Terugblik Zomerscholen Grieks & Latijn 2022

Een verslag van de Addisco Zomerschool Grieks & Latijn met vele foto's en reacties van deelnemers.

Afgelopen augustus was het eindelijk zover: na twee zomers geen activiteiten i.v.m. corona konden we deze zomer weer bij elkaar komen om Grieks en Latijn te leren door middel van complete onderdompeling.

Het was deze editie extra bijzonder: het was de eerste keer in ons compleet nieuwe onderwijscentrum. Daardoor hebben we nu beschikking over verschillende lesruimtes met digiborden en een goed binnenklimaat. Buiten was het erg warm door de hittegolf, maar binnen was het heerlijk koel.

Hieronder volgen een aantal ervaringen van cursisten en wat sfeerbeelden van de twee weken.

Zomerschool Grieks 2022

Onder begeleiding van Mari van de Ven en Jelt Blauw werden de 13 deelnemers in twee niveaugroepen ondergedompeld in het Oudgrieks. Naast verschillende soorten teksten die in het Grieks werden uitgelegd en gelezen, was er ook tijd voor wandelingen en activiteiten in het bos en het spel weerwolven. Casper Porton heeft een les didactiek gegeven, waaraan naast docenten ook belangstellenden wilden meedoen. Op donderdagavond zijn we met het grootste deel van de groep uit eten geweest bij – hoe toepasselijk – ‘De Griek’ in Hilversum.

Reacties van deelnemers Grieks

Hieronder volgt een greep uit de reacties die we hebben ontvangen. Middels een enquête aan het einde van de week hebben we gecheckt hoe deelnemers de week hebben ervaren. De reacties waren zeer positief. De organisatie, catering, de docenten, de locatie en keuze voor de teksten werden veelvuldig geprezen. 100% van de deelnemers raadt de zomerschool Grieks aan.

De locatie is erg mooi en heeft goede voorzieningen.

Ik ben heel tevreden over de zomerschool. De sfeer was erg goed en de docenten hebben goed lesgegeven. Door mijn beperkte woordenschat waren sommige stukjes tekst wat lastiger te volgen, maar verder ben ik tevreden over het niveau. Ik vond het ook leuk om op een andere manier met Grieks bezig te zijn dan op de universiteit: teksten daadwerkelijk lezen. Het spelen van weerwolven in het Grieks vond ik het leukste. De locatie is erg mooi en heeft goede voorzieningen. Alles was goed georganiseerd en werd goed gecommuniceerd.
Tobias Nahuis
Student GLTC uit Doetinchem

Ik kon het dit jaar veel beter volgen en verstaan dan vorig jaar!

De keuze van de teksten was goed: heel divers. Al met al ben ik tevreden: het doel is gehaald, namelijk dat ik makkelijker kan spreken en lezen. Een basis is gelegd om in de lessen op school verder te ontwikkelen.

Temperatuur was wat onverwacht laag. Misschien in de aankondiging vermelden: binnentemperatuur altijd ca. 20 oC. Dan weet je dat je ook bij hittegolven een vest ofzo moet meenemen. Overigens wel een zeer doordacht systeem! Hulde voor alle duurzaamheid.
Monique Tonino
Docent uit Dordrecht

De teksten waren op niveau en heel gevarieerd.

Mari en Jelt zijn heel competent en duidelijk betrokken bij de onderwerpen die ze dan ook met zichtbaar plezier presenteren. Alles was zeer goed te volgen en de teksten waren op niveau en heel gevarieerd. Hetzelfde geldt voor de verschillende werkvormen. Deze cursus verdient alle aandacht in de media vanwege het unieke karakter. Ook de didactiekcursus was verrijkend.
Michiel Sauter
Docent uit Nijmegen

Deze manier van werken is veel leuker en je slaat veel meer in je geheugen op.

Het niveau was erg goed, want het was niet te moeilijk en niet te makkelijk. Het tempo was ook goed en vlot. Je merkt dat je met deze manier van werken veel meer in je geheugen opslaat en dat het ook veel leuker is. De docenten doen hun werk uitstekend en de gehele sfeer was ook goed.
Sven Heijmans
Scholier uit Heeswijk-Dinther

De docenten waren fantastisch goed.

Ik heb enorm genoten van de zomerschool en heb het gevoel veel bijgeleerd te hebben zonder al te veel moeite. Het niveau en tempo waren goed, ik kon het goed volgen. De docenten waren fantastisch goed. Dankzij de actieve lesvorm is het leuker en makkelijker om bij te leren.
Hind
Scholier uit Vlaanderen

Heel goede catering!

Zeer de moeite waard! Inspirend en erg goede docenten. Perfecte locatie met goede ruimtes. Temperatuur binnen was heerlijk koel met deze enorme hitte buiten. Heel goede catering! Ik heb leuke contacten opgedaan die ik in de toekomst zeker weer zal zien.
Emke Fopma
Cursist Grieks uit Soest

Zomerschool Latijn 2022

De tweede week van augustus was de zomerschool Latijn. We hadden 34 enthousiaste deelnemers, verdeeld over drie niveaugroepen. Dit jaar waren er ook deelnemers uit het buitenland (België, Duitsland en Oostenrijk). Iedere groep had een vaste docent, die in de ochtend teksten uit verschillende perioden in het Latijn besprak. In de middag wisselden de docenten en was er ook tijd voor andere activiteiten als zang, verschillende soorten spelletjes (zowel binnen als buiten), lessen didactiek en verschillende schrijf- en spreekopdrachten. Deze zeer geslaagde week sloten we af met een gezellige borrel.

Reacties van deelnemers Latijn

Ook deze week kregen we lovende reacties in de enquêtes. Deelnemers raden unaniem de zomerschool aan. We hebben veel complimenten ontvangen voor de organisatie en de variatie in de teksten (van Oudheid tot nu).

Het eten was voortreffelijk geregeld en de koffie was heerlijk.

Ik heb me heel lang verheugd op de zomerschool en het was boven verwachting! Het was zeer goed georganiseerd, zelfs zo goed dat ik geen enkel verbeterpunt als feedback kan meegeven. Het programma kent een leuke diversiteit, waarbij ook het wisselen van docenten van toegevoegde waarde is. De docenten zijn allen zeer geduldig, behulpzaam en duidelijk. De tijdsblokken zijn goed afgemeten. Een week is wel kort, als de tijd zo snel gaat. Hopelijk krijg ik thuis toestemming om volgend jaar weer deel te kunnen nemen.
De locatie is top. Het is heel erg mooi geworden. Het binnenklimaat is prettig. Het is steeds duidelijk wat we kunnen verwachten. Er zijn geen lacunes in de informatie. Het eten was voortreffelijk geregeld en de koffie was heerlijk. Verlichting en geluid zijn goed passend bij de activiteiten.
Marcel Overdijk
Cursist Latijn Utrecht

Uitstekend en plezierig onderwijs onder begeleiding van een bedreven en gedreven team in een state-of-the-art onderwijscentrum, wat wil je nog meer?

De zomerschool was niet alleen erg leerzaam, maar ook ontzettend leuk! Door spelenderwijs en op gepast niveau ondergedompeld te worden, leer je haast ongemerkt nieuwe woorden, grammatica en uitdrukkingen begrijpen en actief inzetten. De docenten pasten hun lessen aan de wensen van leerlingen aan zonder het hoofddoel uit het oog te verliezen. De organisatie is uitstekend. De locatie is goed bereikbaar met het OV, wat voor een student zonder rijbewijs erg prettig is. En ik ben persoonlijk groot fan van de multi-colored sfeerverlichting. Ik raad de zomerschool zeker aan: uitstekend en plezierig onderwijs onder begeleiding van een bedreven en gedreven team in een state-of-the-art onderwijscentrum, wat wil je nog meer?
Indi Braun
Student uit Amsterdam

Er was veel afwisseling in teksten en werkvormen.

Het was goed dat niemand gedwongen wordt om te antwoorden, wel uitgenodigd. De groep was niet te groot, zodat je goed met opmerkingen en vragen terecht kunt. Er was veel afwisseling, zowel in de teksten (proza, poëzie, liederen, teksten uit de oudheid, de middeleeuwen, de renaissance en zelfs de moderne tijd) als in werkvormen (parafraseren, visuele voorstellingen (de docent die tekent), zang, kwartetspel, weerwolvenspel, wandelingen, schrijfoefeningen …), als in het publiek/de studenten: leeftijd, manier van denken. De organisatie was zeer goed. De broodjes en het fruit waren lekker! De lokalen zijn fraai vormgegeven en je zit dichtbij het bos.
Lieven Thiel
Docent uit Diksmuide, België

Er was een fijne, veilige sfeer waar je kan oefenen met praten zonder bang te hoeven zijn om fouten te maken.

Deze week was weer genieten. Heel gaaf dat het fysiek kon in je mooie onderwijszalen! De docenten konden goed hun niveau aan de groep of het individu aanpassen. Ik vond het leuk dat de docenten ook wisselden. Ook heel leuk waren de spelletjes in het bos, raden welk woord op het kaartje stond, weerwolven en kwartetten. Zingen is ook altijd leuk!
Er was een fijne, veilige sfeer waar je kan oefenen met praten zonder bang te hoeven zijn om fouten te maken. Fijn om met een kleine groep te zijn en in de pauzes met anderen te kunnen praten (die ik kende van voorgaande jaren).
Hanneke
Student uit Utrecht

De docenten zijn uitstekend en voor de organisatie heb ik niets dan lof.

Vanaf de aankomst heb ik de cursus ervaren als een warm bad. De docenten weten hun enthousiasme over te brengen op de deelnemers. Het aanbod van de gebruikte methoden is gevarieerd en de teksten zijn goed gekozen. Ik heb me geen moment verveeld, terwijl anderzijds de sfeer zeer ontspannen is. De cursus trekt kennelijk vooral aardige mensen aan, wat bijdraagt aan een prettig verloop. Het niveau is goed afgestemd op de deelnemers. Het tempo is wat mij betreft precies goed. De docenten zijn uitstekend en voor de organisatie heb ik niets dan lof. Het gebouw is prachtig, eten en drinken lekker en in voldoende mate aanwezig. De communicatie is prettig en adequaat.
Jan
Belangstellende uit Zoetermeer

Ik heb een ontzettend leuke en leerzame week gehad.

Deze cursus is supergoed en een aanrader voor iedereen die Latijn wil leren spreken en begrijpen en lezen en dus een enorme aanrader ook voor docenten (Grieks en) Latijn. De docenten van de week zijn zoals docenten zouden moeten zijn: ze hebben verstand van actief Latijn, spreken het dus goed en leggen het uit zodat het begrijpelijk is voor eenieder.
De sfeer is ontspannen en ongedwongen en het programma is afwisselend zodat ik me niet heb verveeld en een ontzettend leuke week heb gehad, waarin ik veel heb geleerd!
Gusta de Hooge-Aalbers
Docent uit Rotterdam

Wederom een magnifieke ervaring!

Goed georganiseerd, strak geleid, gevarieerd in inhoud en leervormen! Wederom een magnifieke ervaring! De verdeling in verschillende groepen maakt participeren op het eigen niveau mogelijk. De sfeer en de medestudenten bevielen heel goed. De docenten waren allemaal uitstekend en inspirerend. Ik voel dat ik deze week een grote stap heb gemaakt, met name in mijn spreekvaardigheid. Veel dank!
Jaap Jacobs
Belangstellende uit Oegstgeest

Data Zomerschool Latijn en Grieks 2023

Volgende zomer organiseren we deze zomerscholen weer met een nieuw programma. De Zomerschool Grieks zal zijn van 31 juli t/m 4 augustus 2023. De Zomerschool Latijn zal volgend jaar bestaan uit twee weken:
– een week voor beginners en semi-gevorderden: 7 t/m 11 augustus 2023;
– en een week voor gevorderden en vergevorderden: 14 t/m 18 augustus 2023.

Reacties

Casper Porton

Gerelateerde artikelen

 • Alle
 • Didactiek
 • Eindexamen
 • Et cetera
 • In de media
 • Inspiratie
 • Lesmateriaal
 • Nieuws
 • Opinie
 • Scholieren
 • Terugblik
Alle
 • Alle
 • Didactiek
 • Eindexamen
 • Et cetera
 • In de media
 • Inspiratie
 • Lesmateriaal
 • Nieuws
 • Opinie
 • Scholieren
 • Terugblik
EindexamenScholieren

Oefenen met Latijn vertalen – examen 2024 Livius

Nieuws

Nieuw cursusjaar 2023-2024: lesaanbod najaar 2023

Eindexamen

Analyse van het eindexamen Latijn 2023

Didactiek

Griekse en Latijnse woorden uitleggen zonder vertalen

Nieuws

Mei-update: lesaanbod lente & zomer + aanbiedingen

Eindexamen

Analyse van het CE Grieks Herodotus 2023

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!