Zomerschool Latijn 2024

Scholae Aestivae Latinitatis Vivae MMXXIV - Editio X

Vijf dagen of langer doorbrengen in een omgeving waarin uitsluitend Latijn wordt gesproken (Latijn leren in het Latijn), is een bijzondere belevenis. Onderdompeling is één van de beste en snelste manieren om een taal onder de knie te krijgen. Dit is voor Latijn een uitstekende manier om teksten daadwerkelijk van links naar rechts te leren lezen zonder te hoeven puzzelen, analyseren en vertalen.

Volledig ondergedompeld

Leer Latijn als een native speaker door te lezen, spreken en schrijven!

Addisco Onderwijscentrum organiseert in augustus 2024 voor de tiende keer een unieke zomerschool Latijn, waarin je in één of twee weken op verschillende niveaus Latijn leert begrijpen, spreken, lezen en schrijven door middel van de beste methodes op het gebied van taalverwerving en Latijnse didactiek. Deze lessen worden gegeven in ons prachtige onderwijscentrum in Hilversum.

We werken in principe methode-onafhankelijk en proberen de Latijnse taal zoveel mogelijk te verbinden aan de wereld om ons heen. Daarbij maken we zo min mogelijk gebruik van neologismen, maar voornamelijk van woorden uit de Klassieke periode. 

We lezen ook authentieke stukken Latijn uit verschillende perioden, omdat het doel van de zomerschool een beter begrip van het Latijn is en uiteindelijk helpt bij het makkelijker en direct kunnen lezen van Latijnse teksten, zonder de noodzaak van puzzelen, analyseren en vertalen.

Dieper begrip

Door Latijn te leren in het Latijn, leer je in het Latijn te denken en krijg je een dieper begrip van de teksten en meer oog voor de schoonheid van het Latijn.

Echt lezen

Het hoofddoel van de Zomerschool is om teksten uit verschillende perioden zonder te hoeven decoderen direct te leren lezen en begrijpen op een natuurlijke manier.

Actieve beheersing

Na voldoende input zul je merken dat je zelf ook steeds beter in staat bent om je in het Latijn uit te drukken: zowel mondeling als in geschreven vorm.

Didactiek

Voor docenten zijn er extra workshops over verschillende werkvormen om gesproken Latijn als krachtig didactisch middel in te leren zetten tijdens je eigen lessen.

Algemene cursusinformatie

Addisco Zomerschool Latijn

Lesdata

Week 1: 5 t/m 9 augustus 2024
Week 2: 12 t/m 16 augustus 2024

Dag & TIJd

Ma. t/m vr. 10:00 - 16:00 uur.
Op vrijdag starten we een uur later en gaan we wat langer door. We sluiten af met een borrel (tot ± 18:00 uur)

Docenten

Casper Porton, Roberto Carfagni, Mari van de Ven en Jelt Blauw

Kosten

€ 650,- voor 5 dagen onderdompeling incl. consumpties, lunch en afsluitende borrel. Zie verder 'tarieven' voor kortingen en beurzen.

Lesmateriaal

Deelnemers ontvangen de te lezen teksten in een syllabus.

Locatie

Onderwijscentrum Addisco
Diependaalselaan 124
1213 TJ Hilversum

Doelgroepen & niveaus

Voor wie is de Zomerschool bedoeld en wat zijn de niveaus?

Zomerschool Latijn

Onze zomerschool trekt jaarlijks verschillende mensen, op wie we de niveaugroepen zo goed mogelijk proberen af te stemmen. Scholieren/gymnasiasten, studenten, docenten, oud-gymnasiasten, maar ook  cursisten van Addisco en andere belangstellenden.

Week 1 - 5 t/m 9 augustus

Net als voorgaande jaren hebben we een aparte groep voor belangstellenden die nog geen volledige voorkennis hebben van de Latijnse basiswoordenschat en grammatica.

Te denken valt aan:

 • oudgymnasiasten die hun Latijn weer willen ophalen,
 • gymnasiasten die hun gymnasium niet hebben afgemaakt
 • huidge of voormalig cursisten van Addisco die boek 1 van Lingua Latina nog niet uit hebben
 • en andere belangstellenden en liefhebbers van Latijn.

Aan de hand van verschillende werkvormen behandelen we op speelse wijze een aantal onderwerpen uit de Latijnse grammatica, lezen we samen geadapteerde en ongeadapteerde Latijnse teksten over verschillende onderwerpen als mythologie en ander interessant verhalengoed.

En ‘s middags gaan we op een andere manier verder met onze kennis van het Latijn te vergroten door middel van verschillende activiteiten als wandelen door de natuur, zingen en voor wie wil ook toneel en door het doen van verschillende spellen. Niets moet, alles mag. We staan altijd open voor suggesties.

Heb je deze groep voorgaande jaren al eens gevolgd? Geen probleem, er is een nieuw programma. Heb je Familia Romana inmiddels uit, dan ben je ook welkom bij groep 2.

Ben je echt een absolute beginner en heb je nog helemaal geen voorkennis, dan raden we je aan om eerst een cursus Latijn te volgen.

De groep voor beginnende sprekers is bedoeld voor diegenen die weinig tot helemaal niets van gesproken Latijn weten, maar die wel bekend zijn met de basisgrammatica en al een (passieve) woordenschat bezitten. Naast belangstellenden, zijn ook (oud-)gymnasiasten, studenten en docenten welkom.

Ook voor de meer gevorderde Latinist is er deze week dus veel te halen: je leert namelijk Latijn begrijpen, lezen en spreken. Aspecten van een taal die geheel andere vaardigheden vragen dan bijvoorbeeld analyseren of vertalen. Er zal een wereld voor je open gaan.

De docenten spreken vanaf de eerste dag Latijn, op zo’n manier dat je de taal op een natuurlijke manier gemakkelijk kunt oppikken.

Voor docenten is het interessant om te zien hoe snel beginners de taal met onze methodes oppikken en om zelf te ervaren hoe het is om op deze manier Latijn te leren.

Deze groep is het perfecte startpunt voor deelnemers die nog niet eerder bij de Addisco Zomerschool zijn geweest. Voor docenten is er deze week ook aandacht voor didactiek door opmerkingen hierover tussendoor en door aparte workshops aan het einde van de dag. De groep zal desgewenst nog verder gesplitst worden.

Week 2 - 12 t/m 16 augustus

Onder dit niveau vallen deelnemers van voorgaande zomerschooledities die hun kennis verder willen verdiepen.

We werken met thematische teksten, waarmee we op interactieve wijze de Latijnse spreekvaardigheid verder kunnen oefenen. Voor docenten zijn er korte modules te volgen over Latijnse didactiek.

Het programma is volledig vernieuwd ten opzichte van voorgaande jaren, waardoor het voor trouwe deelnemers van voorgaande jaren ook weer nieuw en interessant is. 

Om deel te kunnen nemen aan deze week gaan we uit van een volledige passieve kennis van de grammatica en een flinke basiswoordenschat.

De groep met niveau 4 van de zomerschool is voor mensen die al heel veel ervaring met Latijn spreken hebben. Afhankelijk van de behoeften stellen we een programma op maat op, waarbij we onze kennis van het Latijn en het Latijn spreken naar een hoger niveau brengen. In de loop der jaren is er een vast clubje van vergevorderde Latinisten ontstaan die bekend zijn met de opzet van voorgaande jaren.

De opzet blijft gelijk, maar de teksten zijn uiteraard nieuw.
Tijdens de lessen ligt de focus op:
– mondeling en schriftelijk parafraseren in het Latijn;
– teksten herschrijven naar een hoger/lager niveau;
– imiteren van de schrijfstijl van diverse auteurs; 
– lezen en bespreken van Latijnse werken uit verschillende perioden.
– je kunt ook deelnemen aan de verschillende didactische cursussen.

Met uitzondering van niveau 1, zijn de niveaugroepen 2 t/m 4 ingedeeld op het niveau van actieve Latijnse beheersing: dus in hoeverre je Latijn kunt verstaan/lezen, spreken en schrijven. Zo kan het dus zijn dat ook voor docenten met jarenlange ervaring het toch het beste is om aan te sluiten bij een groep met niveau 2 (in de eerste week), als hij of zij nauwelijks ervaring heeft met een actieve beheersing van het Latijn. Mocht een groep toch niet goed aansluiten bij je wensen of niveau, dan is het mogelijk om van groep te wisselen. Tijdens elke week verdelen we de groep sowieso in kleinere groepen.

Twijfel je over welke groep het beste bij jou past of wil je meer weten over de verschillende niveaus? Neem dan contact op met Casper Porton.

Dagprogramma

Hoe ziet een zomerschooldag eruit?

Hieronder staat meer informatie over de indeling van de dag. In de buurt zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Je kunt zelf iets regelen, heen en weer reizen of gebruik maken van onze groepsdeal met hotel Lapershoek (vol=vol).

10:00 – 12:30 uur

Vanaf 10:00 uur is de inloop en is er een kwartier de tijd om rustig een kop koffie of thee te halen. Om 10:15 uur starten we met de interactieve lessen Latijn aan de hand van uiteenlopend materiaal (o.a. Lingua Latina in met name week 1), activerende oefeningen en ander materiaal. Rond 11:15 uur is er een korte pauze.

12:30 – 13:30 uur

Gedurende de dag (ook tijdens de pauzes en lunch) is het de bedoeling dat deelnemers zo veel mogelijk in het Latijn communiceren. In deze gesprekken met de docenten en cursusgenoten leer je onbewust veel Latijn en kun je de geleerde stof direct in de praktijk brengen.

13:30 – 16:00 uur

Het middagprogramma bestaat uit diverse activiteiten waarbij het gesproken Latijn spelenderwijs wordt geoefend. De activiteiten variëren van films kijken, muziek maken, zingen en wandelen tot toneel en spel.

Didactiek

In week 1 en 2  (en op verzoek ook in week 3) is er tijdens het middagprogramma ook aandacht voor Latijnse didactiek voor docenten en studenten klassieke talen over de inzet van gesproken Latijn. De focus tijdens deze weken ligt echter vooral op de actieve taalbeheersing. Voor uitgebreide lessen didactiek raden we onze docentencursussen aan.

16:00 – 9:00 uur

In de avond is er geen apart programma. Voor de deelnemers die niet uit de buurt komen zijn er tegen meerprijs 1- en 2-persoonskamers beschikbaar in het nabijgelegen hotel ‘Lapershoek’. Hierbij zit het ontbijt inbegrepen (neem contact op voor de mogelijkheden). Het hotel ligt op 10 minuten lopen van Addisco vandaan.


Hotel ‘Lapershoek’ Hilversum

Degenen die afgelopen jaren zijn blijven overnachten, hebben buiten de lessen samen nog allerlei andere activiteiten (in het Latijn) gedaan (spelletjes, zingen, praten, wandelen, fietsen), waardoor zij nog meer uit de week hebben gehaald.

Als je via Addisco boekt bij Lapershoek, ontvang je 15% korting. Zie verder ‘tarieven’ hieronder.

16:00 – 18:00 uur

De laatste dag van de week (de vrijdag) starten we een uurtje later, maar gaan we ook wat langer door. We sluiten de Latijnse week af met een gezellige borrel met hapjes. We kunnen gezamenlijk napraten tot ongeveer 18:00 uur.

Toplocatie

Ons prachtige onderwijscentrum

Na uitgebreide verbouwing (2018-2022) is ons onderwijscentrum inmiddels alweer een tijdje in gebruik. We zijn bijzonder trots op onze prachtige leer- en werkplek, waar het zeer fijn verblijven is. We hebben meerdere lesruimtes van verschillende formaten die stuk voor stuk smaakvol zijn ingericht en voorzien zijn van moderne leermiddelen. In de zomer zorgt ons moderne klimaatbeheersingssysteem voor een prettige temperatuur (zonder droge airconditioningslucht). Ook bij hogere buitentemperaturen is het binnen aangenaam koel en wordt de lucht continu ververst en gefilterd.

De ligging van ons onderwijscentrum is ook zeer gunstig: vlakbij de A27 en A1 en bij een treinstation. Naast een goede bereikbaarheid zitten we op nog geen 10 minuten lopen in de bossen en op de Hilversumse heide. Als je de andere kant op loopt kom je bij een zeer levendige winkelstraat uit: De Gijsbrecht van Amstelstraat.

Wat zeggen onze cursisten?

"De docenten spreken de taal bijna als hun moedertaal, en toch helder en begrijpelijk. Ik ben onder de indruk van hun geleerdheid."
Roel
Develsteincollege Zwijndrecht
"Geweldige weken die in allerlei opzichten een eye-opener zijn. De ervaring heeft mijn liefde voor de klassieke talen verder aangewakkerd."
Floris
Student GLTC, Groningen
"Wat een ontzettend leuke en inspirerende cursus was dit! Ik ben jaloers op - maar heb heel veel geleerd van - jullie vlekkeloze en uitgebreide kennis van het Latijn."
Ans
Het Baarnsch Lyceum
"Hier leer je pas écht Latijn! Ik heb in deze week meer geleerd dan in 6 jaar gymnasium, 6 jaar studie en 20 jaar lesgeven."
Bianca
Ubbo Emmius Stadskanaal
"Jullie zijn inspirerende persoonlijkheden en ik kan veel werkvormen kopiëren. De cursus was leerzaam en verdiepend. Ik ben blij dat ik de eerste week heb gedaan."
Suzanne
Celeanum

Over de docenten

Roberto Carfagni & Casper Porton

Gedurende de hele Addisco Zomerschool worden de deelnemers begeleid door verschillende ervaren docenten en Latijnsprekers uit binnen- en buitenland. Alle docenten geven les op de inductieve contextuele manier en volgens de principes en recente inzichten van taalverwerving. Je zult hen dus uitsluitend Latijn horen spreken tijdens de zomercursus Latijn. Geen nood: ze passen hun spreekniveau aan het niveau van de groep aan.

Roberto zal in 2024 alleen de tweede week (12-16 aug.) aanwezig zijn.

Casper Porton & Roberto Carfagni

Roberto Carfagni (1983) komt uit Montella, een plaatsje in het zuiden van Italië (niet ver van Napels). Hij studeerde klassieke en moderne literatuur aan de Universiteit van Salerno en daarna aan het Istituto Orientale van Napels.

Zeven jaar lang doceerde Roberto samen met Aloisius Miraglia aan de Accademia Vivarium Novum te Rome, een internationaal centrum voor humanistische studies. Hij speelde daar een belangrijke rol bij de groei van het instituut: naast zijn werkzaamheden als docent Latijnse taal en literatuur, werkte hij voor de uitgeverij en was hij auteur en co-auteur van verschillende aanvullende delen van Ørbergs serie ‘Lingua Latina‘.

Roberto gebruikt normaal de ecclesiastische uitspraak, maar zal net als voorgaande jaren speciaal voor ons zijn best doen zijn uitspraak zoveel mogelijk aan te passen aan de klassieke uitspraak.

Casper Porton (1985) is voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel tijdens zijn lessen Latijn, waarvoor hij in 2016 de OIKOS Publieksprijs ontving.

Tijdens zijn studie Griekse en Latijnse taal en cultuur richtte hij onder de naam ‘Addisco Onderwijs’ zijn eigen cursusinstituut op met de overtuiging dat iedereen Grieks en Latijn kan leren. Sinds 2005 heeft Casper zich voornamelijk toegelegd op de Griekse en Latijnse didactieken die het leren van deze talen makkelijker en toegankelijker maken. Hij ontwikkelt nieuw (digitaal) materiaal o.a. voor de methode van Ørberg en werkt aan een nieuwe schooleditie van de Metamorfosen van Ovidius.
Casper heeft daarnaast vijf jaar lesgegeven aan de Kees Boekeschool in Bilthoven. Hij gebruikt de gereconstrueerde klassieke uitspraak van het Latijn.

In de eerste week nemen ook Mari van de Ven en Jelt Blauw een aantal lessen en activiteiten voor hun rekening. 

Zomerschool Latijn

DAGPROGRAMMA
650
00
 • 5 dagen les in het Latijn van
  de beste docenten en Latijnsprekers van Nederland
 • incl. lesmateriaal
 • incl. consumpties & snacks
 • Volledig verzorgd met dagelijks lunch
  en op de laatste dag een afsluitende borrel

Aanvullingen

KORTINGEN & BEURZEN
 • 10% VROEGBOEKKORTING:
  Deelnemers die zich voor 31 maart aanmelden, krijgen €65,- korting. Deze korting geldt voor niet professionals*.
 • (STUDENTEN)BEURZEN:
  Voor wie de kosten een belemmering vormen om deel te kunnen nemen, zijn er speciale (studenten)beurzen.
 • OVERNACHTING:
  Bij hotel Lapeshoek (10 min. lopen van Addisco) zijn er een- en tweepersoonskamers beschikbaar incl. ontbijt. Via de volgende link kun je met 15% korting een kamer boeken:
  Addisco - Amrâth Hotel Lapershoek-Arenapark.

* Docenten kunnen meestal vanuit school ondersteuning krijgen vanuit het nascholingsbudget. We proberen ook dit jaar de zomerschool financieel toegankelijker te maken voor studenten. Je kunt ervoor kiezen om een donatie te doen aan het Addisco Pegasus Fonds waarmee we (studenten)beurzen verstrekken.

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden over de Addisco Zomerschool Latijn? Schrijf je dan in!

Aanmelden

Vul het inschrijfformulier in en controleer de gegevens. Check vooral je mailadres.

Mail checken

Je ontvangt een bevestiging per mail. Geen mail? Check je spam-box/ongewenste mail.

Betalen

Je ontvangt later nog een mail met de factuur en/of betaalgegevens.

Ingeschreven

De inschrijving is voltooid. Een week voor aanvang volgt de laatste informatie.

Misschien ook interessant?

Cursus Latijn leren lezen

Leer Latijn direct lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen!

Cursus Grieks leren lezen

Leer Oudgrieks direct van links naar rechts lezen op een natuurlijke manier!

Cursus Hebreeuws leren lezen

Stap voor stap klassiek Hebreeuws leren lezen om zo de wereld van de Bijbel te leren kennen.

Cursus Egyptische hiërogliefen

Wat betekenen al deze tekens? Dat ga je leren bij deze cursus hiërogliefen ontcijferen!

Zomerschool Oude Talen

Grieks, Latijn, Hebreeuws en Egyptische hiërogliefen voor beginners.

Zomerschool Grieks

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Grieks leert lezen en begrijpen in het Grieks.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel of app tijdens kantooruren 06 – 381 22 149 of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!