Lezingen & cursussen terugkijken

Hieronder vind je een aantal opnames van lezingen en cursussen die je gratis of tegen betaling kunt terugkijken.

Deze activiteiten waren eerder bij ons op locatie in Hilversum of via een livestream te volgen. De opnames zijn van een hoge beeld- en geluidskwaliteit.

Hoe werkt het?

Je kiest één of meerdere lezingen

Kies hieronder uit het overzicht een of meerdere lezingen die je zou willen terugkijken. Let op: voor sommige opnames vragen we een vergoeding.

Afrekenen via de webshop

Reken de lezing(en) af via de webshop. Je kunt op verschillende manier betalen (o.a. iDeal, creditkaart of PayPal).

Link(s) in de mail

Als de betaling is gelukt ontvang je vrijwel direct een automatische mail met de link naar de opname. Heel veel plezier met kijken!

Deze lesactiviteiten zijn al geweest, maar kun je nog terugkijken!

Lezingen terugkijken

Star Wars en de klassieke basis van epische films

OPNAME LEZING - Koen Vacano

Star Wars is een van de meest succesvolle filmfranchises aller tijden en representatief voor de golf van sciencefiction- en fantasyverhalen die onze populaire cultuur vandaag de dag overspoelt. Iedereen voelt wel dat deze films een zeker ‘mythisch’ en ‘episch’ karakter hebben, maar hun relatie met de klassieke traditie is dieper dan je zou denken. Hoe ontleent het Star Wars-fenomeen (in)direct elementen aan de klassieke traditie? Hoe heeft Star Wars met de oudheid het moderne medialandschap gevormd?
NIEUW

Slag bij Teutoburgerwoud (Varusslag)

OPNAME LEZING - André Mulder & Michiel Sauter

In het jaar 9 na Christus vond de Varusslag plaats, waarbij Publius Quinctilius Varus met zijn Romeinse legioenen tegenover de Germaanse stammen onder Arminius stond. Varus leed een verpletterende nederlaag door een briljante hinderlaag, wat een keerpunt werd in de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Keizer Augustus smeekte in wanhoop: ‘Quinctilius Varus, geef mij mijn legioenen terug.’ Dit bijzondere historische moment wordt uitgebreid behandeld tijdens deze lezing en excursie, georganiseerd door Addisco et Aeterna Reizen. Oudheidwetenschapper André Mulder en germanist Michiel Sauter zullen de slag en zijn impact analyseren aan de hand van werken van Romeinse geschiedschrijvers, waaronder Tacitus, Suetonius, Cassius Dio en Velleius Paterculus. Speciale aandacht wordt besteed aan Tacitus’ ‘Germania’, waarin de Germaanse stammen en hun cultuur worden beschreven, met de nadruk op de motieven achter de stereotypering van de Germanen als primitief en barbaars. Het programma belicht ook het belang van de Varusslag in de moderne Duitse geschiedenis en hoe verschillende politieke groeperingen deze gebeurtenis hebben geïnterpreteerd en gebruikt. Een boeiende en informatieve reis door een cruciale episode in de Europese geschiedenis!!
OPNAME

Het ontstaan van schriftsystemen

OPNAME LEZING - Martin Baasten

Martin Baasten neemt ons mee door de geschiedenis van het schrift. Wanneer en hoe is het schrift ontstaan? Hij besteedt ook aandacht aan de vraag hoe we al die oude schriftsystemen hebben weten te ontcijferen.
OPNAME

Slavernij in de oudheid

OPNAME LEZING - Esther Uijtdehaage

In deze lezing bespreekt Esther Uijtdehaage de geschiedenis van de slavernij. Tijdens de lezing wordt er in gegaan op slavernij in de oudheid, slavenopstanden en slavernij na de oudheid.
OPNAME

Pompejaanse graffiti

OPNAME LEZING - Vincent Hunink

Classicus en vertaler Vincent Hunink van de Radboud Universiteit Nijmegen bespreekt interessante Latijnse opschriften (en ook een paar Griekse) uit Pompeii, Herculaneum en Stabiae.
OPNAME

Pompeii en Herculaneum

OPNAME LEZING - Esther Uijtdehaage

Kunst- en cultuurhistorica Esther Uijtdehaage vertelt ons alles over de uitbarsting van de Vesuvius en de steden die bedolven werden onder de as en de bijzondere vondsten van archeologen.
OPNAME

Proefles Egyptisch

OPNAME PROEFLES - Philip McLaughlin

Maak in deze gratis proefles kennis met het Middel-Egyptisch en de fascinerende tekens die de geleerde Egyptenaren in muren en tempels uithakten.
OPNAME

Kleding van Caesar en Augustus

OPNAME LEZING - André Mulder

We duiken in de wereld van de kleding én uiterlijke verzorging van de Romeinse mannelijke elite rond het begin van onze jaartelling. We zoomen in op Caesar en Augustus: wat droegen ze en wat wilden ze daarmee uitstralen?
OPNAME

Online modules

Cursusreeksen

Oude talen en schriften ontrafeld

CURSUSREEKS - Martin Baasten

In deze cursusreeks gaan we dieper in op een groot aantal oude talen, zoals Soemerisch, Akkadisch, Hebreeuws, Arabisch, Aramees en nog veel meer. Alles wat met taal en schrift te maken heeft komt voorbij: van de oudheid tot onze moderne tijd: welke taalfamilies bestaan er in de wereld? Hoe kun je zien welke talen aan elkaar verwant zijn? Welke schriftsoorten heeft de mensheid in de loop van haar geschiedenis gebruikt? En hoe hebben we die schriften eigenlijk ontcijferd?
Meer informatie en bestellen
NIEUW

Taalcursussen

Al onze taalcursussen (Latijn, Grieks, Hebreeuws en Egyptisch) nemen we sinds 2020 ook op. Als je instroomt bij een al lopende groep, krijg je ook toegang tot al het materiaal van de afgelopen jaren (dat gaat afhankelijk van de looptijd van een groep) om meer dan 100 lessen + extra lesmateriaal.

Lijkt je dat wat? Neem contact met ons op voor meer informatie over de tarieven en voorwaarden.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel of app tijdens kantooruren 06 – 381 22 149 of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!