Examentraining Latijn 2023

Heb jij hulp nodig bij het voorbereiden op het eindexamen Latijn? De examentrainingen van Addisco zorgen ervoor dat je alle handvatten hebt om een voldoende te halen voor het examen Latijn. Je kunt goed oefenen met Latijn vertalen en krijgt persoonlijke feedback op gemaakte vertalingen. We hebben verschillende trainingen en workshops, dus er is altijd een examentraining Latijn die het beste op jouw wensen aansluit. 

Hulp nodig bij kiezen? We helpen je graag. Hieronder kun je kijken welke training het beste bij jouw wensen aansluit. Let op: sta je gemiddeld lager dan een 3.5, dan raden we altijd aan even persoonlijk contact op te nemen om een plan te maken om het cijfer op te hogen.

Examentrainingen

Examentrainingen Latijn

Welke training past bij jou?

Het examen Latijn 2023 (woensdag 24 mei 2023) draait om de Metamorphoses van Ovidius. Je leest diverse Latijnse teksten en een paar Nederlandse vertalingen uit de Metamorphoses en enkele extra Nederlandse vertalingen uit o.a. de Ars Amatoria. Daarnaast moet je op de hoogte zijn van achtergrondinformatie over de auteur, het genre epiek, cultuurhistorische context, stilistische en narratologische middelen.

Tweedaagse examentrainingen

Intensieve training Latijn voor gedegen oefening met vertalen en inhoudelijke vragen.

Uitgebreide examentrainingen

De beste en meest volledige voorbereiding op het examen Latijn: we behandelen alle stof.

Herexamentrainingen

Met feedback op gemaakte fouten en de beste tips laten we je in één dag hoger scoren.

Examentrainingen

De beste intensieve voorbereiding voor je eindexamen Latijn

Tweedaagse Examentraining Latijn

Voor een tweedaagse examentraining Latijn in het midden van het land ga je naar Addisco. Onze leslocatie in Hilversum is perfect bereikbaar vanuit Amsterdam, Amersfoort en Utrecht. De docenten bij Addisco hebben ruim 17 jaar ervaring in bijles en examentraining, bij ons zit je dus goed. Dat merk je aan het uitgebreide lesmateriaal, het gebalanceerde programma, de duidelijke uitleg van de docent en oefenvragen gebaseerd op een nauwkeurige analyse van examens Latijn van voorgaande jaren. Niet voor niets hebben we al jaren tevreden leerlingen!

Lesdata

Groep A: 25/26 april 2023 VOL
Groep B: 28/29 april 2023 VOL
Groep C: 2/3 mei 2023 VOL
Groep D: 20/21 mei 2023

Tijd

9:30 - 17:00 uur

Groepsgrootte

Gemiddeld 5-10 deelnemers

Kosten

€ 275,- (incl. consumpties en lesmateriaal; neem wel je eigen boterhammen mee voor de lunch)

Onze groepslessen hebben een maximum van 10 leerlingen. Er is daarom gegarandeerd tijd voor persoonlijke aandacht en jouw vragen over de eindexamenstof. De docent en kleinschaligheid zorgen voor een gezellig, veilig en rustig leerklimaat, waarin elke leerling tot zijn/haar recht kan komen.

Mocht je groep te weinig aanmeldingen hebben om van start te kunnen gaan of is de groep vol, dan laten we je dat zo snel mogelijk weten en word je geplaatst in de groep van je tweede keus.​

Het programma van beide dagen is met zorg opgesteld en heeft voldoende afwisseling in activiteiten, inspanning en ontspanning om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de tijd. We verdelen de aandacht over de twee onderdelen van het eindexamen, die elk de helft van het CE-cijfer bepalen: 

 1. zelfstandig vertalen van een ongeziene tekst van de examenauteur (50%)
 2. beantwoorden van vragen over de gelezen Latijnse teksten (50%)

Onderzoek en onze eigen jarenlange ervaring wijzen uit dat leerlingen vaak slecht scoren op het onderdeel vertalen en hun cijfer ietwat omhoog krikken met het vragengedeelte.

Beide dagen volgen ongeveer de onderstaande opbouw van activiteiten. Hierbij is er aandacht voor vertalen, vertaaltechnieken, Latijnse stijlfiguren, narratologie en cultuurhistorie bij Ovidius. We werken met oefenvragen aan de hand van geselecteerde teksten uit het pensum en leertips gebaseerd op de beste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot het efficiënt en succesvol voorbereiden op het eindexamen, waarbij we rekening houden met de bekendste valkuilen en veelgemaakte fouten. Voor de vragenronde inventariseren we op de eerste dag aan welke invulling behoefte is.

Let op: we hebben in de tweedaagse examentraining geen tijd om alle Latijnse teksten te behandelen. Wil je dat wel graag, kijk dan bij de uitgebreide examentraining.

Dagopbouw

09.15 – 09.30 uur: inloop
09.30 – 10.15 uur: introductie
10.15 – 11.00 uur: instructie
11.00 – 12.00 uur: vertalen
12.00 – 12.40 uur: pauze
12.40 – 13.00 uur: feedback
13.00 – 13.45 uur: tekstbegrip 1
13.45 – 14.30 uur: instructie
14.30 – 15.15 uur: tekstbegrip 2
15.15 – 15.30 uur: pauze
15.30 – 16.30 uur: leertips
16.30 – 17.00 uur: vragenronde

Naast je examenbundel en de hulpmiddelen die je al van school hebt gehad, krijg je van ons:

 • een stappenplan vertalen;
 • een stencil over woordenboekgebruik;
 • twee oefenvertalingen Ovidius;
 • oefenvragen bij de examenstof;
 • een samenvatting van de examenstof;
 • werkvertalingen van de pensumteksten;
 • een samenvatting van de belangrijkste Latijnse grammatica.

De beste en meest volledige voorbereiding voor je eindexamen Latijn

Uitgebreide Examentraining Latijn

De uitgebreide examentraining Latijn van Addisco is de beste en meest volledige voorbereiding op je eindexamen Latijn Ovidius. We bespreken alle Latijnse teksten van het examen. Ook alle achtergrondinformatie van het examen Latijn wordt behandeld. Verder oefenen we met het herkennen van stijlfiguren, met narratologische middelen en uiteraard met Latijn vertalen. Op de vertalingen krijg je persoonlijke feedback, zodat jij precies weet wat je sterke punten en je valkuilen zijn. Elke les is er tijd om jouw vragen te stellen over de examenstof. Voorafgaand aan de examentraining ontvang je het benodigde lesmateriaal per e-mail. Verder krijg je toegang tot al het digitale (oefen)materiaal dat bij het examen hoort en kun je lessen terugkijken.

We bieden dit schooljaar twee varianten op de uitgebreide examentraining:

Groep A start in september 2022 en behandelt alle stof in 22 lessen. Met uitzondering van de vertaallessen (120 min.) zijn alle lessen 60 min. Dit betekent dat we elkaar m.u.v. de vakanties elke week zien. Je wordt gedurende het hele schooljaar stapsgewijs begeleid bij de voorbereiding op SE’s en het CE. De lessen van groep A zijn op zaterdagen om 10.00 en starten op 17 september 2022.

Groep B behandelt dezelfde stof en heeft een gelijk aantal lesuren, maar we starten in januari 2023. In twaalf lessen (120 min.) bespreken we alle stof. De lessen van groep B zijn op woensdagen van 15.30 tot 17.30 en starten op 11 januari 2023.

Lesdata

Groep A (za. 10.00)
17, 24 sept 2022
1, 8, 29 okt
5, 12, 19, 26 nov
3, 10, 17 dec
14, 21, 28 jan 2023
4, 11, 18 feb
11, 18, 25 mrt
1 apr
Groep B (wo. 15.30)
11, 18, 25 jan 2023
1, 8, 15, 22 feb
8, 15, 22, 29 mrt
5 apr

Tijd

A 10.00-11.00
B 15.30-17.30

Ook DIGITAAL te volgen

Addisco Online, via livestream

Groepsgrootte

6-8 deelnemers

Kosten

€ 400,- (incl. consumpties en lesmateriaal)

We besteden de lessen vertalen, tekstbegrip, achtergrondkennis en oefenvragen. De precieze verdeling en inhoud van de lessen wordt ingevuld aan de hand van de wensen van de leerlingen, bijvoorbeeld om beter aan te sluiten op de voorbereiding op schoolexamens.

In de planning staan tien lessen (en een reservedatum) vanaf maart tot en met mei. Als de docent een keer ziek is of de les onverhoopt om andere reden niet door kan gaan, kan de reservedatum worden ingezet om de gemiste les in te halen.

Naast je examenbundel en de hulpmiddelen die je al van school hebt gehad, krijg je van ons:

 • een stappenplan vertalen;
 • een stencil over woordenboekgebruik;
 • twee oefenvertalingen Ovidius;
 • oefenvragen bij de examenstof;
 • een samenvatting van de examenstof;
 • werkvertalingen van de pensumteksten;
 • een samenvatting van de belangrijkste Latijnse grammatica.

Buiten schoolverband het eindexamen en staatsexamen Latijn halen

Staatsexamen Latijn

Om verschillende redenen kan het zijn dat je staatsexamen Latijn wilt doen. Het staatsexamen Latijn bestaat uit drie onderdelen:

 1. het centraal examen Latijn op 24 mei 2023. Dit is een schriftelijke toets van 180 minuten, waarbij je vragen over het pensum Latijn moet kunnen beantwoorden (50%) en een ongeziene tekst van Ovidius moet vertalen naar correct Nederlands (50%).
 2. het college-examen Latijn (juli/augustus 2023). Dit is een mondeling examen van ongeveer 20-30 minuten betreffende het pensum van het CE 2022 (Plinius/Martialis) en het culturele onderwerp ‘Paleis op de Dam’.
 3. De schriftelijke opdracht n.a.v. een culturele activiteit zoals een museumbezoek, (theater)voorstelling, tentoonstelling of andere kunstzinnige uiting.

We kunnen je begeleiden bij de voorbereidingen op alle onderdelen. Je kunt bij ons namelijk een rondleiding Paleis op de Dam boeken, waarbij je voldoende informatie krijgt over het Paleis om de vragen tijdens het college-examen te beantwoorden. Het pensum voor het college-examen kun je o.a. in klein groepsverband voorbereiden met andere staatsexamenkandidaten. Daarnaast kun je uitgebreide examentraining Latijn volgen (groep A of B) ter voorbereiding op het CE Latijn Ovidius. We helpen met het kiezen van een geschikt onderwerp voor de schriftelijke opdracht en kunnen je werk -als je dat wilt- ook nakijken. 

Neem contact met ons op om te overleggen hoe we je het beste kunnen helpen bij het behalen van het staatsexamen Latijn.

Aanmelden voor het staatsexamen Latijn kan van 15 oktober tot 31 december. Je meldt je dan via DUO.nl aan voor het staatsexamen van het komende jaar. Alle vakinformatie en de benodigde vaardigheden en kennis staan opgesomd in het vakinformatieblad Latijn 2023 van DUO. Let op: je bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd aanmelden, betalen, plannen en inleveren van de noodzakelijke onderdelen.

Je kunt boeken t.b.v. het staatsexamen krijgen via diverse aanbieders. Uitgeverijen Eisma en Hermaion brengen elk jaar een examenbundel uit. Het verschil tussen de examenbundels is relatief klein. Je hoeft de boeken dus zeker niet bij beide uitgeverijen te kopen! Het hangt af van persoonlijke voorkeur welke boeken beter bij je passen. Vergeet niet om naast een examenbundel ook de bijbehorende docentenhandleiding te bestellen. Dan kun je je eigen werk controleren. Naast de examenbundels Latijn 2022 en 2023 heb je ook een woordenboek Latijn nodig. We raden het woordenboek Latijn van Pinkster aan.

 

 

Voor het staatsexamen moet je een schriftelijk verslag (deadline 1 april) schrijven n.a.v. een bezoek aan een culturele activiteit. Je kunt verschillende dingen doen. Hieronder hebben we een aantal suggesties:

 

Twee keer is scheepsrecht

Herexamentraining Latijn

Ben je gezakt op Latijn? Balen! Met een herkansing kun je alsnog slagen. Ook als je een hoger cijfer moet halen voor een studie met een numerus fixus, kun je bij ons terecht. Samen reflecteren we op je huidige kennis, de gemaakte fouten tijdens het examen Latijn en maken we persoonlijk leerplan voor de herkansing. We bespreken geselecteerde teksten, oefenen met vertalen en tekstvragen. De herexamentraining is in zeer klein groepsverband 2-6 leerlingen.

Lesdata

vrijdag 23 juni 2023

Tijd

9:30 - 17.00 uur

Groepsgrootte

2 - 6 leerlingen

Kosten

€ 200,- (incl. consumpties en lesmateriaal)

Het programma is zeer flexibel en afhankelijk van de behoeftes van de leerling(en). Onderstaand programma is als leidraad.

09.15 – 09.30 uur: inloop
09.30 – 10.15 uur: introductie
10.15 – 11.00 uur: instructie
11.00 – 12.00 uur: vertalen
12.00 – 12.40 uur: pauze
12.40 – 13.00 uur: feedback
13.00 – 13.45 uur: tekstbegrip 1
13.45 – 14.30 uur: instructie
14.30 – 15.15 uur: tekstbegrip 2
15.15 – 15.30 uur: pauze
15.30 – 16.30 uur: leertips

Naast je examenbundel en de hulpmiddelen die je al van school hebt gehad, krijg je van ons:

 • een stappenplan vertalen;
 • een stencil over woordenboekgebruik;
 • twee oefenvertalingen Ovidius;
 • oefenvragen bij de examenstof;
 • een samenvatting van de examenstof;
 • werkvertalingen van de pensumteksten;
 • een samenvatting van de belangrijkste Latijnse grammatica;
 • een persoonlijk leerplan voor de herkansing.

Waarom bij Addisco?

De beste examentraining
Latijn van Nederland

Super reviews

Elk jaar weer helpen we leerlingen naar volle tevredenheid en dat zie je aan hun reviews!

Kleinschalig

Onze kleine groepen garanderen persoonlijke aandacht in een open en veilige leeromgeving. Bij ons durven leerlingen vragen te stellen!

Interactief

Onze trainingen staan volledig in het teken van de beste voorbereiding op het examen Grieks.

Topdocenten

Onze docenten behoren tot de absolute top. Ze zijn ervaren, bekwaam, bevlogen, creatief en innovatief. 

Bij Addisco Onderwijs leer je Latijn en Grieks niet volgens de grammatica-vertaal methode ontcijferen en decoderen. Je leert deze talen op een actieve en natuurlijke manier aan, zodat je vanaf het begin de teksten zonder problemen in het Latijn en Klassiek Grieks direct kunt begrijpen en lezen.

Ook bij de examentrainingen gebruiken we deze succesvolle didactieken (bevestigd door taalonderzoek) waar mogelijk. Onze lessen zijn kleinschalig, interactief en persoonlijk.

Zeker een aanrader! Je krijgt persoonlijke aandacht en feedback bij het vertalen. Ook de bespreking van stijlfiguren en de oefenopdrachten vond ik goed.

Douwe

Stedelijk Gymnasium Utrecht

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden over onze examentraining Latijn? Schrijf je dan in!

Aanmelden

Vul het inschrijfformulier in en controleer de gegevens. Check vooral je mailadres.

Mail checken

Je ontvangt een bevestiging per mail. Geen mail? Check je spam-box/ongewenste mail.

Betalen

Je ontvangt later nog een mail met de factuur en/of betaalgegevens.

Ingeschreven

De inschrijving is voltooid. Een week voor aanvang volgt de laatste informatie.

Misschien ook interessant?

Bijles Grieks & Latijn

Bijles Latijn en Grieks op maat en op alle niveaus. Privélessen zowel op locatie als online.

Workshops

Lessen op maat over o.a. grammatica, vertalen en ‘leren leren’ in klein groepsverband.

Zomerscholen

Leer Latijn/Grieks begrijpen, lezen, schrijven en zelfs spreken door complete onderdompeling!

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel of app tijdens kantooruren 06 – 381 22 149 of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!