Dies Latinus X

Latijnse dag - Editie 10 (2022)

Zijn Grieks en Latijn talen voor iedereen? Of alleen voor een kleine groep slimmeriken? Zouden deze talen op zo’n manier gedoceerd kunnen worden, dat veel meer mensen ervan kunnen genieten? Ervaar het zelf tijdens deze jubileumeditie van de Dies Latinus van het RMO en Addisco Onderwijscentrum in de Week van de Klassieken (thema ‘propaganda’) met workshops Latijn, Grieks en Hebreeuws!

Deze activiteit is ook online te volgen!

Didactiek & werkvormen Latijn

Dies Latinus X

Week van de Klassieken 2022

Dit jaar organiseren we de Dies Latinus voor de 10de keer. Dat is reden voor een feestje. We blikken kort terug op de invloed van de Dies Latinus en hoe het er in Nederland en Vlaanderen voorstaat met het actief doceren van Grieks en Latijn. We blikken daarnaast ook vooruit. De naam Dies Latinus is inmiddels te beperkt geworden: naast Latijn hebben we ook al een aantal jaren workshops Grieks aangeboden en dit jaar voegen we daar klassiek Hebreeuws aan toe. Vanaf volgend jaar is het dus tijd voor een naamsverandering en een nieuwe opzet. Vandaag volgt daar alvast een voorproefje van.

In de middag zijn er – na een korte inleiding met meer informatie over onze plannen – drie workshoprondes op verschillende niveaus te volgen: Latijn, Grieks en Hebreeuws.

Programma

12:15 – 12:30 uur: Inloop
12:30 – 12:45 uur: Gezamenlijke start met terugblik en vooruitblik (Casper Porton)
12:45 – 13:30 uur: Workshopronde 1
– Latijn voor beginners (Casper Porton): Een eenvoudig verhaal in het Latijn
– Latijn voor gevorderden (Martin Baasten): De origine alphabeti
13:30 – 13:45 uur: Korte pauze
13:45 – 14:30 uur: Workshopronde 2
– Hebreeuws voor beginners (Martin Baasten)
14:30 – 14:45 uur: Korte pauze
14:45 – 15:30 uur: Workshopronde 3
– Grieks voor beginners (Casper Porton)
– Grieks voor gevorderden (Mari van de Ven & Jelt Blauw)
15:30 – 15:45 uur: Vragen en afsluiting

Eerdere Dies Latini

Een korte voorgeschiedenis 2013-2021

In 2021 werd de Dies Latinus  voor de negende keer georganiseerd. I.v.m. COVID-19 voor de tweede keer noodgedwongen digitaal, maar dat mocht de pret niet drukken.

Aan de hand van een persoonlijk verhaal ging Casper Porton in op vragen als: 
– Kampen de klassieke talen met een imagoprobleem (moeilijk, elitair en misschien zelfs nutteloos)?
– Is het mogelijk om deze talen toegankelijk te maken voor een breed publiek?
– Kan iedereen Grieks en Latijn leren?

Het antwoord op die laatste vraag is volmondig: Ja, dat kan! En dat heeft Casper laten zien tijdens de demo-les waarin deelnemers werden meegesleept in een verhaal in het Latijn. Zelfs degenen met nul kennis of ervaring konden het verhaal volgen. Aan deze online editie hebben zo’n 200 mensen deelgenomen.

Iedere edities van de Dies kenmerkten zich door prikkelende vragen, verrassende antwoorden en aansprekende voorbeelden. Deelnemers hebben daarbij ook meer inzicht verkregen in de werking van onze hersenen bij het verwerven van een taal. Grieks en Latijn blijken een stuk minder ‘dood’ te zijn dan men denkt. 

De Dies Latinus werd in 2013 voor het eerst georganiseerd door de verenging Athenaeum Illustre (renatum) in samenwerking met de Academia Vivarium Novum en het Rijksmuseum van Oudheden. Het was een dag over het Latijn en alle lezingen en workshops werden bijzonder genoeg in het Latijn gehouden. Dat was erg leuk, maar tegelijkertijd niet zo toegankelijk voor een publiek dat hier totaal nog geen ervaring mee had. De daaropvolgende jaren voegde Addisco zich bij de organisatie en hebben we geprobeerd de Dies Latinus toegankelijker te maken voor een breed publiek (ook zonder voorkennis) door de lezingen en workshops deels in het Latijn en deels in het Nederlands aan te bieden. Ieder jaar hadden we een specifiek thema, maar telkens was er een grote focus op de actieve beheersing van het Latijn en later ook het Grieks.

Sinds 2017 wordt de Dies Latinus georganiseerd door Addisco Onderwijscentrum en het Rijksmuseum van Oudheden. 

Over de sprekers

Dies Latinus X

Dr. Martin Baasten (1964) is docent Hebreeuwse filologie aan de Universiteit Leiden. Hij
doceert aldaar Bijbels en Modern Hebreeuws, alsook de Rabbijnse traditieliteratuur. In 2013 kreeg hij de onderwijsprijs van de Universiteit Leiden. Samen met prof. W.Th. van Peursen
publiceerde hij een Leerboek Bijbels Hebreeuws (Leiden: Brill, 2012), dat een eenheid vormt
met het bekende standaardwerk Grammatica van het Bijbels Hebreeuws door prof. J.P.
Lettinga. Tevens is hij actief op het gebied van levend Latijn en schrijft hij Latijnse poëzie.

Jelt Blauw (2002) heeft gestudeerd aan gymnasium Bernrode in Heeswijk. Hij is al enkele jaren bezig met levend Latijn en Grieks en de bijbehorende didactiek. Momenteel ontwikkelt hij een Griekse tegenhanger voor de methode LLPSI.

Jelt gebruikt de Erasmiaanse uitspraak van het Grieks.

Casper Porton (1985) is oprichter en directeur van onderwijscentrum Addisco in Hilversum, waar hij samen met een gedreven team van andere oudheid-enthousiastelingen de Griekse en Latijnse taal en cultuur toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Hij beheerst het Latijn als één van de weinigen in Nederland actief en is als zelfstandig vakdidacticus voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn en Grieks als krachtig didactisch middel. 

Zijn interessegebieden zijn taalverwerving (hoe leren mensen een taal), mythologie, Romeinse poëzie (Vergilius, Ovidius, Catullus, Martialis) en de klassieke, gereconstrueerde uitspraak van het Latijn.

Voor het “op een bijzondere wijze toegankelijk maken van de Klassieken voor een breed publiek” ontving Casper in 2016 de OIKOS Award. In binnen- en buitenland is hij een veelgevraagd spreker door scholen, universiteiten en andere klassieke organisaties.
Meer over Casper Porton →

Mari van de Ven (1974) studeerde Latijn en Grieks aan de Katholieke Universiteit Leuven. Sindsdien geeft hij al twintig jaar les aan Gymnasium Bernrode in Heeswijk (NB), waar hij zich sinds enkele jaren inzet voor lessen levend Latijn en Grieks aan scholieren in het reguliere onderwijs. Hiervoor heeft hij inmiddels diverse didactische hulpmiddelen ontwikkeld.

Mari gebruikt de Erasmiaanse uitspraak van het Grieks.

GRATIS

deelname Dies Latinus X

* Mocht corona weer roet in het eten gooien, dan zal het hele programma online te volgen zijn.

Misschien ook interessant?

Cursus Latijn leren lezen

Leer Latijn direct lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen!

Cursus Grieks leren lezen

Leer Oudgrieks direct van links naar rechts lezen op een natuurlijke manier!

Cursus Hebreeuws leren lezen

Stap voor stap klassiek Hebreeuws leren lezen om zo de wereld van de Bijbel te leren kennen.

Cursus Egyptische hiërogliefen

Wat betekenen al deze tekens? Dat ga je leren bij deze cursus hiërogliefen ontcijferen!

Zomerschool Grieks

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Grieks leert lezen en begrijpen in het Grieks.

Zomerschool Latijn

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Latijn leert lezen en begrijpen in het Latijn.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel of app tijdens kantooruren 06 – 381 22 149 of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!