Cerianne Porton

Hoofd scholierenonderwijs & ontwikkelaar lesmateriaal

Cerianne Porton-van IJzendoorn (1988) werkt bij Addisco als hoofd van het scholierenonderwijs en geeft alle examentrainingen Grieks en Latijn. Na haar studie klassieke talen in Amsterdam ging zij verder bij de HBO Journalistiek in Utrecht. De combinatie van lesgeven en lesmateriaal ontwikkelen maakt dat zij met veel plezier al ruim 15 jaar als docent bij Addisco aan de slag is.
btf

Even kennismaken met

Cerianne Porton

Mijn naam is Cerianne en als docent haal ik elke dag mijn plezier uit het makkelijk maken van moeilijke onderwerpen. Ik vind het fantastisch als ik de kwartjes zie vallen bij leerlingen en streef er dan ook altijd naar om een veilig en open leerklimaat te realiseren tijdens de lessen. 
 
Tijdens mijn studie klassieke talen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam ervaarde ik zelf geen prettig leerklimaat: vragen stellen werd ontmoedigd en als het niet lukte, moest je gewoon ‘harder werken’. Het motiveerde mij om juist op zoek te gaan naar manieren van beter en efficiënter werken, want meer uren maken is niet altijd het antwoord. Leerlingen kunnen zich bij mij vrij voelen om alle vragen te stellen die ze hebben, want elke vraag is een bewijs dat de leerling het wil begrijpen.
 
Dankzij de inspanningen van mijn partner Casper begon ik al tijdens mijn studie in te zien dat er een heel onderdeel van Grieks en Latijn onderbelicht bleef: het was altijd rijtjes stampen, woordjes stampen, teksten stampen, puzzelen en analyseren. Begrip in de taal bleef echter uit. Hoewel ik – tot op heden – nog steeds niet op het niveau ben wat ik zou willen qua actieve kennis van beide talen, heb ik mij vooral gericht op het helpen van scholieren die op hun school worden belast met de ‘stamp-methode’ van het grammatica-vertaalonderwijs. 
 
Ik doe dat door het ontwikkelen van lesmateriaal en door mijn lessen zo in te richten dat we ons vooral richten op het efficiënter leren. Ik probeer waar mogelijk actieve kennis toe te passen tijdens mijn bijlessen en waar dat niet mogelijk is, streef ik ernaar leerlingen vooral inzichten te geven waardoor het allemaal makkelijker wordt. Grieks en Latijn zelf zijn namelijk maar ‘gewoon’ talen (al zijn ze natuurlijk heel bijzonder) en iedereen die een moedertaal onder knie heeft gekregen, kan ook Grieks en Latijn leren. 
 
Sinds een aantal jaren richt ik me ook op leerlingen die het staatsexamen Latijn of Grieks willen afleggen. Soms begeleid ik hen dan vanaf de allereerste kennismaking met de taal tot het staatsexamen en soms help ik alleen met de voorbereidingen in het laatste stadium, maar altijd is het weer erg leuk om te zien hoe een leerling buiten school om toch succesvol dat papiertje bemachtigt.
 
Graag schrijf ik ook blogs over verschillende onderwerpen binnen Grieks en Latijn. Ik blijf daarom elke dag enthousiast over mijn werk bij Addisco, waar ik mijn passie voor schrijven kan combineren met mijn gedrevenheid om leren leuker te maken. 
 
In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om de fröbelen met de kinderen, lees ik graag boeken, ga ik naar het strand of naar het bos voor een lange wandeling of speel ik (bord)spellen met mijn broers en vrienden.

Lesactiviteiten bij Addisco

Cerianne geeft momenteel de volgende cursussen en activiteiten:

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!