Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief augustus 2016

   
   

Nieuwsbrief augustus 2016
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Op de valreep de nieuwsbrief van augustus. De Addisco Zomerschool is weer voorbij en afhankelijk van de regio in Nederland beginnen de scholen weer of zijn ze vorige week al begonnen.

We hopen dat iedereen een fijne vakantie heeft gehad en weer klaar is voor een nieuw cursusjaar!

In deze korte nieuwsbrief is er vooral aandacht voor de nieuwe startdata voor cursussen Latijn en Grieks, zowel voor belangstellenden als voor docenten in de vorm van na- & bijscholing. De scholieren hebben vorige week als het goed is al een overzicht van ons ontvangen met het nieuwe aanbod. Ook dit jaar zullen we weer verschillende cultuurcursussen aanbieden, zoals de cursus over het Paleis op de Dam.

   
   
   
   

Lesaanbod najaar 2016

De vervolgcursussen Latijn gaan weer verder vanaf 19 september (week 38) afhankelijk van de dag waarop je les had. Onze cursisten ontvangen hierover uiterlijk een week van tevoren nog een mail. Ook de leesgroep Latijn gaat die week (vrijdag 23 september) weer verder.

Begin oktober hebben we een open avond en een open dag met proeflessen Grieks en Latijn (graag aanmelden via een mail). Nieuwe cursussen Grieks en Latijn starten kort daarna vanaf eind oktober.

Bij voldoende belangstelling is er ook weer een cursus over het Paleis op de Dam en voor verder gevorderde Latinisten hebben we in november ook weer een workshop van Vincent Hunink, maar daarover volgt later meer informatie.

Datum Tijd Activiteit
Klik op een activiteit voor meer informatie
Plaats
wo. 28 september
zat. 15 oktober
20.00 - 21.30 uur
13.00 - 14.30 uur
Gratis proefles Latijn
Maak kennis met onze bijzondere werkwijze om Latijn direct te leren lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen op onze nieuwe leslocatie in Hilversum.

Laat even weten of je komt door een mail te sturen of via het contactformulier »
Hilversum
zat. 15 oktober 15.00 - 16.30 uur Gratis proefles Grieks
Maak kennis met onze bijzondere werkwijze om Grieks direct te leren lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen op onze nieuwe leslocatie in Hilversum.

Laat even weten of je komt door een mail te sturen of via het contactformulier »
Hilversum
vanaf do. 27 okt. 16.00 - 17.30 uur Grieks - Beginners 1
Leer Oudgrieks direct van links naar rechts lezen op een natuurlijke manier! Docenten zijn ook welkom!
Hilversum
vanaf do. 27 okt. 20.40 - 22.10 uur Latijn - Beginners 1
Leer Latijn direct lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen!
Hilversum
wo. 9 november 19.30 - 21.45 uur Cursus Paleis op de Dam
Met als thema 'de Klassieken als rode draad' o.l.v. Esther Uijtdehaage. De bijbehorende rondleiding is op zaterdag 12 november.
Hilversum
zat. 12 november 13.30 - 15.30 uur Rondleiding Paleis op de Dam Amsterdam
wo. 30 november

Deze gastles wordt gratis aangeboden aan gevorderde cursisten van Addisco.

Tijdens de les zal Casper hier meer over vertellen.

19.00 - 20.30 uur Gastles Vincent Hunink: De uitbarsting van de Vesuvius: het getuigenis van Plinius (brieven 6,16 en 6,20)
De bekende uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Chr. heeft Pompeii en Herculaneum voor later eeuwen geconserveerd. Hoe vond die uitbarsting plaats? Hoe reageerden de mensen? Daarover bestaan twee brieven van Plinius de Jongere (ca. 100). Ze vormen essentiële informatie over de dramatische gebeurtenissen. In de lezing komen de brieven uitvoerig aan bod. Ook wordt gewezen op merkwaardige details. De centrale vraag in de lezing is hoe we de brieven moeten lezen: zijn ze misschien nog iets meer dan een ooggetuigenis?

Vincent Hunink is universitair docent Latijn aan de Radboud Universiteit Nijmegen en behoort tot de meest productieve vertalers van deze tijd. 

Hilversum

Instromen bij een cursus die al van start is gegaan (Cursus Latijn, Cursus Actief Latijn - Module II; Cursus Klassiek Grieks) of instappen bij een al lopende cursus Latijn is in overleg mogelijk.

Zie voor het volledige lesaanbod en het voorlopige programma vanaf januari lesaanbod »

 


 

Na- & bijscholingsaanbod docenten

Datum Tijd Activiteit Plaats
wo. 2 november
(deze bijeenkomst wordt tweemaandelijks gratis aangeboden)
15.30 - 17.30 uur Informatiebijeenkomst
'Gesproken Latijn als krachtig didactisch middel' - gratis introductie over actief Latijn
Doelgroep: docenten en studenten Griekse en Latijnse taal en cultuur; belangstellenden zijn uiteraard ook welkom.
Hilversum
vanaf 19 november
(5 zaterdagmiddagen: 19 & 26 nov; 3, 10 & 17 dec. 2016)
13.00 - 16.00 uur
Tussen 12.00 - 13.00 uur kunnen we gezamelijk lunchen (Latine scilicet!).
Cursus actief Latijn I
Module I van de cursus Latijn spreken voor docenten en studenten klassieke talen. Deze cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3 uur en is door de langere sessies en lagere frequentie met name geschikt voor deelnemers die van verder weg komen.
Hilversum
vanaf 21 november
(10 maandagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn III
Module III van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen.
Hilversum
vanaf 22 november
(10 dinsdagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn II
Module II van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen die module I al hebben gedaan.
Hilversum

Voor docenten klassieke talen zijn er gedurende het hele schooljaar verschillende cursussen en workshops te volgen, zowel op onze leslocatie in Hilversum als op uw eigen school. Zie hier het complete aanbod voor docenten.


Update uitwisseling lesmateriaal

Helaas is er om verschillende redenen wat vertraging gekomen in ons op de Addisco Docentendag aangekondigde uitwisselingsproject. Hierbij nogmaals de oproep om materiaal dat bruikbaar is tijdens lessen (actief) Latijn & Grieks naar mij (Casper) op te sturen via DropBox, WeTransfer of mail. Ik ben bezig met een overzichtspagina waarop per hoofdstuk van Familia Romana materiaal te downloaden is en verschillende links naar filmpjes en ander nuttig materiaal te vinden zijn. Voor docenten die wel materiaal hebben gemaakt volgens de actieve didactiek (zoals bijvoorbeeld Embedded Readings), maar niet werken met de methode van Ørberg, komt er een aparte pagina.

Onderling contact

Tijdens de zomerschool en tijdens verschillende andere cursussen en activiteiten wordt vaak de wens geuit om meer contact met elkaar te hebben en om elkaars mailadressen uit te wisselen. Een aantal jaar geleden heb ik een forum gemaakt, dat veelvuldig gebruikt is (met name na de eerste editie van de zomerschool) voor het contact houden, het stellen en beantwoorden van vragen, het delen van lesmateriaal, en ga zo maar verder. Voor docenten is er een afgeschermd gedeelte en het is daarom dus veilig om je eigen naam te gebruiken (ook wel zo herkenbaar!). Ook hierover komt binnenkort meer informatie. Na verloop van tijd - zoals gebruikelijk - werd het weer stil op het forum, maar ik denk dat dit nog steeds een zeer geschikt platform is voor uitwisseling: niet alleen met de mensen van je eigen groep, maar met de hele community van docenten die bezig zijn hun onderwijs anders in te richten.

Brando Brown Canem Vult [nieuw]
Carol Gaab - Vertaling door Justin Slocum Bailey

Brando Brown Canem VultRecent is er een nieuw boek verschenen met de titel Brando Brown Canem Vult waarin in eenvoudig, maar goed Latijn een aansprekend verhaal wordt verteld. Zonder al te veel weg te geven gaat het verhaal over de achtjarige Brando die graag een hond zou willen hebben, maar zijn moeder denkt daar helaas anders over...

Dit boek is te bestellen via A D D I S C O:

 • Brando Brown Canem Vult
  ISBN: 978-1-940408-88-0
  Geschreven door Carol Gaab en vertaald door Justin Slocum Bailey
  TPRS Publishing, Inc. Chandler, 2016
  > softcover 90 pagina's € 15,00 € 10,-(excl. verzendkosten)

 

 


 

Terugblik

Addisco Zomerschool Latijn 2016

Addisco Zomerschool Latijn

De derde editie van de Addisco Zomerschool Latijn was weer een groot succes. Zo'n 60 deelnemers (verspreid over vier weken) hebben genoten van een nieuw afwisselend programma met nieuwe teksten, activiteiten, een excursie naar Xanten en lekker eten. Later dit jaar - als we alle foto's en filmpjes binnen hebben - zullen we uitgebreider terugblikken. Voor nu een paar foto's om een idee te krijgen van afgelopen weken:

Addisco Zomerschool Scholieren 2016
Mini-Zomerschool Latijn - We begonnen met een leuk groepje scholieren die gedurende vijf ochtenden Latijn leerden in het Latijn aan de hand van Familia Romana en verschillende activiteiten.

Xanten
Zomerschool Latijn (week 1) - Sommige dagen hadden we wat druilerig weer, maar dat mocht de pret niet drukken!

Xanten
Zomerschool Latijn (week 2) - Als het weer wel goed was, gingen we het nabij gelegen natuurgebied in voor verschillende activiteiten om ons Latijn verder te oefenen.

Addisco Zomerschool Groepsselfie
Zomerschool Latijn (week 3) - Door de relatief kleine groepen (afhankelijk van de week 8 tot 20 personen) was er een prettige sfeer en leerden we elkaar snel kennen. Het overgrote deel van de deelnemers kende elkaar overigens al van de voorgaande zomerscholen.

Gras
Zomerschool Latijn (week 4) - Heerlijk in de schaduw Latijnse teksten met uitzicht op gereconstrueerde Romeinse gebouwen.

Xanten Haventempel
Zomerschool Latijn (week 4) - Excursie door Xanten (in het Latijn!)

Addisco Docenten - Roberto & Casper
Zomerschool Latijn (week 1 t/m 4) - De lessen en activiteiten werden gegeven en begeleid door topteam Roberto Carfagni en Casper Porton. We danken alle deenemers hartelijk voor hun deelname, enthousiasme en betrokkenheid! In proximum annum! (Tot volgend jaar!)
Ander nieuws
en handig materiaal

Violent Rabbit Illustrations Found in the Margins of Medieval Manuscripts - Colossal

Digital Atlas of the Roman Empire - Lund University

Plato’s Cave Allegory Brought to Life with Claymation - Open Culture
// De grotallegorie van Plato geanimeerd met kleipoppetjes

Britain’s oldest writing found buried near London Tube station - New Scientist
// Interactieve kaart van Pompeii

Logistical Scope Of The Roman Empire Reconstructed And Accessible Via Online Interactive Map - Realm of History

Modern Technology Uncovers New Findings: Ancient Greek Analog Computer was a Textbook of Astronomy - Greek Reporter

Athens student becomes first American to win international Latin competition - Online Athens
// Afgelopen jaren zijn er al vele vertaalwedstrijden gewonnen door mensen die het Latijn ook actief beheersen (dit jaar overigens ook twee keer in Nederland!). Het Certamen Ovidianum in Italië is dit jaar gewonnen door Josiah Meadows, die al jaren lessen volgt bij Roberto Carfagni. Roberto heeft afgelopen drie jaar ook bij Addisco gedoceerd tijdens de zomerscholen. Wie weet komt hij volgend jaar weer!

Evolutie

Watch as the world’s cities appear one-by-one over 6,000 years - Metrocosm

The People Who Are Bringing Latin to Life - The Wall Street Journal
// Onze Amerikaanse collega's die de actieve didactiek propageren hebben het nieuws gehaald!

World’s Oldest Illustrated Book Fully Restored And Put Up For Display In Calabria, Italy - Realm of History

Voorlichtingsavond Latijnse School en Barbaraschool - de Brug
// De voorlichtingsavond van dit bijzondere onderwijsconcept, waar Addisco Onderwijs aan meewerkt, is inmiddels voorbij. Op de voorlichtingsavond gaf Casper Porton een interactieve workshop over actief Latijn aan ouders.

The enigma of the Roman dodecahedra - Ancient Origins

The Acropolis of Athens (destruction and reconstruction) - Greece High Definition
// Met mooi geanimeerd filmpje. Op Facebook hebben we nog meer filmpjes geplaatst.

Ain't no tragedy like an Ancient Greek tragedy - Veritable Hokum
// Met mooie infographic

Strip

The Vatican just digitized this 1,600-year-old epic - The Washington Post

Could You Stomach the Horrors of ‘Halftime’ in Ancient Rome? - Kameni Spavac

A handbook to shopping in ancient Rome - History Extra

Government bans Latin abbreviations on its websites to avoid confusion - The Telegraph

Ancient Journeys: What was Travel Like for the Romans? - Ancient Origins

Superb Animations Present Ostia Antica, The Harbor City Of Ancient Rome - Realm of History

What Latin Sounded Like - and how we know - YouTube
// Zie ook het artikel over de Latijnse uitspraak op Classiculus.

What does the Latin actually say? - A Don's Life - Collumn van Mary Beard
// Een artikel waarin een van 's werelds bekendste Britse classici toegeeft dat ze zelfs na jaren ervaring moeite heeft om een ongezien stuk Latijn te lezen. Lees dan ook A response to Mary Beard van docent en Latijnspreker TJ Howell.

Makkelijke (?) Latijnse verhaaltjes aan de hand van plaatjes met Lego - Legonium
// Leuk initiatief, maar helaas te moeilijk Latijn voor beginners om zonder hulp te kunnen lezen...

Researchers Just Reconstructed The Face of a 2,000 Year Old Woman - ATTN


Op onze Addisco-facebookpagina vind je nog andere nieuwtjes, strips en filmpjes.

Classiculus

Hieronder volgen de meest recente artikelen op het A D D I S C O-blog 'Classiculus':

 • Motivatie voor Latijn Masterthesis door Suzanne Remmelink
  De masterthesis Motivatie voor Latijn - Op zoek naar een 21e eeuwse didactiek voor een dode taal is door Suzanne Remmelink geschreven in het kader van haar afstuderen voor deMaster Learning and Innovation (MLI) aan hogeschool Windesheim in Zwolle.
  6 juli 2016; 14:35 uur
 • Classics between prosperity and crisis Gastbijdrage door Bas van Bommel
  Engelstalig artikel door dr. Bas van Bommel van de Universiteit Utrecht over het Grieks- en Latijnonderwijs in de 21ste eeuw in Nederland en de 'living Latin'-movement.
  3 mei 2016; 22:48 uur
 • Latijn onderwijzen als moderne taal Profielwerkstuk Actief Latijn
  Wat is de effectiviteit, de haalbaarheid en het toekomstbeeld van het onderwijzen van het Latijn als moderne taal? Ellis van Son en Robin Heijne van het Sint-Oelbertgymnasium zochten het uit voor hun profielwerkstuk (schooljaar 2014-2015).
  2 mei 2016; 16:18 uur

Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kun je deze berichten bekijken. Op het weblog Classiculus staat een volledig overzicht van andere nieuwsberichten met betrekking tot Grieks & Latijn.Addisco NieuwsbriefZeg het voort!

Ken je iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in Grieks en Latijn? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief of het webadres Addisco.nl door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam in antecessum ago!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog