Cursus Latijn leren lezen

Latijn leren lezen zonder rijtjes stampen

Wil je Latijn leren lezen en begrijpen op een levendige en interactieve manier? Dan ben je bij Addisco Onderwijs aan het juiste adres. We bieden de beste cursussen Latijn van de Benelux!

Bij Addisco bieden we cursussen Latijn voor beginners en gevorderden. De beginnerscursus Latijn is bedoeld voor absolute beginners en vormt de opstap voor de vervolgcursussen Latijn, waardoor je uiteindelijk op een natuurlijke manier authentieke Latijnse teksten leert lezen. Er is geen vooropleiding of enige andere vorm van voorkennis voor deze beginnerscursus Latijn vereist. Ook leeftijd speelt geen rol. 

Nu ook online te volgen!

Via een live videoverbinding en de opnames van de lessen zijn ook later terug te kijken.

Latijn leren op elk niveau

Cursussen Latijn voor beginners & gevorderden

We zijn er trots op dat we al ruim 15 jaar toegankelijke cursussen Latijn aanbieden voor een breed publiek en dat we daarmee uiteindelijk op een niveau komen waarbij we – zonder te hoeven puzzelen, analyseren en vertalen – 25 eeuwen aan Latijnse teksten kunnen lezen.

We werken met cursussen van telkens 10 lessen van 1.5 uur. De beginnerscursus is voor (absolute) beginners zonder enige voorkennis. Gymnasiasten en oud-gymnasiasten kunnen na overleg instromen bij een vervolgcursus of aansluiten bij een leesgroep. Twijfel je over je niveau? Neem dan contact op.

Onze lessen zijn zowel in ons compleet gerenoveerde cursuscentrum in Hilversum te volgen als op afstand via een online livestream. Een deel van de cursisten is dus op locatie aanwezig en deelnemers die van verder weg komen, kunnen de les op afstand volgen.

Basisscursus Latijn

Maak op een levendige en interactieve manier kennis met de Latijnse taal en cultuur met één van de beste methodes Latijn.

Latijn - Beginners

Verder met Latijn

Heb je de smaak te pakken? Ga dan door met de vervolgcursussen en breid je grammatica en woordenschat verder uit.

Latijn - Semigevorderden

Leesgroepen Latijn

We lezen teksten van één bepaalde Latijnse auteur of over een bepaald thema. Dit is waar we naartoe hebben gewerkt.

Latijn - Gevorderden

Latijn spreken

Een actieve beheersing van het Latijn helpt enorm bij het (passief) kunnen lezen van Latijnse teksten. Het is daarnaast ook heel leuk!

Latijn - Vergevorderden

Algemene cursusinformatie

Beginnerscursus Latijn

De eerstvolgende cursus Latijn voor (absolute) beginners start vanaf:
donderdag 28 oktober 2021; 20:30 – 22:00 uur en is zowel op locatie als online te volgen.

Lesdata

28 oktober; 4, 11, 18 & 25 november;
2, 9, 16 & 23 december 2021 13 januari 2022.

Dag & Tijd

Donderdagavonden
20:30 - 22:00 uur

Voorkennis

Geen voorkennis nodig.

Groepsgrootte

Gemiddeld 8 deelnemers.

Kosten

€ 225,- voor 10 lessen van 1.5 uur.
Inclusief consumpties, stencils met extra uitleg en onderstaand lesmateriaal.

Lesmateriaal

- Tekstboek 'Familia Romana' (t.w.v. € 34,99) - Digitale 'Exercitia Latina' (t.w.v. € 24,99 p.j.)

Locatie

Onderwijscentrum Addisco, Hilversum
en/of op afstand via een online livestream

Bij voldoende aanmeldingen starten nieuwe cursussen in januari, mei en oktober.
Direct aansluitend zijn er vervolgcursussen. Heb je al voorkennis, dan is aansluiten bij een al lopende cursus ook mogelijk.

Stap voor stap Latijn leren lezen zonder rijtjes stampen

Beginnerscursus Latijn

De cursus Latijn is een cursus waarbij de nadruk zal liggen op de taal, maar waarbij we ook zullen ingaan op verschillende aspecten van de Romeinse cultuur en de doorwerking van de Latijnse taal en cultuur in latere periodes tot op de dag van vandaag.

In de beginnerscursus Latijn start je met het leren van de Latijnse taal. Op een levendige manier leer je de Klassiek Latijnse uitspraak en de juiste beklemtoning. Niet door eerst de hele uitspraak uit te pluizen, maar door direct naar eenvoudig Latijn te luisteren en vervolgens te lezen en zelfs Latijn te spreken.

Al lezend, luisterend en sprekend groeit je kennis van de Latijnse grammatica en je Latijnse woordenschat op een natuurlijke manier: woordenlijstjes en rijtjes stampen behoren tot de verleden tijd.

Je leert alle Latijnse woorden in context of aan de hand van plaatjes of gebaren. Op deze manier vergroot je moeiteloos je Latijnse woordenschat (zonder Latijnse woorden te hoeven memoriseren) en herken je niet alleen sneller woorden in een Latijnse zin, maar verkrijg je ook meer inzicht in de woordbetekenissen en etymologie van woorden in onze huidige talen.

Tijdens de cursus Latijn zal hier vaak bij worden stilgestaan: het Latijn blijkt lang niet zo “dood” te zijn als men denkt!

Al vanaf de eerste les beginnen we met het lezen van Latijnse teksten. Door deze unieke aanpak krijg je bij Addisco Onderwijs het Latijn op een actieve en natuurlijke manier aangeboden.

Spelenderwijs en door de inzet van handige (digitale) oefeningen leer je het Latijn op een directe manier vloeiend lezen en begrijpen (en zelfs spreken en schrijven) in plaats van woordje voor woordje een Latijnse tekst te ontcijferen, analyseren en vertalen.

Het luisteren naar Latijn en het zelf Latijn spreken zijn geen doelen op zich, maar worden ingezet als een krachtig middel om tot een direct begrip van het Latijn te komen.

We werken met een doorlopend verhaal over de belevenissen van een Romeinse familie. Door de Latijnse teksten komen we steeds meer te weten over de Romeinse cultuur en het Romeins verhalengoed.

Na de eerste tien lessen kun je direct verder met een vervolgcursus Latijn.

Alle cursussen Latijn geven toegang tot de digitale leermiddelen van Addisco Onderwijs, zodat je thuis de lesstof kunt herhalen.

Het hoofddoel van de cursus Latijn bij Addisco is om Latijnse teksten op een natuurlijke manier te leren lezen. Een cursus van 10 lessen is een mooie start, maar nog lang niet genoeg. We hebben dan ongeveer 4 hoofdstukken van de 35 doorlopen. Na de beginnerscursus starten aansluitend vervolgcursussen Latijn.

Na de lessen ga ik met energie terug naar huis
"In de cursus die Casper geeft [...] leer je Latijn als een levende taal, eigenlijk zoals een kind een taal leert, door horen, zelf spreken, en associëren.

Casper ondersteunt dit door talrijke uitstapjes naar de (vooral Romeinse) geschiedenis, dagelijkse voorwerpen, connecties met moderne talen, en literatuur.

Zijn kennis is indrukwekkend, en zijn enthousiasme is aanstekelijk, wat al snel wordt overgenomen door de groep. Het belangrijkste voor mij: na de lessen ga ik met energie terug naar huis!"

Roel, cursist Latijn uit Utrecht
Een dikke tien voor deze cursus!
"Ik kan iedereen de cursus Latijn van Addisco van harte aanbevelen! De lessen van Casper Porton zijn buitengewoon inspirerend. Casper heeft een aanstekelijke passie voor de klassieke talen en weet die goed over te brengen op zijn leerlingen.

Latijn leren is leuk, verrijkend en boeiend, niet in de laatste plaats door het boek Lingua Latina van Hans Ørberg: een uitstekend opgebouwde methode met leerzame verhalen over de perikelen van een Romeinse familie in de eerste eeuw na Christus, met veel humor bovendien. Via de aantrekkelijke website kun je oefenen met vocabulaire en grammatica. Kortom: een dikke tien voor deze cursus!"

Bas, cursist Latijn uit Haarlem
Latijn leren bij Addisco is een absolute aanrader!
"Deze lesmethode is leuk en prettig, spelenderwijs maak je kennis met diverse woorden, naamvallen en werkwoordsvormen. Latijn lezen doe je vanaf het prille begin, dat is duidelijk de opzet van de cursus en dat gaat vanzelf. En niet in de laatste plaats is het leuk om op deze unieke manier bezig te zijn met Latijn door Caspers enthousiaste manier van lesgeven: hij weet ontzettend veel, kan boeiend vertellen en goed uitleggen. Latijn leren lezen bij Addisco is een absolute aanrader!"

Celeste, cursiste Latijn uit Baarn
Previous
Next

Op weg naar originele Latijnse teksten

Vervolgcursussen Latijn

Direct na de kennismakingscursus Latijn starten er verschillende vervolgcursussen. Uiteindelijk leiden de cursussen tot een niveau dat vergelijkbaar is met het VWO 6 niveau Latijn (oude stijl). Je bent vervolgens welkom bij een van onze leesgroepen Latijn.

Wil je graag aansluiten bij een van deze groepen? Geef je dan op!

Na de eerste kennismaking van 10 lessen, kun je aansluitend door met de volgende 10 lessen. De dag en tijd waarop je de beginnerscursus hebt gevolgd blijven hetzelfde. Bij Addisco zijn er vier niveaus:

 • Beginners: Familia Romana hoofdstuk 1 t/m 15
 • Semigevorderden: Familia Romana 16 t/m 24
 • Gevorderden: Familia Romana 25 t/m 35
 • Vergevorderden: hebben Familia Romana uit en lezen teksten van verschillende (oorspronkelijke) auteurs.

Per cursusjaar kun je ongeveer drie cursussen van 10 lessen volgen. Het tempo per groep verschilt, maar gemiddeld behandelen we 8 tot 12 hoofdstukken per jaar.

Ook de vervolgcursussen zijn helder en toegankelijk van aard, zodat iedereen zonder veel moeite met de stof mee kan komen.

Tijdens de verschillende vervolgcursussen Latijn diepen we de Latijnse vormleer verder uit en gaan we aan de slag met wat meer uitdagende onderwerpen uit de Latijnse grammatica. De oefeningen en teksten worden steeds leuker en interessanter.

Ter afwisseling van het cursusboek sluiten we elke les voor een lange vakantie af met een stukje Latijn dat kan variëren van Harrius Potter en Jippus et Jannica tot een authentiek stuk Latijn van bijvoorbeeld Vergilius, Ovidius of Plinius. 
De eerste les na een langere vakantie starten we met het herhalen van de eerder behandelde stof.

De vervolgcursussen Latijn blijven in principe net zo lang doorgaan tot we het cursusboek helemaal doorgewerkt hebben. Dit doen we op een voor de groep passend tempo. Daarna kun je in klein groepsverband authentiek Latijn blijven lezen in een lees-/vertaalgroep Latijn.

Op dit moment lopen er verschillende groepen (van beginners tot vergevorderden, zowel overdag als ‘s avonds). Instromen bij een groep Latijn is in overleg mogelijk. Voor meer informatie en advies (over bijvoorbeeld het juiste niveau om bij aan te sluiten of voor het afspreken van een bijspijkerles) kunt u contact opnemen.

Zie voor een overzicht van de huidige vervolgcursussen het blok hieronder. Voor vragen over het precieze niveau en eventuele aansluiting bij de groep kun je contact opnemen.

Algemene cursusinformatie

Vervolgcurssussen Latijn

1. Maandagmiddagen 13:00 – 14:30 uur: Beginners (Familia Romana 10-15)
2. Maandagavonden 19:00 – 20:30 uur: Gevorderden (Familia Romana 30-35)
3. Maandagavonden 20:30 – 22:00 uur: Beginners (Familia Romana 10-15)
4. Dinsdagavonden 20:30 – 22:00 uur: Gevorderden (Familia Romana 30-35)
5. Donderdagmiddagen 13:00 – 14:30 uur: Semigevorderden (Familia Romana 20-25)
6. Donderdagavonden 19:00 – 20:30 uur: Absolute beginners (Familia Romana 5-10)

Lesdata

Zie het overzicht hierboven of kijk in het lesrooster.

Groepsgrootte

Gemiddeld 8 deelnemers.

Docent

Casper Porton

Kosten

€ 225,- voor 10 lessen van 1.5 uur.
Inclusief consumpties, stencils met extra uitleg en (digitaal) lesmateriaal*.

Locatie

Onderwijscentrum Addisco, Hilversum
en/of op afstand via een online livestream

Casper Porton van Addisco legt uit hoe we weten hoe het Latijn geklonken heeft.

Lees de mooiste werken uit de westerse literatuur

Leesgroepen Latijn

Als we het boek Familia Romana helemaal hebben afgerond, ben je klaar voor het echte werk! We hebben dan al wat passages origineel Latijn gelezen, maar nu kunnen we ons daar volledig op storten. Zo blijven we bezig met het Latijn en verbreden en verdiepen we de kennis van het Latijn nog verder. Er is ruim 2000 jaar aan Latijnse werken voorhanden, waarvan het merendeel nooit is vertaald. Voorlopig hoeven we ons dus niet te vervelen!

Heb je gymnasium gedaan of een vergelijkbaar niveau? Wees welkom en sluit je aan bij een van onze leesgroepen!

Wat gaan we leren?

We gaan dus aan de slag met verschillende Latijnse teksten uit verschillende periodes van de geschiedenis. Tijdens de leesgroep is er tevens aandacht voor de meer stilistische kant van het Latijn: stijlmiddelen, bijzondere woordvolgordes en klankeffecten. Smullen dus!

Bij de leesgroep Latijn houden we ons gedurende 10 bijeenkomsten van 1.5 uur bezig met één bepaalde Latijnse auteur of een bepaald thema. De onderwerpen worden mede in overleg met de deelnemers bepaald. De verdere gang van zaken verschilt niet van die van de cursussen Latijn.

Tijdens de bijeenkomsten van de leesgroepen is er voldoende gelegenheid om bepaalde onderwerpen van de Latijnse morfologie en syntaxis te herhalen en uit te diepen.

Rooster

Hieronder volgt het rooster van gevorderde leesgroepen. Zie voor een uitgebreidere beschrijving van de inhoud en preciezere details van de cursus de beschrijvingen onder ‘Onderwerpen‘.

Maandag

10:30 - 12:00 uur

Roma Aeterna 36

Roma Aeterna vanaf het begin + Fabulae

19:00 - 20:30 uur

Sprekende stenen

Latijnse inscripties in Rome

20:30 - 22:00 uur

Bijbelse verhalen

Bijbelse verhalen in het Latijn (Hieronymus)

Dinsdag

10:30 - 12:00 uur

Roma Aeterna 40

Roma Aeterna: vanaf capitulum XL (Aeneas)

19:00 - 20:30 uur

Metamorfosen

Metamorfosen van Ovidius boek II

20:30 - 22:00 uur

Donderdag

10:30 - 12:00 uur
19:00 - 20:30 uur

Middeleeuwen

Middeleeuws Latijn: bloemlezing.

20:30 - 22:00 uur

Fabulae Syrae

Griekse en Romeinse mythen in het Latijn.

Vrijdag

10:30 - 12:00 uur
19:00 - 20:30 uur

Retorica Cicero

Cicero's verdediging van Sextus Roscius.

20:30 - 22:00 uur

Onderwerpen

Momenteel bieden we 8 leesgroepen voor gevorderden. Net als bij onze andere taalcursussen bieden we de lessen aan in lessenreeksen van telkens 10 lessen van 1.5 uur. Prijs € 225,-.

Sommige groepen zijn al van start gegaan, maar aansluiten is meestal nog mogelijk. Bij nieuwe cursussen staat een startdatum vermeld. Alle lessen worden opgenomen en zijn later terug te kijken. Een aantal cursussen wordt uitsluitend online aangeboden.

Voor vragen over het precieze niveau en eventuele aansluiting bij de groep kun je contact opnemen.

Wil je de Europese beeldende kunst door de eeuwen heen kunnen begrijpen dan zijn twee boeken onmisbaar: de Bijbel en de Metamorfosen van Ovidius. Talloze kunstenaars lieten zich immers inspireren door de bijbelse verhalen en de klassieke mythen.

In deze cursus lezen we de bekendste verhalen uit het Oude en Nieuwe testament in de Latijnse vertaling uit de vierde eeuw van Hieronymus: van Adam en Eva tot de toren van Babel en van de drie koningen tot de verloren zoon. Natuurlijk zullen we hierbij vaak de beeldende kunst betrekken. Voor deze cursus is voorkennis van de Bijbel niet noodzakelijk, iedereen is welkom. Na deze cursus herken je vaker Bijbelse inspiratiebronnen van kunstenaars.

Data: 10 maandagavonden vanaf 25 oktober 2021 · 20:30 – 22:00 uur
Voertaal: Nederlands & Latijn: de passages worden in het Latijn uitgelegd.
Voorkennis: Familia Romana t/m hoofdstuk 35.
Docent: Michiel Sauter

Deze cursus is alleen online te volgen.

Sextus Roscius heeft zijn vader vermoord, beweren de aanklagers. En ze dachten een simpele zaak te hebben, maar niemand had gerekend op de onbekende, onervaren en jonge Cicero. Hij ontrafelt voor de juryleden een plan van decadentie en afgunst. Bovendien weerlegt hij de tegenargumenten met onverwachte spitsvondigheid. En ontsnapt sluw aan de politieke druk op het proces. In twintig lessen lezen we de debuutredevoering Pro Sexto Roscio met de examenbundel van Hermaion (verkrijgbaar via Addisco €25,-). De focus ligt op de retorica en de politieke en culturele aspecten van de redevoering.

Data: 20 vrijdagavonden vanaf 1 oktober 2021 · 19:00 – 20:30
Voertaal: Nederlands
Voorkennis: Familia Romana
Docent: Cerianne Porton

Deze cursus is zowel online als op locatie in Hilversum te volgen.

De Fabulae Syrae is een extra leesdeel uit de serie ‘Lingua Latina per se illustrata’, waarin zo’n 45 mythologische verhalen herverteld worden. Het niveau van de verhalen ligt vrij hoog: de syntaxis is ingewikkelder dan de corresponderende hoofdstukken uit Familia Romana, maar de docent verduidelijkt waar nodig de verhalen aan de hand van gebaren, plaatjes en synoniemen.

Deze groep is nu de verhalen die horen bij hoofdstuk 32. De laatste paar hoofdstukken bevatten ook passages uit de Metamorfosen van Ovidius.

Data: donderdagavonden · 20:30 – 22:00 uur
Voertaal: Nederlands & Latijn. De Latijnse teksten worden in het Latijn uitgelegd. Er wordt niet of nauwelijks vertaald.
Voorkennis: Familia Romana t/m cap. 35.
Docent: Casper Porton

Deze cursus is zowel online  als op locatie in Hilversum te volgen.

In deze cursus lezen we teksten in het Latijn over en van de hand van verschillende historische personen van wie van sommigen de namen ons bekend voorkomen uit de geschiedenislessen van vroeger, zoals Bernard van Clairvaux, Eleonora van Aquitanië en Hildegard von Bingen maar andere misschien minder, zoals keizerin Matilda of Caesarius van Heisterbach. We maken zo kennis met een aantal hoofdrolspelers van de zogenaamde renaissance van de twaalfde eeuw.

Data: donderdagavonden vanaf 9 september 2021 · 19:00 – 20:30 uur
Voertaal: Nederlands & Latijn: de passages worden in het Latijn uitgelegd.
Voorkennis: Familia Romana t/m hoofdstuk 35.
Docent: Marko Henkels

Deze cursus is alleen online te volgen.

Deze groep leest poëzie: Ovidius’ Metamorfosen (Metamorphoses). In plaats van kortere passages, lezen we het werk volledig: we dragen de tekst voor, samen parafraseren we de tekst in het Latijn, vervolgens zoomen we in op woordvolgordes, klankeffecten en andere bijzonderheden. Regels en zinsdelen vertalen we waar nodig en tot slot vergelijken we gelezen passages met de vertaling van Marietje d’Hane-Scheltema.

Data: dinsdagavonden  (vanaf 7 september 2021 starten we met boek 2) · 19:00 – 20:30 uur
Voertaal: Nederlands & Latijn: de passages worden in het Latijn uitgelegd.
Voorkennis: Familia Romana t/m hoofdstuk 35 + enige leeservaring van ongeadapteerde teksten
Docent: Casper Porton

Deze cursus is zowel online  als op locatie in Hilversum te volgen.

Aan de hand van de examenbundel 2022 (verkrijgbaar via Addisco €25,-) en wat extra teksten lezen we teksten van onder andere Plinius en Martialis over de diverse keizers uit hun leven. De teksten betreffen het dagelijkse leven in de keizertijd en de (in)directe invloed van de keizer op zijn onderdanen. De lezing ‘keizer Domitianus’ in december 2021 kun je meedoen als voorproefje op deze cursus. Tijdens de lessen kijken we -naast het Latijn- vooral naar de cultuurhistorische aspecten, stilistiek en narratologie. 
 
Data: 20 vrijdagavonden vanaf april 2022 (precieze startdatum volgt nog) · 19:00 – 20:30
Voertaal: Nederlands 
Voorkennis: Familia Romana
Docent: Cerianne Porton
 
Deze cursus is zowel online als op locatie in Hilversum te volgen.

Deze groep leest over de Romeinse geschiedenis aan de hand van het boek Roma Aeterna o.l.v. Marko Henkels.

Data: dinsdagochtenden · 10:30 – 12:00 uur
Voertaal: Nederlands & Latijn: de passages worden in het Latijn uitgelegd.
Voorkennis: Familia Romana & Roma Aeterna t/m hoofdstuk 39.
Docent: Marko Henkels

Deze cursus is alleen online te volgen.

Deze groep leest over de Romeinse geschiedenis aan de hand van het boek Roma Aeterna o.l.v. Casper Porton. De passages uit Roma Aeterna wisselen we af met verhalen uit de Fabulae Syrae.

Data: maandagochtenden · 10:30 – 12:00 uur
Voertaal: Nederlands & Latijn: de passages worden in het Latijn uitgelegd.
Voorkennis: Familia Romana t/m hoofdstuk 35.
Docent: Casper Porton

Deze cursus is zowel online  als op locatie in Hilversum te volgen.

Als je in Rome bent, zie je zowat overal wel een bouwwerk (kerk, standbeeld, obelisk, triomfboog) met een opschrift in het Latijn. Het lezen van deze Latijnse opschriften is minder moeilijk dan je denkt. Want waarom gebruikten de bouwers ook ná de oudheid uitgerekend deze taal? Simpel! Eeuwen lang was de Latijnse taal in Europa hét internationale communicatiemiddel, vergelijkbaar met het Engels van tegenwoordig. Wilde je duidelijk maken wie het bouwwerk had laten maken of aan wie het gewijd was, dan deed je dit in het Latijn. Al te moeilijk mocht dat Latijn niet zijn want een beetje lezer moest bij het passeren van het bouwwerk kunnen begrijpen wat erop stond. Jij kunt dat ook en na deze cursus kun je zonder reisgids Rome in. Laat de stenen maar voor je spreken!

Data: 10 maandagavonden vanaf 25 oktober 2021 · 19:00 – 20:30 uur
Voertaal: Nederlands. Latijnse passages zullen worden vertaald.
Voorkennis: Familia Romana t/m hoofdstuk 25.
Lesmateriaal: Saxa Loquuntur, Latijnse inscripties in Rome van Feyo L. Schuddeboom, uitgeverij Eisma (€18,50). 
Docent: Michiel Sauter

Deze cursus is alleen online te volgen.

Ter overbrugging van het volgende onderwerp (retorica) lezen we het verhaal over  de avonturen van Odysseus (Latijn: Ulixes) in de versie van Ritchie. 

Data: vrijdagavonden · 19:00 – 20:30 uur
Voertaal: Nederlands & Latijn: de passages worden in het Latijn uitgelegd.
Voorkennis: Familia Romana t/m hoofdstuk 35.
Docent: Casper Porton

Deze cursus is zowel online  als op locatie in Hilversum te volgen.

Previous
Next

Actieve beheersing van het Latijn

Latijn spreken

In het Latijn kunnen communiceren is niet alleen leuk, maar ook enorm nuttig voor je leesvaardigheid. Aan de hand van een aantal thema’s gaan we met elkaar in het Latijn in gesprek. We bouwen het rustig op. Onderwerpen variëren van jezelf kunnen voorstellen tot praten over thema’s als hobby’s, sport, eten & drinken, tijd, etc. Op communicatieve wijze herhalen we constructies en woorden en leren we de nodige woorden en structuren bij. Deze cursus is vooral interessant voor al wat verder gevorderde Latinisten.

Vanaf 9 september 2021 start er een nieuwe groep op donderdagavonden (20:30 – 22:00 uur). Deze cursus wordt gegeven door Mari van de Ven.

Over de docenten

Casper Porton, Marko Henkels, Michiel Sauter & Mari van de Ven

Casper Porton (1985) geeft sinds 2004 met veel plezier lessen aan jongeren en volwassenen. In 2005 richtte hij zijn eigen onderwijscentrum Addisco op. Hij beheerst het Latijn als één van de weinigen in Nederland actief en is als zelfstandig vakdidacticus voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel. 

Zijn interessegebieden zijn taalverwerving (hoe leren mensen een taal), mythologie, Romeinse poëzie (Vergilius, Ovidius, Catullus, Martialis) en de klassieke, gereconstrueerde uitspraak van het Latijn.

Voor het “op een bijzondere wijze toegankelijk maken van de Klassieken voor een breed publiek” ontving Casper in 2016 de OIKOS Award. In binnen- en buitenland is hij een veelgevraagd spreker door scholen, universiteiten en andere klassieke organisaties.
Meer over Casper Porton →

Marko Henkels (1970) is afgestudeerd in Oude- en Middeleeuwse geschiedenis en tevens vele jaren docent klassieke talen (en wiskunde) in het middelbaar onderwijs.

Hij vindt het leuk om in het Latijn buiten de “grenzen van het vak” te lezen: Latijn was immers niet alleen de taal van de Romeinse republiek en het keizerrijk, maar ook meer dan duizend jaar lang de taal van het West-Europese christendom, de literatuur en de wetenschap.

Met plezier leest hij alles wat los en vast zit vanaf de tijd van Plautus tot aan voorbij de jaren dat Christiaan Huygens leefde en schreef.

Michiel Sauter (1964) geeft klassieke talen aan jong en oud: Grieks en Latijn op het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, Latijn
bij Addisco en aan de Volksuniversiteit Arnhem. Hij is enorm fascineert door de ononderbroken Latijnse traditie. Deze prachtige taal werkt immers vanaf de oudheid, via de middeleeuwen en de renaissance door tot de dag van vandaag: in de medische wetenschap, het recht, de biologie, de moderne talen
en op andere terreinen. Al tien jaar zet Michiel Latijn actief in tijdens zijn lessen. Daarnaast schrijft hij ook graag gedichten in het Latijn.

Mari van de Ven (1974) studeerde Latijn en Grieks aan de Katholieke Universiteit Leuven. Sindsdien geeft hij al twintig jaar les aan Gymnasium Bernrode in Heeswijk (NB), waar hij zich sinds enkele jaren inzet voor lessen levend Latijn en Grieks aan scholieren in het reguliere onderwijs. Hiervoor heeft hij inmiddels diverse didactische hulpmiddelen ontwikkeld.

Toplocatie

Ons compleet nieuwe onderwijscentrum

Na ruim twee jaar verbouwen is ons nieuwe onderwijscentrum eindelijk gereed. We zijn bijzonder trots op onze nieuwe leer- en werkplek, waar het zeer fijn verblijven is. We hebben meerdere lesruimtes van verschillende formaten die stuk voor stuk smaakvol zijn ingericht en zijn voorzien van moderne leermiddelen. Het moderne klimaatbeheersingssysteem zorgt voor een prettige en constante temperatuur en een veilig binnenklimaat. Ook bij hogere buitentemperaturen is het binnen aangenaam koel en wordt de lucht continu ververst en gefilterd. De ligging van ons onderwijscentrum is ook zeer gunstig: vlakbij de A27 en A1 en bij een treinstation. Voor deelnemers van verderweg hebben we een live videoverbinding.

Addisco Online

Livestream

Voor deelnemers voor wie het minder mogelijk is om wekelijks naar de lessen Grieks & Latijn in Hilversum te komen is er een livestream. Vanuit huis (of van welke andere locatie dan ook) kun je  de lessen bij ons op afstand volgen. De docenten geven de reguliere lessen in het onderwijscentrum aan diegenen die wel naar Hilversumzijn gekomen en jij volgt de lessen middels een videoverbinding.

Lesmateriaal dat tijdens de les wordt uitgereikt ontvang je digitaal of sturen we (op verzoek) per post naar je toe. Via de appgroep en het privéforum van je groep blijf je in contact met de docent en je cursusgenoten.

Kun je een keer niet naar de les komen? Geen probleem: we nemen alle lessen op en je kunt de lessen van jouw groep terugkijken op een voor jou gunstig moment.

Vaak gestelde vragen

 1. Kleinschalig
  Groepen bij Addisco houden we bewust klein, zodat er voor iedereen voldoende aandacht is.​
 2. Interactief
  Door de kleinschaligheid zijn de lessen levendig en interactief.
 3. Toegankelijk
  Onze lessen zijn toegankelijk en goed te volgen, maar zijn van een hoog niveau.
 4. Unieke methode
  Bij Addisco leer je Latijn op een natuurlijke manier. Niets geen rijtjes, ingewikkelde grammaticale termen en lange woordenlijstjes stampen, maar direct stap voor stap Latijn leren lezen en de taal direct leren begrijpen, zonder de noodzaak van puzzelen, analyseren of vertalen.​
 5. Op locatie & online
  Onze lessen zijn veilig op locatie te volgen, maar ook op afstand middels een live videoverbinding. Lessen zijn tevens terug te kijken, dus je hoeft nooit iets te missen.

De aangeboden cursussen zijn bedoeld voor iedereen, dus voor jong en oud. De cursussen worden op zo’n manier gegeven dat iedereen makkelijk met de stof mee kan komen. Je bent dus nooit te jong of te oud. Voor ouderen zijn de cursussen uitermate geschikt om mentaal scherp te blijven. De leeftijden van onze cursisten variëren van 9 tot 90 jaar. Gemiddeld ligt de leeftijd van onze cursisten rond de 50.

Nee, dat is helaas een zeer hardnekkig misverstand. Latijn is echt niet moeilijker dan welke andere taal dan ook. Ten opzichte van het Nederlands zijn er uiteraard wel verschillen, maar dat maakt het leren van een nieuwe taal juist zo bijzonder en leuk. In principe kan iedereen – ongeacht leeftijd of opleidingsniveau – de cursussen die Addisco aanbiedt volgen. De enige vereisten daarvoor zijn een beetje goede wil en wat doorzettingsvermogen. Na een tijdje zult u zien dat er niet alleen verschillen, maar ook ontzettend veel overeenkomsten met onze huidige talen zijn.

Er zijn vele verschillende redenen om anno nu nog met Latijn bezig te willen zijn. De redenen lopen uiteen van goede hersengymnastiek, tot een beter begrip van de Romaanse talen. De belangrijkste reden is om prachtige teksten in het origineel te kunnen lezen en volledig te kunnen genieten van woordvolgordes en klankeffecten, die door vertalingen veelal verloren gaan. Daar komt bij dat het merendeel van de teksten nog helemaal niet vertaald is. Een andere goede reden is dat het leuk is en het je leven verrijkt.

Nee, Addisco verzorgt alleen de onder lesaanbod vermelde cursussen en activiteiten. Italiaans is een zogenaamde ‘levende taal’, Addisco richt zich vooral op het Oudgrieks en Latijn, zogenaamde ‘dode talen’, die we wel als levende talen doceren.

Voorkeuren zoals dag en tijd kunt u altijd via het inschrijfformulier (onder ‘bericht/opmerkingen’) doorgeven. We zullen hier rekening mee proberen te houden.

We bieden geregeld proeflessen aan. Verder is het mogelijk om op afspraak een keer kennis te komen maken of mee te kijken bij een al lopende cursus. Neem contact op en dan bekijken we de mogelijkheden.

Uiteindelijk komen we met de beginnerscursus in combinatie met de gevorderdencursussen op een niveau dat vergelijkbaar is met VWO 6 niveau (oude stijl).

De cursussen voorzien in meer dan voldoende kennis en vaardigheden om uiteindelijk staatsexamen te kunnen doen. Het onderwerp van het staatsexamen wisselt per jaar en er moet dus bovenop de cursus nog een jaar uitgetrokken worden voor de voorbereidingen op het staatsexamen. We begeleiden je daar graag bij.

Als er andere vragen of opmerkingen zijn, schroom dan niet en neem contact met ons op door een mail te sturen of even te bellen.

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden over een van bovenstaande cursussen Latijn? Schrijf je dan in!

Stap 1

Aanmelden

Vul het inschrijfformulier in en controleer de gegevens. Check vooral je mailadres.

Stap 2

Mail checken

Je ontvangt een bevestiging per mail. Geen mail? Check de spam-box.

Stap 3

Betalen

Je ontvangt later nog een mail met de factuur en/of betaalgegevens.

Klaar!

Ingeschreven

De inschrijving is voltooid. Een week voor aanvang volgt de laatste informatie.

Wil je je niet direct inschrijven?
Als je wel op de hoogte wilt blijven over de cursussen Latijn van Addisco,
laat dan hier je naam en e-mailadres achter.

Misschien ook interessant?

OKTOBER 2021

Cursus Grieks

Leer Oudgrieks direct van links naar rechts lezen op een natuurlijke manier!

Lees meer
November 2021

Cursus Paleis op de Dam

Cursus en rondleiding met als thema de herleving en doorwerking van de klassieke oudheid.

Lees meer
Zomerschool Latijn
zomer 2022

Zomerschool Latijn

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Latijn leert lezen en begrijpen in het Latijn.

Lees meer

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel tijdens kantooruren 035 – 631 59 28 of stuur ons een mail of bericht.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!