Jonge Hilversummer wint prestigieuze OIKOS Award

Artikel uit de 'Gooi- en Eemlander' over het winnen van de OIKOS Award 2016 door Casper Porton. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de promotie van de klassieken onder een breed publiek door het Onderzoeksinstituut Klassieke Oudheidstudiën (OIKOS), een samenwerkingsverband van zes Nederlandse en Belgische universiteiten.

Jonge Hilversummer wint prestigieuze OIKOS Award

25 mei 2016

Het is een soort nationale ‘Nobelprijs’ op het gebied van de klassieke talen en oudheid. En dus is Casper Porton uit Hilversum toch wel heel erg trots op de OIKOS Award 2016 die hij vrijdag kreeg overhandigd.

De 31-jarige Porton is de jongste winnaar ooit van de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt. ‘Ik kreeg een maand geleden al het bericht dat ik de prijs had gewonnen. Dat was de grootste verrassing’, zegt hij. ‘Toch was die uitreiking best spannend. De prijs is immers al gewonnen door grote namen uit onze wereld. Dan is het toch heel bijzonder hier bij te mogen zijn en een enorme eer om de prijs te ontvangen.’

Via zijn in 2005 opgerichte onderwijscentrum Addisco voor Grieks en Latijn, gevestigd aan de Kamerlingh Onnesweg, maalt de docent en ondernemer de oude talen toegankelijk voor een breed publiek en vernieuwt hij het klassieke talenonderwijs op scholen door heel Nederland. Om deze redenen en meer kende de vakjury van professoren hem de prijs toe.

Porton, één van de weinige sprekers van het Latijn in Nederland, doceert zijn lessen (grotendeels) in het Latijn en spreekt daarmee het natuurlijk vermogen van elke mens aan om een taal te begrijpen zonder eerst alle grammatica in het hoofd te stampen. Docenten klassieke talen zijn enthousiast en laten zich bij hem bijscholen om zo de klassieke talen op middelbare scholen weer leuk, begrijpelijk en interessant te maken. Inmiddels werken al meer dan twintig scholen op deze actieve manier van lesgeven bij de klassieke talen en draaien er op een hoop andere scholen pilots met actief Latijn.

Wellicht dus de start van een revolutie in het onderwijs. Met Addisco hoopt Porton de interesse voor de klassieke talen te prikkelen en zijn visie is duidelijk: iedereen die het wil, ongeacht leeftijd of opleidingsniveau, kan klassieke talen leren lezen en begrijpen, zonder rijtjes te stampen.

Reacties

Casper Porton

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!