Cursussen & excursies
voor liefhebbers van klassieke talen en culturen

Altijd al meer willen weten over de talen en culturen van de oude Grieken en Romeinen? Dan ben je bij Addisco aan het juiste adres!

Addisco staat in binnen- en buitenland bekend als één van de beste plekken om Grieks, Latijn en Hebreeuws te leren. Naast taalcursussen organiseren we ook cultuurcursussen, reizen en excursies.

Deze lesactiviteiten starten binnenkort

Heb jij je al ingeschreven?

LEZING

Pompeii en Herculaneum

Kunst- en cultuurhistorica Esther Uijtdehaage vertelt ons alles over de uitbarsting van de Vesuvius en de steden die bedolven werden onder de as en de bijzondere vondsten van archeologen.

LEZING

Het ontstaan van schriftsystemen

Een van de meest invloedrijke uitvindingen van de mensheid is misschien wel het schrift. Tijdens deze lezing gaan we dieper in op de vraag waar, wanneer en vooral hoe het schrift is ontstaan.

CURSUS

Egyptische hiërogliefen ontcijferen

Het woord hiëroglief is afgeleid van het Oudgriek: ἱερός /hiëros/ ‘heilig’ en γλυφή /gluphè/ ‘schrift’. Wat betekenen al deze tekens? Kom daarachter in deze cursus hiërogliefen leren voor beginners!

Cursusjaar 2022-2023

Lesaanbod Agenda

WINTER

december · januari · februari

Op de muren van Pompeii stonden, toen de stad in 79 na Christus onder het stof en puin verdween, allerlei teksten en krabbels gekrast: obsceniteiten, verwensingen, maar ook wervingsteksten van hoeren en kreten van het type ‘Daphnicus was hier met Felicla’. Vincent Hunink van de Radboud Universiteit Nijmegen brengt deze opschriften weer tot leven en zal ons deze avond alles over deze teksten vertellen. 
Datum cursusavond: woensdag 25 januari 2023 · 19:45 – 21:30 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
Voertaal: Nederlands
Spreker: Vincent Hunink
Locatie: Addisco Onderwijscentrum Hilversum + online te volgen middels livestream; kun je niet? Meld je dan toch aan, dan krijg je een terugkijklink.
Kosten: €20,-
In 79 na Chr. bedolf de Vesuvius Pompeii en Herculaneum onder een dikke laag as. In deze tijdcapsule die toen ontstaan is, hebben archeologen gruwelijke, maar ook mooie vondsten gedaan. Over dat laatste gaan we het vooral hebben. Wat vond men in de klassieke oudheid eigenlijk mooi? We zoomen in op een aantal vondsten en bekijken ook hoe de opgravingen zijn verlopen.
Datum cursusavond: woensdag 22 februari 2023 · 19:45 – 21:30 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
Voertaal: Nederlands
Spreker: Esther Uijtdehaaghe
Locatie: Addisco Onderwijscentrum Hilversum + online te volgen middels livestream; kun je niet? Meld je dan toch aan, dan krijg je een terugkijklink.
Kosten: €20,-

VOORJAAR

maart · april · mei

MAAND VAN DE FILOSOFIE
WEEK VAN DE KLASSIEKEN
ROMEINENWEEK

Een van de meest invloedrijke uitvindingen van de mensheid is misschien wel het schrift. Tijdens deze lezing gaan we dieper in op de vraag waar, wanneer en vooral hoe het schrift is ontstaan. Wat is “schrift” eigenlijk? We zullen zien dat er in de geschiedenis diverse schriftsystemen zijn ontstaan en hoe die functioneren. Welke systemen bestaan er? Waarin verschillen die van elkaar en
waarin komen ze overeen? En wat is precies een alfabet?
We maken een boeiende wereldreis over de globe en door de geschiedenis van het schrift. Ook besteden we uitgebreid aandacht aan de vraag hoe we al die oude schriften hebben ontcijferd. Tevens kijken we naar diverse tot op heden nog onontcijferde inscripties. (Er is dus nog gelegenheid om beroemd te worden!)
Datum: woensdag 29 maart 2023 · 19:45 – 21:30 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
Voertaal: Nederlands
Spreker: Martin Baasten doceert Hebreeuws aan de Universiteit van Leiden en is gastdocent bij Addisco
Locatie: Addisco Onderwijscentrum Hilversum + online te volgen middels livestream; kun je niet? Meld je dan toch aan, dan krijg je een terugkijklink.
Kosten: €20,-
  • Proefles Egyptische hiërogliefen

    Dinsdag 28 maart 2023 · 20:15 - 21:15 uur · Addisco Onderwijscentrum & Online livestream

ZOMER

JUNI · JULI · AUGUSTUS

Slavernij is van alle tijden. Tegenwoordig is de belangstelling voor dit onderwerp sterk in opmars en is Nederland op weg om de eigen geschiedenis hierover te herschrijven. Wanneer men de klassieke oudheid goed wil leren kennen en begrijpen, is kennis omtrent slavernij zeer relevant. Overal kom je ze tegen, of het nu in de literatuur is, de beeldende kunst of bij archeologische vondsten: slaven zijn overal, ze vormen een essentieel onderdeel van de samenleving in de klassieke oudheid.
Dat men slavernij kende is alom bekend, maar dat deze ook van invloed is geweest op de ontwikkeling van de trans-Atlantische slavernij weten minder mensen. Een blik op de oudheid kan daarom helpen de slavernij van de Nieuwe Wereld en dus ook onze eigen Nederlandse geschiedenis beter te begrijpen.
Datum: woensdag 28 juni 2023 · 19:45 – 21:30 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
Voertaal: Nederlands
Spreker: kunst- en cultuurhistorica Esther Uijtdehaage
Locatie: Addisco Onderwijscentrum Hilversum + online te volgen middels livestream; kun je niet? Meld je dan toch aan, dan krijg je een terugkijklink.
Kosten: €20,-

Interactieve cursussen

Latijn & Grieks

Latijn & Grieks leren lezen? Natuurlijk bij Addisco!
Zowel
online als in ons cursuscentrum in Hilversum.

Waarom bij Addisco?

De beste manier om
Latijn & Grieks te leren

Nu zowel fysiek als online; alle lessen zijn later ook terug te kijken.

Toegankelijk

Zonder in te boeten aan kwaliteit of niveau, zijn onze lessen door iedereen te volgen.

Kleinschalig

Door onze kleine groepen heerst er een zeer open en informele sfeer. Er is veel persoonlijke aandacht.

Interactief

Onze lessen zijn helder, inspirerend en vooral zeer interactief. Van onze lessen krijg je energie!

Bevlogen

Onze docenten behoren tot de absolute top. Ze zijn ervaren, bekwaam, bevlogen, creatief en innovatief.

Bij Addisco Onderwijs leer je Latijn en Grieks niet volgens de grammatica-vertaal methode ontcijferen en decoderen. Je leert deze talen op een actieve en natuurlijke manier aan, zodat je vanaf het begin de teksten zonder problemen in het Latijn en Klassiek Grieks direct kunt begrijpen en lezen.

Alle door Addisco Onderwijs gegeven cursussen worden op zo’n manier gegeven dat in principe iedereen – ongeacht leeftijd en opleidingsniveau – de cursussen over de Griekse en Latijnse taal en cultuur gemakkelijk kan volgen. Onze cursussen zijn kleinschalig, interactief en persoonlijk.

Ik ben onder de indruk van de kennis en de gedrevenheid waarmee Casper Porton zijn passie, de Latijnse taal, weet over te brengen. De methode die door Ørberg ontwikkeld is, wordt door Porton met verve en grote kennis overgebracht. Er gaat letterlijk een nieuwe wereld voor je open.”

Giel

HILVERSUM

Addisco Hercules

Voor scholieren, studenten, docenten & belangstellenden

Addisco Zomerschool
Latijn & Grieks 2023

Een week of langer volledig ondergedompeld
worden in het Latijn en/of Grieks? Leer Grieks en Latijn begrijpen, spreken & lezen in juli/augustus 2023.

Cursisten aan het woord

Ik kan iedereen de cursus Latijn van Addisco van harte aanbevelen. De lessen van Casper Porton zijn buitengewoon inspirerend. Casper heeft een aanstekelijke passie voor de klassieke talen en weet die goed over te brengen op zijn leerlingen. Latijn leren is leuk, verrijkend en boeiend, niet in de laatste plaats door het boek Lingua Latina van Hans Ørberg: een uitstekend opgebouwde methode met leerzame verhalen over de perikelen van  een Romeinse familie in de eerste eeuw na Christus, met veel humor bovendien. Via de aantrekkelijke website kun je oefenen met vocabulaire en grammatica. Kortom: een dikke tien voor deze cursus!

Bas

HaarlEm

Deze lesmethode is leuk en prettig, spelenderwijs maak je kennis met diverse woorden, naamvallen en werkwoordsvormen. Latijn lezen doe je vanaf het prille begin, dat is duidelijk de opzet van de cursus en dat gaat vanzelf. En niet in de laatste plaats is het leuk om op deze unieke manier bezig te zijn met Latijn door Caspers enthousiaste manier van lesgeven: hij weet ontzettend veel, kan boeiend vertellen en goed uitleggen. Latijn leren lezen met Addisco is een absolute aanrader!

Celeste

Baarn

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel tijdens kantooruren 06 – 381 22 149 of stuur ons een mail of bericht.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!