Zomerschool Grieks 2024

Σχολαὶ Θεριναὶ τῶν Ἑλληνιζόντων

Onze Zomerscholen Latijn zijn inmiddels een begrip. Sinds 2021 organiseren we ook zomerscholen Grieks. Vijf dagen doorbrengen in een omgeving waarin uitsluitend Grieks wordt gesproken (Grieks leren in het Grieks) is een bijzondere belevenis. Laat je ook volledig onderdompelen!

Onderdompeling is één van de beste en snelste manieren om een taal onder de knie te krijgen. Een belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat alles begrijpelijk is, en daar zorgen we natuurlijk voor!

Het doel van de Zomerschool Grieks is om teksten op een natuurlijke manier van links naar rechts te leren lezen zonder te hoeven puzzelen, analyseren en vertalen.

Volledig ondergedompeld

Leer Grieks als een native speaker door te lezen, spreken en schrijven!

Addisco Onderwijs organiseert in augustus 2024 voor de vierde keer een unieke zomerschool Grieks, waarin je op verschillende niveaus Grieks leert begrijpen, spreken, lezen en schrijven door middel van de beste methodes op het gebied van taalverwerving en didactiek. Deze editie houden we voor het eerst in ons compleet nieuwe onderwijscentrum in Hilversum.

We werken in principe methode-onafhankelijk en proberen de Griekse taal zoveel mogelijk te verbinden aan de wereld om ons heen. 

Het doel van de zomerschool is om een beter begrip van het Grieks te krijgen om uiteindelijk Griekse teksten makkelijker en directer te kunnen lezen op een natuurlijke manier, zonder de noodzaak van puzzelen, analyseren en vertalen.

Dieper begrip

Door Grieks te leren in het Grieks, leer je in het Grieks te denken en krijg je een dieper begrip van de teksten en meer oog voor de schoonheid van het Grieks.

Echt lezen

Het hoofddoel van de Zomerschool is om teksten uit verschillende perioden zonder te hoeven decoderen direct te leren lezen en begrijpen op een natuurlijke manier.

Actieve beheersing

Na voldoende input zul je merken dat je zelf ook steeds beter in staat bent om je in het Grieks uit te drukken: zowel mondeling als in geschreven vorm.

Algemene cursusinformatie

Addisco Zomerschool Grieks

Lesdata

maandag 29 juli t/m vrijdag 2 augustus 2024

Dag & TIJd

Ma. t/m vr. 10:00 - 16:00 uur.
Op vrijdag gaan we wat langer door en sluiten we af met een borrel (tot ± 18:00 uur)

Docenten

Mari van de Ven, Jelt Blauw & Casper Porton

Kosten

€ 650,- voor 5 dagen onderdompeling incl. consumpties, lunch en afsluitende borrel. Zie verder 'tarieven' voor kortingen en beurzen.

Lesmateriaal

Deelnemers ontvangen een syllabus

Doelgroepen & niveaus

Voor wie is de Zomerschool Grieks bedoeld?

De zomerschool Grieks is bedoeld voor scholieren, studenten, docenten en andere belangstellenden.

We vormen deze week verschillende groepen:

 • Deelnemers die nog helemaal geen voorkennis hebben van het Grieks kunnen deelnemen aan de Zomerschool Oude Talen en Grieks kiezen in de ochtend.
 • Een groep deelnemers met voornamelijk passieve kennis van het Grieks die nog onvolledig is. Te denken valt aan belangstellenden en scholieren (tot klas 4) en aan deelnemers die al wel alle grammatica hebben gehad en een passieve woordenschat hebben, maar nog niet of nauwelijks bekend zijn met het actieve gebruik van het klassiek Grieks. Hierbij denken we voornamelijk aan studenten, docenten en oud-gymnasiasten.
 • Een groep deelnemers die voorgaande jaren al hebben deelgenomen aan ons zomerprogramma en al Grieks kunnen verstaan, spreken en schrijven.
 • Afhankelijk van de aanmeldingen kunnen we nog verdere onderverdelingen maken en groepen verder splitsen.

Twijfel je na het lezen van de informatie over je niveau, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Dagprogramma

Hoe ziet een zomerschooldag eruit?

Hieronder staat meer informatie over de indeling van de dag. In de buurt zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Je kunt zelf iets regelen, heen en weer reizen of gebruik maken van onze groepsdeal met hotel Lapershoek.

10:00 – 12:30 uur

Vanaf 10:00 uur is de inloop en is er een kwartier de tijd om rustig een kop koffie of thee te halen. Om 10:15 uur starten we met de interactieve lessen Grieks aan de hand van uiteenlopend materiaal, activerende oefeningen en ander materiaal. Rond 11:15 uur is er een korte pauze.

12:30 – 13:30 uur

Gedurende de dag (ook tijdens de pauzes en lunch) is het de bedoeling dat deelnemers zo veel mogelijk in het Grieks communiceren. In deze gesprekken met de docenten en cursusgenoten leer je onbewust veel Grieks en kun je de geleerde stof direct in de praktijk brengen.

13:30 – 16:00 uur

Het middagprogramma tussen 13:30 en 16:00 uur bestaat uit diverse activiteiten waarbij het gesproken Grieks spelenderwijs wordt geoefend. De activiteiten variëren van films kijken, muziek maken, zingen en wandelen tot toneel en spel.

Didactiek

In week 1 is er tijdens het middagprogramma ook aandacht voor Griekse (en Latijnse) didactiek voor docenten en studenten klassieke talen over de inzet van gesproken Grieks (en Latijn). De focus tijdens deze weken ligt echter vooral op de actieve taalbeheersing. Voor uitgebreide lessen didactiek raden we onze docentencursussen aan.

16:00 – 9:00 uur

In de avond is er geen apart programma. Voor de deelnemers die niet uit de buurt komen zijn er tegen meerprijs 1- en 2-persoonskamers beschikbaar in het nabijgelegen hotel ‘Lapershoek’. Hierbij zit het ontbijt inbegrepen (informeer over de mogelijkheden). Het hotel ligt op 10 minuten lopen van Addisco vandaan.


Hotel ‘Lapershoek’ Hilversum

Degenen die afgelopen jaren zijn blijven overnachten, hebben buiten de lessen samen nog allerlei andere activiteiten gedaan (spelletjes, zingen, praten, wandelen, fietsen), waardoor zij nog meer uit de week hebben gehaald.

Als je via Addisco boekt bij Lapershoek, ontvang je 15% korting. Zie verder ‘tarieven’ hieronder.

16:00 – 18:00 uur

De laatste dag van de week (de vrijdag) starten we een uurtje later, maar gaan we ook wat langer door. We sluiten de Griekse week af met een gezellige borrel met hapjes. We kunnen gezamenlijk napraten tot ongeveer 18:00 uur.

Toplocatie

Ons compleet nieuwe onderwijscentrum

Na uitgebreide verbouwing (2018-2022) is ons onderwijscentrum inmiddels alweer een tijdje in gebruik. We zijn bijzonder trots op onze prachtige leer- en werkplek, waar het zeer fijn verblijven is. We hebben meerdere lesruimtes van verschillende formaten die stuk voor stuk smaakvol zijn ingericht en voorzien zijn van moderne leermiddelen. In de zomer zorgt ons moderne klimaatbeheersingssysteem voor een prettige temperatuur (zonder droge airconditioningslucht). Ook bij hogere buitentemperaturen is het binnen aangenaam koel en wordt de lucht continu ververst en gefilterd.

De ligging van ons onderwijscentrum is ook zeer gunstig: vlakbij de A27 en A1 en bij een treinstation. Naast een goede bereikbaarheid zitten we op nog geen 10 minuten lopen in de bossen en op de Hilversumse heide. Als je de andere kant op loopt kom je bij de leukste winkelstraat van Hilversum uit: De Gijsbrecht van Amstelstraat.

Zomerschool Grieks

DAGPROGRAMMA
650
00
 • 5 dagen les in het Grieks van
  de beste docenten en Griekssprekers van Nederland
 • incl. lesmateriaal
 • incl. consumpties & snacks
 • Volledig verzorgd met dagelijks lunch
  en op de laatste dag een afsluitende borrel

Aanvullingen

KORTINGEN & BEURZEN
 • 10% VROEGBOEKKORTING:
  Deelnemers die zich voor 31 maart aanmelden, krijgen €65,- korting. Deze korting geldt voor niet professionals*.
 • (STUDENTEN)BEURZEN:
  Voor wie de kosten een belemmering vormen om deel te kunnen nemen, zijn er speciale (studenten)beurzen.
 • OVERNACHTING:
  Bij hotel Lapeshoek (10 min. lopen van Addisco) zijn er een- en tweepersoonskamers beschikbaar incl. ontbijt. Via de volgende link kun je met 15% korting een kamer boeken:
  Addisco - Amrâth Hotel Lapershoek-Arenapark.

* Docenten kunnen meestal vanuit school ondersteuning krijgen vanuit het nascholingsbudget. We proberen ook dit jaar de zomerschool financieel toegankelijker te maken voor studenten. Je kunt ervoor kiezen om een donatie te doen aan het Addisco Pegasus Fonds waarmee we (studenten)beurzen verstrekken.

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden over de Addisco Zomerschool Grieks? Schrijf je dan in!

Aanmelden

Vul het inschrijfformulier in en controleer de gegevens. Check vooral je mailadres.

Mail checken

Je ontvangt een bevestiging per mail. Geen mail? Check je spam-box/ongewenste mail.

Betalen

Je ontvangt later nog een mail met de factuur en/of betaalgegevens.

Ingeschreven

De inschrijving is voltooid. Een week voor aanvang volgt de laatste informatie.

Misschien ook interessant?

Cursus Latijn leren lezen

Leer Latijn direct lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen!

Cursus Grieks leren lezen

Leer Oudgrieks direct van links naar rechts lezen op een natuurlijke manier!

Cursus Hebreeuws leren lezen

Stap voor stap klassiek Hebreeuws leren lezen om zo de wereld van de Bijbel te leren kennen.

Cursus Egyptische hiërogliefen

Wat betekenen al deze tekens? Dat ga je leren bij deze cursus hiërogliefen ontcijferen!

Zomerschool Oude Talen

Grieks, Latijn, Hebreeuws en Egyptische hiërogliefen voor beginners.

Zomerschool Latijn

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Latijn leert lezen en begrijpen in het Latijn.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel of app tijdens kantooruren 06 – 381 22 149 of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!