Week van de Klassieken 2022
Propaganda
15de editie – 10 t/m 20 maart 2022
Van 10 t/m 20 maart 2022 vindt voor de vijftiende keer de ‘Week van de Klassieken’ plaats. Dit jaar is het thema ‘propaganda’. Verschillende klassieke organisaties houden door het hele land weer verschillende, interessante activiteiten voor een breed publiek.
De week wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, Tresoar, het Allard Pierson Museum, het Nederlands Klassiek Verbond en Addisco Onderwijscentrum.
Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten die (mede) door Addisco Onderwijscentrum worden georganiseerd.
Plato en complottheorieën
In deze cursus gaan we tijdens drie interactieve middagen aan de slag met de klassieke filosofie gekoppeld aan actuele thema’s van nu. We bespreken onder andere de ideeën van Socrates, Plato en Aristoteles en lezen ook teksten in vertaling van verschillende klassieke filosofen. Er zijn drie thema’s die we gaan behandelen: Plato en complottheorieën, Aristoteles en influencers; en filosofie in de kunst.
- Data: zaterdag 12, 19 en 26 maart 2022;
- Tijd: 15.00 – 17.00 uur;
- Spreker: Emy Knipman
- Locatie: Addisco Onderwijscentrum & online livestream;
- Deelname: € 75,-
- Inschrijven kan via dit formulier >>>
Jubileumeditie Dies Latinus X
De 10de editie alweer van de Dies Latinus door Addisco en het RMO. We blikken kort terug en vooruit en geven verschillende workshops Grieks, Latijn en Hebreeuws.
- Datum: donderdag 17 maart 2022;
- Tijd: 12.30 – 16.00 uur;
- Sprekers: Casper Porton, Martin Baasten, Jelt Blauw & Mari van de Ven
- Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden;
- Deelname: gratis.
- Meer informatie en inschrijven >>>
In het kielzog van Odysseus
Bibliotheken zijn erover volgeschreven en musea staan vol met kunstwerken over de Odyssee. Dit homerische epos over ‘thuiskomen’ spreekt al drie millennia tot de verbeelding. De tocht vol avontuur en tegenslagen, maar ook met momenten van schoonheid blijkt een metafoor voor de levensweg van de mens die ons op een emotioneel niveau raakt.
Tijdens zijn lezing neemt Maarten Olthof u mee op een nautische tocht over de Middellandse Zee op zoek naar plaatsen die als decor kunnen dienen voor de verhalen uit de Odyssee. Hij laat zich inspireren door filosofen en schrijvers. Maar in het kielzog van Odysseus maakt hij ook eigen keuzes om deze verhalen bij uitstek tot hun recht te laten komen.
Met Troje als beginpunt koersen we langs Delos en andere Griekse eilanden naar Ithaka, via de Peloponnesos, Zuid-Italië, de Eolische eilanden en Sicilië. Niet zozeer op zoek naar archeologische bewijzen, als wel naar de werkelijkheid van het landschap en een diepere betekenis van episodes uit de Odyssee.
Tijdens bezoeken aan opgravingen, in oude amfitheaters en op stranden of vulkanen komen verhalen tot leven over cyclopen, sirenen, tovenaressen en nimfen, zeemonsters, rotsgooiende reuzen en de onderwereld, en krijgen we zicht op de levenslessen die Odysseus’ tocht biedt.
Zelf de tocht maken?
Maarten organiseert in 2022 tweemaal een 22-daagse groepsreis ‘In het kielzog van Odysseus’:
– 21 mei t/m 11 juni
– 17 september t/m 8 oktober
Meer informatie: www.ghanta.eu/odyssee
Bezoekers van de Week van de Klassieken en cursisten van Addisco Onderwijscentrum ontvangen bij boeking een korting van € 150 per persoon wanneer zij vóór 31 maart boeken. Kortingscode: Klassiekenweek
Over de spreker
Maarten Olthof is ecoloog, zenleraar en schrijver. Hij heeft tientallen groepsreizen in Griekenland en Italië begeleid en hij was organisator van epische groepsreizen als ‘In het voetspoor van de Boeddha’ door India en Nepal, ‘In het voetspoor van zenmeester Dogen’ door Japan en ‘In het voetspoor van Franciscus van Assisi’ door Italië. Hij schreef verschillende boeken en over zijn reizen zijn diverse documentaires gemaakt. Maarten heeft een stichting voor ontwikkelingsprojecten in Nepal.
- Datum: zaterdag 19 maart 2022;
- Tijd: 13.00 – 14.30 uur;
- Spreker: Maarten Olthof
- Locatie: Addisco Onderwijscentrum & online livestream;
- Deelname: gratis
Jazz in het Latijn
Addisco & het RMO sluiten de Week van de Klassieken 2022 in stijl af met een uniek slotconcert: Carmina Latina, jazz in het Latijn door zangeres Judith Nijland en haar band.
Zangeres Judith Nijland studeerde ooit af in Griekse en Latijnse taal en cultuur. Ze brengt met haar band Latijn en jazz bij elkaar: jazz-standards, nieuwe liedjes, een gedicht van Catullus (1e eeuw v.Chr.) en een nummer van Chick Corea. Allemaal in het Latijn! Carmina Latina is een unieke mix van oud en nieuw die u meegemaakt moet hebben.
Tijdens het concert neemt Judith Nijland het publiek mee in de verhalen van de liedjes. Het zijn verhalen van tweeduizend jaar geleden, en ook verhalen van nu. Maar het zijn vooral ook verhalen met een glimlach, terwijl u ondertussen luistert naar goede jazzmuziek: carpe diem. Uniek, verrassend en nog niet eerder gedaan.
- Datum: zondag 20 maart 2022;
- Tijd: 20.00 – 21.00 uur;
- Locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden;
- Deelname: gratis
Tijdens de week zijn er nog vele andere activiteiten op verschillende plekken in het land. Zie de website van de Week van de Klassieken voor een compleet overzicht.
Zijn er vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
Reacties