Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief augustus 2017

   
   

Nieuwsbrief augustus 2017
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Gisteren was de laatste dag van de Addisco Zomerschool. Vanaf morgen zijn Roberto en ik een week in Madrid om daar onze Spaanse collega's op een actieve manier Latijn te leren. En dan is de zomervakantie alweer voorbij! We hopen dat iedereen een fijne vakantie heeft gehad en weer klaar is voor een nieuw cursusjaar.

Lees daarom hier over de nieuwe startdata voor cursussen Latijn en Grieks, zowel voor belangstellenden als voor docenten (na- & bijscholing). De scholieren hebben eerder deze week een overzicht van ons ontvangen met het nieuwe aanbod. Net als vorig jaar geven we verschillende cultuurcursussen, zoals de cursus over het Paleis op de Dam en de cursus over de Metamorphoses van Ovidius.

   
   
   
   

Lesaanbod najaar 2017

De vervolgcursussen Latijn pakken we op vanaf 11 september (week 37). Onze cursisten ontvangen hierover uiterlijk een week voor aanvang nog een herinneringsmail. Ook de leesgroep Latijn gaat die week (vrijdag 15 september) weer verder. We gaan Ovidius lezen!

Nieuwe cursussen Grieks en Latijn starten eind oktober.

Bij voldoende belangstelling is er dan ook een cursus over het Paleis op de Dam en op zaterdag 16 december is er een bijzondere middag in het kader van het 2000ste sterfjaar van Ovidius met de beroemde vertaalster van o.a. de Metamorfosen Marietje d'Hane Scheltema en voordrachtskunstenaar Joop Keesmaat in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO).

Datum Tijd Activiteit
Klik op een activiteit voor meer informatie
Plaats
gedurende het hele jaar (instromen in overleg mogelijk!) lessen van 1.5 uur in de ochtend, middag of avond Vervolgcursussen Latijn
Leesgroep Latijn
Addisco
Hilversum
vanaf oktober Startdatum, dag en tijd in overleg met deelnemers. Grieks - Beginners 1
Leer Oudgrieks direct van links naar rechts lezen op een natuurlijke manier!
Addisco
Hilversum
vanaf 31 oktober.
(nog maar enkele plaatsen beschikbaar)
20.30 - 22.00 uur Latijn - Beginners 1
Leer Latijn direct lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen!
Addisco
Hilversum
13 december

Zie ook: De Kunsten van Ovidius hieronder.
19.30 - 22.00 uur Ovidius' Metamorfosen
Het is dit jaar 2000 jaar geleden dat Ovidius is overleden en nog steeds genieten we van zijn werken en de doorwerking van zijn werken in de kunst. Casper Porton vertelt u deze avond over de klassieke mythologie in het algemeen, over de auteur Ovidius en zijn werk Metamorphoses en de doorwerking daarvan aan de hand van een aantal kunstwerken.

Reacties eerdere cursus:
"Ik heb genoten van de cursus Metamorfosen. Casper weet met veel enthousiasme en humor zijn kennis over te brengen."

"Hij verstaat de kunst om met zijn brede kennis van de mythologie, zijn liefde voor de Latijnse geschriften en zijn verwondering over de kunstige schrijfkunst van de Latijnse schrijvers en dichters, zijn toehoorders te inspireren."

19.15 - 19.30 uur: Ontvangst
19.30 - 20.45 uur: Start inleiding mythologie en Ovidius
20.45 - 21.00 uur: Korte pauze
21.00 - 22.00 uur: Ovidius' Metamorfosen

Kosten: € 25,-

Inschrijven
Addisco
Hilversum
16 december

Zie ook de aanvullende cursusavond hierboven.


Wees er snel bij, want vol = vol.
13.00 - 16.00 De kunsten van Ovidius [TIP]
O.l.v. o.a. Marietje d'Hane-Scheltema

Deze bijzondere middag in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden draait om de dichtkunst van Ovidius (bekend van o.a. de Metamorfosen). Je hoort zijn passages met klankeffecten voorgedragen in
het Latijn, luistert naar de Nederlandse voordracht en wordt op allerlei manieren bekend gemaakt met de beeldende kunstwerken die Ovidius met zijn woorden
heeft nagelaten.

SPREKERS:
Vertaalster Marietje d’Hane-Scheltema, voordrachtskunstenaar en acteur Joop Keesmaat en Latijnspreker en didacticus Casper Porton zorgen voor een enerverende en inspirerende
middag voor jong en oud.

PROGRAMMA:
13.00 - 13.15 uur: Ontvangst met koffie en thee in Trajanuszaal
13.15 - 13.30 uur: Welkom
13.30 - 15.45 uur: De kunsten van Ovidius met tussendoor een korte pauze.
15.45 - 16.00 uur: Vragen, uitloop en afsluiting.

Kosten: € 25,-
(incl. consumpties; graag museumkaart meenemen en laten scannen bij ingang museum)

Inschrijven
RMO Leiden
Trajanuszaal

Instromen bij een al lopende cursus Latijn is in overleg mogelijk.

Zie voor het volledige lesaanbod en het voorlopige programma vanaf januari lesaanbod »

 


 

Na- & bijscholingsaanbod docenten

Datum Tijd Activiteit Plaats
zat. 14 oktober
10.00 - 17.00 uur Studiedag Klassieke Talen
Levend Latijn en Grieks in het Oudetalenonderwijs?
Organisatie: Universiteit Leuven Kulak Kortrijk met hoofdreferaat en workshops door o.a. Casper Porton van A D D I S C O.
Universiteit Leuven Kulak Kortrijk (België)
vanaf 21 oktober
(5 zaterdagmiddagen: 21 okt; 4, 18 & 25 nov; 9 dec 2017)
13.30 - 16.30 uur
Cursus actief Latijn I
Module I van de cursus Latijn spreken voor docenten en studenten klassieke talen. Deze cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3 uur en is door de langere sessies en lagere frequentie ook geschikt voor deelnemers die van verder weg komen.
Hilversum

Voor docenten klassieke talen zijn er gedurende het hele schooljaar verschillende cursussen en workshops te volgen, zowel op onze leslocatie in Hilversum als op uw eigen school. Zie hier het complete aanbod voor docenten.   
   


Terugblik:
Addisco Zomerschool Latijn 2017

Addisco organiseerde dit jaar voor de vierde keer de Zomerschool Actief Latijn voor scholieren, studenten, docenten en belangstellenden. In totaal waren er bijna 70 deelnemers verdeeld over vijf weken. Kijk voor een impressie naar enkel foto's van de zomerschool.

Mini-Zomerschool Latijn ~ 17 t/m 21 juli 2017

In juli eerst de scholieren: een mix van leerlingen uit lagere en hogere klassen (1 t/m 5), met en zonder gymnasiale achtergrond. Een ding had iedereen gemeen: niemand had ooit eerder op een actieve manier Latijn geleerd.


   
 

Addisco Zomerschool Scholieren 2016

 
   


Na vijf ochtenden Latijnse onderdompeling zijn de belangrijkste onderdelen van de Latijnse grammatica in begrijpelijke contexten voorbij gekomen: alle naamvallen, de meest voorkomende tijden en belangrijkste constructies.

Zomerschool Latijn ~ Week 1 ~ 24 t/m 29 juli 2017

Na de week voor scholieren volgden er vier weken voor volwassenen. De eerste week was voor belangstellenden met nog onvolledige voorkennis van de Latijnse taal. Er waren cursisten van onze eigen cursussen voor beginners en semi-gevorderden, maar er waren ook een aantal absolute beginners.

 

   
 

Addisco Zomerschool Latijn - Week 1Zomerschool

 
   


We hebben veel gedaan: de eerste twee dagen zijn alle naamvallen voorbij gekomen en hebben we in verschillende contexten geoefend met het werkwoordsysteem. We hebben teksten gelezen - eerst geadapteerd, maar aan het einde van de week ook een aantal ongeadapteerde fabels en zelfs een stuk Ovidius
.

We hebben plaatjes en filmpjes in het Latijn besproken, door het bos gewandeld en alles om ons heen beschreven (in het Latijn) en halverwege de week gingen we naar Museumpark Orientalis, waar we in de Romeinse straat bij de herberg Romeins hebben geluncht. De laatste dag sloten we samen af met een heerlijk Italiaans diner.

 

   
 

ZomerschoolAddisco Zomerschool Latijn - Week 1

 
   


Zomerschool Latijn ~ Week 2 ~ 31 juli t/m 5 augustus 2017

Vanaf week 2 waren er naast studenten en belangstellenden ook docenten aanwezig, die meer wilden weten over onze actieve didactiek. Dit jaar mochten we ook veel collega's uit België verwelkomen.

 

   
 

Addisco Zomerschool Latijn - Week 1ZomerschoolZomerschool - Cena

 
   


Verschillende onderwerpen kwamen voorbij: van klokkijken, tellen, tot het lezen en vertellen van fabels, mythes en andere verhalen. Ook deze week gingen we naar Museumpark Orientalis waar we na de Latijnse rondleiding verschillende teksten van Tacitus en Plinius hebben gelezen, die inhoudelijk pasten bij deze plaats.

Aan het einde van de dag waren er workshops didactiek voor docenten. Ook zang, spel en toneel mocht natuurlijk niet ontbreken.

   
 

Addisco Zomerschool Latijn - Week 1Zomerschool

 
   


Zomerschool Latijn ~ Week 3 ~ 7 t/m 12 augustus 2017

De derde week was voor deelnemers van voorgaande jaren. Voor hen hadden we een geheel nieuw programma met veel variatie. Omdat de wensen en doelen deze week niet voor iedereen gelijk waren, hebben we op verschillende momenten de groep gesplitst om aan alle wensen tegemoet te komen.

 

   
 

ZomerschoolZomerschool

 
 

Addisco Zomerschool Latijn - Week 1Zomerschool - Romeinse lunch

 
   

 

Zomerschool Latijn ~ Week 4 ~ 14 t/m 19 augustus 2017

En tot slot een week voor de meest gevorderde Latijnsprekers van Nederland: een leuke mix van belangstellenden en docenten, die onder leiding van Roberto verschillende spreek- en schrijfoefeningen hebben gedaan aan de hand van diverse teksten uit de klassieke oudheid en latere perioden. De (soms) ingewikkelde teksten werden in het Latijn uitgelegd, verklaard en geparafraseerd of behandeld aan de hand van vragen. Natuurlijk was er ook deze week een excursie en een heerlijk diner als afsluiter.

   
 

ZomerschoolZomerschool - CenaZomerschool Docenten

 
   


Roberto en ik (Casper) hebben weer enorm van deze weken genoten en willen alle deelnemers nogmaals hartelijk bedanken voor hun deelname, enthousiasme en betrokkenheid. In proximum annum! (Tot volgend jaar!)Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kun je deze berichten bekijken. Op het weblog Classiculus staat een volledig overzicht van andere nieuwsberichten met betrekking tot Grieks & Latijn.Addisco NieuwsbriefZeg het voort!

Ken je iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in Grieks en Latijn? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief of het webadres Addisco.nl door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam in antecessum ago!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog