Over Addisco

Addisco Onderwijscentrum
voor Klassieke Talen & Culturen

Addisco Onderwijs organiseert sinds 2005 toegankelijke cursussen en excursies over de Griekse en Latijnse taal en cultuur en biedt bijlessen en examentrainingen Grieks & Latijn en workshops ‘leren leren’ en geheugentechniek aan in Hilversum. Voor docenten Klassieke Talen is er een uitgebreid aanbod aan bij-en nascholing.

Grieks & Latijn leren? Zo kan het ook!

Onderwijscentrum Addisco

Bijzonder aan de lessen bij Addisco Onderwijs is dat de Klassieke Talen als levende talen worden onderwezen. Geen rijtjes, ingewikkelde grammaticale termen en lange woordenlijsten stampen, maar direct stap voor stap deze talen leren lezen en begrijpen, zonder de noodzaak van puzzelen, analyseren of vertalen.

Addisco Onderwijs heeft als doel de klassieken toegankelijk te maken voor een breed publiek: iedereen – dus niet alleen gymnasiasten – moet ongeacht leeftijd of opleidingsniveau kunnen genieten van de culturele schatten uit de oudheid, waartoe Grieks en Latijn de sleutels zijn.

Addisco Onderwijscentrum – Nikèzaal

Naast het verzorgen van lessen houdt Addisco zich bezig met het innoveren van het klassieke talenonderwijs en met het inspireren van docenten om nieuwe wegen in te slaan, zodat leerlingen motivatie krijgen om de klassieke talen echt te leren begrijpen. Als voorloper in Nederland op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel organiseert oprichter Casper Porton verschillende workshops en symposia voor docenten en ontwikkelt hij nieuw lesmateriaal.

“Casper slaat welbewust de brug tussen onderzoek en onderwijs. Inzichten vanuit de leerpsychologie vertaalt hij door naar de praktijk van het lesgeven in actief gebruik van oude talen. Omgekeerd komen zijn leerlingen en cursisten zo als vanzelf ook in aanraking met de wetenschap. Tot zijn doelgroepen behoren zowel scholieren en ex-scholieren, als studenten en docenten. Tegelijk liggen er, vanuit zijn centrale visie op actief Latijn als middel voor beter leren lezen, duidelijke lijnen naar professioneel taalkundig en letterkundig onderzoek aan de universiteiten.

Addisco Onderwijs

In den beginne

Addisco is Latijn voor ‘ik leer bij’. Onder deze naam begon Casper Porton (1985) tijdens zijn studie Klassieke Talen in 2005 bijlessen Grieks en Latijn aan scholieren te geven.

Een jaar later gingen de eerste cursussen Grieks en Latijn voor volwassenen van start. Inmiddels zijn er bij Addisco Onderwijs voor scholieren en volwassenen trainingen in ‘leren leren’ en geheugentechniek te volgen en kunnen cursisten en anderen geïnteresseerden mee op excursie naar musea of naar een klassieke voorstelling.

Casper is naast zijn Addisco-activiteiten vijf jaar (2009-2014) werkzaam geweest als docent Klassieke Talen op de Kees Boekeschool in Bilthoven en zit momenteel in het bestuur van de vereniging Vrienden van het Gymnasium en de organisatie van de Week van de Klassieken.

Op het weblog Classiculus deelt Casper lesideeën voor de vakken Grieks en Latijn en geeft hij zijn mening over onder andere lesmethodes, boeken, films, websites en evenementen.

Addisco Onderwijs

Tijdlijn

Juni 2005
Juni 2005

Oprichting Addisco

Casper start Addisco in Bilthoven met bijlessen, cursussen en leesgroepen Grieks & Latijn. 

Januari 2014
Januari 2014

Addisco Onderwijs

In 2014 besluit Casper zijn baan in het middelbaar onderwijs op te geven en zich volledig te focussen op Addisco. Examentrainingen voor scholieren, extra cursusaanbod voor belangstellenden en na- & bijscholing voor docenten worden aan het lesaanbod toegevoegd. Vanaf dit jaar beginnen we ook met onze Zomerschool Latijn en verkrijgen we de rechten om de methode Lingua Latina in Nederland uit te geven en te distribueren.

Februari 2015
Februari 2015

Nieuwe huisstijl

Dit jaar bestaat Addisco 10 jaar en we vieren dat met een aantal gratis lezingen van gastdocenten die werkzaam zijn aan de universiteit en met een nieuwe huisstijl: een nieuw logo, nieuw briefpapier,  professionelere advertenties en natuurlijk de metamorfose van onze Fiat 500 naar de Addisco-Mobiel!

Maart 2016
Maart 2016

Verhuisd

Na ruim een half jaar verbouwen zijn we begin maart 2016 overgegaan naar onze nieuwe woon- en werkplek aan de Kamerlingh Onnesweg in Hilversum.

Mei 2016
Mei 2016

OIKOS Award

In mei 2016 kreeg Casper Porton de OIKOS Publieksprijs uitgereikt vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de verspreiding van kennis over de klassieke oudheid onder een breed publiek. Deze prijs wordt jaarlijks door het bestuur van het Onderzoeksinstituut Klassieke Oudheid Studiën (OIKOS) toegekend op voordracht van zijn leden en na selectie door een hiervoor ingestelde jury.

Februari 2018
Februari 2018

Weer verhuisd

Er doet zich een mooie kans voor waarmee we van Addisco een echt onderwijscentrum kunnen maken: een woning met 400 m2 bedrijfsruimte voor verschillende lesruimtes voor Addisco.

Januari 2020
Januari 2020

Website 8.0

Na jaren sleutelen gaat eindelijk de nieuwe website live.

“Wie op de site van Addisco kijkt vindt een verbazend hoeveelheid andere activiteiten. Interactief lesmateriaal, het weblog Classiculus met tal van extra’s zoals besprekingen van boeken en lesmethoden, een jaarlijkse
zomerschool, docentendagen, cursussen over het Paleis op de Dam, trainingen geheugentechniek, bijscholing van docenten, huiswerkbegeleiding, workshops tijdens vertaalwedstrijden, gastlessen op scholen, optredens op studentendagen en symposia – men vraagt zich af of Casper Porton wel eens eet en slaapt, en wanneer dan eigenlijk.”

Ons team

Oprichter en directeur
Vakdidacticus Grieks & Latijn

Hoofd scholierenonderwijs
Docent Grieks & Latijn

Docent wiskunde & coach studievaardigheden

Docent Hebreeuws

Docent Grieks & Latijn

Kunsthistorica & historica

Docent Grieks & Latijn

Docent Grieks & Latijn

Docent Grieks & Latijn

Docent Grieks & Latijn

Docent Grieks & Latijn

Docent Grieks & Latijn

Waarom bij Addisco?

De beste manier om
Latijn & Grieks
te leren

Bij Addisco Onderwijs leer je Latijn en Grieks niet volgens de grammatica-vertaal methode ontcijferen en decoderen. Je leert deze talen op een actieve en natuurlijke manier aan, zodat je vanaf het begin de teksten zonder problemen in het Latijn en Klassiek Grieks direct kunt begrijpen en lezen.

Alle door Addisco Onderwijs gegeven cursussen worden op zo’n manier gegeven dat in principe iedereen – ongeacht leeftijd en opleidingsniveau – de cursussen over de Griekse en Latijnse taal en cultuur gemakkelijk kan volgen. Onze cursussen zijn kleinschalig, interactief en persoonlijk.

“Ik geloof niet dat Latijn te ontoegankelijk en te moeilijk is en alleen is weggelegd voor gymnasiasten. Met de juiste lesmethode en didactiek kan iedereen Latijn leren.”

Casper Porton

Addisco Onderwijscentrum

Toegankelijk

Zonder in te boeten aan kwaliteit of niveau, zijn onze lessen door iedereen te volgen - ongeacht leeftijd of opleidingsniveau.

Interactief​

Onze lessen zijn helder, inspirerend en vooral zeer interactief. Er is veel ruimte voor vragen. Van onze lessen krijg je energie!

Fysiek en online

Al onze lessen nemen we op, zodat je als cursist nooit een les hoeft te missen. Corona? Weeralarm? Geen probleem! De les gaat online gewoon door en ook fysieke lessen nemen we op, zodat je die later nog eens terug kunt kijken.

Kleinschalig

Door onze kleine groepen heerst er een zeer open en informele sfeer. Er is veel persoonlijke aandacht en er ontstaan hechte groepen.

Bevlogen

Onze docenten behoren tot de absolute top en doceren in binnen- en buitenland. Ze zijn ervaren, bekwaam, bevlogen, creatief en innovatief.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel tijdens kantooruren 035 – 631 59 28 of stuur ons een mail of bericht.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!