Week van de Klassieken 2016

Van 7 t/m 15 april 2016 vindt voor de negende keer de 'Week van de Klassieken' plaats. Dit jaar vormt de vraag 'Quo vadis?' ('waar ga je heen?') de rode draad. Diverse partners organiseren door het hele land weer verschillende, interessante activiteiten voor een brede doelgroep over het thema reizen in de oudheid.

Week van de Klassieken 2016

Quo vadis? Reizen in de oudheid
9de editie – 7 t/m 15 april 2016

Van 7 t/m 15 april 2016 vindt voor de negende keer de ‘Week van de Klassieken’ plaats. Dit jaar vormt de vraag ‘Quo vadis?’ (‘waar ga je heen?’) de rode draad. Diverse partners organiseren door het hele land weer verschillende, interessante activiteiten voor een brede doelgroep over het thema reizen in de oudheid.

De week wordt georganiseerd door Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbond en de Vrienden van het Gymnasium.

De Week wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Athenaeum-Polak & Van Gennep, Museum Het Valkhof, Geschiedenis Magazine, de Groene Amsterdammer, Uitgeverij Hermaion, Labrys Reizen, Lampas, de Vereniging Classici Nederland, Kennislink,
Addisco Onderwijs, NPO Cultura, Uitgeverij Ambo | Anthos en Roma Aeterna. 

Hieronder een overzicht van de activiteiten die volgens mij zeer de moeite waard zijn om te bezoeken.

Dies Latini / Latijnse dagen

Addisco zal weer samen met het Athenaeum Illustre en Vivarium Novum de verschillende Latijnse dagen verzorgen:

Dies Latinus IV & Nox Graeca (14 april) – Rijksmuseum van Oudheden

Tijdens de vierde Dies Latinus is de boekpresentatie van Een bizarre odyssee en zijn er verschillende workshops:

Boekpresentatie van Een bizarre odyssee (La extraña odisea)

In dit boek beschrijft de Spaanse classicus en dichter Carlos Martínez Aguirre op geestige en scherpe wijze zijn dwalingen door de wereld van de Klassieke Talen en hoe deze hem tot uitdagende nieuwe inzichten hebben geleid. Het boek werd onlangs vertaald naar het Nederlands door dr. Martin Baasten (Universiteit Leiden). Carlos Martínez Aguirre zal persoonlijk zijn boek in het Latijn presenteren. Hierna zal Martin Baasten het eerste exemplaar van zijn vertaling plechtig overhandigen aan Marietje d’Hane-Scheltema.

Workshops

Ook dit jaar zullen docenten uit binnen- en buitenland diverse workshops komen geven. Er zijn twee rondes van ieder 50 minuten. Deelnemers kunnen iedere ronde uit vijf verschillende workshops (op verschillende niveaus) kiezen. Aanmelding voor deze dag verloopt via de website van het RMO.

Scholae Latina (15 april) – Stedelijk Gymnasium Leiden

De Scholae Latinae worden dit jaar gehouden op het Stedelijk Gymnasium Leiden. Docenten uit binnen- en buitenland laten de kinderen zien dat je prima Latijn kunt leren in het Latijn.

Conventus Latinus (16 april) – Agnietenkapel Amsterdam

Voor de gevorderde Latinist zijn er in de Agnietenkapel verschillende lezingen in het Latijn over het thema ‘een bizarre odyssee’, de zoektocht naar hoe we de klassieke talen beter kunnen onderwijzen en zelf Grieks en Latijn beter kunnen leren.

Reacties

Casper Porton

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!