Updates: Corona – COVID-19

Addisco Onderwijscentrum is weer open! Vrijwel alle lessen blijven ook online te volgen (en later terug te kijken). Lees verder in dit bericht de maatregelen die we tot dusver getroffen hebben om de lessen hier zo veilig mogelijk te geven en hoe we er het beste van proberen te maken.

Geplaatst op: 3 september 2020; 11:17 uur
Laatste update: 16 februari 2022; 10:59 uur


UPDATE 16 februari 2022:

Vanaf maart zijn onze lessen naast online ook weer fysiek te volgen.

Compilatie maart t/m augustus 2020

De periode maart t/m augustus 2020 was een zeer spannende periode vol onzekerheid. Al voor de algehele lockdown werd aangekondigd hadden we al uit voorzorg besloten om de deuren te sluiten.

We hebben zo snel mogelijk gezorgd dat we onze reguliere lessen online konden aanbieden. Verder moesten we heel veel activiteiten en evenementen annuleren: de Week van de Klassieken (Dies Latinus, Jazz in het Latijn), onze lessen en trainingen die we in Spanje en Italië zouden verzorgen (CAELVM, LILIVM), lezingen en gastlessen voor scholen en andere organisaties. Toen later bleek dat ook de eindexamens geen doorgang zouden vinden, hebben we ook onze examentrainingen in april en mei geannuleerd (en deelnemers netjes het geld terugbetaald).

Na lang wikken en wegen hebben we uiteindelijk ook onze Zomerscholen Grieks & Latijn moeten annuleren, maar het Online Zomerprogramma bestaande uit zo’n veertien verschillende cursussen was een groot succes. Dankzij de deelnemers hebben we de zomerperiode kunnen overbruggen.

We zijn trots, maar vooral ontzettend dankbaar voor alle steun die we van onze cursisten hebben ontvangen, waardoor we zonder overheidssteun overeind kunnen blijven. Maximas plurimasque vobis gratias agimus!

Compilatie september t/m december 2020

Vanaf 14 september 2020 ging het nieuwe cursusjaar van start. Door enorme vertraging en de vele tegenslag die we hebben gehad met de verbouwing van ons cursuscentrum (al vier jaar bezig), moesten de lessen nog even online blijven. Zolang de verbouwing nog niet achter de rug was, konden we onze leerlingen niet voldoende afstand laten houden.

Na de herfstvakantie gingen we open en naast fysieke lessen in ons gloednieuwe onderwijscentrum bleven we de lessen ook online aanbieden. Het grote voordeel is dat als je een keer een les mist, je de les dan later weer kunt terugkijken.

Helaas was het open zijn van korte duur, want nog geen maand later was er weer een lockdown en moesten alle lessen weer uitsluitend online gegeven worden. Dat was tussen 4 en 18 november. Daarna konden we weer even open tot er half december weer een lockdown afgekondigd werd.

Compilatie januari t/m december 2021

De lockdown duurde en duurde en werd telkens met een aantal weken verlengd. Er kwamen langzaamaan wel onder maatschappelijke druk wat versoepelingen vanaf april, maar die golden toen niet voor de culturele sector. Wel was het mogelijk om de examentrainingen voor scholieren fysiek aan te bieden, maar alle verdere groepslessen voor volwassenen en bijlessen voor scholieren bleven online.

In mei begon Mark Rutte zijn 32ste persconferentie met de woorden “alles wijst erop dat we goed op weg zijn naar een mooie zomer, maar garanties zijn niet te geven”. Juist die onzekerheid van wanneer wat precies weer open mag en kort daarna een enorme besmettingspiek in de cijfers heeft ons toen doen besluiten onze deuren tot en met de zomer gesloten te houden en pas weer in het nieuwe cursusjaar 2021-2022 (vanaf 6 september) volledig open te gaan (uiteraard nog afhankelijk van hoe de situatie dan zou zijn). Dat betekende dus voor de tweede keer helaas geen zomerscholen.

In september konden we onze lessen naast online ook weer fysiek aanbieden. Opvallend was dat het overgrote deel van onze cursisten voor de online lessen koos en er bij sommige groepen helemaal niemand naar locatie kwam. Er volgenden meer en meer versoepelingen, toch kozen we ervoor om de anderhalve-metermaatregel te handhaven. Vanaf november werd die regel ook door de overheid weer ingevoerd. Half november kwamen daar weer meer regels bij en doordat de besmettingen toen weer rap omhoog gingen, hebben wij besloten om de deuren weer te sluiten en activiteiten voor grotere groepen te annuleren (Slavernij, Paleis op de Dam, Domitianus). Eind november kwam er weer een lockdown die in ieder geval zou duren tot half januari.

Laatste updates 2022

16-01-2022: De afgelopen persconferentie van 14 januari zijn er versoepelingen aangekondigd. Deze gelden alleen niet voor culturele instellingen, waaronder Addisco ook valt. We blijven naar alle waarschijnlijkheid dicht tot in ieder geval eind januari.

25-01-2022: Onder strikte voorwaarden mogen we weer open, maar we hebben na hier en daar groepen gepolst te hebben besloten nog even af te wachten totdat er meer duidelijkheid is over de nieuwe coronavariant. Het onderwijscentrum blijft dicht voor fysieke lessen tot de voorjaarsvakantie

16-02-2022: Gisteren is er tijdens de persconferentie aangekondigd dat er in een aantal stappen verder versoepelt gaat worden. Dat betekent dat we na de voorjaarsvakantie weer open kunnen. Zie verder het coronaprotocol.

Mochten er vragen of opmerkingen zijn, neem dan gerust contact met ons op

Reacties

Casper Porton

Gerelateerde artikelen

 • Alle
 • Didactiek
 • Eindexamen
 • Et cetera
 • In de media
 • Inspiratie
 • Lesmateriaal
 • Nieuws
 • Opinie
 • Scholieren
 • Terugblik
Alle
 • Alle
 • Didactiek
 • Eindexamen
 • Et cetera
 • In de media
 • Inspiratie
 • Lesmateriaal
 • Nieuws
 • Opinie
 • Scholieren
 • Terugblik
Eindexamen

Welke examenvragen kan ik verwachten op het eindexamen Latijn 2024 – Livius

EindexamenScholieren

Oefenen met Latijn vertalen – examen 2024 Livius

Nieuws

Nieuw cursusjaar 2023-2024: lesaanbod najaar 2023

Eindexamen

Analyse van het eindexamen Latijn 2023

Didactiek

Griekse en Latijnse woorden uitleggen zonder vertalen

Nieuws

Mei-update: lesaanbod lente & zomer + aanbiedingen

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!