Over Addisco

Addisco Onderwijscentrum
voor Klassieke Talen & Culturen

Addisco organiseert sinds 2005 toegankelijke cursussen en excursies over de Griekse en Latijnse taal en cultuur en biedt bijlessen en examentrainingen Grieks & Latijn en workshops ‘leren leren’ en geheugentechniek aan in Hilversum. Voor docenten Klassieke Talen is er een uitgebreid aanbod aan bij- en nascholing. Wij maken van leren een beleving!

Onderwijscentrum Addisco

Klassieke Talen & Culturen: Grieks, Latijn, Hebreeuws, Egyptisch

Bijzonder aan de lessen bij Addisco is dat de Klassieke Talen als levende talen worden onderwezen. Geen rijtjes, ingewikkelde grammaticale termen en lange woordenlijsten stampen, maar direct stap voor stap deze talen leren lezen en begrijpen, zonder de noodzaak van puzzelen, analyseren of vertalen.

Addisco heeft als doel de klassieken toegankelijk te maken voor een breed publiek: iedereen – dus niet alleen gymnasiasten – moet ongeacht leeftijd of opleidingsniveau kunnen genieten van de culturele schatten uit de oudheid, waartoe Grieks en Latijn de sleutels zijn.

Addisco Onderwijscentrum – Ingang, Bacchuszaal, Nikèzaal en Minervazaal/Bibliotheek

Naast het verzorgen van lessen houdt Addisco zich bezig met het innoveren van het klassieke talenonderwijs en met het inspireren van docenten om nieuwe wegen in te slaan, zodat leerlingen motivatie krijgen om de klassieke talen echt te leren begrijpen. Als voorloper in Nederland op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel organiseert oprichter Casper Porton verschillende workshops en symposia voor docenten en ontwikkelt hij nieuw lesmateriaal.

Locatie

Lees hier meer over ons onderwijscentrum met o.a. voor- en nafoto’s van de laatste verbouwing.

Ons team

Goed onderwijs maak je samen en we zijn super trots op onze topdocenten.

In de media

Zo nu en dan duiken Addisco en oprichter Casper Porton op in de media. 

Referenties

Referenties van onze leerlingen en cursisten en het comité van aanbeveling.

Tijdlijn

Een chronologisch overzicht van de hoogtepunten vanaf de oprichting van Addisco tot nu.

Projecten & sponsoring

Een overzicht van verschillende projecten waar we aan werken of (financieel) aan bijgedragen hebben.

Pegasus Fonds

Met ons eigen fonds maken we de klassieken ook financieel voor iedereen toegankelijk.

Comité van Aanbeveling

Grote namen die instaan voor onze kwaliteit en een overzicht van samenwerkende organisaties.

“Casper slaat welbewust de brug tussen onderzoek en onderwijs. Inzichten vanuit de leerpsychologie vertaalt hij door naar de praktijk van het lesgeven in actief gebruik van oude talen. Omgekeerd komen zijn leerlingen en cursisten zo als vanzelf ook in aanraking met de wetenschap. Tot zijn doelgroepen behoren zowel scholieren en ex-scholieren, als studenten en docenten. Tegelijk liggen er, vanuit zijn centrale visie op actief Latijn als middel voor beter leren lezen, duidelijke lijnen naar professioneel taalkundig en letterkundig onderzoek aan de universiteiten.

Addisco Onderwijs

In den beginne

Addisco is Latijn voor ‘ik leer bij’. Onder deze naam begon Casper Porton (1985) tijdens zijn studie Klassieke Talen in 2005 bijlessen Grieks en Latijn aan scholieren te geven.

Om de klassieken toegankelijk te maken voor een breder publiek – ook voor niet-gymnasiasten – startte hij een jaar later met het geven van cursussen Grieks en Latijn voor volwassenen. Inmiddels is Addisco uitgegroeid tot een heus onderwijscentrum voor klassieke talen en culturen. Scholieren volgen bij ons bijles, examentraining of les over ‘leren leren’ en geheugentechniek. Belangstellenden en anderen geïnteresseerden volgen lezingen, taalcursussen Grieks, Latijn, Hebreeuws en Egyptisch of gaan mee op excursie naar musea of een klassieke voorstelling.

Casper is naast zijn Addisco-activiteiten vijf jaar (2009-2014) werkzaam geweest als docent Klassieke Talen op de Kees Boekeschool in Bilthoven en zit momenteel in het bestuur van de vereniging Vrienden van het Gymnasium en het bestuur van de Week van de Klassieken.

In 2016 ontving hij van Onderzoeksinstituut Klassieke Oudheidstudiën (OIKOS), een samenwerkingsverband van zes Nederlandse en Belgische universiteiten, de OIKOS Award voor het leveren van een belangrijke bijdrage aan de promotie van de klassieken onder een breed publiek. Een geweldige eer! In 2023 werd Casper genomineerd voor Hilversumse ondernemer van het jaar.

“Wie op de site van Addisco kijkt vindt een verbazend hoeveelheid andere activiteiten. Interactief lesmateriaal, het weblog Classiculus met tal van extra’s zoals besprekingen van boeken en lesmethoden, een jaarlijkse
zomerschool, docentendagen, cursussen over het Paleis op de Dam, trainingen geheugentechniek, bijscholing van docenten, huiswerkbegeleiding, workshops tijdens vertaalwedstrijden, gastlessen op scholen, optredens op studentendagen en symposia – men vraagt zich af of Casper Porton wel eens eet en slaapt, en wanneer dan eigenlijk.”

Addisco Onderwijscentrum

Andere projecten

Addisco Onderwijscentrum is niet alleen de plek waar jong en oud Grieks en Latijn kunnen leren, maar ook een organisatie die graag samenwerkt met andere organisaties en waar nodig een steentje bijdraagt in de vorm van sponsoring of andersoortige hulp.

Als je om financiële redenen niet kunt deelnemen aan ons lesaanbod, maar dat wel graag zou willen, dan ondersteunen we je met ons eigen Pegasus Fonds. 

“Ik geloof niet dat Latijn te ontoegankelijk of te moeilijk is en alleen is weggelegd is voor gymnasiasten.
Met de juiste lesmethode en didactiek kan iedereen Latijn leren.”

Casper Porton

Addisco Onderwijscentrum

Waarom bij Addisco?

De beste manier om
Latijn & Grieks te leren

Bij Addisco Onderwijs leer je Latijn en Grieks niet volgens de grammatica-vertaal methode ontcijferen en decoderen. Je leert deze talen op een actieve en natuurlijke manier aan, zodat je vanaf het begin de teksten zonder problemen in het Latijn en Klassiek Grieks direct kunt begrijpen en lezen.

Alle door Addisco Onderwijs gegeven cursussen worden op zo’n manier gegeven dat in principe iedereen – ongeacht leeftijd en opleidingsniveau – de cursussen over de Griekse en Latijnse taal en cultuur gemakkelijk kan volgen. Onze cursussen zijn kleinschalig, interactief en persoonlijk.

We bieden lessen op alle mogelijke niveaus: voor absolute beginners zonder voorkennis, tot ver gevorderden; lessen voor amateurs en professionals. 

Addisco in het kort

Toegankelijk

Zonder in te boeten aan kwaliteit of niveau, zijn onze lessen door iedereen te volgen – ongeacht leeftijd of opleidingsniveau.

Interactief

Onze lessen zijn helder, inspirerend en vooral zeer interactief. Er is veel ruimte voor vragen. Van onze lessen krijg je energie! 

Kleinschalig

Door onze kleine groepen heerst er een zeer open en informele sfeer. Er is veel persoonlijke aandacht en er ontstaan hechte groepen.

Breinvriendelijk

Onze lesmethodes en didactiek zijn gestoeld op de meest recente inzichten uit brein-  & taalverwervingsonderzoek en evidence based.

Topdocenten

Onze docenten behoren tot de absolute top en doceren in binnen- en buitenland. Ze zijn ervaren, bekwaam, bevlogen, creatief en innovatief.

Prachtige locatie

Onze prachtige leslocatie is van alle gemakken voorzien: onze duurzame klimaatbeheersing houdt het in de winter warm en in de zomer koel. De ruimtes zijn gezellig ingericht.

Online & opnames

Je hoeft nooit meer een les te missen. Woon je niet in de buurt? Weeralarm? Geen probleem! Lessen zijn online te volgen en de opnames van de lessen zijn later terug te kijken.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel of app tijdens kantooruren 06 – 381 22 149 of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!