Mari van de Ven

Mari van de Ven (1974) is als classicus werkzaam op zowel Gymnasium Bernrode als het Johan de Witt Gymnasium en verzorgt sinds 2020 lessen Grieks voor Addisco. Naast docent ontwikkelt hij methodes en lesmateriaal voor Grieks en Latijn.

mari-van-de-ven

Even kennismaken met

Mari van de Ven

Mijn naam is Mari van de Ven (1974). Nadat ik mijn middelbareschoolopleiding aan Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther had voltooid, heb ik klassieke talen gestudeerd in Leuven. Nog tijdens mijn studie ben begonnen met lesgeven in het middelbaar onderwijs en dat doe ik nog steeds. Sinds 2000 aan onder andere mijn oude middelbare school.

Nadat ik een aantal jaren traditioneel les had gegeven, begon er iets te knagen: “Waarom kan ik na jaren studie en lesgeven deze talen nog altijd niet spreken?” In 2008 begon ik daarom met een mini-cursus Latijn voor geïnteresseerde leerlingen: zelf probeerde ik (nog zéér elementair) Latijn te spreken en de leerlingen konden luisteren en hier en daar proberen om antwoord te geven. Ook kregen ze wat eenvoudige schrijfopdrachtjes en lazen we eenvoudige tekstjes.

Nadat ik op deze manier een aantal jaren had gewerkt, kwam begin 2015 opnieuw de twijfel: waarom moeten leerlingen die écht goed/geïnteresseerd zijn, éxtra lessen gaan volgen om te worden uitgedaagd? Kunnen de reguliere lessen niet in het Latijn? De schoolleiding gaf mij toestemming om het experiment aan te gaan en een groepje van zeven leerlingen kreeg vanaf dat moment les in het Latijn. Grieks kregen deze leerlingen nog in reguliere vorm, maar al spoedig kregen ze ook deze lessen apart, al waren deze nog wel grotendeels in het Nederlands (of Latijn). Maar al met al was de ‘plusgroep’ geboren.

Een jaar later maakte ik kennis met de Zomerscholen van Addisco, waarmee ik mijn Latijn in zeer korte tijd enorm kon verbeteren. Met daarbij de vanzelfsprekende vraag: kan dit niet ook voor Grieks? Maar Addisco bood zulke cursussen toen voor Grieks nog niet aan en er waren niet veel (bereikbare) cursussen op andere plaatsen.

Zelfstudie bleef toen als enige mogelijkheid over. En natuurlijk de lessen op Bernrode. Ik ben in de plusgroepen begonnen met lesgeven in het Grieks. Daarbij gaf ik aan de leerlingen duidelijk aan: “Jullie zijn mijn proefkonijnen.” Aanvankelijk ging dit slechts met vallen en opstaan en veel voorbereiding, maar het ging steeds beter en sinds de zomer van 2020 geef ik zomerscholen en cursussen Actief Grieks op verschillende niveaus bij Addisco. In 2022 diende zich een nieuwe uitdaging aan: aan het Johan de Witt-Gymnasium in Dordrecht kan ik een actieve bijdrage gaan leveren aan Actief Latijn en Actief Grieks voor álle leerlingen van de school.

Naast het lesgeven neem ik deel aan een spreekgroep Latijn (‘circulus’) en een leesgroep Grieks (‘κύκλος’) en houd ik mij bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal. Op dit moment ben ik onder andere bezig met grammatica-overzichten voor diverse niveaus en met een online woordenboek waarvan de meest recente versie via Addisco te raadplegen is. Ook werk ik samen met mijn oud-leerling en inmiddels collega Jelt Blauw aan de ontwikkeling van Hellenike Glotta, de Griekse tegenhanger van Lingua Latina per se Illustrata.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!