Informatiebijeenkomst: Grieks & Latijn leren lezen?
Zo lukt het wel!

Inzet van actief Latijn & Grieks als krachtig didactisch middel

Vrijwel iedere classicus heeft er weleens over gehoord: Grieks en Latijn spreken. Menigeen heeft er een mening over, maar zonder er het fijne van te weten. Er zijn misverstanden te over: zelfs in recente (universitaire) publicaties staan pertinente onjuistheden.

Addisco Onderwijs is al meer dan vijftien jaar de voorloper in Nederland op het gebied van vernieuwend onderwijs in de Klassieke Talen en de inzet van gesproken Latijn & Grieks als krachtig didactisch middel. Addisco is bij sommigen bijna synoniem aan ‘Latijn/Grieks spreken’, maar ook bij ons draait het juist om het leren lezen. Hoe zit dat dan?

Deze didactiek roept natuurlijk de nodige vragen op. Wat houdt dat ‘spreken’ precies in? Wat zijn voordelen en nadelen? Wat zegt wetenschappelijk onderzoek hierover? Hoe zit het met Grieks? Hoe kun je het implementeren en wat heb je daarvoor nodig? Wat betekent dit voor toetsing en hoe sluit deze didactiek aan op de eindexameneisen?

Op deze en vele andere vragen geeft Casper Porton graag antwoord tijdens deze gratis informatiebijeenkomst. Zie hieronder wanneer de eerstvolgende bijeenkomst is.

Nu ook online te volgen!

Via een live videoverbinding en de opnames is ook later terug te kijken.

Actief Latijn - Module I

Grieks & Latijn doceren? Zo lukt het wel!

Informatiebijeenkomst

Inzet van actief Latijn & Grieks als krachtig didactisch middel

Latijn spreken? Dat kan toch helemaal niet! Dat dacht Casper Porton vroeger ook, maar inmiddels zet hij al jaren gesproken Latijn en Grieks in tijdens zijn lessen. En met succes!

Gesproken Latijn is de laatste jaren veel in de media-aandacht en de groep docenten die actief Latijn & Grieks inzet wordt groter en groter. Maar wat houdt dat ‘actief Latijn/Grieks’ concreet in voor (aankomende) docenten? Daar gaan we het uitgebreid over hebben.

Deze gratis informatiebijeenkomst over ‘gesproken Latijn & Grieks als krachtig didactisch middel’ wordt een inspirerende en interactieve middag (zie verder ‘wat gaan we doen?‘)

Aan het einde van de bijeenkomst heb je meer inzicht in hoe taalverwerving werkt en wat de implicaties daarvan zijn voor docenten Klassieke Talen. 

Algemene informatie

Informatiebijeenkomst

De eerstvolgende informatiebijeenkomst voor docenten en studenten KT is op
zaterdag 14 oktober 2023; 13:30 – 16:00 uur

Datum & TIjD

zaterdag 14 oktober 2023; 13:30 - 16:00 uur

Voorkennis

Geen voorkennis vereist.

Doelgroep

De bijeenkomst is in de eerste plaats bedoeld voor docenten en studenten Klassieke Talen, maar andere belangstellenden zijn natuurlijk ook welkom.

Kosten

Niets! Deze bijeenkomst is gratis. Laat wel even weten of je komt.

Docent

Casper Porton

Meld je aan met onderstaand formulier

Informatiebijeenkomst

Wat gaan we doen?

  • We beginnen met het inventariseren van de verschillende problemen die we al jaren ervaren bij het doceren van de klassieke talen volgens de grammatica-vertaalmethode;
  • Dan doorlopen we in vogelvlucht ruim 50 jaar aan taalverwervingsonderzoek. Hoe verwerven we eigenlijk een taal? En wat betekent dat voor docenten klassieke talen? Er zijn oplossingen voor de problemen die we ervaren! 
  • Vervolgens volgt er een korte presentatie over verschillende werkvormen en lesmateriaal (o.a. over de methode Lingua Latina per se illustrata).
  • Daarna passeren een aantal didactieken en werkvormen de revue op basis van zogenaamde ‘comprehensible input’: TPR (Total Physical Resonse), TPRS (Teaching Proficiency through Reading and Storytelling), SL (Story Listening), ER (Embedded Reading).
  • Tussendoor is er telkens voldoende gelegenheid voor vragen, aanvullingen, gesprekken en discussie.

Programma

13:30 – 13:45 uur: Inloop met koffie en thee
13:45  14:00 uur: Introductie & kennismaking
14:00 – 14:45 uur: Theoretisch kader
14:45 – 15:00 uur: Korte pauze
15:00 – 15:15 uur: Praktijkvoorbeelden
15:15 – 16:00 uur: Vragen & afsluiting

Casper Porton weet op zeer deskundige wijze leraren Klassieke Talen aan het denken te zetten over hun eigen lespraktijk. Hij combineert daarbij zijn diepgaande kennis over bestaand lesmateriaal van over de hele wereld met zijn gevoeligheid voor de manier waarop kinderen de lesstof het best tot zich kunnen nemen. Dit resulteert in een ‘revolutionaire’ aanpak van de dode talen, die bij nader inzien helemaal niet zo revolutionair is: beschouw Latijn en Grieks als een levende taal en niet als een abstracte puzzel. Porton stelt geen kant-en-klare oplossing voor, maar nodigt iedere docent uit om stapje voor stapje zijn eigen lesgewoontes tegen het licht te te houden, waarbij hij telkens de belangen van de leerling en niet het gemak van de leraar voorop te stelt. Kortom: een fundamentele eye-opener voor alle onderwijzers die de Klassieke Talen én hun leerlingen een warm hart toedragen en niet terugdeinzen voor een fikse dosis zelfreflectie.

Remco

AMSTERDAM

Over de docent

Casper Porton

Casper Porton geeft sinds 2005 onder de naam Addisco Onderwijs lessen aan jongeren en volwassenen. Hij beheerst het Latijn als één van de weinigen in Nederland actief en is als zelfstandig didacticus voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel tijdens zijn lessen Latijn (zie artikelen).

Casper heeft zich voornamelijk toegelegd op verschillende didactieken die het leren van Grieks en Latijn makkelijker en toegankelijker maken. Hij ontwikkelt nieuw (digitaal) materiaal voor o.a. de methode van Ørberg en werkt aan een nieuwe schooleditie van de Metamorfosen van Ovidius.

Casper was vijf jaar als docent Latijn verbonden aan de Kees Boekeschool in Bilthoven.

Voor het “op een bijzondere wijze toegankelijk maken van de Klassieken voor een breed publiek” ontving Casper in 2016 de OIKOS Award. In binnen- en buitenland is hij een veelgevraagd spreker door scholen, universiteiten en andere klassieke organisaties.

Addisco is inmiddels uitgegroeid tot een heuse school met een prachtig, nieuw onderwijscentrum in Hilversum, waar Casper samen met een klein team topdocenten cursussen geeft over de Griekse en Latijnse taal en cultuur.

Meer over Casper Porton→

Reacties

Eerdere edities van de informatiebijeenkomst

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden en wil je deelnemen aan de informatiebijeenkomst? Schrijf je dan in!

Aanmelden

Vul het inschrijfformulier in en controleer de gegevens. Check vooral je mailadres.

Mail checken

Je ontvangt een bevestiging per mail. Geen mail? Check je spam-box/ongewenste mail.

Ingeschreven

De inschrijving is voltooid. Een week voor aanvang volgt de laatste informatie.

Misschien ook interessant?

Leesgroepen Latijn

Verschillende lees- en vertaalgroepen die ook gevolgd worden door docenten.

Cursus Egyptische hiërogliefen

Wat betekenen al deze tekens? Dat ga je leren bij deze cursus hiërogliefen ontcijferen!

Cursus Hebreeuws leren lezen

Stap voor stap klassiek Hebreeuws leren lezen om zo de wereld van de Bijbel te leren kennen.

Paleis op de Dam - Lezing & excursie

Cursus over het Paleis (met rondleiding) met als thema: de klassieken als rode draad.

Zomerschool Grieks

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Grieks leert lezen en begrijpen in het Grieks.

Zomerschool Latijn

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Latijn leert lezen en begrijpen in het Latijn.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel of app tijdens kantooruren 06 – 381 22 149 of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!