Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Lesaanbod » Na- & bijscholing docenten » Cursus Latijn spreken voor docenten

   
   

Cursus actief Latijn
Latijn spreken voor docenten en studenten Latijn

Inschrijven
   
   

Pallas Athena / Minerva - Godin van de wijsheidEen actieve beheersing van het Latijn maakt het mogelijk nog makkelijker Latijnse teksten te begrijpen dan voorheen. Proza, maar op den duur ook poëzie kun je net als een Romein gewoon van links naar rechts lezen, zonder de noodzaak van puzzelen, analyseren of vertalen.

Tijdens vier modules van elk 10 lessen, wordt uw passieve kennis van het Latijn geactiveerd en leert u in het Latijn denken, spreken, lezen en schrijven met als doel dat u uiteindelijk ook zelf een deel van de Latijnse les in het Latijn kunt geven. Naast het verwerven van een actieve vaardigheid in de taal, besteden we ook veel aandacht aan didactiek.

Deze cursussen zijn bedoeld voor docenten Latijn en studenten klassieke talen met een goede basiskennis van de grammatica. De interactieve lessen Latijn worden wekelijks in klein groepsverband gegeven in Hilversum.

   
   
   
   

Startmomenten 2019-2020


Datum Tijd Activiteit Plaats
vanaf 14 september
(5 zaterdagmiddagen: 14, 21, 28 sept; 5, 12 okt. 2019)
13.30 - 16.30 uur

Cursus actief Latijn I
Module I van de cursus Latijn spreken voor docenten en studenten klassieke talen.
Hilversum
vanaf oktober 2019
(data en tijden worden binnenkort bekend gemaakt)
? uur
Cursus actief Latijn II
Module II van de cursus Latijn spreken voor docenten en studenten klassieke talen.
Hilversum
vanaf oktober 2019
(data en tijden worden binnenkort bekend gemaakt)
? uur
Cursus actief Latijn III
Module III van de cursus Latijn spreken voor docenten en studenten klassieke talen.
Hilversum

Addisco Onderwijs houdt zich aan de schoolvakanties.

Mocht u op de hierboven genoemde momenten niet kunnen, geef u dan toch op!
Uw voorkeuren omtrent dag en tijd kunt u aangeven op het inschrijfformulier onder 'opmerkingen'.

   
   
   
   

Algemene informatie

Cursusnaam:
Latijn spreken voor docenten (module I, II, III en/of IV)
   
Voorkennis:
Goede kennis van de basisgrammatica. Ervaring met Latijn spreken is voor module I niet nodig.
   
Aantal keer:
10 bijeenkomsten van 1.5 uur (tenzij hierboven anders aangegeven)
   
Locatie:
Diependaalselaan 124 in Hilversum. Zie ook contact.
   
Groepsgrootte:
Beperkt aantal plaatsen beschibaar (maximaal 8). Vol = vol!
   
Zelfstudie:
± 1.5 tot 2 uur per week 
   

 

Kosten

Lesmateriaal:
De methode Lingua Latina van Hans Ørberg. Het lesmateriaal, kunt u voordelig via Addisco bestellen. Dit materiaal is te gebruiken voor alle drie de modules.
   
Moduleprijs:
€ 300,- (per module; inclusief consumpties, stencils en digitaal oefenmateriaal)

 

Inschrijven
   
   
   
   

Wat gaan we doen?

Voordat u zelf in het Latijn kunt gaan lesgeven en gesproken Latijn als krachtig didactisch middel kunt inzetten, zult u eerst een actieve beheersing van het Latijn moeten verwerven. Deze cursus helpt daarbij en focust daarom naast de verschillende 'comprehensible input'-didactieken (CI, TPR, TPRS, ER) ook op het activeren van uw passieve grammaticale kennis. Dat gaan we doen door Latijn te leren als een Romein: al luisterend, sprekend, lezend en schrijvend zorgen we ervoor dat de passieve kennis geactiveerd wordt en dat u het Latijn actief leert beheersen.

Na de vier modules heeft u een actieve beheersing van de complete basisgrammatica (zie onder) plus zo'n 2000 woorden. Door direct in de taal te leren denken, zult u zien dat bij het lezen de tussenstappen van analyseren, decoderen, puzzelen en vertalen niet meer nodig zijn.

 

 

Lessen bij Addisco Onderwijs zijn interactief, persoonlijk, kleinschalig en toegankelijk. De groepen zijn niet groter dan acht deelnemers en de informele sfeer maakt dat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt (fouten maken mag!).

Tijdens de lessen wordt u aangemoedigd om in het Latijn te communiceren, zodat u helemaal in de taal ondergedompeld wordt voor een groot leerrendement.

De complete cursus bestaat uit vier modules van ieder 10 lessen. Naast de methode van de Deen Ørberg (Lingua Latina per se illustrata) werken we ook met aanvullend ander materiaal en zijn we vooral veel zelf aan het oefenen aan de hand van verschillende oefeningen en activerende werkvormen. Het wordt dus een bijzondere Latijnervaring!

   
   
   
   

De 4 modules & niveaus

Vier modules en vier niveaus. Scholen die met Lingua Latina werken zullen zo'n 3.5 tot 4 jaar over het eerste deel (Familia Romana, Colloquia, Fabulae Syrae) doen. De modules kunnen achter elkaar gevolgd worden, maar zijn eigenlijk bedoeld om per jaar gevolgd te worden.

Module I - Beginner

De eerste module van 10 lessen focust met name op het actief onder de knie krijgen van het Latijnse naamvallensysteem. De theorie kent u al, een naamval herkennen in een tekst is ook geen punt, dus nu is het alleen een kwestie van heel veel oefenen met spreken. Dat doen we aan de hand van de eerste 9 hoofdstukken uit Lingua Latina per se illustrata en verschillende andere teksten en activerende werkvormen. Bij elk hoofdstuk bespreken we tevens de verschillende werkvormen die mogelijk zijn in de lespraktijk en behandelen we verschillende didactieken die nuttig zullen blijken tijdens de lespraktijk.

 

 

 

 

 

 

 • Naamvallen: nominativus, genitivus, dativus, accusativus, vocativus, ablativus, locativus;
 • Zelfstandige naamwoorden (decl. I t/m III) & bijvoeglijke naamwoorden (decl. I/II);
 • Voorzetsels;
 • Werkwoorden: imperativus, indicativus praesens actief & passief;
   
   

Module II - Semigevorderd

Tijdens de tweede module gaan we verder met hoofdstuk 10 t/m 18 van Familia Romana. Deze hoofdstukken gaan eerst verder in op de derde declinatie en de bijvoeglijke naamwoorden (congruentie), maar we snijden ook al wat gevorderdere onderdelen aan als deponentia, participia en de ablativus absolutus. We zullen weer veel oefenen en bekijken hoe we dit op een makkelijke manier aan onze leerlingen kunnen aanleren.

 

 

 • Accusativus cum infinitivo constructie.
 • Zelfstandige naamwoorden (decl. I t/m V) & bijvoeglijke naamwoorden (decl. I/II & III); gradus comparationis;
 • Participia (p.p.a., p.p.p.);
 • Deponentia;
 • Numeralia;
 • Bijwoorden.
 • Ablativus absolutus;
   
   

Module III - Gevorderd

Tijdens de derde module gaan we naast het herhalen van de stof van de twee eerdere modules vooral aan de slag met de verschillende verschijningsvormen van het werkwoord (Familia Romana 19 t/m 27). We oefenen met het zelf op de juiste wijze gebruiken van de tijden (op het futurum exactum na) en zetten onze tanden in participia, supina, gerundia en de ablativus absolutus constructie. Naast dat we zelf met deze stof oefenen, trainen we hoe we dit op een duidelijke manier aan onze leerlingen kunnen aanleren volgens recente inzichten uit taalverwervingsonderzoek.

 

 

 • Werkwoorden: tempora (praesens, futurum, imperfectum, perfectum);
 • Supinum I & II;
 • Participia (p.p.a., p.p.p., p.f.a.);
 • Gerundium;
 • Ablativus absolutus;
 • Coniunctivus praesens in de bijzin;
   
   

Module IV- Vergevorderd

Tijdens de laatste en meest uitdagende module gaan we op een actieve en interactieve manier aan de slag met de laatste overgebleven tijd en met gerundia, gerundiva en natuurlijk de coniunctivus! Verder zullen we aandacht besteden op het op de juiste manier metrisch lezen van poëzie. Familia Romana 28 t/m 35. Als we klaar zijn met Familia Romana bekijken we hoe je deze actieve manier van lesgeven ook in de bovenbouw kunt voortzetten en gaan we ook aan de slag met originele teksten van klassieke auteurs.

 

 

 • Futurum perfectum/exactum;
 • Gerundium;
 • Gerundivum;
 • Coniunctivus in de bijzin;
 • Coniunctivus in de hoofdzin;
 • Scanderen.
   
   
   
   

Workshops op maat

Casper verzorgt ook korte en lange didactische trainingen op scholen om de actieve didactiek te leren inzetten en/of om te leren werken met de methode van Ørberg.

 

 

 • In overleg
 • Neem voor meer informatie contact op met Casper
   
   
   
   
"In de cursus die Casper geeft [...] leer je Latijn als een levende taal,
eigenlijk zoals een kind een taal leert, door horen, zelf spreken, en associëren."

"Ik bewonder je tomeloze energie, je charismatische persoonlijkheid en je mogelijkheden om nieuwe wegen te zoeken en te vinden."

"Collega's zou ik de cursus zeker aanraden. Het zou geweldig zijn als leraren Latijn weer echt Latijn konden spreken. Dat zou de status en de aantrekkelijkheid van ons vak zeker verhogen."

"Veel ruimte voor eigen inbreng en humor tussendoor zorgen voor, wat mij betreft, een optimaal klimaat om te leren!"

"Je uitleg over hoe je de lessen vorm kunt geven vond ik heel praktisch. De komende tijd wil ik proberen mezelf daarin verder te ontwikkelen. In een latere fase zou ik graag weer eens aansluiten bij een vervolgcursus."

"De docentencursus was enorm inspirerend en motiverend: zowel op didactisch als vakinhoudelijk gebied heb ik erg veel geleerd. Ik bewonder de enthousiaste manier waarop je ons duwtjes in de goede richting geeft en onze ogen opent. Je bent altijd bereid om van je programma af te wijken om onze vragen te beantwoorden en veel (heel veel) praktische tips te geven, wat heel prettig is. Dit zorgt ervoor dat je na afloop van iedere les niet alleen met een voldaan gevoel naar huis gaat, maar ook direct aan de slag wil en kunt gaan met alles wat je geleerd hebt. Gratias tibi, Caspari, ago maximas plurimasque. Ik kom ook zeker naar je zomerschool!"

"Op de valreep van het jaar wil ik je nog eens zeer bedanken voor de boeiende cursus Actief Latijn die ik de afgelopen maanden bij je heb gevolgd. Jouw benadering: ‘het laten verwerven van Latijn’ heeft me aan het denken gezet over dat wat ik dagelijks aan het doen ben met mijn leerlingen: ‘het laten leren van Latijn’. Wat ik bij je geleerd heb en hopelijk nog verder ga leren vind ik spannend, inspirerend en ook wel een beetje confronterend. Ik ga graag door met de vervolgcursus!"

Meer referenties & aanbevelingen »

   
   
   
   

Docent Latijn

Casper Porton

 
Casper Porton

Casper Porton geeft sinds 2005 onder de naam Addisco Onderwijs lessen aan jongeren en volwassenen. Hij beheerst het Latijn als één van de weinigen in Nederland actief en is als zelfstandig didacticus voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel tijdens zijn lessen Latijn (zie artikelen).

Casper heeft zich voornamelijk toegelegd op verschillende didactieken die het leren van Grieks en Latijn makkelijker en toegankelijker maken. Hij ontwikkelt nieuw (digitaal) materiaal voor de methode van Ørberg en werkt aan een nieuwe schooleditie van de Metamorfosen van Ovidius.

Casper was vijf jaar als docent Latijn verbonden aan de Kees Boekeschool in Bilthoven.

   
   
   
   

Inschrijven

Bent u enthousiast geworden over de cursus Latijn voor docenten? Meld u dan vrijblijvend aan door het inschrijfformulier in te vullen. Na ontvangst van uw aanmelding krijgt u een bevestiging met meer informatie over de voltooiing van de inschrijving.

 

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Casper. Vragen, opmerkingen en suggesties zijn ook altijd welkom.
Contactformulier »
Inschrijfformulier »

   
   
   
   

Zie ook

Referenties & aanbevelingen »
Vaak Gestelde Vragen »
Over Addisco Onderwijs »

 

 

Routebeschrijving »
Algemene Voorwaarden »
Privacy Verklaring »

   
  Omhoog