Addisco Docentendag 2019

Presentaties & workshops actief Latijn & Oudgrieks

Speciaal voor de docenten die zich bezig (willen) houden met de inzet van Actief Latijn & Grieks en/of werken met de methode van Ørberg (of dat van plan zijn) organiseert Addisco Onderwijs jaarlijks een docentendag om door middel van interactieve presentaties en workshops gebruikservaringen uit te wisselen en verder bij te leren over de inzet van gesproken Latijn en Grieks als didactisch middel.

De Addisco Docentendag 2019 zal zijn op vrijdag 5 april (10.00 – 12.00 en/of 13.00 – 16.00 uur) in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Let op: deze informatie is nog van de Addisco Docentendag 2019.
In 2020 kon de Docentendag i.v.m. corona niet doorgaan.
Meer informatie over de 2021-editie volgt binnenkort.

Addisco Docentendag 2019

Door en voor docenten die weten dat het anders kan!

Latijn leren hoeft niet met saaie rijtjes en grammaticale regels, maar kan ook op een manier waarbij het natuurlijke vermogen om een taal te leren wordt aangesproken. Deze andere manier van werken is niet nieuw en is in sommige landen al decenia bezig (om nog maar te zwijgen over de vele voorbeelden uit verschillende periodes uit de geschiedenis). Sinds 2013 zijn er ook in Nederland steeds meer docenten Latijn met dat inzicht aan de slag gegaan. Zij zetten gesproken Latijn in om kinderen te activeren tijdens de lessen voor een breder en dieper begrip van de taal in de taal zelf.

Dit pionierswerk wordt gesteund door verschillende groepen docenten wereldwijd en in Nederland door Casper Porton en zijn Addisco Onderwijs in het bijzonder. Gedurende het jaar zijn er in Hilversum verschillende workshops en bijscholingen op dit gebied te volgen. En in de zomer hebben we onze Scholae Aestivae Latinitatis Vivae met actief Latijn en ‘comprehensible input’ als achterliggende didactiek. Deelnemers ervaren dan zelf hoe het is om in het Latijn ondergedompeld te worden.

Op deze vijfde docentendag wisselen we net als voorgaande jaren ervaringen, kennis en lesmateriaal met elkaar uit en frissen we de kennis van actief Latijn weer op. Voorgaande jaren deden we dat met name door middel van korte presentaties en workshops, maar daardoor bleef er relatief weinig tot geen tijd meer over voor uitwisseling. Daarom dat we dit jaar de uitwisseling van ervaringen en materiaal centraal zetten en naar aanleiding van eventuele vraagstukken die dan bovenkomen afsluiten met een extra presentatie en/of workshop. Martin Baasten van de Universiteit Leiden geeft in het Latijn een workshop over het zelf schrijven van Latijn en Sietse Venema van het Gymnasium Bernrode geeft een workshop over de inzet van Actief Grieks.

Deze dag is vooral bedoeld voor docenten die al bezig zijn met gesproken Latijn, maar is ook een eye-opener voor docenten die nog geen ervaring hebben met actief Latijn als didactisch middel. We zullen het deze dag ook hebben over actief Grieks!

Alle aanwezigen worden uitgenodigd om ook zelf een actieve bijdrage aan deze dag te leveren. Het wordt een interactieve dag waarop we van en met elkaar bijleren (docendo addiscimus). Tussendoor is er voldoende gelegenheid om bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Het voorlopige programma ziet er zo uit:

Algemene cursusinformatie

Addisco Docentendag

De eerstvolgende Addisco Docentendag wordt georganiseerd op:
vrijdag 5 april 2019 – 10:00 -16:30 uur

Tijden

10.00 - 12.00 uur: beginners
13.00 - 16.30 uur: gevorderden

Doelgroep

Docenten en studenten Klassieke Talen die (willen) werken met Lingua Latina en de actieve didactiek.

Kosten

Deze dag wordt je kosteloos aangeboden door Addisco Onderwijs. Als je wilt meelunchen is dat voor eigen rekening.

Addisco Docentendag

Programma

We verdelen de dag in tweeën:
– ‘s ochtends is er een programma voor collega’s die nog niets of weinig van Actief Latijn en de methode Lingua Latina van Ørberg afweten. Zie ook informatiebijeenkomst.
– ‘s middags is er een programma voor de groep docenten die al met Ørberg en/of Actief Latijn werken; de deelnemers van het ochtendprogramma zijn dan ook welkom.
– tussen de middag kunnen we samen lunchen (lunch is op eigen kosten)

Introductieprogramma / Informatiebijeenkomst
Voor docenten die nog niets of weinig van Actief Latijn en de methode Lingua Latina van Ørberg afweten. Zie verder informatiebijeenkomst.

Lunch
(Op eigen kosten)

Inloop (Hernieuwde) kennismaking en bijpraten.

Start
– Welkom + uitleg opzet van de dag (10 min.)
– Inventarisatie vragen en verzoekjes
– Afhankelijk van de vraagstukken zal Casper Porton samen met de andere aanwezigen mogelijke oplossingen aanbieden;
– Presentatie nieuwe methode Grieks door Mari van de Ven en Jelt van Berloo (Gymnasium Bernrode, Heeswijk-Dinther)
– Workshops door nog nader bekend te maken docenten.
– Tussentijds is er telkens voldoende gelegenheid voor vragen, opmerkingen en uitwisseling van ervaringen en lesmateriaal. Een groot deel van de sprekers van voorgaande jaren zal deze dag ook aanwezig zijn.Afsluiting
Na afloop kunnen we misschien nog ergens wat gaan drinken in de stad

Afsluiting
Na afloop kunnen we misschien nog ergens wat gaan drinken in de stad

Terugblik

Voor een indruk van eerdere editie verwijzen we graag naar de volgende artikelen op ons blog:

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden over de Addisco Docentendag? Stuur ons dan een mail om je aan te melden.

Stap 1

Aanmelden

Stuur ons een mail of bericht via het contactformulier.

Stap 2

Mail checken

Je ontvangt een bevestiging per mail. Geen mail? Check de spam-box.

Klaar!

Ingeschreven

De inschrijving is voltooid. Een week voor aanvang volgt de laatste informatie.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel tijdens kantooruren 035 – 631 59 28 of stuur ons een mail of bericht.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!