Online Zomercursussen
voor docenten

In de zomer online bijscholen bij Addisco!

Wil je Latijn of Grieks op andere wijze leren doceren? Dan ben je bij Addisco Onderwijs aan het juiste adres. We bieden de beste cursussen Latijn van de Benelux, ook voor docenten!

Het zomerprogramma bestaat uit verschillende cursussen die los en in combinatie gevolgd kunnen worden. Er is voor ieder wat wils: we hebben een module volledig gericht op didactiek, inzetbaar voor Latijn én Grieks (in het Nederlands). Daarnaast zijn er twee reeksen waar we ons richten op spreekvaardigheid, zowel voor Latijn als Grieks, in het Latijn en Grieks. 

Didactiek & werkvormen Latijn

Zomerprogramma voor docenten

Cursussen spreekvaardigheid Latijn & Grieks en didactiek

Speciaal voor docenten is er een intensief programma didactiek waarbij gesproken Latijn en Grieks centraal staat als krachtig didactisch middel. Om deze didactiek in te kunnen zetten moet je werken aan je actieve beheersing van de talen en daarvoor hebben we ook twee modules ontwikkeld.

De spreekvaardigheidsmodules zijn ook interessant voor bovenbouwscholieren, studenten Klassieke Talen en voor meer gevorderde belangstellenden. 

We bouwen de lessen rustig op, dus naast een passieve beheersing van de taal is er geen actieve voorkennis vereist.

Zomercursussen Latijn & Grieks

In de zomer bijscholen bij Addisco!

Lesdata

27 juli t/m 7 augustus 2020
10 uur didactiek; 2 x 10 uur spreekvaardigheid (zie verder het rooster)

Dag & Tijd

Elke werkdag in de ochtend
(zie verder het rooster)

Voorkennis

Deze cursussen zijn specifiek bedoeld voor docenten met weinig tot geen voorkennis.

Kosten

€ 600,- voor 10 uur didactiek- en 20 uur training Grieks en/of Latijn spreken*.

Docenten

Casper Porton, Mari van de Ven, Sietse Venema & Jelt van Berloo. Zie docenten

ONLINE

De lessen worden gegeven via een online livestream en opgenomen, zodat je die later kunt terugkijken.

* Kies zelf of je de spreekvaardigheid van alleen Grieks, Latijn of Grieks & Latijn wilt oefenen.
Losse module didactiek kost € 350,- en een losse spreekvaardigheidsmodule € 400,- (20 uur).
STUDENTEN/SCHOLIERENKORTING
Scholieren en studenten die alleen de lessen Latijn en/of Grieks spreken willen volgen, betalen per spreekmodule € 300,- (20 uur)
en krijgen dus € 100,- korting.

Rooster

Zomer 2020 - 27 juli t/m 7 augustus 2020

We geven onze lessen in de ochtend, zodat je de middag vrij hebt voor zelfstudie.
Kies zelf of je Latijn (optie 1), Grieks (optie 2) of Latijn & Grieks (optie 3) wil leren spreken.

Optie 1

Maandag t/m vrijdag

9:00 - 10:00 uur

Didactiek

Actief Latijn & Grieks inzetten als krachtig didactisch middel.

10:15 - 11:15 uur

Actief Latijn

Spreekvaardigheid Latijn.

11:30 - 12:30 uur

Actief Latijn

Spreekvaardigheid Latijn of Grieks.

Optie 2

Maandag t/m vrijdag

9:00 - 10:00 uur

Didactiek

Actief Latijn & Grieks inzetten als krachtig didactisch middel.

10:15 - 11:15 uur

Actief Grieks

Spreekvaardigheid Grieks.

11:30 - 12:30 uur

Actief Grieks

Spreekvaardigheid Grieks.

Optie 3

Maandag t/m vrijdag

9:00 - 10:00 uur

Didactiek

Actief Latijn & Grieks inzetten als krachtig didactisch middel.

10:15 - 11:15 uur

Actief Grieks

Spreekvaardigheid Grieks.

11:30 - 12:30 uur

Actief Latijn

Spreekvaardigheid Latijn.

Met onder andere een cursus over Euripides’ Bacchae in het Grieks en curussen over Ovidius en Vergilius in het Latijn.

In de zomer bijscholen bij Addisco!

Cursusbeschrijvingen

Actief Latijn - spreekvaardigheid

Tijdens deze module richten we ons op het verwerven van een actieve beheersing van het Latijn. Door direct in de taal te leren denken, zul je zien dat bij het lezen de tussenstappen van analyseren, decoderen, puzzelen en vertalen niet meer nodig zijn. Tijdens de lessen word je aangemoedigd om in het Latijn te communiceren, zodat je helemaal in de taal ondergedompeld wordt voor een groot leerrendement.

Combineer je deze reeks met een module Didactiek, dan leer je om zelf Actief Latijn in te zetten als krachtig didactisch middel tijdens je lessen op school. Bij de lessen Actief Latijn besteden we de helft van de tijd aan het werken met de methode 'Lingua Latina per se illustrata'.

Data: 10/20 ochtenduren · 27 juli t/m 7 augustus 2020 · 10:15 - 11:15 uur en/of 11:30-12:30 uur
Doelgroep: Docenten Latijn (beginners en gevorderden) of studenten Klassieke Talen met een goede kennis van de basisgrammatica. Geen voorkennis vereist.
Docent: Casper Porton

Actief Grieks - spreekvaardigheid

Tijdens deze module richten we ons op het verwerven van een actieve beheersing van het Klassiek Grieks. Door direct in de taal te leren denken, zul je zien dat bij het lezen de tussenstappen van analyseren, decoderen, puzzelen en vertalen niet meer nodig zijn. Tijdens de lessen word je aangemoedigd om in het Grieks te communiceren, zodat je helemaal in de taal ondergedompeld wordt voor een groot leerrendement.

Combineer je deze reeks met een module Didactiek, dan leer je om zelf Actief Grieks in te zetten als krachtig didactisch middel tijdens je lessen op school.

Data: 10/20 ochtenduren · 27 juli t/m 7 augustus 2020 · 10:15 - 11:15 uur en/of 11:30-12:30 uur
Doelgroep: Docenten Grieks (beginners en gevorderden) of studenten Klassieke Talen met een goede kennis van de basisgrammatica. Geen voorkennis vereist.
Docenten: Mari van de Ven en Jelt van Berloo

Didactiek Actief Latijn & Grieks

Tijdens deze cursus richten we ons op de verschillende ‘comprehensible input’-didactieken (CI, TPR, TPRS, ER, SL) die ook uitstekend inzetbaar zijn voor Klassieke Talen. We hebben de afgelopen jaren zo'n beetje alle methodes uitgeprobeerd en weten precies wat wel en niet werkt en wat in lijn is met het recente taalverwervingsonderzoek. We geven theorie en praktijkvoorbeelden en bespreken hoe een les Latijn of Grieks er met behulp van Actief Latijn of Grieks uit kan zien. Naast veel voorbeelden en interessante inzichten gaan we ook vooral zelf aan de slag en ontvang je feedback en coaching op je eigen voorbeeldlessen. Deze lessen zijn daarom ook geschikt voor deelnemers die al het een en ander van deze onderwerpen afweten.

Combineer je deze reeks met een spreekvaardigheidsmodule, dan leer je in de praktijk om Actief Latijn / Grieks zelf in te zetten als krachtig didactisch middel tijdens je lessen.

Data: 10 ochtenduren · 27 juli t/m 7 augustus 2020 · 9:00 - 10:00 uur
Doelgroep: Docenten Latijn / Grieks (beginners en gevorderden) of studenten Klassieke Talen met een goede kennis van de basisgrammatica. Geen voorkennis vereist.
Docent: Casper Porton

Over de docenten

Casper Porton

Casper Porton (1985) geeft sinds 2004 met veel plezier lessen aan jongeren en volwassenen. In 2005 richtte hij zijn eigen onderwijscentrum Addisco op. Hij beheerst het Latijn als één van de weinigen in Nederland actief en is als zelfstandig vakdidacticus voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel. 

In binnen- en buitenland is hij een veelgevraagd spreker door scholen, universiteiten en andere klassieke organisaties om colleges en workshops te geven over taalverwerving en de inzet van actief Grieks en Latijn.

Voor het “op een bijzondere wijze toegankelijk maken van de Klassieken voor een breed publiek” ontving Casper in 2016 de OIKOS Award. 

Meer over Casper Porton →

Mari van de Ven, Sietse Venema & Jelt van Berloo

De spreekvaardigheidsmodules Klassiek Grieks worden gegeven door een ervaren docent en Grieksspreker:  Mari van de Ven. Hij geeft les op de inductieve contextuele manier en volgens de principes en recente inzichten van taalverwerving. Ook docentassistent Jelt Blauw is bij deze Griekslessen aanwezig. Hij werkt momenteel samen met Mari aan de Griekse tegenhanger van Lingua Latina. De docenten spreken tijdens de verschillende cursussen zoveel mogelijk Grieks, maar geen nood: ze passen hun spreekniveau aan het niveau van de groep aan!

Sietse Venema, Jelt Blauw & Mari van de Ven

Mari van de Ven (1974) studeerde Latijn en Grieks aan de Katholieke Universiteit Leuven. Sindsdien geeft hij al twintig jaar les aan Gymnasium Bernrode in Heeswijk (NB), waar hij zich sinds enkele jaren inzet voor lessen levend Latijn en Grieks aan scholieren in het reguliere onderwijs. Hiervoor heeft hij inmiddels diverse didactische hulpmiddelen ontwikkeld.

Mari gebruikt de Erasmiaanse uitspraak van het Grieks.

Sietse Venema (1989) studeerde Latijn en Grieks aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij gaf vijf jaar les op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem en werkt sinds drie jaar op Gymnasium Bernrode in Heeswijk (NB). Ook verzorgde hij al eerder lessen Grieks voor Addisco Onderwijs. Hij is sinds het begin van zijn carrière bezig met het gesproken Latijn en sinds 2014 ook met gesproken Grieks. Hij hanteert net als Mari de Erasmiaanse uitspraak.

Jelt Blauw (2002) heeft gestudeerd aan gymnasium Bernrode in Heeswijk. Hij is al enkele jaren bezig met levend Latijn en Grieks en de bijbehorende didactiek. Momenteel ontwikkelt hij een Griekse tegenhanger voor de methode LLPSI.

Jelt gebruikt de Erasmiaanse uitspraak van het Grieks.

Vaak gestelde vragen

De lessen worden opgenomen, zodat die later terug te kijken zijn voor deelnemers. Op die manier hoef je niets te missen. Eventueel kunnen wij op een later moment nog videobellen voor vragen. 

Afhankelijk van de cursus is er ook lesmateriaal beschikbaar: te denken valt aan de teksten die we lezen, oefeningen of ander aanvullend materiaal. Dit wordt via de website of per e-mail (het gaat dan om digitale documenten) beschikbaar gesteld.

We geven de lessen op zo’n manier dat het volgen van de lessen al voldoende is. Uiteraard kun je de stof zelf herhalen en is er altijd extra materiaal beschikbaar, dus je kunt helemaal zelf bepalen of je geen tijd, een paar minuten of zelfs een paar uur per week aan Latijn/Grieks besteedt.

 1. Kleinschalig
  Groepen bij Addisco houden we bewust klein, zodat er voor iedereen voldoende aandacht is.​
 2. Interactief
  Door de kleinschaligheid zijn de lessen levendig en interactief.
 3. Toegankelijk
  Onze lessen zijn toegankelijk en goed te volgen, maar zijn van een hoog niveau.
 4. Unieke methode
  Bij Addisco leer je Grieks & Latijn op een natuurlijke manier. Niets geen rijtjes, ingewikkelde grammaticale termen en lange woordenlijstjes stampen, maar direct stap voor stap Latijn leren lezen en de taal direct leren begrijpen, zonder de noodzaak van puzzelen, analyseren of vertalen.​

Als er andere vragen of opmerkingen zijn, schroom dan niet en neem contact met ons op door een mail te sturen of even te bellen.

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden over het zomerprogramma voor docenten? Schrijf je dan in!

Stap 1

Aanmelden

Vul het inschrijfformulier in en controleer de gegevens. Check vooral je mailadres.

Stap 2

Mail checken

Je ontvangt een bevestiging per mail. Geen mail? Check de spam-box.

Stap 3

Betalen

Je ontvangt later nog een mail met de factuur en/of betaalgegevens.

Klaar!

Ingeschreven

De inschrijving is voltooid. Een week voor aanvang volgt de laatste informatie.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel tijdens kantooruren 035 – 631 59 28 of stuur ons een mail of bericht.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!