Zomerschool Oude Talen

Grieks, Latijn, Hebreeuws & Egyptisch voor beginners

Wil je in vijf dagen kennismaken met twee van de vier belangrijke oude talen Grieks, Latijn, Hebreeuws en Middel-Egyptisch? Kom dan naar onze Zomerschool Oude Talen en verdiep je in de ochtend in Oudgrieks of Egyptisch en in de middag in Latijn of Hebreeuws.

Hebreeuws

Zomerschool Oude Talen

Oudgrieks / Klassiek Latijn / Bijbels Hebreeuws / Middel-Egyptisch

Addisco Onderwijscentrum organiseert van 29 juli t/m 2 augustus 2024 voor de eerste keer een bijzondere zomerschool waar je je gedurende vijf dagen kunt toeleggen op twee oude talen: in de ochtend verdiep je je in Grieks of Egyptisch en in de middag kun je aan de slag met Latijn of Hebreeuws. Hebreeuws, Grieks en Egyptisch zullen meer traditioneel gegeven worden, Latijn zal op een actieve manier worden gedoceerd, waarbij je steeds meer in de taal zult worden ondergedompeld. Zie voor complete onderdompelingsprogramma’s onze Zomerscholen Grieks  en Latijn (niet voor beginners!). De lessen worden gegeven in ons prachtige onderwijscentrum in Hilversum.

Algemene cursusinformatie

Addisco Zomerschool Oude Talen

Lesdata

29 juli t/m 2 augustus 2024

Dag & TIJd

Ma. t/m vr. 10:00 - 16:00 uur.
Op vrijdag starten we een uur later en gaan we wat langer door. We sluiten af met een borrel (tot ± 18:00 uur)

Voorkennis

Niet vereist. De lessen zijn bedoeld voor absolute beginners.

Groepsgrootte

Zo'n 15 tot 25 deelnemers, maar de groep zullen we verder splitsen in kleinere groepjes van gemiddeld 8 tot 10 deelnemers.

Kosten

€ 650,- voor 5 dagen aan interactieve lessen en colleges incl. consumpties, lunch en afsluitende borrel. Zie verder 'tarieven' voor kortingen, beurzen en hotelovernachtingen.

Lesmateriaal

Deelnemers ontvangen een syllabus.

Docenten

Martin Baasten (Hebreeuws), Philip McLaughlin (Egyptisch) & Casper Porton (Grieks & Latijn)

Locatie

Addisco Onderwijscentrum
Diependaalselaan 124 in Hilversum

Dagprogramma

Hoe ziet een zomerschooldag eruit?

Hieronder staat meer informatie over de indeling van de dag. In de buurt zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Je kunt zelf iets regelen, heen en weer reizen of gebruik maken van onze groepsdeal met hotel Lapershoek (vol=vol).

10:00 – 12:30 uur

Vanaf 10:00 uur is de inloop en is er een kwartier de tijd om rustig een kop koffie of thee te halen. Om 10:15 uur starten we met de interactieve lessen Grieks en Egyptisch (je kiest een van de twee talen). Rond 11:15 uur is er een korte pauze.

12:30 – 13:30 uur

In de middag is er een uur de tijd om bij te kletsen met cursusgenoten, een stukje te wandelen in het nabij gelegen bos en om natuurlijk de genieten van een heerlijke broodjeslunch met vers fruit toe.

13:30 – 16:00 uur

Tijdens het middagprogramma kun je kiezen tussen lessen Latijn of Hebreeuws. 

16:00 – 9:00 uur

In de avond is er geen apart programma. Voor de deelnemers die niet uit de buurt komen zijn er tegen meerprijs 1- en 2-persoonskamers beschikbaar in het nabijgelegen hotel ‘Lapershoek’. Hierbij zit het ontbijt inbegrepen (zie verdere informatie onder ‘tarieven’ hieronder). Het hotel ligt op 10 minuten lopen van Addisco vandaan.


Hotel ‘Lapershoek’ Hilversum

Degenen die afgelopen jaren zijn blijven overnachten, hebben buiten de lessen samen nog allerlei andere activiteiten gedaan (spelletjes, zingen, praten, wandelen, fietsen), waardoor zij nog meer uit de week hebben gehaald.

16:00 – 18:00 uur

De laatste dag van de week (de vrijdag) starten we een uurtje later, maar gaan we ook wat langer door: we sluiten de week namelijk af met een gezellige borrel met hapjes. We kunnen gezamenlijk napraten tot ongeveer 18:00 uur.

Toplocatie

Ons prachtige onderwijscentrum

Na uitgebreide verbouwing (2018-2022) is ons onderwijscentrum inmiddels alweer een tijdje in gebruik. We zijn bijzonder trots op onze prachtige leer- en werkplek, waar het zeer fijn verblijven is. We hebben meerdere lesruimtes van verschillende formaten die stuk voor stuk smaakvol zijn ingericht en voorzien zijn van moderne leermiddelen. In de zomer zorgt ons moderne klimaatbeheersingssysteem voor een prettige temperatuur (zonder droge airconditioningslucht). Ook bij hogere buitentemperaturen is het binnen aangenaam koel en wordt de lucht continu ververst en gefilterd.

De ligging van ons onderwijscentrum is ook zeer gunstig: vlakbij de A27 en A1 en bij een treinstation. Naast een goede bereikbaarheid zitten we op nog geen 10 minuten lopen in de bossen en op de Hilversumse heide. Als je de andere kant op loopt kom je bij een zeer levendige winkelstraat uit: De Gijsbrecht van Amstelstraat.

Over de docenten

Martin Baasten, Philip McLaughlin & Casper Porton

Gedurende de week worden de deelnemers begeleid door drie docenten klassieke talen: Martin Baasten (Hebreeuws), Philip McLaughlin (Egyptisch) en Casper Porton (Grieks & Latijn).

Docent Hebreeuws

Docent Egyptisch

Docent Grieks & Latijn, 

Martin Baasten

Dr. Martin Baasten (1964) is docent Hebreeuwse filologie aan de Universiteit Leiden. Hij doceert daar Bijbels en Modern Hebreeuws, alsook de Rabbijnse traditieliteratuur.

In 2013 kreeg hij de onderwijsprijs van de Universiteit Leiden. Samen met prof. W.Th. van Peursen publiceerde hij een Leerboek Bijbels Hebreeuws (Leiden: Brill, 2012), dat een eenheid vormt met het bekende standaardwerk Grammatica van het Bijbels Hebreeuws door prof. J.P. Lettinga. Tevens is hij actief op het gebied van levend Latijn en schrijft hij Latijnse poëzie.

Bij Addisco heeft Martin als gastdocent sinds 2014 verschillende gastcolleges verzorgd en geeft hij als vast docent cursussen  Bijbels Hebreeuws.

Philip McLaughlin

Philip McLaughlin (1994) is momenteel bezig met het afronden van zijn studie Egyptologie aan de Universiteit van Leiden.

Zijn voornaamste interesse ligt bij de Oudegyptische taal en de geschiedenis van de bestudering hiervan.

Casper Porton

Casper Porton (1985) is voorloper op het gebied van de inzet van gesproken Latijn als krachtig didactisch middel tijdens zijn lessen Latijn, waarvoor hij in 2016 de OIKOS Publieksprijs ontving.

Tijdens zijn studie Griekse en Latijnse taal en cultuur richtte hij onder de naam ‘Addisco’ zijn eigen onderwijscentrum op met de overtuiging dat iedereen Grieks en Latijn kan leren. Sinds 2005 heeft Casper zich voornamelijk toegelegd op de Griekse en Latijnse didactieken die het leren van deze talen makkelijker en toegankelijker maken.

Zomerschool Oude Talen

DAGPROGRAMMA
650
00
 • 5 dagen les met in de ochtend of Grieks of Egyptisch en in de middag of Latijn of Hebreeuws.
 • incl. lesmateriaal
 • incl. consumpties & snacks
 • Volledig verzorgd met dagelijks lunch
  en op de laatste dag een afsluitende borrel.

Aanvullingen

KORTINGEN & BEURZEN
 • 10% VROEGBOEKKORTING:
  Deelnemers die zich voor 31 maart aanmelden, krijgen €65,- korting. Deze korting geldt voor niet professionals*.
 • (STUDENTEN)BEURZEN:
  Voor wie de kosten een belemmering vormen om deel te kunnen nemen, zijn er speciale (studenten)beurzen.
 • OVERNACHTING:
  Bij hotel Lapeshoek (10 min. lopen van Addisco) zijn er een- en tweepersoonskamers beschikbaar incl. ontbijt. Via de volgende link kun je met 15% korting een kamer boeken:
  Addisco - Amrâth Hotel Lapershoek-Arenapark.

* Docenten kunnen meestal vanuit school ondersteuning krijgen vanuit het nascholingsbudget. We proberen ook dit jaar de zomerschool financieel toegankelijker te maken voor studenten. Je kunt ervoor kiezen om een donatie te doen aan het Addisco Pegasus Fonds waarmee we (studenten)beurzen verstrekken.

Inschrijven

Ben je enthousiast geworden over de Addisco Zomerschool Oude Talen? Schrijf je dan in!

Aanmelden

Vul het inschrijfformulier in en controleer de gegevens. Check vooral je mailadres.

Mail checken

Je ontvangt een bevestiging per mail. Geen mail? Check je spam-box/ongewenste mail.

Betalen

Je ontvangt later nog een mail met de factuur en/of betaalgegevens.

Ingeschreven

De inschrijving is voltooid. Een week voor aanvang volgt de laatste informatie.

Misschien ook interessant?

Cursus Latijn leren lezen

Leer Latijn direct lezen en begrijpen zonder ingewikkelde grammatica en rijtjes stampen!

Cursus Grieks leren lezen

Leer Oudgrieks direct van links naar rechts lezen op een natuurlijke manier!

Cursus Hebreeuws leren lezen

Stap voor stap klassiek Hebreeuws leren lezen om zo de wereld van de Bijbel te leren kennen.

Cursus Egyptische hiërogliefen

Wat betekenen al deze tekens? Dat ga je leren bij deze cursus hiërogliefen ontcijferen!

Zomerschool Latijn

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Latijn leert lezen en begrijpen in het Latijn.

Zomerschool Grieks

Unieke onderdompelingservaring waarbij je Grieks leert lezen en begrijpen in het Grieks.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!
Bel of app tijdens kantooruren 06 – 381 22 149 of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!