Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Referenties & aanbevelingen

   
   

Referenties & aanbevelingen
over Addisco Onderwijs & Casper Porton

Wie kunnen er nu beter vertellen hoe het er bij Addisco Onderwijs aan toe gaat dan de cursisten en bijlesleerlingen zelf? Sinds 2005 hebben tientallen bijlesleerlingen en cursisten lessen bij Addisco Onderwijs gevolgd. Een aantal van hen is zo vriendelijk geweest iets over hun ervaringen te vertellen.

   
   
   
   

Inhoud

   
   
   
   

Cursussen

"Ik kan iedereen de cursus Latijn van Addisco van harte aanbevelen. De lessen van Casper Porton zijn buitengewoon inspirerend. Casper heeft een aanstekelijke passie voor de klassieke talen en weet die goed over te brengen op zijn leerlingen.  Latijn leren is leuk, verrijkend en boeiend, niet in de laatste plaats door het boek Lingua Latina van Hans Ørberg: een uitstekend opgebouwde methode met leerzame verhalen over de perikelen van  een Romeinse familie in de eerste eeuw na Christus,  met veel humor bovendien. Via de aantrekkelijke website kun je oefenen met vocabulaire en grammatica. Kortom: een dikke tien voor deze cursus!"
Bas Strikker, cursist Latijn uit Haarlem (27-06-2018)


"Deze lesmethode is leuk en prettig, spelenderwijs maak je kennis met diverse woorden, naamvallen en werkwoordsvormen.  Latijn lezen doe je vanaf het prille begin, dat is duidelijk de opzet van de cursus en dat gaat vanzelf. En niet in de laatste plaats is het leuk om op deze unieke manier bezig te zijn met Latijn door Caspers enthousiaste manier van lesgeven: hij weet ontzettend veel, kan boeiend vertellen en goed uitleggen. Latijn leren lezen met Addisco is een absolute aanrader!"
Celeste Koen, cursiste Latijn uit Baarn (27-02-2015)


"Casper is een zeer goede docent die op een bevlogen en enthousiaste manier ons Latijn leert volgens een methode die ervoor zorgt dat het steeds leuker wordt je deze taal eigen te maken! Ik ga met veel plezier naar zijn lessen en kom met veel energie weer thuis."
Fenneke Nooij-Knipscheer, cursiste Latijn uit Almere (14-06-2014)


"Ik heb bij Casper Porton ongeveer een half jaar een cursus Latijn gevolgd volgens de methode van de Deen Hans H. Ørberg. Helaas moest ik vanwege tijdgebrek door een te volle agenda afhaken. Ik ben onder de indruk van de kennis en de gedrevenheid waarmee Casper Porton zijn passie, de Latijnse taal, weet over te brengen. De methode die door Ørberg ontwikkeld is, wordt door Porton met verve en grote kennis overgebracht. Er gaat letterlijk een nieuwe wereld voor je open."
Giel Clijsters, cursist Latijn uit Hilversum (11-05-2014)


"Wat ik vooral prettig vind, is dat je mensen volledig in hun waarde laat, ieder op zijn eigen niveau zonder waarneembare irritatie als mogelijke reactie op individuele fouten. Naar mijn mening is er voor nieuwe cursisten geen drempel om bij jou lessen te volgen dan alleen de eigen aannames die een mens onzeker kunnen maken. Ga vooral door met het zoeken en afleggen van je eigen weg."
Rob van Vrijaldenhoven, cursist Latijn uit Loosdrecht (15-04-2014)


"Casper is een docent in hart en nieren! Hij is enthousiast en gedreven, kundig en betrokken. Zijn lessen zijn creatief, inspirerend en gezellig en je leert er ook nog goed Latijn!"
Marja Kaag, cursiste Latijn uit Amsterdam (31-03-2014)


"In de cursus die Casper geeft [...] leer je Latijn als een levende taal, eigenlijk zoals een kind een taal leert, door horen, zelf spreken, en associëren. Casper ondersteunt dit door talrijke uitstapjes naar de (vooral Romeinse) geschiedenis, dagelijkse voorwerpen, connecties met moderne talen, en literatuur. Zijn kennis is indrukwekkend, en zijn enthousiasme is aanstekelijk, wat al snel wordt overgenomen door de groep. Het belangrijkste voor mij: na de lessen ga ik met energie terug naar huis!" Lees verder »
Roel Priest, cursist Latijn uit Utrecht (17-07-2013)


"Mijn dank gaat speciaal uit naar Casper Porton, die met veel gedrevenheid, kennis en geduld de cursus Latijn heeft gegeven, waardoor het voor mij mogelijk was de behandelde stof van het boek Lingua Latina te volgen."
Anneke Barnhoorn, cursiste Latijn uit Nederhorst den Berg (17-07-2013)


"Wat mij is opgevallen is niet alleen je enorme kennis van de Romeinse wereld/tijd maar ook je interesse in de manier waarop je kennis overdraagt aan mensen. Een prachtige combinatie!"
Joop Peekstok, cursist Latijn uit Bleskensgraaf (13-10-2012)


"Over Casper: Wat een kennis en wat een enthousiasme, leuke lessen (Latijn) gelardeerd met geschiedenisverhalen. Top dus!"
Robèrt van Rijswijk, cursist Latijn uit Hoogland (16-11-2011)


"Ik heb de cursus Latijn als zeer prettig en leerzaam ervaren. Casper is didactisch een kei en weet de lesstof daarnaast op te fleuren met de nodige weetjes, feitjes en andere leuke achtergrondinformatie waardoor het Latijn voor mij echt ging leven. De kleinschaligheid van de groep en de persoonlijke aanpak van Casper maakt dat elke student op zijn of haar niveau met de les mee kan komen. Wat mij betreft een absolute aanrader."
Sanne Frequin, cursiste Latijn uit Utrecht (26-05-2011)


"Emma (10 jaar) en ik, de moeder van Emma, volgen sinds januari 2009 Latijn bij Casper. Door de rust en de waardering die Casper uitstraalt, gaat Emma met heel veel plezier naar Latijn. Eén van Caspers krachten is dat als iemand iets niet snapt, hij blijft doorvragen tot het helder is wat deze persoon niet snapt. Hij legt dan, eventueel op verschillende manieren, uit hoe "het probleem" in elkaar zit. Hij stopt dit proces alleen als de persoon in kwestie hier uitdrukkelijk om vraagt of als het probleem is opgelost."
Niki & Emma, cursisten Latijn uit Doorwerth (18-03-2010)


"Wat mij betreft is Casper de gepassioneerde belichaming van een wonderbaarlijke creatie die zowel leraar als leerling wil zijn. Zonder in superlatieven te willen vervallen is hij in het lesgeven bemoedigend, zeer precies in het elkaar de ruimte te kunnen geven en beslist niet gespeend van de nodige humor."
Leo van der Pol, cursist Latijn uit Nieuwegein (04-03-2010)


"Casper is nog jong, maar ik vind hem didactisch al sterk. Wat ik prettig vind is dat hij, gezegend met een goed inzicht in de klassieke cultuur, niet iemand is die pretendeert alles te weten. Integendeel: hij straalt vooral uit nog veel meer te willen weten. De manier waarop hij, naast grammaticale kennis, inzichten in de klassieke cultuur overbrengt, heeft mij een aantal heel goede vrijdagavonden bezorgd, en mijn horizon weer wat verruimd. Veel complimenteuzer kan ik haast niet zijn." Lees verder »
Chris van der Sluijs, cursist Latijn uit Utrecht (09-01-2009)


"De cursus Latijn was door het enthousiasme van de docent Casper levendig en gezellig. Bij elk onderwerp wist Casper iets origineels te vertellen dat niet in de lesboeken staat. Hierdoor bleef de stof extra goed hangen. We kijken al uit naar de vervolgcursus."
Sander van Kappel & Henny de Boer, cursisten Latijn uit Utrecht (01-01-2009)


"Wij ervaren de Latijnse lessen als zeer plezierig en inspirerend. Vooral als er een stukje geschiedenis bijkomt vinden we dat alle twee heel boeiend. Je enthousiasme en gedrevenheid geven ons een extra stimulans om naar de lessen te komen. De ongedwongen sfeer geeft aan de lessen een gezellig tintje. We zien je graag weer in het nieuwe jaar!"
Jacqueline en Jan Scholten, cursisten Latijn uit Soest (29-30-2008)


"Ik heb genoten van jouw enthousiaste en bevlogen manier van lesgeven/begeleiden. En van de informele sfeer die er tijdens de lessen aan de keukentafel heerst." Lees verder »
Marianne Vermeer, cursiste Latijn uit Soest (07-12-2008)


"Casper is heel enthousiast en bevlogen en omdat we een kleine groep zijn, krijgt iedereen veel persoonlijke aandacht." Lees verder »
Ria van Assenbergh, cursiste Latijn uit Lunteren (04-03-2008)


"Ik vond de lessen erg leuk en het was bepaald geen Tantaluskwelling. Casper gaf erg goed les en ik begreep het erg goed. Hij gaf een beetje, leuk huiswerk mee dus hoefde ik geen Sissyfus werk te verrichten. Het was erg boeiend dus ik viel niet in Morpheus’ armen."
Felix Cohen (11), cursist Griekse Mythologie uit Bilthoven (18-04-2007)


"Na enige telefonische informatie ingewonnen te hebben, maakte ik kennis met Casper: een bevlogen, jonge student, die begiftigd bleek met vele didactische talenten! Met veel plezier volg ik nu de lessen." Lees verder »
Willy de Graaf, cursiste Latijn uit Bilthoven (18-12-2006)


"Casper doet het erg leuk en met veel enthousiasme. Hij is bekwaam - voor zover ik dat kan beoordelen natuurlijk - en bereidt zijn lessen goed voor. Heb je een vraag waar hij niet direct het antwoord op weet, dan zal hij dat altijd uitzoeken. Het gaat redelijk vlot, zeker voor iemand zoals ik, die 0,0 kennis van Latijn had. Maar het is nog altijd goed te volgen. En wil je dat het langzamer gaat, dan past Casper zich meteen aan.

Naast de praktische kennis van de taal via woordjes en grammatica, krijg je ook regelmatig als bonus de nodige cultuur mee, inclusief relaties met het Grieks. Ik ga zeker door met de vervolgcursussen." Lees verder »
Marleen Kaltofen, cursiste Latijn uit Bilthoven (09-12-2006)


"Ik heb voor een kleine groep gekozen, omdat bij een grote klassikale groep de persoonlijke aandacht zeer minimaal is. Bij Addisco Onderwijs is dit niet het geval. Er is volop persoonlijke aandacht en er wordt rekening gehouden met het tempo van de groep. Snap je iets niet? Geen probleem: het wordt geduldig en duidelijk uitgelegd door Casper. In tegenstelling tot een grote groep waar de docent door de lesstof heen raast om op tijd de deadline te halen.

Bij Addisco Onderwijs gaat het om de kwaliteit. En dat merk je ook in de lessen. De lessen worden gegeven naar het tempo van de groep." Lees verder »
Wieland Kromowinangoen, cursist Grieks uit Delft (08-12-2006)


"Ik vind je enthousiaste manier van lesgeven zeer inspirerend."
Marjo Vrieling, cursiste Grieks uit Soest (01-12-2006)

   
   
Omhoog
   
   

Privéles volwassenen

"Op zoek naar mogelijkheden de oude kennis weer op te pakken googelde ik 'Addisco Onderwijs' van Casper Porton. De methode Ørberg was mij onbekend en ik aarzelde daarmee in zee te gaan, uit vrees dat mijn oude kennis mij misschien zou hinderen.

Maar Casper wist me te overtuigen en na enkele lessen waren mijn twijfels geheel verdwenen. Ik ben helemaal "om" en zou nu iedereen deze methode aanraden. Ik wil graag "addiscere" [= bijleren] en Casper, met zijn aanstekelijk enthousiasme voor het Latijn en de Ørberg-methode is daarbij buitengewoon behulpzaam." Lees verder »
Marjolijn van Anken, leerling Latijn uit Vianen (21-12-2013)


"Ik heb met Porton een wonderlijke leraar/docent gevonden, die bevlogenheid weet te combineren met een uiterste nauwkeurigheid in zijn methode.

Een uiterste proeve van bekwaamheid levert Porton af met een achttal maanden gecombineerd groeps- en privéonderricht, waarmee hij een leerling van gevorderde leeftijd, in acht maanden dus, gereed brengt voor twee reguliere tentamens aan de Leidse Universiteit." Lees verder »
Rob Holterhues, leerling Latijn & Grieks uit Den Haag (16-04-2009)


"Ik heb Casper leren kennen als een begenadigd docent. Hij is geduldig, vrolijk en vasthoudend. Op momenten dat ik met enige wanhoop dacht dat ik het wel nooit onder de knie zou krijgen, was hij altijd degene die me moed insprak en met gedoseerde humor en relativering mij weer op de rit kreeg." Lees verder »
Marieke Veenstra, leerling Latijn uit Woerden (11-03-2008)

   
   
Omhoog
   
   

Bijles scholieren

"Ik wil jullie heel hartelijk danken voor alle hulp, dankzij jullie is Philippe overgegaan met bijna een 8 voor klassieke talen. Hij ging altijd met heel veel plezier naar de bijlessen bij jullie alledrie. We hebben ook nooit bijles ervaren die zo professioneel en effectief was."
Ingrid (moeder Philippe), Hollandse Rading (schooljaar 2015-2016)


"Heel erg bedankt voor de bijlessen die jij mij hebt gegeven, ik vond het heel leerzaam en leuk om de teksten te vertalen. Hierbij een referentie over Addisco Onderwijs:

De bijlessen van Casper Porton vond ik heel leerzaam, ook vond ik de manier waarop hij de stof met mij behandelde erg goed, doordat hij veel vragen stelde om mij bij de les te houden en als ik iets niet wist, probeerde hij door middel van andere woorden of door woorden met een tegenovergestelde betekenis mij te herinneren aan het woordje wat ik op dat moment niet wist. Ook luisterde hij eerst bijvoorbeeld heel goed naar je vertaling ook al was het eigenlijk fout, en legde daarna uit wat er ontbrak of wat er moest worden verbeterd. Ik raad iedereen die moeite met Latijn en Grieks heeft de bijlessen van Casper aan."
Aron Rozenberg, leerling Latijn uit Hilversum (02-07-2014)


"Ik heb veel van de lessen opgestoken. De grammatica begrijp ik nu beter dan eerst. Het boek Lingua Latina (van Ørberg) lezen en Latijn leren spreken hielp ook heel erg. Ik heb na ongeveer 3 maanden eindelijk 2 dikke voldoendes - vorige week een 7,6!- gehaald! Het was leuk bij Casper omdat hij ook achtergrondverhalen vertelde bij de woorden."
Tijntje Reinoud, leerling Latijn uit Hilversum (01-07-2014)


"Ik vond het erg plezierig om bijles te krijgen van Casper. Ik kwam van iedere bijles gemotiveerd terug en ik snapte datgene wat was uitgelegd goed, omdat Casper het zo fijn kan uitleggen. In de les ging het ook stukken makkelijker. Casper hielp me ook niet alleen met Latijn, maar ook met Nederlands. En hij leerde me ook veel ezelsbruggetjes die makkelijk te onthouden waren en erg efficiënt waren bij een toets. Bedankt Casper!"
Bas Wiegerinck, leerling Latijn uit Soest (03-04-2011)


"Na mijn eerste bijles van Casper ging er opeens een wereld voor mij open: Latijn was helemaal niet zo moeilijk als ik dacht en alles kon gewoon analytisch benaderd worden. Latijn was ineens een stuk makkelijker en dat was ook goed in de klas te merken. Ik ben erg blij met alle dingen die ik in zulke korte tijd geleerd heb. Ik ga vol vertrouwen de aankomende toetsenweek in." Lees verder »
Sybrand Heeres, leerling Latijn uit Bilthoven (04-10-2010)


"Casper geeft je behalve veel inzicht in de taal ook veel meer zelfvertrouwen. Doordat hij zelf nog jong is en studeert, begrijpt hij je goed en legt hij duidelijk uit. Hij sleept je mee in zijn enthousiasme en is erg geduldig! Bovendien heb je zelf veel inbreng in wat er tijdens de lessen besproken wordt. Al met al heb ik een hele fijne tijd gehad bij Addisco en de lessen hebben ook groot succes gehad! Eerst haalde ik alleen maar onvoldoendes, maar na 3 maanden bijles haalde ik voor mijn Griekse eindexamen een 7.8! Heel erg bedankt!"
Veerle Boon, leerling Grieks uit Bilthoven (07-01-2010)


"Casper geeft bijles op een gezellige en aansprekende manier. Hij gebruikt moderne manieren om je informatie te laten onthouden, leren en herhalen. Door Caspers methodes en manieren onthoud je Latijn en Grieks beter en het fijne was dat ik bepaalde methodes ook op andere vakken kon toepassen. Ik heb bijles in zowel Latijn als Grieks. Voordat ik bij Casper kwam snapte ik eigenlijk niet genoeg van de grammatica en vertaalde daardoor heel langzaam. Na 2 keer bij Casper geweest te zijn, ging ik als een speer." Lees verder »
Pieter Duits, leerling Grieks & Latijn uit Houten (04-07-2009)


"Casper weet precies hoe hij je dingen op een leuke manier uit kan leggen. Ik had nooit verwacht dat Latijn toch nog leuk kan zijn. Heel erg bedankt!!!"
Frank Kroeze, leerling Grieks & Latijn uit Zeist (06-04-2009)


"Casper is altijd heel enthousiast met me bezig geweest voor Grieks en Latijn. Ik stond voor Grieks in het begin van het jaar een 4 gemiddeld en aan het eind van het jaar een 6. En voor Latijn had ik één van de beste vertalingen van de klas: een 8,7. Dit heb ik met Casper voor elkaar gekregen." Lees verder »
Simon Giesen, leerling Grieks & Latijn uit Bilthoven (25-07-2008)


"Ik ben heel blij met de lessen Latijn die ik van Casper krijg. Op school snapte ik niks van de uitleg van de docent en ik haalde alleen maar onvoldoendes. Toen ik voor de eerste keer naar Casper ging, was ik bang voor een hopeloze leerling te worden uitgemaakt, maar dat is helemaal niet wat er gebeurde. Hij bleek een heel aardige jongen die Latijn met alle plezier en geduld aan mij uitlegde. Door Caspers leuke en nuttige lessen ben ik weer op het niveau van mijn klasgenoten en ben ik Latijn weer leuk gaan vinden." Lees verder »
Midge van Brummen, leerling Latijn uit Bosch en Duin (12-07-2008)


"Hoi Casper, ik ben erg blij met de privéles die je me hebt gegeven. Door jou mag ik naar het gymnasium!!! Ik vind dat je heel goed kan uitleggen en ik denk dat ik (dankzij jou) het beste les heb gehad van de hele klas waar ik in terecht kom! Groetjes, Reier"
Reier Numans, leerling Latijn uit De Bilt (08-07-2008)


"Hey Casper, ik heb veel geleerd, maar naast het leren heb ik ook veel lol gehad. Volgend jaar kom ik weer. En voor mijn toets had ik een 7,3, al was het wel vekeerd nagekeken en hoor ik eigenlijk een 7,7 te hebben. Maar dat maakt niet uit, want ik heb laten zien dat ik het kan."
Jonas Schuitemaker, leerling Latijn uit De Bilt (08-07-2008)


"Casper legt grammatica en dergelijke op zo'n manier uit dat je de grotere waarde en logica ervan gaat begrijpen, hij geeft meer inzicht in het Latijn, dat doet hij op een fijne manier: bevlogen met een grote levenslust voor Latijn, prettig en geduldig." Lees verder »
Xavier Boot, leerling Latijn uit Bilthoven (03-06-2008)


"Ik ben hem erg veel dank verschuldigd, hoewel hij het hier vast niet helemaal mee eens is (hij is te bescheiden). Als je erover nadenkt om bij hem bijles of cursussen te nemen, zou ik niet ergens anders zoeken. Kwaliteit is immers gegarandeerd." Lees verder »
Jelle-Jochem Duits, leerling Grieks uit Houten (01-12-2006)

   
   
Omhoog
   
   

Workshops 'leren leren'

"Bij de geheugentrainingen gebruikt Casper nog de trucjes van de oude Grieken. Dit is erg leuk en werkt nog beter dan de moderne manier van dingen onthouden. In een les leert hij je een rij getallen foutloos op te dreunen, maar ook rijen van woorden leer je heel vlug. Het was een heel erg leerzame tijd. Bedankt!!!"
Frank Kroeze, uit Zeist (06-04-2009)


"De geheugentraining is een hele nuttige ervaring die je zeker een keer moet proberen. In het begin krijg je een paar testjes die dan nog best wel moeilijk zijn maar aan het eind van de les doe je de testjes nog een keer en gaan ze heel gemakkelijk. Je leert dus in één les een heleboel manieren en trucjes om woorden en getallen makkelijk te onthouden. Zo kan je na een uur al hele lange getallen en woorden gemakkelijk onthouden. De geheugentraining is zeker de moeite waard en heel goed te gebruiken voor dingen die je op school moet leren."
Midge van Brummen, uit Bosch en Duin (12-07-2008)

 

   
   
Omhoog
   
   

Bij- & nascholing docenten

"De docentencursus was enorm inspirerend en motiverend: zowel op didactisch als vakinhoudelijk gebied heb ik erg veel geleerd. Ik bewonder de enthousiaste manier waarop je ons duwtjes in de goede richting geeft en onze ogen opent. Je bent altijd bereid om van je programma af te wijken om onze vragen te beantwoorden en veel (heel veel) praktische tips te geven, wat heel prettig is. Dit zorgt ervoor dat je na afloop van iedere les niet alleen met een voldaan gevoel naar huis gaat, maar ook direct aan de slag wil en kunt gaan met alles wat je geleerd hebt. Gratias tibi, Caspari, ago maximas plurimasque. Ik kom ook zeker naar je zomerschool!"
Anouk Romeijnders - Praedinius Gymnasium Groningen (11-07-2016)


"Ik vond de bijeenkomst vorige week erg inspirerend. Je gaf op enthousiaste, deskundige en overtuigende wijze in korte tijd veel informatie, waarover ik de dagen erna nog lang heb nagedacht. De eerstvolgende les heb ik meteen enkele tips van jou in de klas toegepast, volgens het principe van TPR. Imperativi met nieuwe woorden die de leerlingen nog niet hadden gezien. Heel leuk om te doen! Je moet jezelf echt creatief uitdagen, heerlijk!"
Roderik Margadant - Gerrit Rietveld College Utrecht (21-10-2014)


"Bedankt voor de leuke middag. Hartelijk bedankt voor de gastvrijheid! Je hebt een bevlogen verhaal gehouden dat tot nadenken stemt. Het was veel te kort!"
Risto van Peursen - Christelijk College De Populier (15-07-2014)


"Allereerst bedankt! Je vertelde erg enthousiast over de mogelijkheden van het gesproken Latijn. Ik ben erg nieuwsgierig geworden en wil er graag veel meer over weten. Samen met Anouk ga ik naar je zomerschool in augustus, we hebben er zin in!"
Durkje Braaksma - Dockinga College Dokkum (11-07-2014)


"Casper Porton weet op zeer deskundige wijze leraren Klassieke Talen aan het denken te zetten over hun eigen lespraktijk. Hij combineert daarbij zijn diepgaande kennis over bestaand lesmateriaal van over de hele wereld met zijn gevoeligheid voor de manier waarop kinderen de lesstof het best tot zich kunnen nemen. Dit resulteert in een 'revolutionaire' aanpak van de dode talen, die bij nader inzien helemaal niet zo revolutionair is: beschouw Latijn en Grieks als een levende TAAL en niet als een abstracte PUZZEL. Porton stelt geen kant-en-klare oplossing voor, maar nodigt iedere docent uit om stapje voor stapje zijn eigen lesgewoontes tegen het licht te te houden, waarbij hij telkens de belangen van de leerling en niet het gemak van de leraar voorop te stelt. Kortom: een fundamentele eye-opener voor alle onderwijzers die de Klassieke Talen én hun leerlingen een warm hart toedragen en niet terugdeinzen voor een fikse dosis zelfreflectie."
Remco Groetelaers - Calandlyceum Amsterdam (10-07-2014)


"Ik vond de bijeenkomst enorm inspirerend! Ik heb nu al zoveel zin om aan de slag te gaan! Ik vind het bijna jammer dat het voor ons al vakantie is..."
Anouk Romeijnders - Praedinius Groningen (09-07-2014)


"Ik ben heel enthousiast geworden over actief Latijn naar aanleiding van de informatiebijeenkomst en zou het heel graag in mijn lessen willen inzetten. Ik ben aan het nadenken hoe ik mijzelf actief Latijn kan gaan leren. Ik heb in ieder geval op Internet al wel wat gezien, maar ik zou het graag met anderen doen, dus binnenkort zal ik mijn contacten eens polsen... In ieder geval heel erg bedankt voor de inspirerende middag en mocht je cursussen gaan geven voor docenten, dan hou ik me aanbevolen!"
Gusta de Hooge - Melanchthon Bergschenhoek (19-06-2014)


"Samen met een collega kwam ik vooral uit nieuwsgierigheid naar de bijeenkomst. Het was erg interessant en we hebben meteen het boek aangeschaft om nog eens door te bladeren. Je presentatie was erg duidelijk, vooral het voorbeeld van TPR dat je gaf was inspirerend. Ik vond het ook prettig om te horen op welke theorieën de methode gebaseerd is."
Puck Hendriks - Oostvaarderscollege Almere (19-06-2014)


"Ik heb erg genoten van de lezing die je gaf over actief Latijn als krachtig didactisch middel. Je maakte ons met veel enthousiasme duidelijk hoe leuk en vooral nuttig het is om leerlingen kennis te laten maken met gesproken Latijn. Vooral het idee dat de meeste leerlingen beter een taal leren door die te lezen (taalgevoel) dan door die te leren vanuit de grammatica, spreekt me erg aan en herken ik uit mijn eigen lespraktijk.
De week erna heb ik direct een kort stukje Latijn gesproken in de les van de eerste klas (het voorbeeld van de banana parva/magna) en de leerlingen vonden dat heel spannend en interessant. Volgend schooljaar hoop ik met het boek Familia Romana of anders een heel andere opbouw van de huidige methode aan de slag te gaan. Het was een inspirerende middag, dank!"
Annelieke Oerlemans - Johan de Witt Gymnasium Dordrecht (17-06-2014)


"Bedankt voor je enthousiaste verhaal en demonstratie! Ik vond het het leuk, nuttig en en bevestiging van wat ik al jaren merk en waar ik me al die tijd al enorm aan erger: dat je een taal waar je zoveel tijd en energie aan besteedt maar zo beperkt leert beheersen.
Ik heb me inmiddels via je website ingeschreven voor de zomerschool en heb er heel veel zin in!"
Anneguus Enklaar - Corderius college Amersfoort (08-06-2014)


"Ik vond de workshop zeer inspirerend ook door je zeer enthousiaste manier van presenteren."
Liselot Boon - Faba docta, bijlespraktijk klassieke talen (10-06-2014)


"Ik vond de lezing heel inspirerend! Het was vooral een ontdekking voor mij hoeveel verschillende manieren er zijn om gesproken latijn in je klas te gebruiken en dat je er niet direct je hele lesmethode voor hoeft om te gooien, maar dat je het ook stapje voor stapje of gedeeltelijk kunt opnemen in je lessen. Ook het feit dat er al zoveel materiaal beschikbaar is en dat er in veel andere landen allang op deze manier wordt gewerkt, was een eye-opener. Ik ben zelf begonnen in het boek van Orberg en het is verslavend! Ik ben nu bij hoofdstuk 6 ;)."
Josine Maschhaupt - Christelijk College Nassau-Veluwe (09-06-2014)


"Het was een erg leuke, prettig gegeven en inspirerende middag. Ik was al tijden erg benieuwd hoe deze manier van werken zou zijn. Dat heb ik nu gezien. Je deed het echt geweldig. Levendig en duidelijk en zodanig dat ik denk dat je leerlingen het erg prettig vinden in je lessen."
Hanneke Buurmans - Fons Vitae Lyceum Amsterdam (08-06-2014)


"Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn twijfels had toen ik de zaal binnenkwam, maar je presentatie heeft alle twijfel als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Ik ben heel enthousiast geworden over wat je hebt verteld en hebt laten zien. Ik geloof stellig dat gesproken Latijn op deze manier een goed didactisch middel is en ik zou me dat graag eigen maken.
Hartelijk dank voor je inspirerende presentatie en ik hoop dat we elkaar op een later moment weer ontmoeten."
Sandra Winkenius - St. Nicolaaslyceum Amsterdam (06-06-2014)


"De informatiebijeenkomst was voor mij heel inspirerend. Ik geloof onmiddellijk dat als je je leerlingen Latijn/Grieks op deze manier aanbiedt, het rendement en waarschijnlijk ook de lol vele malen groter is. Ik vond je oefeningen leuk; leuk om te zien hoe er bijna ongemerkt steeds een nieuw elementje werd ingebracht. Nogmaals, ik heb genoten van de middag en het gesproken Latijn heeft de hele nacht door mijn hoofd gespookt:-)"
Els Ponstein - Corderius College Amersfoort (06-06-2014)


"Een weldadige onderdompeling in een uiterst klassieke spraakwaterval, zo zou ik de middag willen omschrijven."
Marc de Hoon - Johan de Witt Gymnasium Dordrecht & SuperLatijn.nl (06-06-2014)


"Toen ik de aankondiging van deze bijeenkomst zag dacht ik in eerste instantie dat Latijn spreken een brug te ver zou zijn en dat deze bijeenkomst daardoor niet zo relevant voor me zou zijn. Maar de afgelopen twee jaar ben ik toevallig ook min of meer met de vraag bezig geweest of en zo ja hoe een taal op een wat spontanere, natuurlijkere manier kan worden geleerd dan via de ingewikkelde grammatica-georienteerde weg. Bij nadere lezing van je mail, kreeg ik het idee dat dit wel eens goed zou kunnen aansluiten. Dus ik heb het boek van Orberg aangeschaft, ben er in begonnen en kan ik niet anders zeggen dan dat ik de aanpak gewoonweg briljant vind qua opzet en opbouw. Daarom was ik erg benieuwd naar de ervaringen met deze methode en vooral met het gesproken Latijn in de klas.

De infobijeenkomst van afgelopen dinsdag heeft voor mij in elk geval een idee gegeven dat er op een goede manier in de praktijk mee kan worden gewerkt en je hebt ook een goed beeld geschetst hoe dat kan worden ingevuld. Voor mij was een belangrijke vraag of het op gespannen voet zou staan met de eisen van het op vertalen gerichte CE maar je hebt me door je ervaringen wel overtuigd dat dit niet het geval zal zijn. M.a.w. de aanpak spreekt me zeer aan, en vooral het spreken van het Latijn in de klas lijkt me een uitdaging die wel zeer de moeite waard is. Dus ik deel je enthousiasme en ben blij dat je dit zo in gang hebt gezet."
Kees 't Hart - Ostrea Lyceum Goes (06-06-2014)


"Bedankt voor je inspirerende uitleg over het gesproken Latijn als didactisch hulpmiddel afgelopen dinsdag 3 juni. Het was fantastisch!"
Eljo Stellingwerf - Gerrit Rietveld College Utrecht (05-06-2014)


"Hartelijk dank voor je uitgebreide uitleg over levend Latijn en de Ørberg-methode gisteren in Ankeveen, en het boek dat ik op rekening mocht meenemen. Ik heb de afgelopen jaren naar video's mbt levend Latijn en de zomercursussen van Foster, Tunberg, en de Accademia Vivarium Novum in Rome gekeken, maar geen concrete stappen genomen om me daadwerkelijk erin te scholen. Ik vind het heel interessant om te zien hoe goed jij die interesse in levend Latijn verwerkt hebt in methodes om leerlingen makkelijker deze talen te laten leren. Ook je articulatie van het Latijn is benijdenswaardig!"
Annegien Theunissen - Regius College Schagen (04-06-2014)


"Jij bedankt voor je boeiende en heldere uitleg tijdens de bijeenkomst. Ik ben onder de indruk van zowel de methode als jouw uitleg hierbij. Wat een eye-opener was dat verhaal over taalverwerving, zeg!"
Femmy van der Hulst - Stedelijk Gymnasium Leiden (23-04-2014)


"Ik zou je vooral willen zeggen dat ik het echt geweldig vond om te zien dat je Latijn zeker wel kunt onderwijzen zoals je dat met de moderne vreemde talen kunt doen en niet alleen als een puzzel. En - puur voor mezelf - ik vind het stiekem heel leuk dat dit boek mij een mogelijkheid biedt om een beetje Latijn te leren spreken - en dat na een vijfjarige studie GLTC."
Esther Holstege - Erasmus College Zoetermeer (09-04-2014)


"Wij (geen pluralis maiestatis) vonden het een prettige, leerzame en inspirerende bijeenkomst en we willen gaan onderzoeken wat wij zelf kunnen gaan uitproberen. Om te beginnen wil ik voor mijn hele sectie het boek 'Familia Romana' aanschaffen - als dat via jou mogelijk is, graag. Via je website kwam ik bij Bol terecht - is dat bedoeling of is er een andere (voor jou lucratievere) manier?
Gerard Bon, Heleen Kranendonk & Philip Meijer - Willem de Zwijgercollege Bussum (01-04-2014)


"Je enthousiasme werkt aanstekelijk! Dank voor een inspirerende middag!"
Remco Regtuit - Rijksuniversiteit Groningen (30-03-2014)


"Dank voor de inspirerende middag! Ik vond het interessant en verhelderend!"
Leo Nellissen - Stilus.nl (29-03-2014)

 

   
   
Omhoog
   
   

Zomerschool Latijn

"Wauw! Wat een geweldige cursus. Je wordt gradatim meegenomen naar grote hoogtes! Door te luisteren naar geweldige sprekers heb je binnen een paar dagen je passieve kennis actief gemaakt. Behalve didactische verdieping is het ook voor het leren van het Latijn een geweldige ervaring. Veel ruimte voor eigen inbreng en humor tussendoor zorgen voor, wat mij betreft, een optimaal klimaat om te leren! Volgend jaar weer!"
Anouk Romeijnders - Praedinius Groningen (25-08-2014)


"De Zomerschool Latijn is een echte aanrader voor iedereen die graag actief Latijn wil leren. Eén week lang word je ondergedompeld in het Latijn en doe je allerlei leuke oefeningen om het Latijn zo snel mogelijk te leren. De docenten Casper en Roberto waren heel erg enthousiast, wilden graag helpen en hadden geduld en een goed gevoel voor humor. Door deze fijne sfeer vlogen de dagen voorbij en was het geen moment saai. Dus, wil je actief Latijn leren, volg dan de Zomerschool van Casper Porton."
Durkje Braaksma - Dockinga College Dokkum (22-08-2014)


"De zomerschool beantwoordde geheel aan mijn verwachting! Mijn eigen vlotheid in het Latijn is aanzienlijk vooruitgegaan en ik voel mij in staat om, althans in de brugklas, eenvoudige lesjes in het Latijn te geven.
Ik was ook aangenaam verrast door de vlotheid en kennis van de andere deelnemers, weliswaar overwegend classici, maar toch allemaal  bezig met levend Latijn.

De docenten spreken de taal bijna als hun moedertaal, en toch helder en begrijpelijk. Ik ben onder de indruk van hun geleerdheid, ondanks hun jeugdige leeftijd.

Ik verwacht dat mijn lessen levendiger, gevarieerder, geanimeerder, kortom leuker zullen worden. Ik hoop op minder afstroom naar richtingen zonder Latijn. Op langere termijn hoop ik bij de leerlingen op een beter inzicht in de structuur van de Latijnse zin, op meer leesplezier en tenslotte betere examenresultaten.

De lessen didactiek hebben getoond hoeveel variatie mogelijk is met bescheiden middelen, realia en van het net geplukte plaatjes. Met TPR denk ik leerlingen met veel energie bij de les te houden door de "fysieke" oefeningen. Ik besef wel dat deze methodes in de aanvang meer werk van de docent zullen vragen.

Collega's zou ik de cursus zeker aanraden. Het zou geweldig zijn als leraren Latijn weer echt Latijn konden spreken. Dat zou de status en de aantrekkelijkheid van ons vak zeker verhogen."
Roel Fierens - Develsteincollege Zwijndrecht (20-08-2014)


"I found the Active Latin Summer School a very rich learning experience. Casper and Roberto managed to create a comfortable, relaxed atmosphere, which made it easy for us to take the plunge and risk making mistakes - the vital first step towards gaining fluency. In fact, it was all much less daunting than I had anticipated, and I was surprised at what we had achieved after only a week. I would certainly recommend the Summer School to anyone else interested in starting Latin from scratch or giving their school Latin a new lease of life. I look forward to taking part again next year."
Andy Baxter - Creative Director Baxter Communications BV (19-08-2014)


"Het was een heel bijzondere ervaring om afgelopen week deel te nemen aan de zomerschool levend Latijn. Casper en Roberto hebben het Latijn daadwerkelijk tot leven gebracht en ons gestimuleerd dat zelf ook te doen: spannend, maar ook érg leuk en leerzaam. Al na twee dagen merkte ik dat ik in het Latijn begon te denken.

Bij het didaktiekgedeelte heb ik naar mijn idee een instrument in handen gekregen waarmee ik het vak Latijn (en mutatis mutandis ook het Grieks) aantrekkelijker en toegankelijker voor mijn leerlingen kan maken. Ik kan niet wachten om het geleerde in praktijk te brengen. Casper en Roberto: ontzettend bedankt voor de inspirerende week!"
Els Ponstein - Corderius College Amersfoort (18-08-2014)


"Het is een ongelooflijk inspirerende week geweest. Roberto en jij bleken bevlogen docenten te zijn, die dat dode Latijn weer leven inblazen en hebben geblazen. Ik hoop en denk, dat deze weken het begin zijn van frisse opbloei van ons vak. En ja, dat zou met Grieks ook mogelijk moeten zijn.

Ik bewonder je tomeloze energie, je charismatische persoonlijkheid en je mogelijkheden om nieuwe wegen te zoeken en te vinden. Dat geldt natuurlijk ook voor Roberto.

Volgend jaar hoop ik weer mee te doen. De input van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel hebben jullie goed voor het voetlicht gebracht, ook al zal het didactisch programma nog niet helemaal naar je zin zijn geweest. Maar jou (nu) kennende zal er volgend jaar een nog heel veel beter (middag)programma staan. Maximas gratias tibi ago!"
Eljo Stellingwerf - Gerrit Rietveld College Utrecht (17-08-2014)

  • Op de Addisco Zomerschool van 2015 hebben we zoveel reacties ontvangen, dat we er een aparte pagina voor hebben gemaakt.
    Zie hier alle reacties >>>

 

   
  Omhoog