Mini-Zomerschool
Levend Latijn 2022

bij Addisco Onderwijs Hilversum

Ga jij naar de middelbare school en wil je vast beginnen met Latijn leren? Of volg je al Latijn en kun je wel wat extra steun gebruiken? In de zomer organiseren we speciaal voor (aankomend) scholieren een mini Zomerschool, waarbij je gedurende vijf dagdelen aan de slag gaat met Latijn. Van 9 tot 19 jaar oud, je bent welkom!

 

Mini-Zomerschool Latijn 2022

Speciaal voor (aankomende) scholieren vijf ochtenden lang ondergedompeld worden in het Latijn. Leer Latijn begrijpen, spreken, lezen en schrijven als een Romein!

Door de vele rijtjes, ingewikkelde grammaticale termen en woordenlijsten die je op school voorgeschoteld krijgt, ga je er bijna aan twijfelen dat het Latijn ooit een echte taal is geweest in plaats van een moeilijk oplosbare puzzel. Natuurlijk was het Latijn een taal: meer dan 2000 jaar hebben mensen het Latijn als universeel communicatiemiddel gebruikt en sommige mensen doen dat tot op de dag van vandaag nog steeds!

Speciaal voor scholieren (ook voor niet-gymnasiasten!) organiseert Addisco Onderwijs van 25 t/m 29 juli 2022 een mini zomerschool Latijn. Gedurende vijf ochtenden leer je Latijn tijdens activiteiten waarbij uitsluitend Latijn wordt gesproken. Je wordt dus volledig ondergedompeld in de taal en leert Latijn in het Latijn. Maar maak je geen zorgen: de docent spreekt op zo’n manier dat iedereen alles kan begrijpen. Door het Latijn op een actievere manier te leren, zul je merken dat het direct lezen (en vertalen) je een stuk makkelijker zullen afgaan.

Nota bene: docenten, studenten en andere belangstellenden kunnen deelnemen aan de zomerschool Latijn.

Algemene cursusinformatie

Mini-Zomerschool Latijn

Lesdata

25 t/m 29 juli 2022

Dag & TIJd

Maandag t/m vrijdag:
- 09:30 - 12:30 uur: groep A
- 13:30 - 16:30 uur: groep B

Groepsgrootte

Minimaal 5 tot maximaal 15

Kosten

€ 250,- p.p. (inclusief consumpties, stencils, digitaal oefenmateriaal; excl. lesboek)

Lesmateriaal

Familia Romana - € 34,99

Doelgroepen

Voor wie is de Mini-Zomerschool bedoeld?

Ga je gymnasium doen volgend jaar? Dan is deze week een bijzondere manier van kennismaken met het Latijn. Maar ook als je vmbo, havo of vwo zonder Latijn doet, ben je van harte welkom. Iedereen tussen de 9 en 19 jaar kan aansluiten bij de mini-zomerschool Latijn.

Met onze moderne en leuke lesmethodes kan iedereen Latijn leren begrijpen, lezen, vertalen, luisteren en spreken. De lessen zijn zo anders dan op school en universiteit dat je ook als gymnasiast een compleet nieuwe kijk op de taal zult krijgen en een veel beter inzicht in hoe Latijn in elkaar steekt.

Twee niveaugroepen

Er zijn deze week twee groepen. Twijfel je over het niveau of de groep? Neem dan contact met ons op.

In de ochtend (9:30 – 12:30 uur) zijn er lessen voor scholieren die op de basisschool zitten of in de onderbouw (klas 1 t/m 3; en scholieren die naar de 4de klas gaan) van de middelbare school. Bij deze groep starten we vanaf de basis.

Scholieren die al in de bovenbouw zitten en na de vakantie naar klas 5 of 6 gaan zijn welkom in de middag: 13:30 – 16:30 uur. Bij deze groep gaan we uit van enige voorkennis van het Latijn.

Programma

Wat gaan we doen?

Het doel van deze week is om je het Latijn op een totaal andere manier aan te bieden dan je gewend bent, waardoor je uiteindelijk het Latijn makkelijker begrijpt zonder te hoeven puzzelen, analyseren en vertalen. Niets geen woordenlijsten en ingewikkelde grammatica! Maar stap voor stap in het Latijn leren denken en communiceren. Via deze natuurlijke manier van leren, is het mogelijk om het Latijn op een onbewust niveau te verwerven. Rijtjes stampen behoort zo tot de verleden tijd!

We starten onder andere met stukken uit ‘Lingua Latina per se illustrata‘, een methode waarmee je het Latijn direct en zonder moeite leert lezen en begrijpen zonder te hoeven ontleden, analyseren, puzzelen en vertalen.

Verder zijn er ook andere activiteiten waarbij het Latijn spelenderwijs geoefend kan worden. De activiteiten variëren van films kijken, muziek maken en wandelen tot toneel en spel.

Gedurende de week kunnen de deelnemers gratis gebruik maken van het door Addisco Onderwijs ontwikkelde digitale materiaal dat hoort bij de methode Lingua Latina Familia Romana.
Deze oefeningen helpen bij een actievere beheersing van het Latijn, waardoor je de teksten direct zal leren lezen en begrijpen, zonder eerst te hoeven puzzelen, analyseren of vertalen.

Scholieren aan het woord

"Ik vond het een leuke aanvulling op mijn Latijn maar ik vond het (extra) spreken ook heel leuk. De docent vind ik goed. Hij legt alles goed uit."
Jannes uit Weesp
Cygnus Gymnasium
"Het was heel leuk en leerzaam. We hebben veel geleerd en de leraar was heel grappig. Top!"
Gwen
Koksijde, België
"De mini zomerschool was erg behulpzaam en informerend; het hielp erg veel met het begrijpen van het Latijn en het was enorm interessant. Het is ongelooflijk wat ik in deze korte tijd heb geleerd."
Kai uit Duivendrecht
AICS
"De docent is heel aardig en enthousiast en kan goed uitleggen. De Zomerschool zelf vind ik erg handig en ik heb mijn kennis goed kunnen verfrissen."
Claudio uit Hilversum
Gemeentelijk Gymnasium
"Voor mij heeft de zomerschool erg veel geholpen voor snel vertalen en automatiseren."
Duco uit Maarssen
Utrechts Stedelijk Gymnasium
"Ik vond het heel erg leuk! We hebben meer geleerd dan dat we in een schooljaar zouden leren, maar dan in een week en het ging op een fijne manier. Verder was alles mooi ingericht."
Roos uit Stadskanaal
Winkler Prins
"Het was een leuke week met veel Latijn spreken wat ik op school heel weinig doe. Op de zomerschool heb ik meer geleerd dan een heel jaar op school. "
Kamil uit Aalsmeer
Hermann Wesselink College
"De werkvormen waren fijn en de sfeer was goed. Ik vond het leuk om naar buiten te gaan. Het was super!"
Avalon uit Loosdrecht
Gemeentelijk Gymnasium Hilversum

Over de docent

Casper Porton

Casper Porton (1985) geeft sinds 2004 met veel plezier lessen aan jongeren en volwassenen. In 2005 richtte hij zijn eigen onderwijscentrum Addisco op. Hij beheerst het Latijn als één van de weinigen in Nederland actief en is als zelfstandig vakdidacticus voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel. 

Zijn interessegebieden zijn taalverwerving (hoe leren mensen een taal), mythologie, Romeinse poëzie (Vergilius, Ovidius, Catullus, Martialis) en de klassieke, gereconstrueerde uitspraak van het Latijn.

Voor het “op een bijzondere wijze toegankelijk maken van de Klassieken voor een breed publiek” ontving Casper in 2016 de OIKOS Award. In binnen- en buitenland is hij een veelgevraagd spreker door scholen, universiteiten en andere klassieke organisaties.
Meer over Casper Porton →

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden over de mini-zomerschool Latijn voor scholieren? Schrijf je dan in!

Aanmelden

Vul het inschrijfformulier in en controleer de gegevens. Check vooral je mailadres.

Mail checken

Je ontvangt een bevestiging per mail. Geen mail? Check je spam-box/ongewenste mail.

Betalen

Je ontvangt later nog een mail met de factuur en/of betaalgegevens.

Ingeschreven

De inschrijving is voltooid. Een week voor aanvang volgt de laatste informatie.

Misschien ook interessant?

Cursus Latijn leren lezen

Leer Latijn direct lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen!

Cursus Grieks leren lezen

Leer Oudgrieks direct van links naar rechts lezen op een natuurlijke manier!

Cursus Hebreeuws leren lezen

Stap voor stap klassiek Hebreeuws leren lezen om zo de wereld van de Bijbel te leren kennen.

Cursus Egyptische hiërogliefen

Wat betekenen al deze tekens? Dat ga je leren bij deze cursus hiërogliefen ontcijferen!

Paleis op de Dam - Lezing & excursie

Cursus over het Paleis (met rondleiding) met als thema: de klassieken als rode draad.

Zomerschool Grieks

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Grieks leert lezen en begrijpen in het Grieks.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel of app tijdens kantooruren 06 – 381 22 149 of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!