Karel Stegeman

Classicus, zanger & koordirigent

Karel Stegeman (1993) studeerde Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Unversiteit van Groningen en is sinds begin 2019 werkzaam bij Addisco. 

Naast zijn werkzaamheden als docent bij Addisco werkt hij als zanger en koordirigent in Groningen, waar hij beide vakken – klassieke zang en koordirectie – studeert aan het Prins Claus Conservatorium.

Karel

Even kennismaken met

Karel Stegeman

Mijn naam is Karel Stegeman, ik woon in Groningen en werk als docent bij Addisco. Als ik mensen vertel dat ik zelf in Groningen woon en studeer maar les geef in Hilversum, kijken ze me vaak vragend aan. Ik geef les bij Addisco omdat ik overtuigd ben van de waarde van onderwijs in levend Latijn zoals Addisco het aanbiedt: interactief, kleinschalig en deskundig.

Mijn eerste aanraking met levend Latijn was tijdens mijn Bachelor Grieks en Latijn aan de Rijksuniversiteit Groningen, al was het op een indirecte manier. Tijdens een keuzevak van de afdeling Taalwetenschap vertelde de docent Taalverwerving over de bewezen effectiviteit van verschillende doceerstrategieën. Zijn boodschap was kristalhelder: een interactieve leeromgeving met een rijkdom aan begrijpelijke input is bewezen effectiever dan het aanleren van een taal met alleen grammaticaonderwijs en woordenlijsten. Dat was voor mij de eerste aanzet om anders naar mijn eigen taalverwerving van Grieks en Latijn te kijken en naar hoe ik dat in de toekomst als docent zou doen.

Tijdens mijn Research Master, eveneens in Groningen, kreeg ik op de universiteit de gelegenheid om zowel Grieks als Latijn te doceren aan beginners. Het ene lesboek ging uit van grammatica-instructie en woordenlijsten maar bij de lessen Latijn mocht ik werken met actief Latijn en het boek Lingua Latina per se illustrata. Toen merkte ik voor het eerst dat mijn voorkeur als docent inderdaad bij de actieve methode lag. Die voorkeur werd alleen maar versterkt toen ik tijdens mijn Educatieve Master kennis maakte met Casper en in de zomerschool van hem en Roberto zag hoeveel resultaat én plezier zowel leerlingen als docenten haalden uit het werken met de actieve methode.

Inmiddels doceer ik als afgestudeerd classicus sinds januari 2019 bij Addisco. Daarnaast werk ik als zanger en koordirigent in Groningen, waar ik beide vakken – klassiek zang en koordirectie – studeer aan het Prins Claus Conservatorium.

Karel Stegeman

geeft momenteel de volgende lessen/cursussen

Het hele jaar

Bijles Grieks & Latijn

Lessen Grieks & Latijn op elk niveau! Iedereen kan Grieks & Latijn leren, dus jij ook!

Lees meer
ZOMER 2020

Mini-Zomerschool Latijn

Speciaal voor scholieren organiseren wij een unieke week onderdompeling in het Latijn.

Lees meer

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!