Eindexamen Grieks 2015: Homerus – Ilias

Voor het eindexamen Grieks 2015 (teksten uit de Ilias van Homerus) is online redelijk wat hulp te vinden: er zijn Youtube filmpjes, vertalingen en teksthulp. Hier vind je die bij elkaar inclusief de aanbieders van examentraining Grieks.

Voor het eindexamen Grieks staat dit jaar (2015) de wereldberoemde Ilias van de dichter Homerus op het programma. De Ilias is een episch dichtwerk waarin de Trojaanse Oorlog -en in het bijzonder de ruzie tussen de Griekse leiders Agamemnon en Achilles- centraal staat.

Het eindexamen Grieks bevat teksten die in het Grieks gelezen moeten worden en teksten in de Nederlandse vertaling. Daarnaast is er de CE syllabus. Daarin wordt de minimumkennis beschreven die van de leerlingen verwacht wordt. Voor het examen moet je de inhoud van de syllabus Grieks volledig uit je hoofd kennen en kunnen toepassen op de gelezen Griekse teksten van het pensum.

Oefenen met oude eindexamens Grieks

Je kunt oefenen met oude eindexamens Grieks via de site van Stilus. Gebruik steeds de laatste tekst van het tekstboekje om te oefenen met Grieks vertalen. Het is wel zo handig als je oefent met Homerus vertalen, niet de andere examenauteurs. Je kunt daarom het beste kijken naar de examens van 1999, 2003, 2006, 2009 en 2012. Oefenen met tekstvragen kun je doen met de vragen in je examenbundel. Meestal overlappen de examenvragen namelijk niet met de inhoud van jouw eindexamen Grieks.

Hieronder volgen, na het overzicht van eindexamenonderwerpen Grieks van voorgaande en komende jaren, handige links naar websites die je kunnen helpen bij het voorbereiden van het pensum van Homerus. Je vindt er onder andere filmpjes en werkvertalingen. Heel veel succes en plezier!

Examenonderwerpen Grieks

In onderstaand overzicht kun je per jaar de verschillende examenauteurs Grieks zien. De klassieke auteurs wisselen elkaar af.

JAARAUTEUR – ONDERWERP
2012Homerus – Odyssee
2013Euripides – Medea
2014Plato
2015Homerus – Ilias
2016Herodotus
2017Euripides – Electra
2018Homerus – Odyssee
2019Herodotus
2020Plato – Symposium
2021Euripides – Bacchae
2022Homerus – Ilias
2023Herodotus

Handige links voor het eindexamen Grieks 2015

Reacties

Casper Porton

Blijf op de hoogte
en mis niets!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en onze activiteiten?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!