Zomerschool Grieks 2021

Σχολαὶ Θεριναὶ τῶν Ἑλληνιζόντων

Met het succes van onze Zomerscholen Latijn (in 2021 voor de 7de keer!) organiseren we in 2021 voor het eerst een Zomerschool Klassiek Grieks. Vijf dagen doorbrengen in een omgeving waarin uitsluitend Grieks wordt gesproken (Grieks leren in het Grieks) is een bijzondere belevenis. Laat je ook volledig onderdompelen!

Onderdompeling is één van de beste en snelste manieren om een taal onder de knie te krijgen. Een belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat alles begrijpelijk is, en daar zorgen we natuurlijk voor!

Het doel van de Zomerschool Grieks is om teksten op een natuurlijke manier van links naar rechts te leren lezen zonder te hoeven puzzelen, analyseren en vertalen.

Volledig ondergedompeld

Leer Grieks als een native speaker door te lezen, spreken en schrijven!

Addisco Onderwijs organiseert in augustus 2021 voor het eerst een unieke zomerschool Grieks, waarin je op verschillende niveaus Grieks leert begrijpen, spreken, lezen en schrijven door middel van de beste methodes op het gebied van taalverwerving en didactiek. Deze editie houden we voor het eerst in ons compleet nieuwe onderwijscentrum in Hilversum.

We werken in principe methode-onafhankelijk en proberen de Griekse taal zoveel mogelijk te verbinden aan de wereld om ons heen. 

In de week voor beginnende sprekers die al een volledige passieve kennis hebben van de grammatica lezen we ook authentieke teksten. Het doel van de zomerschool is om een beter begrip van het Grieks te krijgen om uiteindelijk Griekse teksten makkelijker en directer te kunnen lezen op een natuurlijke manier, zonder de noodzaak van puzzelen, analyseren en vertalen.

Dieper begrip

Door Grieks te leren in het Grieks, leer je in het Grieks te denken en krijg je een dieper begrip van de teksten en meer oog voor de schoonheid van het Grieks.

Echt lezen

Het hoofddoel van de Zomerschool is om teksten uit verschillende perioden zonder te hoeven decoderen direct te leren lezen en begrijpen op een natuurlijke manier.

Actieve beheersing

Na voldoende input zul je merken dat je zelf ook steeds beter in staat bent om je in het Grieks uit te drukken: zowel mondeling als in geschreven vorm.

Didactiek

Voor docenten zijn er extra workshops over verschillende werkvormen om gesproken Grieks als krachtig didactisch middel in te leren zetten tijdens je eigen lessen.

Algemene cursusinformatie

Zomerschool Grieks

Lesdata

Week 1: 2 t/m 6 augustus 2021
Week 2: 9 t/m 13 augustus 2021

Dag & TIJd

Ma. t/m vr. 10:00 - 16:00 uur

Groepsgrootte

Minimaal 5 tot maximaal 20

Kosten

€ 650,- (incl. consumpties, lunch en afsluitende borrel). Zie verder 'tarieven'.

Lesmateriaal

Deelnemers ontvangen een syllabus

Doelgroepen

Voor wie is de Zomerschool bedoeld?

De zomerschool Grieks is bedoeld voor scholieren, studenten, docenten en andere belangstellenden.

We maken een splitsing in passieve beheersing: diegenen die absolute beginner zijn en/of nog niet alle Griekse grammatica hebben gehad, zijn welkom in week 2 – starters. Te denken valt aan belangstellenden en scholieren (tot klas 4).

Belangstellenden die in het verleden gymnasium hebben gedaan of een cursus op soortgelijk niveau, studenten en docenten Klassieke Talen die een volledige passieve kennis hebben van de grammatica en een basiswoordenschat kunnen deelnemen aan week 1 – beginners. Deze groep bestaat dus uit gevorderden qua passieve kennis, maar qua actieve kennis van het Grieks (en kunnen verstaan, spreken en schrijven) gaat het deze week om beginners.

Niveaus

2 niveaus (A0 - A1) verdeeld over 2 weken

Voor onze eerste Zomerschool Grieks starten we met twee niveaus: 

 • Week 1 (2 t/m 6 augustus 2021) – BEGINNERS:
  Deelnemers die nog geen of weinig ervaring hebben met het actieve gebruik van Grieks (= verstaan, spreken en schrijven), maar al wel een volledige passieve beheersing hebben van de basisgrammatica en woordenschat (VWO 5/6) en al enige leeservaring.
 • Week 2 (9 t/m 13 augustus 2021) – STARTERS:
  Deelnemers die nog helemaal geen voorkennis hebben of nog onvolledige voorkennis.

Twijfel je na het lezen van de informatie over je niveau, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Dagprogramma

Hoe ziet een zomerschooldag eruit?

Hieronder staat meer informatie over de indeling van de dag. In de buurt zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Je kunt zelf iets regelen, heen en weer reizen of gebruik maken van onze groepsdeal met hotel Lapershoek.

10:00 – 12:30 uur

Vanaf 10:00 uur is de inloop en is er een kwartier de tijd om rustig een kop koffie of thee te halen. Om 10:15 uur starten we met de interactieve lessen Grieks aan de hand van uiteenlopend materiaal, activerende oefeningen en ander materiaal. Rond 11:15 uur is er een korte pauze.

12:30 – 13:30 uur

Gedurende de dag (ook tijdens de pauzes en lunch) is het de bedoeling dat deelnemers zo veel mogelijk in het Grieks communiceren. In deze gesprekken met de docenten en cursusgenoten leer je onbewust veel Grieks en kun je de geleerde stof direct in de praktijk brengen.

13:30 – 16:00 uur

Het middagprogramma tussen 13:30 en 16:00 uur bestaat uit diverse activiteiten waarbij het gesproken Grieks spelenderwijs wordt geoefend. De activiteiten variëren van films kijken, muziek maken, zingen en wandelen tot toneel en spel.

Didactiek

In week 1 is er tijdens het middagprogramma ook aandacht voor Griekse (en Latijnse) didactiek voor docenten en studenten klassieke talen over de inzet van gesproken Grieks (en Latijn). De focus tijdens deze weken ligt echter vooral op de actieve taalbeheersing. Voor uitgebreide lessen didactiek raden we onze docentencursussen aan.

16:00 – 9:00 uur

In de avond is er geen apart programma. Voor de deelnemers die niet uit de buurt komen zijn er tegen meerprijs 1- en 2-persoonskamers beschikbaar in het nabijgelegen hotel ‘Lapershoek’. Hierbij zit het ontbijt inbegrepen (zie ook kosten). Het hotel ligt op 10 minuten lopen van Addisco vandaan.

Hotel ‘Lapershoek’ Hilversum

Degenen die afgelopen jaren zijn blijven overnachten, hebben buiten de lessen samen nog allerlei andere activiteiten gedaan (spelletjes, zingen, praten, wandelen, fietsen), waardoor zij nog meer uit de week hebben gehaald.

16:00 – 18:00 uur

De laatste dag van de week (de vrijdag) verloopt als de andere dagen, maar we sluiten de Latijnse week af met een gezellige borrel met hapjes. We kunnen gezamenlijk napraten tot ongeveer 18:00 uur.

Toplocatie

Ons compleet nieuwe onderwijscentrum

Na ruim vier jaar verbouwen is ons nieuwe onderwijscentrum voor de zomer eindelijk gereed. We zijn bijzonder trots op onze nieuwe leer- en werkplek, waar het zeer fijn verblijven is. We hebben meerdere lesruimtes van verschillende formaten die stuk voor stuk smaakvol zijn ingericht en voorzien zijn van moderne leermiddelen. In de zomer zorgt ons moderne klimaatbeheersingssysteem voor een prettige temperatuur (zonder droge airconditioningslucht). Ook bij hogere buitentemperaturen is het binnen aangenaam koel en wordt de lucht continu ververst en gefilterd.

De ligging van ons onderwijscentrum is ook zeer gunstig: vlakbij de A27 en A1 en bij een treinstation. Naast een goede bereikbaarheid zitten we op nog geen 10 minuten lopen in de bossen en op de Hilversumse heide. Als je de andere kant op loopt kom je bij de leukste winkelstraat van Hilversum uit: De Gijsbrecht van Amstelstraat.

Over de docenten

Mari van de Ven, Sietse Venema & Jelt Blauw

Gedurende de hele Addisco Zomerschool worden de deelnemers begeleid door twee ervaren docenten en Griekssprekers: de eerste week wordt geleid door Mari van de Ven en de tweede week door Sietse Venema. Beiden geven ze les op de inductieve contextuele manier en volgens de principes en recente inzichten van taalverwerving. Zowel in week 1 als in week 2 is ook Jelt Blauw aanwezig, die momenteel samen met Mari de Griekse tegenhanger van Lingua Latina aan het ontwikkelen is. De docenten spreken uitsluitend Grieks tijdens de zomercursus Grieks, maar geen nood: ze passen hun spreekniveau aan het niveau van de groep aan en voor de starters van week 2 is er indien nodig extra uitleg in het Nederlands.

Sietse Venema, Jelt Blauw & Mari van de Ven

Mari van de Ven (1974) studeerde Latijn en Grieks aan de Katholieke Universiteit Leuven. Sindsdien geeft hij al twintig jaar les aan Gymnasium Bernrode in Heeswijk (NB), waar hij zich sinds enkele jaren inzet voor lessen levend Latijn en Grieks aan scholieren in het reguliere onderwijs. Hiervoor heeft hij inmiddels diverse didactische hulpmiddelen ontwikkeld.

Mari gebruikt de Erasmiaanse uitspraak van het Grieks.

Sietse Venema (1989) studeerde Latijn en Grieks aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij gaf vijf jaar les op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem en werkt sinds drie jaar op Gymnasium Bernrode in Heeswijk (NB). Ook verzorgde hij al eerder lessen Grieks voor Addisco Onderwijs. Hij is sinds het begin van zijn carrière bezig met het gesproken Latijn en sinds 2014 ook met gesproken Grieks. Hij hanteert net als Mari de Erasmiaanse uitspraak.

Jelt Blauw (2002) heeft gestudeerd aan gymnasium Bernrode in Heeswijk. Hij is al enkele jaren bezig met levend Latijn en Grieks en de bijbehorende didactiek. Momenteel ontwikkelt hij een Griekse tegenhanger voor de methode LLPSI.

Jelt gebruikt de Erasmiaanse uitspraak van het Grieks.

Zomerschool Grieks

DAGPROGRAMMA
650
00
 • 5 dagen les in het Grieks van
  een ervaren topdocent en Grieksspreker
 • incl. lesmateriaal
 • incl. consumpties & snacks
 • Volledig verzorgd met dagelijks lunch
  en op de laatste dag een afsluitende borrel

Aanvullingen

OVERNACHTING & KORTING
 • 10% KORTING:
  Cursisten Latijn en/of Grieks die gedurende het cursusjaar lessen bij Addisco volgen krijgen 10% korting op het dagprogramma.
  Deze korting geldt ook voor studenten en scholieren.
 • OVERNACHTEN*:
  In 4-sterrenhotel 'Lapershoek':
  € 47,25 per nacht voor een gedeelde 2-persoonskamer
  (x 4 nachten = € 189,- per persoon)
  € 85,50 per nacht voor een 1-persoonskamer
  (x 4 nachten = € 342,- per persoon)
 • ETEN & DRINKEN:
  Prijzen voor overnachting zijn
  inclusief ontbijt, maar exclusief avondeten.
  In de buurt van Addisco en het hotel zijn verschillende eetgelegenheden. Wij hebben een lijst met tips.

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden over de Addisco Zomerschool Grieks? Schrijf je dan in!

Stap 1

Aanmelden

Vul het inschrijfformulier in en controleer de gegevens. Check vooral je mailadres.

Stap 2

Mail checken

Je ontvangt een bevestiging per mail. Geen mail? Check de spam-box.

Stap 3

Betalen

Je ontvangt later nog een mail met de factuur en/of betaalgegevens.

Klaar!

Ingeschreven

De inschrijving is voltooid. Een week voor aanvang volgt de laatste informatie.

Misschien ook interessant?

Zomerschool Latijn

Zomerschool Latijn

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Latijn leert lezen en begrijpen in het Latijn.

Lees meer

Cursus Grieks

Leer Oudgrieks direct van links naar rechts lezen op een natuurlijke manier!

Lees meer

Cursus Latijn

Leer Latijn direct lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen!

Lees meer

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel tijdens kantooruren 035 – 631 59 28 of stuur ons een mail of bericht.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!