Oudheidagenda 2024 – Tips voor de leukste activiteiten over de oudheid

Elk jaar raken we verder verwijderd van de oudheid. Toch laten we de klassieke oudheid niet los. Ook dit jaar zijn er weer talloze voorstellingen, tentoonstellingen, muziekstukken en lezingen over de oudheid. Moderne interpretaties van oude verhalen, nieuwe ontdekkingen uit vervlogen tijden of een hedendaagse blik op archaïsche denkbeelden: de oudheid houdt ons ook nu bezig. Daarom hebben we een overzicht van activiteiten met betrekking tot de oude Grieken en Romeinen. Heb jij ook nog een goede tip voor 2024? Laat het weten!

Lezing: Klassieke basis in epische films – 31 januari 2024

Succesvolle filmfranchises als Star Wars en Harry Potter voelen niet alleen als klassiekers, maar leunen ook sterk op de klassieke epen. Hoe dan? In deze lezing bespreekt Koen Vacano (promovendus aan de UvA) hoe het Star Wars-fenomeen (in)direct elementen ontleent aan de klassieke traditie, maar ook de hedendaagse entertainmentindustrie gevormd heeft.
Meer informatie en aanmelden via Addisco

TIP Kijk voor het nieuwste aanbod lezingen, cursussen en excursies in de agenda van Addisco. Ook het NKV en het RMO bieden diverse lezingen gedurende het jaar.

Limes Festival – 26 december 2023 t/m 4 januari 2024

Tijdens de kerstvakantie kun je in Museumpark Orientalis genieten van het Limes Festival (samenwerking tussen het Valkhofmuseum en Museumpark Orientalis). Je kunt authentieke Romeinse producten kopen of een blik werpen op Romeinse ambachtslieden. Aan het einde van de dag is er een lichtjesroute om te lopen. Leuk met de (klein)kinderen!
Meer informatie via Museumpark Orientalis

MUSEUMPARK ORIENTALIS

Museumpark Orientalis – de lichtjesroute: Henk Beenen

All Greeks Festival – mei/juni 2024

In mei en juni 2024 worden vier wijken in Gent omgetoverd tot openluchttheater, waarin alle 32 overgebleven Griekse tragedies te zien zijn. De stukken worden steeds ‘s ochtends opgevoerd (Nederlands/Engels gesproken). Het belooft een zeer divers spel te worden: van origineel tot adaptatie, video-installatie of debat. Tickets/entree zijn gratis. Meer informatie vind je op NTGent.be.

TIP Kijk ook bij de voorstellingen Elektra Unbound (18 jan t/m 28 maart 2024) en Medea’s Kinderen (10-12 mei 2024 in ITA Amsterdam) van NTGent.

Opera: Orphée et Eurydice – 13 april t/m 18 mei 2024

Een opera met drie hoofdkarakters: Orpheus, Eurydice en de Liefde. Orpheus riskeert alles om zijn jong gestorven geliefde terug te halen uit de onderwereld. Van 13 april t/m 18 mei 2024 speelt het Nederlands Reisopera dit prachtige verhaal over omgaan met verlies. 
Tickets via reisopera.nl

ORPHÉE ET EURYDICE

Tentoonstelling: Julius Caesar – 16 september 2023 t/m 20 mei 2024

In het H’ART Museum (Hermitage) vind je tot eind mei 2024 een tentoonstelling over het leven van Julius Caesar. De opperbevelhebber met zo’n grote invloed op de geschiedenis dat de maand juli nog steeds zijn naam draagt. Ook het woord ‘keizer’ is van zijn naam afgeleid. Meer info en tickets via H’ART Museum

TIP Addisco Onderwijscentrum en Aeterna Reizen houden in de Week van de Klassieken (april 2024) een gratis lezing over Julius Caesar passend bij deze tentoonstelling.

Tentoonstelling: Oudheid in kleur – 21 oktober 2023 t/m 2 juni 2024

De marmerwitte beelden van de oudheid spreken tot de verbeelding, maar geven niet het juiste beeld: de oudheid barstte van kleur. Dat zie je terug op expositie ‘Oudheid in kleur’ in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren (België). De interactieve tentoonstelling biedt vermaak voor jong en oud. Tickets zijn bijzonder redelijk geprijsd: kinderen tot 18 jaar betalen 1 euro en volwassenen maximaal 8 euro per persoon. Kijk op de website om je bezoek te plannen

TIP Addisco gaat in mei 2024 naar deze tentoonstelling. De reis naar België en een tour in het museum zitten inbegrepen bij deze excursie. Meld je nu alvast aan als geïnteresseerde via ons contactformulier.

Tentoonstelling: Romeinse villa’s in Limburg – 26 april t/m 25 augustus 2024

Zo’n 2000 jaar geleden stonden er honderden Romeinse villa’s in Limburg, landhuizen met enorme lappen grond erbij om voedsel te verbouwen en dieren te houden. In deze tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) zie je de archeologische vondsten uit deze villa’s, zoals persoonlijke bezittingen, werktuigen en kunst. Je kunt gratis een speur- en luisterroute voor families doen. Online is ook (gratis) een lezing over Romeinse villa’s in Limburg te zien. Meer informatie via het RMO

Tentoonstelling: Paestum, stad van godinnen – 26 april t/m 25 augustus 2024

Een tentoonstelling met ruim 200 van de mooiste stukken uit Paestum. Deze stad in Zuid-Italië, die oorspronkelijk Poseidonia heette, kende een blijvende verering voor de godinnen Hera, Athena en Aphrodite. De tentoonstelling biedt een blik op het dagelijkse en religieuze leven uit de stad. Vanaf 26 april 2024 te zien in het RMO in Leiden. Tickets en informatie via RMO

TIP Als je toch in het RMO bent, werp dan ook een blik op de kleine tentoonstelling ‘Vondsten uit fort Vechten’. Deze toont de archeologische vondsten bij één van grootste Romeinse forten in Nederland, te zien tot 31 oktober 2024.

PAESTUM

Toneel: Klytaimnestra – 18 april t/m 18 mei 2024

In deze unieke combinatie van de originele Griekse tragedie van Aeschylus, een Engelse bewerking van Ted Hughes en BLOEDBAD, de interpretatie van Gustav Ernst zien we een nieuwe versie van Agamemnon, die de belichaming van oorlogszucht en toxische mannelijkheid is. De cast van dansers en acteurs spreken Engels, Nederlands, Grieks en Filipijns (Nederlands boventiteld). Ze vragen zich in het stuk af: wanneer wint intuïtie van ratio? Te zien in België en Nederland t/m 18 mei 2024.
Tickets en informatie via Toneelhuis

Reizen: reizen door de oudheid met Aeterna Reizen

Aeterna Reizen biedt diverse excursies en reizen aan in binnen- en buitenland met de oudheid als centraal thema in vele reizen. Uniek aan deze reizen is de grote kennis over de oudheid van de reisbegeleider(s). Alle reizen zijn bovendien duurzaam. Het actuele aanbod voor 2024 vind je op de site van Aeterna Reizen

TIP Meld bij het boeken altijd dat je door Addisco bent getipt (actiecode: addisco), want bij de meeste reizen en/of excursies krijg je dan extra korting of een leuk cadeautje!

Cursus: oude talen en schriften ontrafeld – 28 februari t/m 22 mei 2024

Een duik in de geschiedenis van taal en schrift ontrafelt de geheimen van schriftsystemen en taalontwikkeling. Martin Baasten van de Universiteit Leiden verbaast je met kennis, kunde en humor. Hij leidt je door de historische ontwikkelingen en ontdekkingen van taal. Geen voorkennis vereist. Meer informatie en aanmelden via Addisco

Week van de Klassieken – 4 t/m 14 april 2024

Tijdens de Week van de Klassieken zijn er overal in het land diverse (veelal gratis) activiteiten ter promotie van de klassieke oudheid. Het thema van dit jaar is ‘mens en natuur’.
De volledige agenda staat op WeekvandeKlassieken.nl

Reacties

Cerianne Porton

Gerelateerde artikelen

 • Alle
 • Didactiek
 • Eindexamen
 • Et cetera
 • In de media
 • Inspiratie
 • Lesmateriaal
 • Nieuws
 • Opinie
 • Scholieren
 • Terugblik
Alle
 • Alle
 • Didactiek
 • Eindexamen
 • Et cetera
 • In de media
 • Inspiratie
 • Lesmateriaal
 • Nieuws
 • Opinie
 • Scholieren
 • Terugblik
Nieuws

Lesaanbod voorjaar 2024

Nieuws

Dag 2023, op naar 2024! We blikken terug en vooruit.

Eindexamen

Welke examenvragen kan ik verwachten op het eindexamen Latijn 2024 – Livius

EindexamenScholieren

Oefenen met Latijn vertalen – examen 2024 Livius

Nieuws

Nieuw cursusjaar 2023-2024: lesaanbod najaar 2023

Eindexamen

Analyse van het eindexamen Latijn 2023

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!