Na- & bijscholing voor docenten Klassieke Talen

Addisco Onderwijscentrum Hilversum

Gedurende het hele jaar organiseert Addisco verschillende cursussen, workshops, lezingen en symposia voor docenten klassieke talen om Latijn en Grieks te leren doceren met plezier en succes.

Centraal tijdens deze nascholing en bijscholing voor docenten Latijn en Grieks staat het doceren van de Klassieke Talen volgens de meest recente inzichten van hersen- en taalverwervingsonderzoek.

Daarbij spelen gesproken Latijn/Grieks als krachtig didactisch middel en de contextueel inductieve methode een belangrijke rol om leerlingen op een natuurlijkere manier te leren lezen. Onze cursussen zijn ook interessant voor studenten GLTC en zij-instromers.

Actief Latijn - Module I

Informatiebijeenkomsten

Hoe verwerven we eigenlijk een taal? Hoe kan Actief Latijn & Grieks leerlingen daarbij helpen? Hoe ziet een les eruit? En een toets? Alle (on)mogelijkheden komen voorbij.

Bijscholingscursussen

Workshops, cursussen en trainingen over uiteenlopende didactische onderwerpen die direct inzetbaar zijn tijdens je lessen. Ook als je geen Latijn of Grieks wilt spreken.

Zomerscholen Grieks & Latijn

Onderdompeling gedurende de zomer met speciale aandacht voor Actief Latijn en Grieks als krachtig didactisch middel. Een unieke belevenis op een geweldige locatie.

Casper Porton weet op zeer deskundige wijze leraren Klassieke Talen aan het denken te zetten over hun eigen lespraktijk. Hij combineert daarbij zijn diepgaande kennis over bestaand lesmateriaal van over de hele wereld met zijn gevoeligheid voor de manier waarop kinderen de lesstof het best tot zich kunnen nemen. Dit resulteert in een ‘revolutionaire’ aanpak van de dode talen, die bij nader inzien helemaal niet zo revolutionair is: beschouw Latijn en Grieks als een levende taal en niet als een abstracte puzzel. Porton stelt geen kant-en-klare oplossing voor, maar nodigt iedere docent uit om stapje voor stapje zijn eigen lesgewoontes tegen het licht te te houden, waarbij hij telkens de belangen van de leerling en niet het gemak van de leraar voorop te stelt. Kortom: een fundamentele eye-opener voor alle onderwijzers die de Klassieke Talen én hun leerlingen een warm hart toedragen en niet terugdeinzen voor een fikse dosis zelfreflectie.

Remco

AMSTERDAM

Cursusjaar 2022-2023

Lesaanbod Agenda

Gedurende het hele jaar organiseert Addisco verschillende vakinhoudelijke en vakdidactische cursussen en grotere evenementen als de Addisco Docentendag en de Zomerschool Latijn. We doen dat in ons gloednieuwe onderwijscentrum in Hilversum en middels online livestreams.

NAJAAR

september · oktober · november

Grieks & Latijn doceren? Zo lukt het wel!

Informatiebijeenkomst: zat. 14 oktober 2023 · 13:30 - 16:00 uur · Addisco Onderwijscentrum & Online livestream

WINTER

december · januari · februari

Wil je leren doceren met technieken als TPR, TPRS, StoryListening, Embedded Reading en andere CI-technieken? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Geef ook je voorkeur door omtrent frequentie, dag/tijd en hoeveel collega’s je meeneemt.

VOORJAAR

maart · april · mei

MND VD FILOSOFIE
WEEK VAN DE KLASSIEKEN
ROMEINENWEEK

Grieks & Latijn doceren? Zo lukt het wel!

Informatiebijeenkomst: zat. 13 april 2023 · 9:30 - 12:00 uur · Addisco Onderwijscentrum & Online livestream

ZOMER

JUNI · JULI · AUGUSTUS

Addisco Zomerschool Grieks (editie IV)

29 juli t/m 2 augustus 2024 · 10:00 - 16:00 uur · Addisco Onderwijscentrum

Addisco Zomerschool Latijn (editie X)

Week 1: 5 t/m 9 aug. '23; Week 2: 12 t/m 16 augustus 2024 · 10:00 - 16:00 uur · Addisco Onderwijscentrum

Welke cursus of activiteit moet je kiezen?

Waar te beginnen?

Ons aanbod kan soms een beetje overweldigend zijn, maar dit zou een mogelijke volgorde kunnen zijn.

Orienteren

Waarom is Latijn & Grieks leren en doceren zo moeilijk? Hoe verwerven we eigenlijk een taal? Deze informatiebijeenkomst geeft je een goed beeld van wat de inzet van Actief Latijn & Grieks precies inhoudt en of de oplossingen die we bieden bij je passen.

Starten

Denk je dat onze werkwijze bij je past? Dan kun je tijdens verschillende cursusreeksen, trainingen en workshops van enkele dagdelen of complete weekenden leren hoe je zelf Actief Latijn en Grieks kunt inzetten tijdens je lessen. Dit doet ook wonderen voor je eigen leesvaardigheid.

Verdiepen

Om je Latijn en Grieks naar een nog hoger niveau te brengen, helpt het om gedurende meerdere dagen volledig te worden ondergedompeld in deze prachtige talen. Ervaar zelf hoe goed het werkt om op deze manier Grieks en Latijn te leren!

Delen & bijleren

Op onze docentendagen komen docenten uit heel het land bij elkaar om ervaringen en lesmateriaal uit te wisselen. Er zijn workshops over didactische en vakinhoudelijke onderwerpen. Een mooie dag om samen bij te leren en in contact te blijven.

Misschien ook interessant?

Leesgroepen Latijn

Verschillende lees- en vertaalgroepen die ook gevolgd worden door docenten.

Cursus Grieks leren lezen

Leer Oudgrieks direct van links naar rechts lezen op een natuurlijke manier!

Cursus Hebreeuws leren lezen

Stap voor stap klassiek Hebreeuws leren lezen om zo de wereld van de Bijbel te leren kennen.

Cursus Egyptische hiërogliefen

Wat betekenen al deze tekens? Dat ga je leren bij deze cursus hiërogliefen ontcijferen!

Zomerschool Grieks

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Grieks leert lezen en begrijpen in het Grieks.

Zomerschool Latijn

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Latijn leert lezen en begrijpen in het Latijn.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel of app tijdens kantooruren 06 – 381 22 149 of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!