Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Lesaanbod » Koninklijk Paleis op de Dam

   
   

Koninklijk Paleis Amsterdam
Cursus en rondleiding in & rondom het Paleis op de Dam

Inschrijven
   
   

Middenin het hart van Amsterdam staat het imposante Koninklijk Paleis op de Dam. Dit bijzondere bouwwerk in de stijl van het Hollands classicisme geldt als Nederlands belangrijkste historische en culturele momument van de Gouden Eeuw. Oorspronkelijk was dit het gemeentehuis van Amsterdam, dat bekend stond als 'het achtste wereldwonder'.

Laat u tijdens de cursusavond meevoeren naar de uitgebreide geschiedenis van het Paleis op de Dam. Deze korte cursus wordt afgesloten met een rondleiding. Het hoofdthema tijdens de cursus en rondleiding is de herleving en doorwerking van de klassieke oudheid in het Paleis op de Dam.

   
         
 

 

Paleis op de Dam

 

 
   

Wat gaat u leren?
De Klassieken als rode draad in het Paleis op de Dam

   
   

De stadhuisperiode 1648 - 1806

Het paleis op de Dam is in 1648 gebouwd ter meerdere glorie van de stad Amsterdam als handelsmetropool. De architect Jacob van Campen werkte volgens de heersende mode van het 17e eeuwse Hollands classicisme en ontwierp het stadhuis naar voorbeeld van de klassieke architectuur van met name Vitruvius. Ook renaissance-architecten als Andrea Palladio en Vincenzo Scamozzi waren van invloed op zijn werk. Tijdens de cursus wordt o.a. besproken op welke manier de klassieke oudheid zichtbaar is in het gebouw en in bijna elk detail van het ontwerp van Jacob van Campen.

 

De paleisperiode - 1806 - heden

In 1806 werd Lodewijk Napoleon de eerste koning van Holland. Hij koos het Amsterdamse stadhuis als zijn residentie en liet het gebouw transformeren tot een woonpaleis.

Hij deed dit volgens de normen van het Napoleontische keizerlijke hof en de classicistische stijl van de Empire, vooral zichtbaar in de schitterende collectie meubelen.

De collectie die zich momenteel in het Paleis bevindt, is nog steeds de grootste buiten Frankrijk.

   
   
   
   

Rondleiding Paleis op de Dam

Na de cursusavond is het tijd om het Paleis op de Dam in het echt te gaan bekijken. We bekijken het gebouw zowel van binnen als van buiten. Tussen 2005 en 2011 is het Paleis grondig gerestaureerd. Bij de restauratie heeft men ernaar gestreefd een match te maken tussen het classicisme van de 17 eeuw en dat van de 19e eeuw. Dat betekent dat beide perioden goed zichtbaar zijn.

De rondleiders Esther en Casper zullen ter plekke verder ingaan op de verschillende zalen, ruimtes, beelden, schilderijen, meubels en andere kunstwerken in het Paleis. Tijdens de interactieve rondleiding zult u ook zelf uw opgedane kennis in de praktijk kunnen brengen. Deze rondleiding kan eventueel ook op zichzelf gevolgd worden.

   
   
   
   

Startmomenten
Cursussen & rondleidingen Paleis op de Dam

Activiteit Data Tijden Plaats
Cursusavond 8 mei 2019 19.30 - 21.45 uur Hilversum
Rondleiding 11 mei 2019 13.30 - 15.30 uur Amsterdam

Gelieve op het inschrijfformulier onder 'opmerkingen' apart aangeven wanneer u alleen aan de rondleiding wilt deelnemen.

Mocht u op de hierboven genoemde momenten niet kunnen, geef u dan toch op! Bij Addisco worden er zowel 's ochtends, in de middag als 's avonds cursussen gegeven. Op het op het inschrijfformulier kunt u dan onder 'opmerkingen' uw voorkeuren omtrent dag en tijd aangeven. We proberen daar dan zo veel mogelijk rekening mee te houden en zo nieuwe startdata te bepalen.

   
   
   
   

Algemene cursusinformatie

Cursusnaam:
Paleis op de Dam (cursus + rondleiding)
   
Voorkennis:
Niet vereist.
   
Aantal keer: 1 bijeenkomst van zo'n 2 uur + een rondleiding van 2 - 2.5 uur.
   
Locaties:
- Diependaalselaan 124 in Hilversum. Zie ook contact.
- Koninklijk Paleis Amsterdam
   
Groepsgrootte:
Maximaal 16 deelnemers. (Tijdens de rondleiding max. 20)
   
Docenten: Esther Uijtdehaage & Casper Porton

 

Kosten

De cursus en de rondleiding horen bij elkaar. De rondleiding kan eventueel ook op zichzelf (zonder de cursusavond) gevolgd worden.

Losse rondleiding: € 30,- (exclusief toegangsprijs: museumkaarthouders krijgen gratis toegang)
   
Cursus + rondleiding: € 55,- (inclusief consumpties; exclusief toegangsprijs Paleis)


Inschrijven
   
   
   
   

Rondleidingen op aanvraag

In overleg kunnen wij ook lessen en/of rondleidingen op maat verzorgen voor scholieren, studenten, docenten of voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje.

 

 

Neem voor de verschillende mogelijkheden en een offerte op maat contact op met Casper.

   
   
   
   

Docenten

Esther Uijtdehaage

 
Esther Uijtdehaage

Kunsthistorica drs. Esther Uijtdehaage (1961) is afgestudeerd in de kunsttheorie van de 17de eeuw in Nederland en behaalde haar graad aan de Universiteit van Utrecht. 

Na haar studie heeft ze vele culturele reizen begeleid in Europa, van Ierland tot Zuid-Italie.

In het Paleis op de Dam was ze vele jaren verbonden als museumdocent en heeft ze tientallen rondleidingen verzorgd aan groepen van verschillende leeftijden. Verder heeft zij een aantal jaar Klassieke Culturele Vorming (KCV) gedoceerd aan de Werkplaats Kindergemeenschap (WP) in Bilthoven. Sinds 2014 geeft Esther cursussen voor Addisco Onderwijs.

Naast haar werkzaamheden studeert Esther in deeltijd geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.

   
   

Casper Porton

Casper Porton (1985) richtte in 2005 Addisco Onderwijs op met de overtuiging dat iedereen kennis kan nemen van de Griekse en Latijnse taal en cultuur.

Binnen de wereld van het Latijn staat hij voornamelijk bekend als onderwijsvernieuwer en voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel tijdens zijn lessen Latijn (zie artikelen).

Naast zijn grote liefde voor het Latijn en Grieks is hij een groot kenner van de Griekse en Romeinse mythologie en weet hij deze verhalen op een moderne en aansprekende wijze te vertellen. Ook de (klassieke) iconografie en symboliek hebben zijn interesse. Op deze manier gaan de verschillende beeldhouwwerken en reliefs tijdens de rondleiding nog meer leven. Het Paleis op de Dam behoort tot zijn meest favoriete bouwwerken in Nederland.

 

Casper Porton

   
   
   
   
"Ik heb zo ontzettend genoten van de paleistour, vol van prachtige symboliek.
Er werd genoeg tijd genomen om over de onderwerpen te vertellen, er was genoeg ruimte om vragen te stellen en objecten goed te bekijken. Ook verhalen van de deelnemers kwamen aan bod. Daardoor werd de geplande tijd iets langer,
maar als dit je interesseert kan het niet lang genoeg duren wat mij betreft.
Het was zeer de moeite waard."

"De cursus was inspirerend. Esther een heel goede verteller, de apparatuur in jouw onderkomen in Hilversum liet prachtige beelden op de meest prachtige wijze zien. Allemaal superlatieven dus."

"Ik vond het een heel goede cursus, met name omdat er vooraf aan de rondleiding uitgebreid uitleg werd gegeven. Hierdoor kun de de informatie tijdens de rondleiding beter opnemen. Goede mix tussen ‘theorie’ en ‘praktijk’ dus!"

"Het was indrukwekkend vanmiddag! Dank jullie wel!"

"Ook wij hebben erg genoten van de rondleiding in het Paleis.
Vooral de speciale 'ins en outs' die Esther vertelde, maakte het spannend
om te horen! En natuurlijk Caspers enorme kennis over de diverse goden
en hun smeuïge verhalen over gekonkel, onderlinge relaties en
monsters van kinderen, maakte het dubbel zo leuk en interessant."

"De rondleiding op 4 april 2015 in het paleis op de Dam, én de voorafgaande cursus, waren voor mij zeer leerzaam. Ik heb (weer) bijgeleerd (addisco!).
Ik doe zeker weer mee aan een nieuwe/volgende rondleiding."

"Jullie wezen daarbij op details die ik bij eerdere bezoeken aan het Paleis niet heb gezien!"

"Dank voor jullie enthousiaste en vol verve gegeven cursus en rondleiding. Ik vond het leerzaam en voor herhaling vatbaar!"

"Ik voelde me de koning te rijk toen ik het Paleis op de Dam betrad om me onder jullie bezielende leiding te laten onderdompelen in het classicisme."

Meer referenties & aanbevelingen »

   
   
   
   

Inschrijven

Bent u enthousiast geworden over de cursus Paleis op de Dam? Meld u dan vrijblijvend aan door het inschrijfformulier in te vullen. Na ontvangst van uw aanmelding krijgt u een bevestiging met meer informatie over de voltooiing van de inschrijving.

 

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Casper. Vragen, opmerkingen en suggesties zijn ook altijd welkom.
Contactformulier »
Inschrijfformulier »

   
   
   
   

Zie ook

Referenties & aanbevelingen »
Vaak Gestelde Vragen »
Over Addisco Onderwijs »

 

 

Routebeschrijving »
Algemene Voorwaarden »
Privacy Verklaring »

   
  Omhoog