Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief april 2016

   
   

Nieuwsbrief april 2016
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Begin maart zijn we overgegaan naar onze nieuwe plek aan de Kamerlingh Onnesweg in Hilversum. Meer dan een half jaar zijn we al bezig geweest om er een prettige leerplek van te maken. Hoewel we voorlopig nog wel even bezig zijn (vooral in het privédeel van het huis), zijn de reacties van onze leerlingen en cursisten over de nieuwe lesruimtes zeer lovend. Hieronder een aantal beelden voor een eerste indruk van het Addisco-deel van het huis: de buitenkant met links de ingang, het toilet in de Addisco-kleuren, op de tweede rij de lesruimte met daaronder een paar details van het digitale bord, de fotowand en het Addisco-icoon Nikè, de godin van slagen en succes. Erg trots dat we dit na 11 jaar hard werken voor elkaar hebben gekregen!

BuitenToilet
Lesruimte 01Wand
NikeSchermWand

In deze nieuwsbrief aandacht voor ons lesaanbod, de Week van de Klassieken, een nieuw te verschijnen boek Een bizarre odyssee, een terugblik op de Addisco Docentendag en een vooruitblik op de Addisco Zomerschool 2016. We sluiten de nieuwsbrief weer af met een aantal links naar interessante artikelen en lesmateriaal.

   
   
   
   

Lesaanbod voorjaar 2016

Volwassenen:

Paleis op de Dam

Binnenkort starten er weer nieuwe cursussen Latijn voor beginners. Cursussen worden zowel 's ochtends, 's middags als 's avonds gegeven. Voorkeuren omtrent dag en tijd kun je doorgeven via het inschrijfformulier. Als je je al eerder opgegeven hebt, dan is een mail met je voorkeuren voldoende.

Op het moment lijken de meeste voorkeuren uit te gaan naar de donderdagmiddag.
We starten vanaf 12 mei 14.00 - 15.30 uur met een nieuwe groep.

Paleis op de Dam

Voor oud-gymnasiasten en andere belangstellenden die niet helemaal vanaf les 1 willen beginnen, zijn er verschillende groepen op verschillende niveaus (van beginners tot vergevorderden).
Informeer bij Casper naar de verschillende mogelijkheden om in te stromen.

Paleis op de Dam

Vanaf donderdagavond 21 april 2016 (19.00 - 20.30 uur) start er een nieuwe cursus Oudgrieks voor beginners onder leiding van Sietse Venema, waarbij je het Grieks op een makkelijkere manier aanleert: woorden en grammatica verwerven we op een natuurlijke manier en in context: ingewikkeld grammaticaal jargon en het stampen van rijtjes en lijstjes behoren tot de verleden tijd.

Lezing Vrienden van het Gymnasium

Op woensdag 11 mei (19.30 - 21.45 uur) geeft kunsthistorica Esther Uijtdehaage uitleg over de herleving en doorwerking van de klassieke oudheid in het Paleis op de Dam.
Op zaterdag 14 mei (13.30 - 15.30 uur) sluiten we de cursus af met een rondleiding in en rondom het Paleis zelf onder leiding van Esther Uijtdehaage en Casper Porton.Scholieren:

Voor goede examentraining ga je naar A D D I S C O! In april en mei 2016 bieden we weer verschillende tweedaagse examentrainingen Latijn en Grieks aan voor examenkandidaten.

 

Door de vele rijtjes, ingewikkelde grammaticale termen en woordenlijsten die je op school voorgeschoteld krijgt, ga je er bijna aan twijfelen dat het Latijn ooit een spreektaal is geweest, maar dat was het natuurlijk wel (gedurende meer dan 2000 jaar) en is het voor sommige mensen tot op de dag van vandaag nog steeds!

Speciaal voor scholieren (ook voor niet-gymnasiasten!) organiseert Addisco Onderwijs tussen 18 en 22 juli een mini-zomerschool Latijn. Leer Latijn als een Romein: simpel, snel en leuk. Door het Latijn te horen en spreken, merk je dat lezen (en vertalen) een stuk makkelijker wordt.

 


 

Docenten:

Datum Tijd Activiteit Plaats
do. 14 april
(tijdens de Week van de Klassieken)
13.00 - 17.30 & 19.30 - 20.30 uur Dies Latinus IV & Nox Graeca
Voor de vierde keer georganiseerd door het Athenaeum Illustre en ADDISCO in het RMO.
RMO Leiden
vanaf 18 april
(10 maandagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn II
Module II van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen die module I al hebben gedaan.
Hilversum
vanaf 10 mei
(10 dinsdagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn I
Module I van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen.
Hilversum
vanaf 21 mei
(5 zaterdagmiddagen: 21 & 28 mei; 18 juni; 2 & 9 juli)
13.00 - 16.00 uur
Tussen 12.00 - 13.00 uur kunnen we gezamelijk lunchen (Latine scilicet!).
Cursus actief Latijn I/II
Een combinatie van module I en II van de cursus Latijn spreken voor docenten en studenten klassieke talen. Deze cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3 uur en is met name geschikt voor deelnemers uit het noorden en zuiden van het land.
Hilversum
augustus 2016
(gedurende een week of langer totale onderdompeling Latijn)
10.00 - 16.00 uur Zomerschool Latijn
Unieke onderdompelingservaring latijn
Ankeveen

Voor docenten klassieke talen zijn er het hele schooljaar verschillende cursussen en workshops te volgen, zowel op onze leslocatie in Hilversum als op je eigen school met een workshop op maat. Ook op gymnasiumdagen geef ik graag een les actief Latijn voor scholieren.

 

Week van de Klassieken

De negende editie van de Week van de Klassieken is in volle gang. Dit jaar vormt de vraag 'Quo vadis?' (= 'waar ga je heen?') de rode draad. Diverse klassieke organisaties verzorgen door het hele land weer verschillende, interessante activiteiten voor een brede doelgroep over het thema reizen in de oudheid.

A D D I S C O zal weer samen met het Athenaeum Illustre en Vivarium Novum de verschillende Latijnse dagen verzorgen: de Dies Latinus & Nox Graeca op 14 april; Scholae Latinae op 15 april en de Conventus Latinus op 16 april.Bizarre odysseeEen bizarre odyssee [nieuw]
Belijdenissen van een classicus - Carlos Martínez Aguirre (vert. dr. Martin Baasten)

Een bizarre odyssee is het verslag van een persoonlijke zoektocht naar een doeltreffende en aansprekende methode om Grieks en Latijn te onderwijzen. Carlos Martínez Aguirre vraagt zich openhartig af hoe het komt dat we bijvoorbeeld Russisch in relatief korte tijd redelijk leren beheersen, terwijl classici ook na jarenlange studie meestal geen correct Latijn en Grieks kunnen schrijven, of zelfs maar enigszins vlot kunnen lezen.

Helder en met humor beschrijft hij zijn frustratie als scholier en student, later ook als docent klassieke talen, over de ‘traditionele’ grammatica- en vertaalmethode, waarbij niet zozeer de taal wordt geleerd, als wel de tekst moeizaam gedecodeerd. Maar dan ontdekt hij ‘natuurlijke’ leermethoden, zoals Hans Ørbergs Lingua Latina per se illustrata, die uitgaan van een directe, actieve taalkennis…

Het eerste exemplaar van Een bizarre odyssee zal op 14 april 2016 worden aangeboden aan Marietje d’Hane Scheltema, vooraanstaand vertaalster van Griekse en Latijnse literatuur, tijdens de Dies Latinus in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden.Ben jij er ook bij?

Addisco Zomerschool Latijn 2016

Addisco Zomerschool Latijn

In juli/augustus organiseert Addisco weer een viertal bijzondere Latijnse weken: zowel (absolute) beginners als gevorderden kunnen zich zes dagen (of langer) volledig laten onderdompelen in het Latijn: tijdens de lessen, pauzes, lunch en andere activiteiten is het Latijn de voertaal. Dit is een bijzondere belevenis en uniek in Nederland!

Roberto Carfagni, één van de beste Latijn sprekers ter wereld, zal er dit jaar weer bij zijn! We hebben uiteraard voor elke week een nieuw programma, zodat het ook voor deelnemers van de vorige edities weer nieuw en interessant is. Nieuw dit jaar is dat we een aparte week hebben voor belangstellenden!

 


Interklassiek SymposionTerugblik

 • Februari

Terugkijkend op de afgelopen maanden moet ik direct denken aan het zeer geslaagde Interklassieke Symposium van de verschillende studieverenigingen GLTC (= Griekse en Latijnse taal en cultuur) op 26 februari. Iedere studievereniging had een spreker uitgekozen. Ik (Casper Porton) was door de Groningse studievereniging Boreas gevraagd. Met de gewaagde titel Leugens en onwaarheden in het Klassieke Talenonderwijs heb ik geprobeerd de studenten verschillende andere wegen te laten zien naar een goede beheersing van het Latijn en Grieks. De organisatie was voortrekkelijk en de borrel na afloop zeer gezellig.

Certamen SeptentrionaleVerder was er in februari de noordelijke vertaalwedstrijd Certamen Septentrionale dat tot onze grote vreugde is gewonnen door Jelmar De Vries. Deze scholier van het Willem Lodewijk Gymnasium heeft zelfstandig delen uit de serie Lingua Latina per se illustrata doorgenomen en blonk uit als Latijnspreker tijdens de Addisco Zomerschool van afgelopen zomer. Gratulor tibi, Jelmar!

 • Maart

In maart stond ik samen met de andere klassieke uitgevers met een kraampje op de VCN Jaarconferentie van de Vereniging Classici Nederland.


VCN Jaarvergadering

Naast een aantal bijscholingen op locatie stond maart vooral in het teken van de verhuizing en het verder in orde maken van onze nieuwe leslocatie. 18 maart was de Addisco Docentendag die zeer goed bezocht was.

Addisco Docentendag 2016

Het was weer erg fijn om samen met collega's ervaringen en lesmateriaal uit te wisselen. Op deze pagina vind je een terugblik op de dag en zijn een aantal van de presentaties te downloaden en lees je meer over het nieuwe uitwisselingsinitiatief via DropBox. Grote dank voor alle deelnemers voor hun komst en inbreng en voor het Cygnus Gymasium voor de huisvesting.Ander nieuws
en handig materiaal

 • Romulus en Remus - Booxalive.nl
  //Nieuw deel verschenen in de serie Antiqua Signa van Magda van Tilburg en nu al online te lezen!
 • Op onze Addisco-facebookpagina vind je verder o.a. de nieuwste trailer van de nieuwe Ben-Hur film die in 2016 uitkomt, een filmpje waarin bronsgieten wordt uitgelegd en een prachtige reconstructie van Pergamon.Classiculus

Hieronder volgen de meest recente artikelen op ons blog 'Classiculus':

 • Zomerscholen Latijn & Grieks (2016) - Overzicht
  Een overzicht van verschillende workshops, cursussen, onderdompelingskampen en zomerscholen Latijn en Grieks in binnen- en buitenland (2016).
  12 april 2016; 12:18 uur
 • Addisco Docentendag 2016 - Overzicht
  Korte terugblik op de Addisco Docentendag (18 maart 2016) met daarop aanvullingen en links naar materiaal.
  9 april 2016; 15:35 uur
 • Week van de Klassieken 2016 - Vooruitblik
  De negende editie van de Week van de Klassieken heeft als thema reizen in de oudheid. We blikken vooral vooruit op de mede door A D D I S C O georganiseerde Latijnse dagen.

  26 maart 2016; 16:30 uurMeer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kun je deze berichten bekijken. Op het weblog Classiculus staat een volledig overzicht van andere nieuwsberichten met betrekking tot Grieks & Latijn.Addisco NieuwsbriefZeg het voort!

Ken je iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in Grieks en Latijn? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief of het webadres Addisco.nl door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam in antecessum ago!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog