Dies Latinus IX

Latijnse dag - Editie 9 (2021)

Zijn Grieks en Latijn talen voor iedereen? Of alleen voor een kleine groep slimmeriken? Zouden deze talen op zo’n manier gedoceerd kunnen worden, dat veel meer mensen ervan kunnen genieten? Ervaar het zelf tijdens deze lezing en demonstratie op de negende editie van de Dies Latinus van het RMO en Addisco Onderwijscentrum in de Week van de Klassieken (thema ‘de inclusieve oudheid’).

Deze activiteit is online te volgen!

Didactiek & werkvormen Latijn

Dies Latinus IX

Week van de Klassieken 2021

Kampen de klassieke talen met een imagoprobleem (moeilijk, elitair en misschien zelfs nutteloos)? Is het mogelijk om deze talen toegankelijk te maken voor een breed publiek? Kan iedereen Grieks en Latijn leren? Ja, dat kan! En dat zul je zelf merken tijdens de demo-les, waarin docent Casper Porton je meesleept in een verhaal in het Latijn. En je zult zien, zelfs met nul kennis of ervaring, zonder een rijtje of een woord te kennen, ontvouwt de taal zich duidelijk voor je.

Naast de prikkelende vragen, verrassende antwoorden en aansprekende voorbeelden, verkrijg je meer inzicht in de werking van onze hersenen bij het verwerven van een taal en blijken Grieks en Latijn een stuk minder ‘dood’ te zijn dan men denkt. Tussendoor en na afloop is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Eerdere Dies Latini

Een korte voorgeschiedenis 2013-2020

In 2021 wordt de Dies Latinus alweer voor de negende keer georganiseerd. I.v.m. COVID-19 voor de tweede keer noodgedwongen digitaal, maar dat mag de pret niet drukken.

De Dies Latinus werd in 2013 voor het eerst georganiseerd door de verenging Athenaeum Illustre (renatum) in samenwerking met de Academia Vivarium Novum en het Rijksmuseum van Oudheden. Het was een dag over het Latijn en alle lezingen en workshops werden bijzonder genoeg in het Latijn gehouden. Dat was erg leuk, maar tegelijkertijd niet zo toegankelijk. De daaropvolgende jaren voegde Addisco zich bij de organisatie en hebben we geprobeerd de Dies Latinus toegankelijker te maken door de lezingen en workshops deels in het Latijn en deels in het Nederlands te houden. Ieder jaar hadden we een specifiek thema, maar telkens was er een grote focus op de actieve beheersing van het Latijn.

Sinds 2017 wordt de Dies Latinus georganiseerd door Addisco Onderwijscentrum en het Rijksmuseum van Oudheden. 

Over de spreker

Casper Porton

Casper Porton (1985) is oprichter en directeur van onderwijscentrum Addisco in Hilversum, waar hij samen met een gedreven team van andere oudheid-enthousiastelingen de Griekse en Latijnse taal en cultuur toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Hij beheerst het Latijn als één van de weinigen in Nederland actief en is als zelfstandig vakdidacticus voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn en Grieks als krachtig didactisch middel. 

Zijn interessegebieden zijn taalverwerving (hoe leren mensen een taal), mythologie, Romeinse poëzie (Vergilius, Ovidius, Catullus, Martialis) en de klassieke, gereconstrueerde uitspraak van het Latijn.

Voor het “op een bijzondere wijze toegankelijk maken van de Klassieken voor een breed publiek” ontving Casper in 2016 de OIKOS Award. In binnen- en buitenland is hij een veelgevraagd spreker door scholen, universiteiten en andere klassieke organisaties.
Meer over Casper Porton →

GRATIS

deelname Dies Latinus X

Misschien ook interessant?

Cursus Latijn

Leer Latijn direct lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen!

Lees meer

Cursus Grieks

Leer Oudgrieks direct van links naar rechts lezen op een natuurlijke manier!

Lees meer
Zomerschool Latijn

Zomerschool Latijn

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Latijn leert lezen en begrijpen in het Latijn.

Lees meer

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel tijdens kantooruren 035 – 631 59 28 of stuur ons een mail of bericht.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!