Cursussen & excursies
voor liefhebbers van klassieke talen en culturen

Altijd al meer willen weten over de talen en culturen van de oude Grieken en Romeinen? Dan ben je bij Addisco aan het juiste adres!

Addisco staat in binnen- en buitenland bekend als één van de beste plekken om Grieks,  Latijn en Hebreeuws te leren. Naast taalcursussen organiseren we ook cultuurcursussen, reizen en excursies.

Cursusjaar 2022-2023

Lesaanbod Agenda

Gedurende het hele jaar organiseert Addisco verschillende taal- en cultuurcursussen, excursies en grote evenementen zoals de Addisco Zomerscholen Latijn & Grieks.

Lessen worden zijn zowel op locatie te volgen in ons gloednieuwe onderwijscentrum in Hilversum, als online via een livestream. 

NAJAAR

SEPTEMBER · OKTOBER · NOVEMBER

Eeuwenlang is er in de Griekse wereld gezocht naar Troje en Ithaca. Er is  getracht aanwijzingen te vinden voor de Trojaanse oorlog en er is gezocht naar sporen van de zwerftocht van Odysseus op weg naar huis. Er is daarover veel gespeculeerd, maar er is geen enkel bewijs gevonden. De zoektocht blijft doorgaan al denken velen dat Homerus’ verbeelding de bron is van de verhalen.
Het schild van Achilles
Henk van Oosten heeft met een andere aanpak een sleutelfragment uit de Ilias van Homerus geanalyseerd: het smeden en decoreren van het nieuwe schild voor Achilles. Geen gangbare tekstanalyse maar met een aanpak uit innovatieprocessen. Wat is er verborgen in al die details?
Vanuit een ander perspectief kwamen details van het schild in een geheel nieuw licht te staan. Henk van Oosten presenteert tijdens deze lezing een nieuwe theorie over de mogelijke betekenis van de schildbeschrijving.
Datum cursusavond: woensdagavond 28 september 2022 · 20:00 – 21:00 uur (inloop vanaf 19:45 uur)
Voertaal: Nederlands
Spreker: Henk van Oosten
Locatie: Addisco Onderwijscentrum Hilversum + online te volgen middels livestream; kun je niet? Meld je dan toch aan, dan krijg je een terugkijklink.
Kosten: € 5,- 
Aanmelden en betalen kan via deze link. Je kunt je ook aanmelden via het contactformulier.

WINTER

december · januari · februari

Een van de meest invloedrijke uitvindingen van de mensheid is misschien wel het schrift. Tijdens deze lezing gaan we dieper in op de vraag waar, wanneer en vooral hoe het schrift is ontstaan. Wat is “schrift” eigenlijk? We zullen zien dat er in de geschiedenis diverse schriftsystemen zijn ontstaan en hoe die functioneren. Welke systemen bestaan er? Waarin verschillen die van elkaar en
waarin komen ze overeen? En wat is precies een alfabet?
We maken een boeiende wereldreis over de globe en door de geschiedenis van het schrift. Ook besteden we uitgebreid aandacht aan de vraag hoe we al die oude schriften hebben ontcijferd. Tevens kijken we naar diverse tot op heden nog onontcijferde inscripties. (Er is dus nog gelegenheid om beroemd te worden!)
Datum cursusmiddag: zaterdag 3 december 2022 · 15:15 – 17:00 uur (inloop vanaf 15:00 uur)
Voertaal: Nederlands
Spreker: Martin Baasten doceert Hebreeuws aan de Universiteit van Leiden en is gastdocent bij Addisco
Locatie: Addisco Onderwijscentrum Hilversum + online te volgen middels livestream; kun je niet? Meld je dan toch aan, dan krijg je een terugkijklink.
Kosten: €20,-

VOORJAAR

maart · april · mei

MAAND VAN DE FILOSOFIE
WEEK VAN DE KLASSIEKEN
ROMEINENWEEK

Interactieve cursussen

Latijn & Grieks

Latijn & Grieks leren lezen? Natuurlijk bij Addisco!
Zowel
online als in ons cursuscentrum in Hilversum.

Waarom bij Addisco?

De beste manier om
Latijn & Grieks te leren

Nu zowel fysiek als online; alle lessen zijn later ook terug te kijken.

Toegankelijk

Zonder in te boeten aan kwaliteit of niveau, zijn onze lessen door iedereen te volgen.

Kleinschalig

Door onze kleine groepen heerst er een zeer open en informele sfeer. Er is veel persoonlijke aandacht.

Interactief

Onze lessen zijn helder, inspirerend en vooral zeer interactief. Van onze lessen krijg je energie!

Bevlogen

Onze docenten behoren tot de absolute top. Ze zijn ervaren, bekwaam, bevlogen, creatief en innovatief.

Bij Addisco Onderwijs leer je Latijn en Grieks niet volgens de grammatica-vertaal methode ontcijferen en decoderen. Je leert deze talen op een actieve en natuurlijke manier aan, zodat je vanaf het begin de teksten zonder problemen in het Latijn en Klassiek Grieks direct kunt begrijpen en lezen.

Alle door Addisco Onderwijs gegeven cursussen worden op zo’n manier gegeven dat in principe iedereen – ongeacht leeftijd en opleidingsniveau – de cursussen over de Griekse en Latijnse taal en cultuur gemakkelijk kan volgen. Onze cursussen zijn kleinschalig, interactief en persoonlijk.

Ik ben onder de indruk van de kennis en de gedrevenheid waarmee Casper Porton zijn passie, de Latijnse taal, weet over te brengen. De methode die door Ørberg ontwikkeld is, wordt door Porton met verve en grote kennis overgebracht. Er gaat letterlijk een nieuwe wereld voor je open.”

Giel

HILVERSUM

Addisco Hercules

Voor scholieren, studenten, docenten & belangstellenden

Addisco Zomerschool
Latijn & Grieks 2023

Een week of langer volledig ondergedompeld
worden in het Latijn en/of Grieks? Leer Grieks en Latijn begrijpen, spreken & lezen in juli/augustus 2023.

Cursisten aan het woord

Ik kan iedereen de cursus Latijn van Addisco van harte aanbevelen. De lessen van Casper Porton zijn buitengewoon inspirerend. Casper heeft een aanstekelijke passie voor de klassieke talen en weet die goed over te brengen op zijn leerlingen. Latijn leren is leuk, verrijkend en boeiend, niet in de laatste plaats door het boek Lingua Latina van Hans Ørberg: een uitstekend opgebouwde methode met leerzame verhalen over de perikelen van  een Romeinse familie in de eerste eeuw na Christus, met veel humor bovendien. Via de aantrekkelijke website kun je oefenen met vocabulaire en grammatica. Kortom: een dikke tien voor deze cursus!

Bas

HaarlEm

Deze lesmethode is leuk en prettig, spelenderwijs maak je kennis met diverse woorden, naamvallen en werkwoordsvormen. Latijn lezen doe je vanaf het prille begin, dat is duidelijk de opzet van de cursus en dat gaat vanzelf. En niet in de laatste plaats is het leuk om op deze unieke manier bezig te zijn met Latijn door Caspers enthousiaste manier van lesgeven: hij weet ontzettend veel, kan boeiend vertellen en goed uitleggen. Latijn leren lezen met Addisco is een absolute aanrader!

Celeste

Baarn

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel tijdens kantooruren 035 – 631 59 28 of stuur ons een mail of bericht.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!