Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Nieuwsbrieven » Nieuwsbrief september 2014

   
   

Nieuwsbrief september 2014
Addisco Onderwijs | Classiculus Blog

Facebook Twitter YouTube    
   

Addisco Onderwijs wil het onderwijs in de klassieke talen innoveren, docenten inspireren om nieuwe wegen in te slaan en de leerlingen daardoor extra motivatie geven, zodat iedereen deze prachtige oude talen onder de knie kan krijgen en zo kennis kan nemen van onze rijke culturele en literaire erfenis.

Inhoud nieuwsbrief:

   
   
   
   

Lesaanbod najaar 2014

Overzicht activiteiten:

Datum Tijd Activiteit Plaats
vanaf oktober lessen van 1.5 uur in de ochtend, middag of avond Latijn - Beginners 1
Grieks - Beginners 1
Hilversum
wo. 22 en 29 oktober 19.00 - 20.00 of
20.30 - 21.30 uur
Cursus Paleis op de Dam
De bijbehorende rondleiding is op 1 nov.
Hilversum
zat. 1 november 14.30 - 15.00 uur Rondleiding Paleis op de Dam Amsterdam

Cursussen Latijn voor beginners

Latijn leren? Zo kan het ook!Op maandag 6 en donderdag 9 oktober starten er weer nieuwe cursussen Latijn voor beginners. Dit cursusjaar is het ook mogelijk om sommige cursussen 's ochtends of 's middags te volgen. Vooralsnog is er op de maandag de meeste belangstelling voor de vroege middag (13.00 - 14.30 uur) en op donderdag voor het late tijdstip in de avond (20.40 - 22.10 uur). Voorkeuren omtrent dag en tijd kunt u doorgeven via het inschrijfformulier. Als u zich al eerder opgegeven heeft, dan is een mail met uw voorkeuren ook voldoende.

Cursus + rondleiding Paleis op de Dam

Paleis op de DamNieuw dit jaar is de interactieve cursus over het Paleis op de Dam met een afsluitende rondleiding. Op woensdag 22 en 29 oktober geeft kunsthistorica Esther Uijtdehaage uitleg over de herleving en doorwerking van de klassieke oudheid in het Paleis op de Dam. De cursus wordt zowel op de vroege (19.00 - 20.00 uur) als op de late (20.30 - 21.30 uur) avond gegeven. Op zaterdag 1 november (13.30 - 15.00 uur) sluiten we de cursus af met een rondleiding in en rondom het paleis zelf. De rondleiding is eventueel ook op zichzelf te volgen. Wij kijken er al naar uit!

Examentrainingen Latijn en Grieks voor scholieren

Gedurende het schooljaar 2014-2015 zijn er verschillende examentrainingen Latijn en Grieks voor examenkandidaten. We bieden zowel trainingen op de korte als op de lange termijn.


Na- & bijscholingsaanbod docenten

Datum Tijd Activiteit Plaats
do. 16 oktober
(bij voldoende deelnemers wordt deze informatiebijeenkomst iedere maand gratis aangeboden)
16.00 - 18.00 uur Informatiebijeenkomst
'Gesproken Latijn als krachtig didactisch middel' - gratis introductie over actief Latijn
Doelgroep: docenten en studenten Griekse en Latijnse taal en cultuur
Hilversum
vanaf 27 oktober
(12 avonden - wekelijks)
20.40 - 22.10 uur Cursus actief Latijn I
Module I van de cursus Latijn spreken voor docenten Latijn en studenten klassieke talen.
Hilversum

Voor docenten klassieke talen zijn er gedurende het hele schooljaar verschillende cursussen en workshops te volgen, zowel op onze leslocatie in Hilversum als op uw eigen school. Vanaf maandag 27 oktober is er speciaal voor docenten een cursus Latijn spreken. Zie hier het complete aanbod voor docenten.


Overig nieuws

Addisco Zomerschool Latijn was een succes!
Scholae Aestivae Latinitatis Vivae optime cesserunt!

Addisco Zomerschool 2014
Van links naar rechts: Roberto (Robertus) Carfagni, Casper (Casparius) Porton, Hercules Hipster (Addisco Zomerschool mascotte)

De eerste editie van de zomerschool Latijn die Addisco Onderwijs afgelopen zomer heeft georganiseerd, was een groot succes! Zo'n 40 deelnemers vanuit vrijwel alle provincies namen deel aan één en soms zelfs twee weken totale Latijnse onderdompeling. Dat hield in dat gedurende de hele dag alleen Latijn gesproken werd: dus niet alleen tijdens de lessen, maar ook in de pauzes, tijdens de lunch en tijdens het afsluitende diner.

Van de deelnemers was iets meer dan de helft docent of student klassieke talen. In de tweede week van de zomerschool was er tijdens het middagprogramma speciaal voor hen aandacht voor gesproken Latijn als krachtig didactisch middel. Naast een introductie in didactieken als TPR (Total Physical Response), TPRS (Teaching Proficiency through Reading and Storytelling) en ER (Embedded Reading) gingen de docenten vooral zelf aan de slag met verschillende opdrachten en activerende werkvormen.

Deze eerste editie van de zomerschool smaakt naar meer, daarom zijn we er volgend jaar weer! Speciaal voor scholieren en studenten is er de mini-zomerschool Latijn, maar meer informatie over de nieuwe edities volgt later dit jaar.

Exercitia Latina (digitaal) nu verkrijgbaar

De digitale oefeningen die Addisco Onderwijs ontwikkeld heeft bij de methode van Hans H. Ørberg (Lingua Latina per se illustrata - Familia Romana), zijn vanaf nu verkrijgbaar voor particulieren en scholen. Zie voor meer informatie en een demoversie: Exercitia Latina.

Addisco Zomerschool Latijn

Addisco Onderwijs in de media

 • Interview with Communicative Greek/Latin Teacher: Casper Porton - Jeltzz
  Deel vijf van een serie interviews met docenten klassieke talen die gesproken Grieks en Latijn inzetten als didactisch middel tijdens hun lessen. Eerder werden al Sebastian Carnazzo, Michael Halcomb, Christophe Rico en Stephen Hill geinterviewd. In dit vijfde en voorlopig laatste interview van de serie is het de beurt aan Casper Porton, oprichter van Addisco Onderwijs om te vertellen over zijn ervaringen.
  25 augustus 2014
  - Compliant Subversity Blog | Writings on Languages, Classics, Patristics and Theology
 • Dockinga College start met unieke lessen Latijn - RTV Noordoost-Friesland
  Docente Latijn en Grieks van het Dockinga College, mevrouw Braaksma, was één van de twintig deelnemers aan de Zomerschool gesproken Latijn, die van 11 t/m 16 augustus door Addisco Onderwijs georganiseerd werd in Ankeveen. (20 augustus 2014)
 • Addisco Onderwijs: Latijn leren in het Latijn - Van Twaalf tot Achttien (vakblad)
  Latijn spreken, het kan. Casper Porton geeft onder de naam Addisco Onderwijs les in de klassieke talen. Tijdens zijn lessen spreekt hij Latijn om zijn leerlingen de taal te leren. Volgens hem kan iedereen de oude taal leren lezen en moet het Latijn af van haar elitaire status en ontoegankelijke lesmethodes. Docenten zijn daarbij de sleutel. Maart 2014 - Jaargang 24 (Nr. 3)

De laatste blogartikelen

De laatst verschenen artikelen op het blog 'Classiculus':

 • Levend Grieks - Overzicht lesmateriaal
  Kan Oudgrieks net als Latijn ook op een actieve manier onderwezen worden als een levende taal? Jazeker!
  6 september 2014; 17:03 uur
 • Eindexamen Grieks 2015 (Homerus) - Handige links
  Een overzicht van handige links ter voorbereiding op het examen Grieks over de Ilias van Homerus.
  6 september 2014; 17:03 uur

Meer nieuws

Op met name Facebook, maar ook op Twitter plaatsen we bijna wekelijks nieuwe berichten, naar het Latijn vertaalde strips en ander nieuws met betrekking tot de oudheid. Ook zonder inloggen kunt u deze berichten bekijken. Op het weblog Classiculus staat een volledig overzicht van andere nieuwsberichten met betrekking tot Grieks & Latijn.


Zeg het voort!

Kent u iemand (vriend, kennis, collega, familielid) die mogelijk ook geïnteresseerd is in Grieks en Latijn? Stuur dan de link van deze nieuwsbrief of het webadres Addisco.nl door. Vergeet ons niet te liken op Facebook en te volgen op Twitter! Maximas tibi gratias iam ago!

   
   
   
   

Zie ook

Over Addisco Onderwijs »
Totaaloverzicht lesaanbod »
Na- & bijscholing docenten »

 

 

Referenties & aanbevelingen »
Overzicht nieuwsbrieven »
Contactgegevens »

   
  Omhoog