Nieuw videoplatform: ‘Latijn online’
Lancering nieuw platform ‘Latijn online’ (van IT-Workz) in Utrecht
De officiële lancering van ‘Latijn online’ in het gloednieuwe gebouw van het Utrechts Stedelijk Gymnasium trok zo’n twintig classici vanuit heel Nederland. Kan dit nieuwe product alle beloftes waarmaken?
IT-Workz, een volgens hun site ‘jong en vernieuwend ICT-bedrijf’ uit het zuiden van Nederland, heeft samen met vier Nederlandse gymnasia zo’n dertig filmpjes opgenomen over de Latijnse grammatica. Doel is uiteindelijk vijftig filmpjes met oefenvragen aan te bieden. De docent kan die vragen vervolgens aanpassen of nieuwe vragen aan het filmpje toevoegen.
Dat er aan de video’s vragen gekoppeld kunnen worden, is een groot pluspunt. En ook aan feedback bij een fout antwoord is gedacht. Alleen drie verschillende vraagtypen (juist/onjuist, meerkeuze of open vraag) lijken me iets te beperkt.
IT-workz verwacht dat de licentie voor dit product uiteindelijk zes euro per leerling per jaar moet gaan bedragen. De school hoeft alleen te betalen voor leerlingen van het tweede en derde leerjaar, hogere jaars kunnen dan ‘gratis’ gebruik maken van dit product. Waarom ze dit niet aanbieden voor eerste klassers wisten ze zelf eigenlijk ook niet.
Volgens Henk Voermans, manager innovatie van IT-Workz, kunnen docenten zelf bepalen hoe ze de video’s inzetten. “Vooral handig voor leerlingen die bijvoorbeeld een les hebben gemist of voor herhaling. Als je je hele manier van lesgeven aan het gebruik van de filmpjes aanpast (‘flipping the classroom’), zijn er veel mogelijkheden om te differentiëren.”
Projectleider Gerben Vink liet daarna als voorbeeld een video zien waarin door een niet al te enthousiaste docent op monotone wijze met veel terminologie in drie minuten zowel de vorming als het gebruik van het participium perfectum passief uitlegt. Gelukkig zijn er nog zes andere docenten die filmpjes hebben opgenomen. Een enkel filmpje is geanimeerd, zoals de uitleg over de dativus (bekijk dit filmpje op YouTube).
De video’s zijn bewust kort gehouden om de aandacht van de leerlingen vast te houden, maar daardoor ligt de informatiedichtheid en het tempo erg hoog. Zelf zou ik er voor gekozen hebben om de verschillende onderwerpen nog verder te splitsen.
Uit de vragen van de aanwezige classici bleek dat er meer wensen voor ‘Latijn online’ waren dan IT-Workz op dit moment kan waarmaken: sommige functies die docenten willen, zitten nu nog niet in het platform. Het volgsysteem met rapportage moet nog worden geïmplementeerd en alle video’s moeten nog van vragen worden voorzien. Verwijzen van een video naar een andere is niet mogelijk en ook vragen op willekeurige volgorde en adaptief leren staan voorlopig niet op de planning.
Plus- en minpunten
PLUS: | MIN: |
– Methode-onafhankelijk: de video’s zijn naast elke methode te gebruiken; – Per onderwerp een filmpje: de video’s staan allemaal op zichzelf; – Inzetbaar vóór, tijdens en na de les; – Gevarieerde filmpjes: sommige filmpjes zijn geanimeerd, bij andere is de docent in beeld en er zijn ook filmpjes met alleen PowerPoint-slides en een voice-over; – Filmpjes zijn gemaakt door zeven docenten met ieder hun eigen uitlegmaniertjes. | – Methode-onafhankelijk: hierdoor kunnen de filmpjes op sommige momenten te volledig of juist onvolledig zijn en niet goed aansluiten bij de gebruikte methode of bij je manier van uitleggen; – Het tempo van de uitleg en de informatiedichtheid liggen mogelijk te hoog voor een leerling; – Drie vraagtypen lijkt me te beperkt en gaat voor een leerling snel vervelen; – Geen vragen op willekeurige volgorde en vragen die zich aan de antwoorden van de leerlingen aanpassen; – Lesgeven voor camera is toch een vak apart en niet elke docent is daar even goed in; – In de filmpjes wordt meer gesproken over het Latijn dan dat er Latijnse voorbeelden worden gegeven. |
Voorlopige conclusie
Mijn eerste indruk naar aanleiding van de presentatie van ‘Latijn online’ is dat er stappen in de goede richting worden gezet en dat dit een heel mooi project kan worden. Helaas is het op het moment nog niet veel meer dan een verzameling filmpjes over de Latijnse grammatica.
De filmpjes bevatten naar mijn mening te veel informatie in te korte tijd om de reguliere uitleg te vervangen. Als samenvatting zou het wel goed dienst kunnen doen, maar om daar dan zes euro per leerling voor te moeten betalen, lijkt me wat duur.
Over enkele weken is het mogelijk om ‘Latijn online’ zelf te ervaren middels een demo-account. Zodra ik dat getest heb, zal ik mijn bevindingen hier zeker weer delen.
Links
IT-Workz over Latijn online< artikel is niet meer beschikbaar- Latijnonline.nl
- Artikel over Latijn online
- YouTube-kanaal Latijn online
Reacties