Terug- en vooruitblik 2022-2023

Dit is inhoud van de nieuwsbrief van 31 december 2022 met een terugblik op het afgelopen jaar, het Pegasus Fonds, de verkiezing voor Hilversumse onderneming van het jaar, de opgaven voor de vertaalwedstrijd en tot slot onze plannen voor 2023.

Hieronder volgt de nieuwsbrief die verzonden is op 31 december 2022.

Salvete plurimum,

Op deze laatste dag van het jaar is het tijd om als een ware Janus terug en vooruit te blikken.

Terugblik 2022

Begin 2022 stond nog in het teken van corona: konden we nu wel of niet open? Sinds maart is ons onderwijscentrum geopend. Opvallend is dat het grootste deel van onze vaste cursisten de lessen nog steeds online volgt en dat waarschijnlijk in 2023 ook zal blijven doen. We hebben goede apparatuur voor de livestreams en alle reguliere lessen zijn voor vaste cursisten terug te kijken via onze website. Deze extra mogelijkheden worden zeer gewaardeerd.

Addisco Onderwijscentrum is een feit

In 2022 hebben we de laatste dingen van de verbouwing kunnen afronden. We zijn bijzonder trots op het eindresultaat. Addisco is nu echt een onderwijscentrum! We hebben naast twee gemeenschappelijke ruimtes zes leslokalen van verschillende formaten. Volgende week volgen er nog zuilen en een timpaan voor de ingang en dan is het echt helemaal af. Zie hier een paar foto’s van de binnenkant.

Nieuwe cursussen

Qua lesaanbod hebben we een aantal nieuwe dingen aangeboden: naast Grieks en Latijn zijn we gestart met Klassiek Hebreeuws door Martin Baasten en met cursussen filosofie. Voor Latijn hadden we een aantal nieuwe leescursussen: middeleeuws Latijn, Renaissance Latijn en verschillende klassieke auteurs als Cicero, Seneca en Ovidius. In de Week van de Klassieken organiseerden we samen met het RMO en Judith Nijland een spetterend jazzconcert in het Latijn. Verspreid door het jaar heen hebben we een aantal interessante lezingen kunnen verzorgen in samenwerking met verschillende gastsprekers over o.a. Odysseus’ terugreis, de beschrijving van het schild van Achilles en het ontstaan van schriftsystemen.

Zomerscholen Grieks & Latijn

De zomer van 2022 stond in het teken van onze Zomerscholen Grieks & Latijn. Dit jaar dus voor het eerst in ons eigen onderwijscentrum en dat was heel fijn. We hebben acht studenten blij kunnen maken met een beurs uit het Pegasus Fonds. Lees hier een kort verslag van de zomerweken met meer foto’s. Aanmelden voor editie 2023 is al mogelijk.

Pegasus Fonds

Sinds 2005 bieden we toegankelijke lessen die ongeacht leeftijd of opleidingsniveau te volgen zijn.

In 2022 zijn we gestart met het Pegasus Fonds, waarmee we steun bieden aan studenten en andere deelnemers die om financiële redenen niet kunnen deelnemen aan ons lesaanbod.

Vaste cursisten en andere gulle gevers kunnen ervoor kiezen om een donatie te doen vanaf €1,-.

Nominatie beste onderneming van Hilversum

Tegen het einde van het jaar ontvingen we bericht dat we genomineerd zijn voor de Hilversumse Onderneming van het Jaar 2023. Velen hebben al op ons gestemd; we staan volgens de laatste tussenstand op plaats 3 van de 39. Super veel dank aan iedereen die gestemd heeft! Heb je nog niet gestemd? Stemmen kan nog tot 00:00 uur vanavond.

Klassieke Olympiaden

Alle cursisten die Familia Romana al hebben uitgelezen, kunnen meedoen aan de jaarlijkse vertaalwedstrijd voor amateurs. Met een aantal groepen hebben we al samen naar de tekst gekeken voor de vakantie. Mocht je vragen hebben, neem dan contact op. Hier vind je de vertaalopgaven Latijn 2023.

Plannen voor 2023

En wat brengt 2023? Het definitieve programma volgt begin januari, maar we hebben de volgende cursussen en activiteiten in de planning:

  • Nieuwe cursus Grieks vanaf maandag 23 januari 19:00 – 20:30 uur. Voor deze groep zijn al voldoende inschrijvingen om te kunnen starten.
  • Nieuwe cursus Latijn voor beginners vanaf 31 januari in de avond; Op 24 januari is er een proefles;
  • Addisco doet dit jaar mee met Gluren bij de buren! Er speelt een band in de grote zaal en wij geven drie mini-lesjes Latijn.
  • In het kader van de nieuwe tentoonstelling over Pompeii en Herculaneum (t/m 26 maart) in het Drents Museum geeft Vincent Hunink van de Universiteit van Nijmegen een lezing over Pompejaanse Graffiti (25 januari) en onze eigen kunsthistorica Esther Uijtdehaaghe een lezing over de geschiedenis van Pompeii en Herculaneum op 22 februari.
  • Week van de Klassieken 23 maart t/m 2 april met als thema ‘Revoluties en de Oudheid’. Addisco organiseert dan verschillende activiteiten waarover later meer.
  • In maart starten we bij voldoende belangstelling een cursus Egyptische hiëroglyfen lezen.
  • Op 31 mei is er een cursusavond over het Paleis op de Dam. Op zaterdag 3 juni is de bijbehorende rondleiding.

Als er vragen of opmerkingen zijn, horen we die graag.

Namens het hele Addisco-team wensen we iedereen een heel mooi, gelukkig en gezond 2023!

Ut annus novus vobis omnibus sit faustus, felix, fortunatus,

Casper

PS: Wil je deze nieuwsupdates in je mail ontvangen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Reacties

Casper Porton

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!