Hieronder volgt de nieuwsbrief die verzonden is op 20 december 2023.
Salvete plurimum,
Het jaar 2023 zit er alweer bijna op. We kijken terug op een voor Addisco goed 2023. Alle hoogtepunten hebben we op een rijtje gezet in een mooie tijdlijn. Daarin lees je ook een kort verslag over de geslaagde excursie die we in oktober hadden naar Kalkriese en vind je een terugblik op de zomerscholen met vooral veel foto’s.
Lesaanbod januari & februari 2024
Verschillende leescursussen Latijn: o.a. Mythische Monsters, Leven van Cicero, geschiedenis van Rome, Metamorfosen van Ovidius en middeleeuwse teksten.
Er zijn basiscursussen Grieks & Latijn waarbij je kunt aansluiten (eerdere lessen zijn opgenomen). Gevorderden kunnen meedoen met een van de vele leesgroepen Latijn: o.a. over mythische monsters, mythologie algemeen (Fabulae Syrae), middeleeuws & renaissance Latijn, Romeinse geschiedenis (Roma Aeterna), teksten over het leven van Cicero, Ovidius’ Metamorfosen boek IV.
Nieuwe taalcursussen voor beginners:
Grieks, Latijn, Egyptisch & Hebreeuws
Vanaf eind januari starten er weer nieuwe beginnerscursussen Grieks, Latijn, Egyptisch en Hebreeuws. De groep voor Latijn zit al bijna vol en gaat sowieso van start.
Op zaterdag 20 januari is er een een gratis proefles Latijn in ons mooie onderwijscentrum in Hilversum (ook online te volgen!). Geef je op ⇒
Lezing – 31 januari (ook online te volgen):
Star Wars en de klassieke basis van epische films
De eerste lezing van 2024 is direct episch en spectaculair!
Star Wars is een van de meest succesvolle filmfranchises aller tijden en representatief voor de golf van sciencefiction- en fantasy-verhalen die onze populaire cultuur vandaag de dag overspoelt (denk ook aan Harry Potter, Hunger Games en het Marvel Cinematic Universe). Iedereen voelt wel dat deze films een zeker ‘mythisch’ karakter hebben – niet voor niets worden ze stelselmatig ‘episch’ genoemd – maar hun relatie met de klassieke traditie is dieper dan je zou denken.
In deze lezing bespreekt Koen Vacano (promovendus aan de UvA) hoe het Star Wars-fenomeen enerzijds (in)direct elementen ontleent aan de klassieke traditie – van katabaseis tot epische catalogi – en anderzijds de hedendaagse entertainmentindustrie gevormd heeft. Kortom, hoe Star Wars met de oudheid het moderne medialandschap gevormd heeft. Meer info ⇒
De lezing is zowel fysiek in Hilversum als online middels een livestream te volgen. Had je de 31ste al andere plannen? Geef je dan toch op: dan ontvang je de opname van de lezing.
Geef je je voor het einde van 2023 op voor deze lezing, dan ontvang je 25% vroegboekkorting!
Interactieve cursusreeks:
Oude talen en schriften ontrafeld
Vanaf eind februari tot half mei zal dr. Martin Baasten van de Universiteit van Leiden ons meenemen in de wereld van oude talen en schriftsystemen en ingaan op vragen als:
- Welke schriftsoorten zijn er mogelijk?
- Welke taalfamilies zijn er?
- Hoe ontcijferen we een onbekende taal?
- Hoe ontwikkelt een taal of schrift zich in de loop van de tijd?
- Hoe kun je zien dat talen aan elkaar verwant zijn?
We duiken diep in de geschiedenis van talen en schriften: uit de klassieke oudheid zijn vooral Grieks en Latijn bekend, maar welke andere talen en schriften werden er gebruikt? We kijken naar talen zoals Soemerisch, Akkadisch, Hebreeuws, Arabisch, Aramees en meer voor een beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van taal en schrift. We zien taalfamilies en leren hoe we achter het verwantschap tussen talen gekomen zijn. Daarbij blijven we niet in de oudheid hangen, maar gebruiken we de geschiedenis en moderne kennis in onze zoektocht naar de essentie van talen en schriften.
Ook deze cursus is zowel fysiek als online te volgen. Er zullen opnames van de spreker worden gemaakt, dus je kunt de lessen ook later terugkijken.
Geef je voor 14 januari op en ontvang €50,- korting!
Nieuwe artikelen op Classiculus
Op ons weblog ‘Classiculus’ zijn de volgende artikelen nieuw verschenen:
- Oudheidagenda 2024 – Tips voor de leukste activiteiten over de oudheid;
- Terugblik op 2023;
- Welke examenvragen kan ik verwachten op het eindexamen Latijn 2024 – Livius;
- Oefenen met Latijn vertalen – examen 2024 Livius.
Plannen voor 2024
We hebben natuurlijk nog veel meer plannen voor 2024, maar daarover volgt later meer. De informatie over de Zomerscholen Latijn, Grieks en deze keer ook Oude Talen (met ook Hebreeuws en Egyptisch) staat ook op de site.
We waarderen het zeer als je deze activiteiten ook onder de aandacht wil brengen brengen van vrienden en familie.
Namens het hele Addisco-team wensen we jullie allemaal een heel mooi, gelukkig en gezond 2024!
Valeatis quam optime,
Casper
PS: Wil je deze nieuwsupdates in je mail ontvangen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!
Reacties