Jelt Blauw

Jelt Blauw (2002) studeert momenteel Griekse en Latijnse taal en cultuur (GLTC) in Nijmegen, maar timmert al aardig aan de weg als classicus in spe. 

Naast zijn werkzaamheden bij Addisco sinds 2020 is hij ook werkzaam op een middelbare school en ontwikkelt hij een methode Grieks volgens de natuurmethode.

Jelt-Blauw-2022

Even kennismaken met

Jelt Blauw

Mijn naam is Jelt Blauw (2002). Ik studeer klassieke talen in Nijmegen en ik ben naast mijn werkzaamheden bij Addisco werkzaam als docent op het Johan de Witt-gymnasium in Dordrecht.

Mijn eerste aanraking met Latijn en Grieks was op de middelbare school. Ik kreeg Latijn met Lingua Latina per se Illustrata en Grieks met een traditionele grammatica-vertaalmethode. Het verschil tussen deze methodes werd mij in de derde klas duidelijk. Daar waar ik Latijn begreep, veel woorden kende en zelfstandig teksten kon lezen zonder te hoeven vertalen, moest ik voor Grieks letterlijk alles opzoeken. Toen ik aan mijn docent vroeg waarom we niet een soortgelijke methode Grieks gebruikten, antwoordde hij dat die niet bestond. Daarom besloot ik in kinderlijke overmoed om er, samen met een aantal klasgenoten, zelf een te schrijven.

Alhoewel ik geïnteresseerd was in de oudheid, werd ik nog niet echt gegrepen door het vak. Dat veranderde in de bovenbouw. Daar kregen we de optie om zowel Latijn als Grieks te volgen in een klas waar de docent (Mari van de Ven) alles in het Latijn respectievelijk Grieks uitlegde. Het ‘levend’ Latijn en Grieks zorgden ervoor dat de talen écht gingen leven en in de vijfde klas was ik verkocht: ik ging klassieken studeren.

Van de methode, die we in de derde klas aan het schrijven waren, was uiteraard niet veel terecht gekomen. Al mijn klasgenoten waren ermee gestopt en ook ik deed er niet veel meer aan. Maar het bleef knagen en ik besloot samen met Mari om het project weer op te pakken. We werken er nu nog steeds aan en hopen het op afzienbare termijn te voltooien.

In de zomer van 2019 maakte ik kennis met Addisco toen ik de zomerschool Latijn volgde bij Roberto Carfagni. Ik was verrast om te zien hoe mijn beheersing van het Latijn vooruit schoot. Spoedig daarna ben ik mijn eerste bijlessen via Addisco gaan geven, in Coronajaar 2020 gevolgd door mijn eerste online cursussen Grieks.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!