Cursus Grieks

Stap voor stap Klassiek Grieks leren lezen

De cursus Oudgrieks voor beginners vormt de opstap voor de verschillende vervolgcursussen Grieks. Er is geen vooropleiding of enige andere vorm van voorkennis voor deze cursus vereist. Ook leeftijd speelt geen rol. Tijdens 10 wekelijkse cursusavonden van zo’n anderhalf uur maak je kennis met de Griekse taal en cultuur. De lessen worden zowel in ons onderwijscentrum gegeven in Hilversum als via een online livestream.

Nu ook online te volgen!

Delphi

Grieks leren op elk niveau

Cursussen Grieks voor beginners & gevorderden

Het doel van de cursussen is om Oudgrieks van links naar rechts te kunnen lezen, zonder eerst te moeten analyseren, puzzelen en vertalen. We streven naar direct begrip van de woorden, woordgroepen en zinnen. Om dat voor elkaar te krijgen, werken we met verschillende nieuwe en oudere methodes Grieks. 

Bijzonder aan onze lessen Grieks is dat we in eerste instantie uitsluitend focussen op het begrip van de inhoud van de tekst: wat staat er. In een latere fase bekijken we preciezer hoe het er staat en gaan we dieper in op de achterliggende grammatica.

Onze lessen zijn zowel in ons compleet gerenoveerde cursuscentrum in Hilversum te volgen als op afstand via een online livestream. Een deel van de cursisten is dus op locatie aanwezig en deelnemers die van verder weg komen, kunnen de les op afstand volgen.

Basisscursus Grieks

Maak op een levendige en interactieve manier kennis met de Griekse taal en cultuur met één van de beste methodes Grieks.

Grieks - Beginners

Verder met Grieks

Heb je de smaak te pakken? Ga dan door met de vervolgcursussen en breid je grammatica en woordenschat verder uit.

Grieks - Semigevorderden

Grieks spreken

Een actieve beheersing van het Grieks helpt enorm bij het (passief) kunnen lezen van Griekse teksten. Het is daarnaast ook heel leuk!

Grieks - Vergevorderden

Algemene cursusinformatie

Beginnerscursus Grieks

Eerstvolgende cursus Grieks voor (absolute) beginners start vanaf:
donderdag 28 oktober 2021; 20:30 – 22:00 uur en is zowel op locatie als online te volgen.

Lesdata

28 oktober; 4, 11, 18 & 25 november;
2, 9, 16 & 23 december 2021 13 januari 2022.

Dag & Tijd

Donderdagavonden
20:30 - 22:00 uur

Voorkennis

Geen voorkennis nodig.

Groepsgrootte

Gemiddeld 8 deelnemers.

Kosten

€ 225,- voor 10 lessen van 1.5 uur.
Inclusief consumpties en (digitaal) lesmateriaal.

Lesmateriaal

We werken met verschillende teksten uit verschillende methodes.

Docenten

Jelt Blauw en/of Mari van de Ven

Locatie

Onderwijscentrum Addisco, Hilversum
en/of op afstand via een online livestream

Bij voldoende aanmeldingen starten nieuwe cursussen in januari, mei en oktober.
Direct aansluitend zijn er vervolgcursussen. Heb je al enige voorkennis? Dan kun je aansluiten bij een al lopende groep.

Cursus Grieks - Beginners 1

Beginnerscursus Grieks

Het doel van deze cursus is Oudgrieks van links naar rechts te kunnen lezen, zonder eerst te moeten analyseren, puzzelen en vertalen. We streven naar direct begrip van de woorden, woordgroepen en zinnen. Om dat voor elkaar te krijgen, werken we met verschillende nieuwe methodes Grieks: Polis Koine, Alexandros, Dialogos en Lingua Graeca. De laatste drie boeken zijn gebaseerd op de didactische principes van de methode Lingua Latina, die we gebruiken bij onze lessen Latijn.

Tijdens de cursus Grieks maken we een start met het verwerven van de basisgrammatica en woordenschat. We doen dat aan de hand van verschillende interessante teksten. Al lezend vergroten we stap voor stap onze woordenschat aan de hand van plaatjes, synoniemen en antoniemen (=tegenovergestelde woorden) in de marge. Dit proces van in het Grieks leren denken, maakt het mogelijk de teksten direct te leren begrijpen.

Ook het aanleren van het alfabet is minder moeilijk dan het lijkt: binnen een paar weken herken je alle letters.

Woorden en grammatica verwerven we op een natuurlijke manier en in context: het stampen van rijtjes en lijstjes behoort tot de verleden tijd.

Al lezend komen we steeds meer te weten over het dagelijks leven van de Grieken en de Griekse cultuur. Uiteraard besteden we ook aandacht aan de Griekse uitspraak, het (ontstaan van het) Griekse alfabet en de etymologie. Er blijken vele woorden in het Nederlands voor te komen die van het Grieks afgeleid zijn.

Op weg naar originele Griekse teksten

Vervolgcursussen Grieks

Een cursus van 10 lessen is uiteraard niet voldoende om al het lesmateriaal door te werken. Om echt goed te worden in Grieks, zul je meerdere cursussen moeten volgen. Na de beginnerscursus volgen er bij voldoende belangstelling verschillende vervolgcursussen op dezelfde dag en tijd als dat je al les had.

Op dit moment zijn er de volgende vervolgcursussen Grieks:

 1. Grieks voor beginners op donderdagavonden 19:00 – 20:30 uur (gestart in januari 2021)
 2. Grieks voor semigevorderden op vrijdagavonden 20:30 – 22:00 uur (gestart in oktober 2019)

Voor vragen over het precieze niveau en eventuele aansluiting bij de groep kun je contact opnemen.

Actieve beheersing van een oude taal

Grieks spreken

Steeds meer docenten en andere belangstellenden zien het belang in van een actieve beheersing van het klassiek Grieks: het doet wonderen voor je passieve taalvaardigheid bij het lezen.

Aan de hand van verschillende onderwerpen wordt je passieve kennis van het oude Grieks geactiveerd. 

Het plan is om vanaf 7 oktober 2021 (20:30 – 22:00 uur) wekelijks een cursus Grieks spreken aan te bieden.

Voor vragen over het precieze niveau en eventuele aansluiting bij de groep kun je contact opnemen.

Over de docenten

Casper Porton

Casper Porton (1985) geeft sinds 2004 met veel plezier lessen aan jongeren en volwassenen. In 2005 richtte hij zijn eigen onderwijscentrum Addisco op. Hij beheerst het Latijn als één van de weinigen in Nederland actief en is als zelfstandig vakdidacticus voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel. 

Zijn interessegebieden zijn taalverwerving (hoe leren mensen een taal), mythologie, Romeinse poëzie (Vergilius, Ovidius, Catullus, Martialis) en de klassieke, gereconstrueerde uitspraak van het Latijn.

Voor het “op een bijzondere wijze toegankelijk maken van de Klassieken voor een breed publiek” ontving Casper in 2016 de OIKOS Award. In binnen- en buitenland is hij een veelgevraagd spreker door scholen, universiteiten en andere klassieke organisaties.
Meer over Casper Porton →

Mari van de Ven, Sietse Venema & Jelt Blauw

De spreekvaardigheidsmodules Klassiek Grieks worden gegeven door twee ervaren docenten en Griekssprekers:  Mari van de Ven en Sietse Venema. Beiden geven ze les op de inductieve contextuele manier en volgens de principes en recente inzichten van taalverwerving. Ook Jelt Blauw is vaak aanwezig. Hij werkt momenteel samen met Mari aan de Griekse tegenhanger van Lingua Latina. De docenten spreken uitsluitend Grieks tijdens de zomercursus Grieks, maar geen nood: ze passen hun spreekniveau aan het niveau van de groep aan!

Sietse Venema, Jelt Blauw & Mari van de Ven

Mari van de Ven (1974) studeerde Latijn en Grieks aan de Katholieke Universiteit Leuven. Sindsdien geeft hij al twintig jaar les aan Gymnasium Bernrode in Heeswijk (NB), waar hij zich sinds enkele jaren inzet voor lessen levend Latijn en Grieks aan scholieren in het reguliere onderwijs. Hiervoor heeft hij inmiddels diverse didactische hulpmiddelen ontwikkeld.

Mari gebruikt de Erasmiaanse uitspraak van het Grieks.

Sietse Venema (1989) studeerde Latijn en Grieks aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij gaf vijf jaar les op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem en werkt sinds drie jaar op Gymnasium Bernrode in Heeswijk (NB). Ook verzorgde hij al eerder lessen Grieks voor Addisco Onderwijs. Hij is sinds het begin van zijn carrière bezig met het gesproken Latijn en sinds 2014 ook met gesproken Grieks. Hij hanteert net als Mari de Erasmiaanse uitspraak.

Jelt Blauw (2002) heeft gestudeerd aan gymnasium Bernrode in Heeswijk. Hij is al enkele jaren bezig met levend Latijn en Grieks en de bijbehorende didactiek. Momenteel ontwikkelt hij een Griekse tegenhanger voor de methode LLPSI.

Jelt gebruikt de Erasmiaanse uitspraak van het Grieks.

Toplocatie

Ons compleet nieuwe onderwijscentrum

Na ruim twee jaar verbouwen is ons nieuwe onderwijscentrum eindelijk gereed. We zijn bijzonder trots op onze nieuwe leer- en werkplek, waar het zeer fijn verblijven is. We hebben meerdere lesruimtes van verschillende formaten die stuk voor stuk smaakvol zijn ingericht en voorzien zijn van moderne leermiddelen. Het moderne klimaatbeheersingssysteem zorgt voor een prettige en constante temperatuur. Ook bij hogere buitentemperaturen is het binnen aangenaam koel en wordt de lucht continu ververst en gefilterd. De ligging van ons onderwijscentrum is ook zeer gunstig: vlakbij de A27 en A1 en bij een treinstation. Voor deelnemers van verderweg hebben we een live videoverbinding.

Addisco Online

Livestream

Voor deelnemers voor wie het onmogelijk is om wekelijks naar de lessen Grieks & Latijn in Hilversum te komen is er een livestream. Vanuit huis of van welke andere locatie dan ook kun je dan de lessen bij ons op afstand volgen. De docenten geven de reguliere lessen in het onderwijscentrum aan diegenen die wel naar Hilversum kunnen komen en jij volgt de lessen middels een videoverbinding.

Lesmateriaal dat tijdens de les wordt uitgereikt ontvang je digitaal of sturen we (op verzoek) per post naar je toe. Via de appgroep en het privéforum van je groep blijf je in contact met de docent en je cursusgenoten.

Vaak gestelde vragen

 1. Kleinschalig
  Groepen bij Addisco houden we bewust klein, zodat er voor iedereen voldoende aandacht is.​
 2. Interactief
  Door de kleinschaligheid zijn de lessen levendig en zeer interactief.
 3. Toegankelijk
  Onze lessen zijn zeer toegankelijk en goed te volgen, maar boeten niets in aan niveau.
 4. Unieke methode
  Bij Addisco leer je Grieks op een natuurlijke manier. Niets geen rijtjes, ingewikkelde grammaticale termen en lange woordenlijstjes stampen, maar direct stap voor stap Grieks leren lezen en de taal direct leren begrijpen, zonder de noodzaak van puzzelen, analyseren of vertalen.​

De aangeboden cursussen zijn bedoeld voor iedereen, dus voor jong en oud. De cursussen worden op zo’n manier gegeven dat iedereen makkelijk met de stof mee kan komen. Je bent dus nooit te jong of te oud. Voor ouderen zijn de cursussen uitermate geschikt om mentaal scherp te blijven. De leeftijden van onze cursisten variëren van 9 tot 90 jaar. Gemiddeld ligt de leeftijd van onze cursisten rond de 50.

Nee, dat is helaas een zeer hardnekkig misverstand. Grieks is echt niet moeilijker dan welke andere taal dan ook. Het andere alfabet heb je binnen een paar weken onder de knie. Ten opzichte van het Nederlands zijn er uiteraard wel verschillen, maar dat maakt het leren van een nieuwe taal juist zo bijzonder en leuk. In principe kan iedereen – ongeacht leeftijd of opleidingsniveau – de cursussen die Addisco aanbiedt volgen. De enige vereisten daarvoor zijn een beetje goede wil en wat doorzettingsvermogen. Na een tijdje zult u zien dat er niet alleen verschillen, maar ook ontzettend veel overeenkomsten met onze huidige talen zijn.

Er zijn vele verschillende redenen om anno nu nog met Grieks bezig te willen zijn: het scherpt je geest en het Griekse gedachte- en verhalengoed is nog steeds overal om ons heen. De belangrijkste reden is denk ik om prachtige teksten in het origineel te kunnen lezen en volledig te kunnen genieten van woordvolgordes en klankeffecten, die door vertalingen veelal verloren gaan. Daar komt bij dat het merendeel van de teksten nog helemaal niet vertaald is. Een andere goede reden is dat het leuk is en het je leven verrijkt.

Nee, Addisco verzorgt alleen de onder lesaanbod vermelde cursussen en activiteiten. Nieuwgrieks is een zogenaamde ‘levende taal’, Addisco richt zich vooral op het Oudgrieks en Latijn, zogenaamde ‘dode talen’, die we wel als levende talen doceren.

Voorkeuren voor een dag en tijd kun je altijd door middel van het inschrijfformulier (onder ‘bericht/opmerkingen’) aangeven. We zullen er zoveel mogelijk rekening mee houden.

We bieden om de zoveel tijd proeflessen aan. Verder is het mogelijk om op afspraak een keer kennis te komen maken of mee te kijken bij een al lopende cursus. Neem contact op en dan bekijken we de mogelijkheden.

De cursussen voorzien in meer dan voldoende kennis en vaardigheden om uiteindelijk staatsexamen te kunnen doen. Het onderwerp van het staatsexamen wisselt per jaar en er moet dus bovenop de cursus nog een jaar uitgetrokken worden voor de voorbereidingen op het staatsexamen. We begeleiden je daar graag bij.

Heb je een andere vraag of opmerking? Neem gerust contact met ons op door ons een e-mail te sturen of even te bellen.

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden over de cursus Grieks voor beginners? Schrijf je dan in!

Stap 1

Aanmelden

Vul het inschrijfformulier in en controleer de gegevens. Check vooral je mailadres.

Stap 2

Mail checken

Je ontvangt een bevestiging per mail. Geen mail? Check de spam-box.

Stap 3

Betalen

Je ontvangt later nog een mail met de factuur en/of betaalgegevens.

Klaar!

Ingeschreven

De inschrijving is voltooid. Een week voor aanvang volgt de laatste informatie.

Wil je je niet direct inschrijven?
Als je wel op de hoogte wilt blijven over de cursus Grieks, laat dan hier je naam en e-mailadres achter.

Misschien ook interessant?

OKTOBER 2021

Cursus Latijn

Leer Latijn direct lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen!

Lees meer
November 2021

Cursus Paleis op de Dam

Cursus en rondleiding met als thema de herleving en doorwerking van de klassieke oudheid.

Lees meer
Zomerschool Latijn
zomer 2022

Zomerschool Latijn

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Latijn leert lezen en begrijpen in het Latijn.

Lees meer

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel tijdens kantooruren 035 – 631 59 28 of stuur ons een mail of bericht.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!