Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief mei 2015

   
   

Nieuwsbrief mei 2015
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Morgen (zat. 2 mei) start de landelijke Romeinenweek, dus het is hoog tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is een tijdje stil geweest, door alle drukte rondom de Week van de Klassieken, de verschillende Latijnse dagen en de Addisco Docentendag. Alle dagen zijn goed bezocht en waren weer zeer de moeite waard (operae pretium).

In deze nieuwsbrief de nieuwe startdata voor cursussen Latijn en Grieks. Bij Grieks starten we met een nieuwe methode die vergelijkbaar is met Ørbergs Lingua Latina per se Illustrata: leer Grieks op een natuurlijke manier van links naar rechts lezen met een doorlopend verhaal over Alexandros. Wie durft dit nieuwe experiment aan?

Deze maand is een nieuwe cursus Latijn spreken voor docenten gestart. In Amerika zijn al vacatures verschenen waarin specifiek gevraagd werd naar classici met een actieve beheersing van het Latijn. Wie weet dat we dat over een paar jaar in Nederland ook gaan zien. Verder zijn de scholieren zich druk aan het voorbereiden op hun examens middels onze effectieve examentrainingen Latijn en Grieks.

   
   
   
   

Nieuwe interactieve cursussen
Grieks & Latijn voor beginners starten in mei

Inschrijven
   
   

Cursus Grieks
voor beginners

Vanaf donderdag 21 mei (20.40 - 22.10 uur) starten we met een nieuwe groep Grieks. We gaan werken met een nieuwe methode (Alexandros & Dialogos), waarbij het het Grieks van links naar rechts gaan leren lezen, zonder eerst te moeten analyseren, puzzelen en vertalen. Al lezend leren we bij over de cultuur en etymologie.

 

Cursus Latijn
voor beginners

De nieuwe beginnerscursus Latijn gaat van start op dinsdag 19 mei (19.00 - 20.30 uur). Stap voor stap gaan we het Latijn leren lezen, zonder daarvoor eerst rijtjes en woordenlijstjes te hoeven stampen. We komen meer te weten over de Romeinse literatuur en cultuur en houden ons ook bezig met de etymolgie.

 

Actief Latijn/Grieks?
informatiebijeenkomst

Wat houdt dat 'gesproken Latijn' precies in? Wat zijn voordelen en nadelen? Wat zegt wetenschappelijk onderzoek hierover? Hoe zit het met Grieks? Speciaal voor docenten en andere geïnteresseerden is er maandag . 15 juni (16.00-18.00 uur) in Hilversum een gratis bijeenkomst over actief Grieks en Latijn.

   
   

Cursus Grieks »

Cursus Grieks

 

Cursus Latijn »

Cursus Latijn

 

Informatiebijeenkomst »

Actief Grieks en Latijn

   
 
Verder gevorderde Latinisten kunnen na overleg aansluiten bij één van onze andere groepen. Neem voor meer informatie contact op met Casper.
   
   

Addisco bestaat 10 jaar!
en om dat te vieren bieden wij onze cursisten gratis een

Workshop Pompejaanse graffiti o.l.v. Vincent Hunink

Woensdagavond 3 juni geeft classicus Vincent Hunink bij Addisco een workshop Pompejaanse graffiti lezen. Vincent Hunink is universitair docent Latijn aan de Radboud Universiteit Nijmegen en behoort tot de meest productieve vertalers van deze tijd. In 2007 bracht Vincent zijn eerste boek over Pompejaanse graffiti uit onder de titel 'Bedolven door de Vesuvius, Pompeii in 1000 graffiti'. Er volgden later nog uitgebreidere herziene versies van dit boek in het Duits, Italiaans en afgelopen jaar in het Engels. Deze avond laat Vincent een groot aantal opschriften zien, waaronder Vergilius-citaten en andere metrische teksten, grappige teksten uit de kroeg of raadseltjes, maar ook obscene teksten uit bordelen zullen voorbijkomen. Interesse in deze cursus? Stuur een mail!

   
   

Wanneer?
Woensdag 3 juni 2015; 19.30 - 21.30 uur

Waar?
Hotel 'De Drie Dorpen' in Ankeveen.
Vanaf station Hilversum Centraal rijden twee keer per uur bussen (lijn 105 richting Bussum; reistijd: 15-20 minuten) naar halte Klapbrug (’s-Graveland). Vanaf die halte is het tien minuutjes lopen naar hotel De Drie Dorpen (Cannenburgerweg 51, Ankeveen).

Voor wie met de auto komt, is er voldoende parkeergelegenheid op het terrein van het hotel.

 

Voor wie?
Cursisten Latijn van Addisco en andere belangstellenden.

Wat kost het?
Deze bijzondere avond biedt Addisco kosteloos aan i.v.m. ons tienjarig bestaan dit jaar. Geef je wel op, zodat wij weten op wie we kunnen rekenen.

Inschrijven
   
    Pompejaanse graffiti    
   
   
   

Heb jij je al opgegeven?
voor de Addisco Zomerschool Latijn 2015

Addisco Zomerschool Latijn

In augustus organiseert Addisco weer een drietal bijzondere Latijnse weken: zowel beginners als gevorderden kunnen zich zes dagen (of langer) volledig laten onderdompelen in het Latijn: tijdens de lessen, pauzes, lunch en andere activiteiten is het Latijn zo veel mogelijk de voertaal. Deze onderdompelingservaring is een bijzondere belevenis en uniek in Nederland!

Roberto Carfagni, één van de beste Latijn sprekers ter wereld, zal er dit jaar weer bij zijn! We hebben uiteraard voor elke week een nieuw programma, zodat het ook voor deelnemers van de vorige editie weer nieuw en interessant is. We zullen in alle drie de weken meer originele teksten lezen en we brengen een bezoek aan het Archeon!


Boeken bestellen?
Ook dat kan bij Addisco Onderwijs

Addisco Boeken

Addisco Onderwijs is de officiële distributeur en uitgever van de Lingua Latina serie van Ørberg in Nederland. Afgelopen jaren zijn we bezig geweest met de ontwikkeling van (digitaal) materiaal. Voor volgend schooljaar staan een aantal andere mooie producten op de planning: o.a. de Nederlandstalige handleidingen en een interactieve grammatica. Alle delen uit de series Lingua Latina en Lingua Graeca zijn direct bij Addisco te bestellen voor zeer gunstige tarieven; voor scholen bieden we voordelige combinatiepakketten aan.


Overig nieuws

  • Terugblik februari 2015

Februari stond in het teken van verschillende workshops en informatiebijeenkomsten op middelbare scholen over de methode van Ørberg en gesproken Latijn als didactisch middel. Addisco gaf een korte workshop Actief Latijn tijdens het Certamen Septentrionale (een vertaalwedstrijd) op de Lindenborg in Leek.

  • Terugblik maart 2015

In maart was de zeer geslaagde Addisco Docentendag: zo'n 25 docenten die sinds vorig jaar met de methode van Ørberg werken en/of gesproken Latijn inzetten als didactisch middel kwamen bij elkaar om gebruikservaringen en lesmateriaal uit te wisselen. Deze dag smaakte naar meer. Volgend jaar organiseren we weer zo'n docentendag! Heel gaaf om te zien dat de groep docenten die deze actieve didactieken omarmt, steeds groter wordt.

Addisco Docentendag

Tijdens de Week van de Klassieken waren er verder de Latijnse dagen (Dies Latinus & Conventus Latinitatis). Voor de derde maal georganiseerd door het Athenaeum Illustre en Addisco Onderwijs. Dit jaar waren er weer meer aanwezigen dan voorgaande jaren. Ook de Scholae Latinae op het Cygnus waren weer een succes. Gedurende de hele dag waren er verschillende lessen Grieks en Latijn (in het Grieks en Latijn) met uiteenlopende activiteiten door de beste Latijnsprekers uit binnen- en buitenland.

Nieuw dit jaar was de Nox Graeca in het Rijksmuseum van Oudheden. Mario Díaz gaf een proefles Grieks in het Grieks met zijn methode ALEXANDROS: To Hellenikon Paidion (een bewerking van A Greek Boy at Home van W.H.D. Rouse). Het gemak waarmee hij Grieks sprak was zeer indrukwekkend.

De methode is via Addisco te bestellen, want sinds dit jaar is Addisco ook de officiële distributeur van de Griekse uitgaven van Cultura Clásica. Hieronder staat Casper Porton van Addisco met Antonio Gonzalez Amador van Cultura Clásica op de foto. Beide heren zijn zeer gelukkig met deze nieuwe samenwerking.

Addisco Fiat 500 (carwrap)

De nieuwe huisstijl van Addisco vanwege ons 10-jarig bestaan begint steeds meer vorm te krijgen. We zijn super trots op de metamorfose van onze voorheen grijze Addisco Fiat 500, waarmee we boeken bezorgen en scholen bezoeken voor gastlessen en workshops. De komende tijd zijn we bezig met het vernieuwen van onze website, blog en webshop.

Ander nieuws
en handig materiaal

Meer nieuws?

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kun je deze berichten bekijken.


Addisco Nieuwsbrief Zeg het voort!

Ken je iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in de activiteiten van Addisco? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam in antecessum ago!

   
   
   
   
Addisco Zomerschool Latijn
Mis het niet! Ga ook klassiek de zomer door met de Addisco Zomerschool Latijn - Augustus 2015 »

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog