Addisco Onderwijs - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur SitemapForum Klassieke TalenOver Addisco OnderwijsInloggenInschrijven  
   
   
   

U bent hier: Home » Over Addisco Onderwijs

   
   

Over Addisco Onderwijs
Lessen in Grieks, Latijn en Geheugentechniek

Facebook Twitter YouTube    
   

Addisco Onderwijs organiseert sinds 2005 toegankelijke cursussen en excursies met betrekking tot de Griekse en Latijnse taal en cultuur en biedt bijlessen en examentrainingen Grieks & Latijn en workshops 'leren leren' en geheugentechniek aan in Hilversum. Voor docenten klassieke talen is er een uitgebreid en betaalbaar aanbod aan bijscholing en nascholing.

Bijzonder aan de lessen bij Addisco Onderwijs is dat de Klassieke Talen als levende talen worden onderwezen. Geen rijtjes, ingewikkelde grammaticale termen en lange woordenlijsten stampen, maar direct stap voor stap deze talen leren lezen en de taal direct leren begrijpen, zonder de noodzaak van puzzelen, analyseren of vertalen.

Addisco Onderwijs heeft zich als doel gesteld de klassieken toegankelijk te maken voor een breed publiek: iedereen - dus niet alleen gymnasiasten - moet ongeacht leeftijd of opleidingsniveau kunnen genieten van de culturele schatten uit de oudheid, waartoe Grieks en Latijn de sleutels zijn.

Naast het verzorgen van lessen houdt Addisco zich bezig met het klassieke talenonderwijs te innoveren en docenten te inspireren om nieuwe wegen in te slaan, zodat leerlingen motivatie krijgen om de klassieke talen echt te leren begrijpen. Als voorloper in Nederland op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel organiseert oprichter Casper Porton verschillende workshops en symposia voor docenten en ontwikkelt hij nieuw lesmateriaal.

   
   
   
   

In den beginne...

Addisco komt van het Latijnse werkwoord addiscere dat bijleren betekent. Onder deze naam begon Casper Porton (1985) tijdens zijn studie Klassieke Talen in 2005 bijlessen Grieks en Latijn aan scholieren te geven. Een jaar later gingen de eerste cursussen Grieks en Latijn voor volwassenen van start. Inmiddels zijn er bij Addisco Onderwijs voor scholieren en volwassenen trainingen in 'leren leren' en geheugentechniek te volgen en kunnen cursisten en anderen geïnteresseerden mee op excursie of naar een klassieke voorstelling.

Casper is vijf jaar werkzaam geweest als docent Klassieke Talen op de Kees Boekeschool (Bilthoven).

Op het weblog Classiculus deelt Casper lesideeën voor de vakken Grieks en Latijn en geeft hij zijn mening over o.a. lesmethodes, boeken, films, websites en evenementen.

Meer over Casper Porton »

 

 

Casper Porton                            Casper Porton (december 2014)

   
   
   
   

 

Nikè van Samothrace

Het boegbeeld (zie logo en afbeelding hiernaast) van Addisco Onderwijs is Nikè: de godin van het slagen en succes.

Dit wereldberoemde Hellenistische beeld werd in 1863 in duizenden fragmenten gevonden op het eiland Samothrace. Eenmaal in elkaar gezet was ze (inclusief vleugels) 328 centimeter hoog. Haar hoofd en armen zijn nooit gevonden. Momenteel is dit prachtige beeld te bewonderen in het Musée du Louvre in Parijs.

Nikè (Victoria in het Latijn) betekent in het Grieks letterlijk overwinning. Ze was vaak in het gezelschap van de godin van de wijsheid Pallas Athena (Minerva) en soms ook van de oppergod Zeus (Iuppiter).

Haar nauwe verbondenheid met de godin van de wijsheid en haar eigen specialiteit (succes) maken haar een perfecte godin voor Addisco Onderwijs.

   
   
   
   

Een frisse kijk op onderwijs

Addisco Onderwijs heeft een frisse kijk op het onderwijs in het algemeen en het onderwijs in Grieks en Latijn in het bijzonder. We komen steeds meer te weten over de werking van onze hersenen en de manier waarop we op een betere, efficiëntere en vooral op een leukere manier kunnen leren. Addisco Onderwijs maakt al een paar jaar met succes gebruik van verschillende geheugentechnieken en leertechnieken (onder andere mindmappen). Sommige technieken gebruikten de Grieken en Romeinen zelfs al!
Uitgaan van kennis die al aanwezig is en die kennis verder uitbreiden en verdiepen is een goede manier van bijleren. Op die manier herhaal je regelmatig informatie en kun je door middel van associatie op oude kennis voortborduren met nieuwe informatie.

 

Slimme inzet van ICT

Touchscreen

Daarnaast zetten we zowel tijdens als na de les moderne hulpmiddelen in die de lessen verder ondersteunen.

   
   
   
   

Persoonlijk...

De lessen bij Addisco Onderwijs zijn zeer persoonlijk en toegankelijk van aard. Door de kleinschaligheid ontstaan hechte, gezellige groepjes en heerst er een zeer open sfeer.

 

...en toegankelijk

De cursussen en andere activiteiten zijn allemaal zeer helder en duidelijk opgezet, zodat iedereen - ongeacht leeftijd of opleidingsniveau - met goede wil en inzet de lessen Grieks en Latijn kan volgen.

   
   
   
   

Educatieve sites...

Addisco Onderwijs houdt zich sinds 2006 bezig met de ontwikkeling van een aantal
educatieve websites met betrekking tot de Klassieke Oudheid en Grieks en Latijn.

 

...en e-learning

Op het moment worden er ook e-learning modules Grieks en Latijn ontwikkeld om leerlingen/cursisten online te laten bijleren over de Griekse en Latijnse taal en cultuur. Zie ook Exercitia Latina.

   
 
   
   

Addisco Onderwijs in de media

Als u nog meer wilt lezen over Casper Porton en Addisco Onderwijs, dan zijn er op internet een aantal artikelen en interviews. Hier volgen de links naar de belangrijkste:

Hilversummer brengt dode taal tot leven - De Gooi- en Eemlander (30 oktober 2012)

Addisco Onderwijs: Latijn leren in het Latijn - Van Twaalf tot Achttien; vakblad VO; maart 2014 - Jaargang 24 (Nr. 3)

Latijn: de sleutel tot humanistische bronnen - Humanistisch Verbond (2 juli 2014)

Dockinga College start met unieke lessen Latijn - RTV Noordoost-Friesland (20 augustus 2014)

 

 

Interview with Communicative Greek/Latin Teacher: Casper Porton - Jeltzz (25 augutus 2014)

Classiculus - Taalpost #1599 (12 september 2014)

Latijn leren? Zo kan het ook! - VCN Bulletin 157; jaargang 39 (najaar 2014)

LINGVA LATINA NON MORTVA SED RENATA* nrc.next (9 september 2015)

Jonge Hilversummer wint prestigieuze OIKOS Award - Gooi en Eembode (25 mei)

Juryrapport OIKOS Publieksprijs 2016 - Onderzoeksinstituut Klassieke Oudheid Studiën

   
   
   
    Elsevier - Addisco    
 
   
   

Nieuwe leslocatie 2016

Na ruim een half jaar verbouwen zijn we begin maart 2016 overgegaan naar onze nieuwe plek aan de Kamerlingh Onnesweg in Hilversum.

Hieronder een aantal beelden voor een eerste indruk van het Addisco-deel van het huis (van links naar rechts): de buitenkant met links de ingang, het toilet in de Addisco-kleuren, op de tweede rij één van de lesruimtes met daaronder een paar details van het digitale lesbord, de fotowand en het Addisco-icoon Nikè, de godin van slagen en succes. Erg trots dat we dit na 11 jaar hard werken voor elkaar hebben gekregen!

BuitenToilet
Lesruimte 01WandNikeScherm
Wand

   
 
   
   

OIKOS Publieksprijs 2016

OIKOS Publieksprijs 2016

In mei 2016 kreeg Casper Porton de OIKOS Publieksprijs uitgereikt vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de verspreiding van kennis over de klassieke oudheid onder een breed publiek. Deze prijs wordt jaarlijks door het bestuur van het Onderzoeksinstituut Klassieke Oudheid Studiën (OIKOS) toegekend op voordracht van zijn leden en na selectie door een hiervoor ingestelde jury.

   
   
   
   
   
   

Team Addisco

Samen weten we meer dan één!

Casper Porton

Casper is docent Klassieke Talen en is de oprichter van Addisco Onderwijs. Op het moment verzorgt hij met name de lessen Latijn voor volwassenen en de bijscholingen voor docenten.

Meer over Casper »
  Cerianne Porton

Cerianne geeft het grootste deel van de bijlessen voor scholieren van de 1ste tot en met de 6de klas.
Daarnaast geeft ze de verschillende grammatica- en vertaal- en examentrainingen en ontwikkelt ze nieuw lesmateriaal.
  Sietse Venema

Sietse is werkzaam als docent Klassieke Talen op het Gymnasium Bernrode in Heeswijk Dinther en doceert bij Addisco de cursussen Klassiek Grieks voor volwassenen. Sietse is één van de zeer weinigen in Nederland die het Oudgrieks actief beheerst.
         
         
Esther Uijtdehaage

Esther is kunsthistorica en heeft in 2017 een tweede Master Geschiedenis behaald.
Bij A D D I S C O geeft zij de cursus (met rondleiding) over het Paleis op de Dam. Maar andere cursussen staan op de planning.
  Jelmar De Vries

Jelmar studeert Natuurkunde en geeft bij ons bijles Latijn. Hij is een trouwe bezoeker van de Addisco Zomerscholen en actief beoefenaar van het spreken van Latijn. In 2016 won hij de vertaalwedstrijd Latijn van het Certamen Septentrionale.
  Josine Maschhaupt

Josine is psychologe en heeft vier jaar als docent Klassieke Talen gewerkt op verschillende middelbare scholen.
Bij A D D I S C O geeft ze een deel van de bijlessen Grieks & Latijn aan met name de onderbouwleerlingen.
         
         
Aron Ouwerkerk

Aron is student Klassieke Talen en geeft bij A D D I S C O een deel van de bijlessen Grieks & Latijn aan scholieren. In 2015-2016 studeerde hij aan de beroemde Academia Vivarium Novum.
       


Naast het vaste team worden er ook gastlessen en lezingen gegeven door verschillende gastdocenten:

  • Martin Baasten, universitair docent Hebreeuws aan de Universiteit van Leiden, gaf in 2016 een workshop over het ontstaan van het alfabet (in het Latijn);
  • Roberto Carfagni is een Latinist uit Montella, een plaatsje in het zuiden van Italië. Hij behoort tot de beste Latijnsprekers ter wereld en het is een grote eer dat hij jaarlijks als gastdocent optreedt tijdens de Addisco Zomerschool Latijn.
  • Vincent Hunink, universitair docent Klassiek Latijn en Vroegchristelijk Grieks en Latijn aan de Radboud Universiteit Nijmegen en vertaler, gaf in 2015 een workshop Pompejaanse graffiti en in 2016 een workshop over de interpretatie van de Vesuviusbrieven van Plinius Minor.
  • Marietje d'Hane Scheltema
  • Joop Keesmaat
   
   
   
   

Vacatures

Op freelance-basis

Wij zijn altijd op zoek naar classici, kunsthistorici, (oud)historici, archeologen, oudheidkundigen die het leuk vinden om eenmalig of gedurende een langere periode over een bepaald onderwerp een cursus voor belangstellenden aan te bieden. Heb je een leuk idee of wil je ons team komen versterken? Laat het ons weten.

   
   
   
   

Mis niets en blijf op de hoogte!

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en het actuele lesaanbod?
Volg Addisco Onderwijs dan op Facebook en Twitter! Of meld u aan voor de nieuwsbrief.

   
   
   
   

Zie ook

Referenties & aanbevelingen »
Meer over Casper Porton »
Vaak Gestelde Vragen »

 

 

Contactgegevens »
Lesaanbod »

Webshop »

   
  Omhoog