Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief december 2014

   
   

Nieuwsbrief december 2014
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van 2014. Hieronder vindt u naast verschillende vooraankondigingen (de data voor de docentendag en zomerschool zijn bekend), het nieuwe aanbod voor januari en het laatste nieuws met betrekking tot de Oudheid.

Inhoud nieuwsbrief:

   
   
   
   

Lesaanbod winter 2015

Volwassenen:

Paleis op de Dam

Vanaf januari 2015 starten er weer nieuwe cursussen Latijn voor beginners. Cursussen worden zowel 's ochtends, 's middags als 's avonds gegeven. Voorkeuren omtrent dag en tijd kunt u doorgeven via het inschrijfformulier. Als u zich al eerder opgegeven heeft, dan is een mail met uw voorkeuren voldoende.

Op maandag 19 januari start in de vroege avond (19.00 - 20.30 uur) sowieso een nieuwe groep, omdat daar al voldoende vooraanmeldingen voor zijn. Voor deze groep zijn nog enkele plekken beschikbaar


Op 4 februari gaan we met z'n allen naar de alom geprezen voorstelling 'Metamorfosen' van Toneelgroep De Appel. Aangezien niet iedereen de prachtige verhalen van Ovidius kent en er tijdens de voorstelling nauwelijks gesproken zal worden, organiseert Addisco op de twee woensdagen voorafgaand aan de voorstelling een korte cursus over Ovidius, zijn meesterwerk Metamorfosen en de doorwerking van zijn werk in de kunst. We beperken ons tot de verhalen die ook tijdens de voorstelling te zien zullen zijn.

Er is een beperkt aantal plaatsen voor de cursus en voorstelling beschikbaar. Vol is vol.

 Scholieren:

Voor goede examentraining ga je niet meer naar Leiden, maar naar Hilversum! Vanaf januari 2015 starten de examentrainingen Latijn en Grieks voor examenkandidaten die zich al ver van te voren willen voorbereiden. Voor wie liever wat later begint, bieden we in april en mei intensieve tweedaagse examentrainingen.

Vind je het niet gek? Het grootste deel van ons leven zijn we aan het leren, maar vrijwel niemand vertelt ons hoe we dat moeten doen. Ja, mobiel uit en boven je boek gaan hangen. Maar hoe kan het makkelijker, sneller en leuker? Dat leer je bij de training 'leren leren'!

Door de vele rijtjes, ingewikkelde grammaticale termen en woordenlijsten die je op school voorgeschoteld krijgt, ga je er bijna aan twijfelen dat het Latijn ooit een spreektaal is geweest, maar dat was het natuurlijk wel (gedurende meer dan 2000 jaar) en is het voor sommige mensen tot op de dag van vandaag nog steeds!

Speciaal voor scholieren (ook voor niet-gymnasiasten!) organiseert Addisco Onderwijs tussen 13 en 17 juli een mini-zomerschool Latijn. Leer Latijn als een Romein: simpel, snel en leuk. Door het Latijn te horen en spreken, merk je dat lezen (en vertalen) een stuk makkelijker wordt.

 Docenten:

Datum Tijd Activiteit Plaats
ma. 26 januari
(deze bijeenkomst wordt maandelijks gratis aangeboden)
16.00 - 18.00 uur Informatiebijeenkomst
'Gesproken Latijn als krachtig didactisch middel' - gratis introductie over actief Latijn
Doelgroep: docenten en studenten Griekse en Latijnse taal en cultuur
Hilversum
vanaf 2 februari
(12 maandagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn II
Module II van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen.
Hilversum
vr. 20 maart 11.00 - 16.00 uur Addisco Docentendag
Interactieve presentaties & workshops actief Latijn & Oudgrieks voor docenten.
Ankeveen
vanaf 31 maart
(12 dinsdagavonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn I
Module I van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen.
Hilversum

Voor docenten klassieke talen zijn er het hele schooljaar verschillende cursussen en workshops te volgen, zowel op onze leslocatie in Hilversum als op uw eigen school.

Speciaal voor de docenten die hebben deelgenomen aan de Addisco Zomerschool en voor andere geïnteresseerde collega's, organiseert Addisco Onderwijs op vrijdag 20 maart 2015 een docentendag om door middel van interactieve presentaties en workshops gebruikservaringen uit te wisselen en verder bij te leren over de inzet van gesproken Latijn als didactisch middel. Zet deze datum vast in de agenda en meld u bij Casper aan als u aan deze dag wilt bijdragen met een eigen presentatie of workshop.


Addisco Zomerschool Latijn

Addisco Zomerschool Latijn

Addisco Onderwijs organiseert aankomende augustus een drietal bijzondere Latijnse weken: zowel beginners als gevorderden kunnen zich zes dagen (of langer) volledig laten onderdompelen in het Latijn: tijdens de lessen, pauzes, lunch en andere activiteiten spreken we Latijn. Dit is een bijzondere belevenis en uniek in Nederland!

We hebben uiteraard voor elke week een nieuw programma, zodat het ook voor deelnemers van de vorige editie weer nieuw en interessant is. Elke week bezoeken we op donderdag het Archeon.

 • Week 1: Beginners - 3 t/m 8 augustus
  Voor iedereen met weinig tot geen kennis van (gesproken) Latijn. Heel geschikt voor studenten en belangstellenden. Docenten die mogelijk met actief Latijn willen gaan werken, kunnen deze week ook aansluiten om hun passieve kennis te activeren en te kijken naar de lesopbouw en oefeningen voor beginners.
 • Week 2: Semigevorderden - 10 t/m 15 aug.
  Deze week is vooral voor verder gevorderde studenten en docenten, die al wel de passieve kennis hebben van het Latijn, maar deze kennis willen activeren en meer willen leren over het actieve gebruik van Latijn. Deze week sluit qua stof aan op de eerste week. Een combinatie van de eerste twee weken is dus ook mogelijk.
 • Week 3: Gevorderden - 17 t/m 22 aug.
  De laatste week van de zomerschool is voor de Latijnsprekers in Nederland die hun kennis en kunde naar een hoger niveau willen tillen. Roberto Carfagni zal tijdens het lesprogramma o.a. tijd besteden aan parafraseren en het nabootsen van de stijl van bekende Romeinse schrijvers.

Hebt u vragen over welk niveau voor u het beste is? Neem dan contact op.

Meer informatie & aanmelden:
Addisco Zomerschool Latijn »

Voor scholieren en studenten is er de kortere en daardoor goedkopere Mini-zomerschool Latijn.

 


Overig nieuws

 • Terugblik oktober/november 2014

De cursus over het Paleis op de Dam eind oktober met als klapper de rondleiding was een succes.

TouchscreenGroepsfoto - Paleis op de Dam

Ons nieuwe touchscreen, dat we ook voor de andere taal- en cultuurcursussen gebruiken, is onmisbaar. De eerstvolgende cursus over het Paleis geven we in het voorjaar. Tussendoor verzorgen we rondleidingen op aanvraag. Over twee weken bijvoorbeeld voor de leerlingen van het Lyceum Ypenburg.

Docenten

Verder ging begin oktober de eerste module van de cursus Latijn spreken voor docenten van start, waardoor Nederland weer een paar Latijnsprekers rijker is!

In oktober heeft Casper Porton een lezing gehouden voor het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) in Groningen en in november twee workshops over gesproken Latijn aan de Vrije Universiteit (VU). Half december zal Casper drie workshops houden op de gebruikersdag van de nieuwe methode Latijn S.P.Q.R. van Staal & Roeland.

 • Addisco Onderwijs in de media

Latijn leren? Zo kan het ook! - VCN Bulletin (Nr. 157)
Dit interview met Casper Porton van Addisco Onderwijs over gesproken Latijn als krachtig didactisch middel verscheen in het oktobernummer (2014) van het VCN Bulletin van de Vereniging Classici Nederland.
Najaar 2014 - VCN Bulletin 157, Jaargang 39

TAAL / LEUK: Latijn leren in het Latijn ADDISCO - Elsevier
In de taalrubriek van Lucas Gasthuis zag ik tot mijn aangename verrassing - ik wist namelijk van niets - een leuk stuk over Addisco Onderwijs en Classiculus:

           Elsevier - Addisco


Classiculus

De laatst verschenen artikelen op het blog 'Classiculus':

 • Week van de Klassieken - Vooraankondiging
  De data voor de 8ste editie van de Week van de Klassieken zijn bekend. De vraag is nu wat er op het programma staat.
  4 december 2014; 11:43 uur
 • Handboek Latijn - Augustinus - Recensie
  Recensie van Handboek Latijn van Augustinus, vertaald en toegelicht door Vincent Hunink en ingeleid door Ineke Sluiter.
  1 november 2014; 10:07 uur
 • Erros - Eléonor - Recensie
  Recensie van Erros, de eerste CD van de groep Eléonor: moderne muziek gezongen in een oude taal, het onsterfelijke Latijn.
  30 oktober 2014; 14:55 uur
 • Grieks & Latijn in het Nederlands - Boeken top 10
  Een overzicht van de boeken die de afgelopen jaren verschenen zijn over de doorwerking van het Latijn en Grieks in het Nederlands.
  8 oktober 2014; 19:23 uur
 • Proficiat - We spreken allemaal Grieks en Latijn - Recensie
  Na een korte bespreking + oordeel over dit boek, zoom ik in op het briljant geschreven slotstuk van Proficiat waaruit heel mooi blijkt dat we inderdaad allemaal een beetje Latijn en Grieks spreken!
  7 oktober 2014; 12:35 uur
 • Levend Grieks - Overzicht lesmateriaal
  Kan Oudgrieks net als Latijn ook op een actieve manier onderwezen worden als een levende taal? Jazeker!
  6 september 2014; 17:03 uur

Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kunt u deze berichten bekijken. Op het weblog Classiculus staat een volledig overzicht van andere nieuwsberichten met betrekking tot Grieks & Latijn.


Addisco NieuwsbriefZeg het voort!

Kent u iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in Grieks en Latijn? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief of het webadres Addisco.nl door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam ago!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog