Week van de Klassieken 2023 – Revoluties

De zestiende editie van de 'Week van de Klassieken' vindt dit jaar plaats van 23 maart t/m 2 april. Verschillende klassieke organisaties, waaronder Addisco, organiseren door het hele land weer verschillende, interessante activiteiten voor een breed publiek.

Week van de Klassieken 2023

Revoluties en de oudheid
16de editie – 23 maart t/m 2 april 2023

Van 23 maart t/m 2 april 2023 vindt voor de zestiende keer de ‘Week van de Klassieken’ plaats. Dit jaar is het thema ‘revoluties en de oudheid’. Verschillende klassieke organisaties houden door het hele land weer verschillende, interessante activiteiten voor een breed publiek.

De week wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, Tresoar, het Allard Pierson Museum, het Nederlands Klassiek Verbond en Addisco Onderwijscentrum.

Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten die (mede) door Addisco Onderwijscentrum worden georganiseerd.


Proefles Egyptische hiëroglyfen lezen

Vanaf dinsdag 4 april kun je bij Addisco Onderwijscentrum naast Grieks, Latijn en Hebreeuws ook Egyptisch leren. Wil je eerst weten of deze taal iets voor je is? Meld je dan aan voor de gratis proefles in de Week van de Klassieken op dinsdag 28 maart 2023 om 20:15 uur. De les is ook online te volgen.

Datum: dinsdag 28 maart 2023 · 20:15 – 21:45 uur (inloop vanaf 20:00 uur)
Voertaal: Nederlands
Docent: Philip McLaughlin
Locatie: Addisco Onderwijscentrum Hilversum + online te volgen middels livestream; kun je niet? Meld je dan toch aan, dan krijg je een terugkijklink.
Kosten: Gratis (door Addisco gesponsord als speciale activiteit tijdens de Week van de Klassieken)


Lezing: Het ontstaan van schriftsystemen

Een van de meest invloedrijke uitvindingen van de mensheid is misschien wel het schrift. Tijdens deze lezing gaan we dieper in op de vraag waar, wanneer en vooral hoe het schrift is ontstaan. Wat is “schrift” eigenlijk? We zullen zien dat er in de geschiedenis diverse schriftsystemen zijn ontstaan en hoe die functioneren. Welke systemen bestaan er? Waarin verschillen die van elkaar en
waarin komen ze overeen? En wat is precies een alfabet?

We maken een boeiende wereldreis over de globe en door de geschiedenis van het schrift. Ook besteden we uitgebreid aandacht aan de vraag hoe we al die oude schriften hebben ontcijferd. Tevens kijken we naar diverse tot op heden nog onontcijferde inscripties. (Er is dus nog gelegenheid om beroemd te worden!)

Datum: woensdag 29 maart 2023 · 19:45 – 21:30 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
Voertaal: Nederlands
Spreker: Martin Baasten doceert Hebreeuws aan de Universiteit van Leiden en is gastdocent bij Addisco
Locatie: Addisco Onderwijscentrum Hilversum + online te volgen middels livestream; kun je niet? Meld je dan toch aan, dan krijg je een terugkijklink.
Kosten: Gratis (door Addisco gesponsord als speciale activiteit tijdens de Week van de Klassieken)


Lezing: Over de schoonheid van het Latijn van Ovidius

Door al het gepuzzel, geanalyseer en door alles eerst naar het Nederlands te vertalen, zien we soms niet meer hoe mooi en schoon het Latijn in het origineel is. Casper zal aan de hand van verschillende passages van verschillende auteurs, maar vooral aan de hand van passages uit de Metamorfosen van Ovidius, laten zien en vooral ook laten horen (in de gereconstrueerde klassieke uitspraak) hoe mooi het Latijn is en daarbij met name ingaan op de Latijnse woordvolgorde en verschillende klankeffecten.

Datum: vrijdag 31 maart 2023 · 19:30 – 21:30 uur (inloop vanaf 19:15 uur)
Voertaal: Nederlands
Spreker: Casper Porton is zelfstandig vakdidacticus en docent Latijn en Grieks bij Addisco Onderwijscentrum
Locatie: Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, Leeuwarden
Kosten: Gratis (met dank aan het Nederlands Klassiek Verbond afdeling Friesland)

Aanmelden is niet nodig, je bent welkom op locatie: Gymnasiumstraat 36, 8932 GW Leeuwarden.


Lezing: Grieks & Latijn leren? Zo lukt het wel!

Tijdens deze interactieve workshop kunnen deelnemers ervaren hoe het is om Latijn te leren zonder daarvoor eerst rijtjes en woordenlijsten te moeten stampen. Casper zal na een korte introductie over taalverwerving en hoe mensen volgens de wetenschap het beste talen kunnen leren, verschillende voorbeelden geven van hoe een les er in het Latijn uit kan zien. De docent spreekt daarbij in het Latijn (in gereconstrueerde uitspraak), maar op een begrijpelijke manier waardoor alles te volgen zal zijn (zelfs voor niet Latinisten) door gebruik te maken van audiovisuele hulpmiddelen. Deze lezing staat garant voor een leuke, vermakelijke ochtend met veel praktijkvoorbeelden en interactiviteit. Leerzaam voor gymnasiasten, oud-gymnasiasten, docenten en studenten klassieke talen, maar zeker ook voor degenen die niet eerder Latijn hebben gedaan een verfrissende ervaring met het Latijn.

Didactiek & werkvormen Latijn

Datum: zaterdag 1 april 2023 · 10:15 – 12:30 uur (inloop vanaf 10:00 uur)
Voertaal: Nederlands
Spreker: Casper Porton is zelfstandig vakdidacticus en docent Latijn en Grieks bij Addisco Onderwijscentrum
Locatie: Addisco Onderwijscentrum Hilversum + online te volgen middels livestream; kun je niet? Meld je dan toch aan, dan krijg je een terugkijklink.
Kosten: Gratis


Lezing: Caesar en Augustus – een politieke revolutie bekeken via kleding

Oudheidwetenschapper André Mulder neemt ons mee in de wereld van de kleding én uiterlijke verzorging van de Romeinse mannelijke elite rond het begin van onze jaartelling.

Datum: zaterdag 1 april 2023 · 19:30 – 21:30 uur
Voertaal: Nederlands
Spreker: André Mulder is oudheidwetenschapper en eigenaar van Aeterna Reizen.
Locatie: Addisco Onderwijscentrum Hilversum + online te volgen middels livestream; kun je niet? Meld je dan toch aan, dan krijg je een terugkijklink.
Kosten: Gratis (in het kader van de Week van de Klassieken wordt deze activiteit door Addisco en Aeterna Reizen gesponsord)


Wegens onvoorziene omstandigheden kunnen we helaas jaar niet de 10de editie van de Dies Latinus vieren, maar er zijn gedurende deze week nog vele andere activiteiten op verschillende plekken in het land. Zie de website van de Week van de Klassieken voor een compleet overzicht.

Zijn er vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Reacties

Casper Porton

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!