het Latijn - Plus- en minpunten

   
   

PLUS:

  • Een hele dag in het Latijn! Heerlijk!
  • De sprekers uit Italië, Tjechië en Spanje: stuk voor stuks toppers!
  • Abel Schutte: het levende bewijs dat je in relatief korte tijd vloeiend Latijn kunt leren spreken en schrijven;
  • De mensen achter het Athenaeum Illustre (renatum): erg fijn om bondgenoten te vinden die voor hetzelfde strijden!

 

MIN:

  • Slechts één middag;
  • De borrel was te kort.
   
   
   
   

Dies Latinus I - Een dag om nooit te vergeten

   
   

Buiten dat ik op deze dag live naar een aantal van de beste Latijnsprekers ter wereld heb mogen luisteren, heb ik vandaag ook een aantal heel bijzondere

Laten lopenGeweldig!

mensen leren kennen met wie ik hopelijk de komende tijd nog veel te maken ga krijgen. Het was een dag om nooit te vergeten.

   
   
   
   

Categorieën

 

 

   
  Omhoog  
   
   
   

Reacties op 'Dies Latinus I'


comments powered by Disqus
   
  Omhoog